Vanpancsa írta: ↑2021.12.21., kedd 19:24Ha esetleg van tapasztalata valakinek az alább belinkelt
kábelről, kérném tegye közkinccsé ___
https://audiocable.hu/termek/next-carbo ... b-2-0-a-b/
Kegyetlen jó.
Vanpancsa írta: ↑2021.12.21., kedd 19:24Ha esetleg van tapasztalata valakinek az alább belinkelt
kábelről, kérném tegye közkinccsé ___
https://audiocable.hu/termek/next-carbo ... b-2-0-a-b/
2 perc volt mire lecsupaszítottam a hozzàszólàsod
Nekem ezek mind egy kategóriába tartoznak. Sok esetben olyan nagyon akarunk fekete/fehér véleményt alkotni bizonytalan jelenségekről, hogy az erőlködéstől félremegy a dolog, nüansznyi változásokat hatalmasra nagyítunk (kategóriaugás, sárkányölés, zongorázott különbség és társai), de idővel kiderül, hogy egészen apró, vagy esetleg nem is érzékelhető. Így lehet folyamatos mozgásban lenni a mókuskerékben, hogy bár sok esetben élünk át hatalmas minőségbeli ugrásokat, de összességében alig haladunk előre. Gyanítom, ezt sokan átéltük. Néha van szerencsém meghallgatni egy sok évvel korábbi rendszeremet, ami után számos - természetesen pozitívnak megélt - cserét végrehajtottam, de bizony a régi cuccot simán visszafogadnám, olyan meglepően jól szól egy barátomnál.
Véleményed szerint egy mai, hifista középosztálybeli zenehallgató láncának körülbelül hogy kéne "kinéznie"?diagnet írta: ↑2021.12.19., vas. 14:38
Tehát akkor a készülékek egy nagy rövidzárban működnek? Csak mert a vezeték bármelyik áramkör tervező szoftverben 0ohm-ként van kezelve. A nyomtatott áramkörök vezetőrétegei is. Az ellenállások, kondenzátorok, félvezetők nem a veszteségmentes összeköttetés szerepét töltik be.
A korábbi hozzászólásomban már kifejtettem, hogy 0-val miért nem érdemes műveleteket végezni.
Mégis vannak emberek akik vették a bátorságot és egyet kitüntettek. Két könnyen oldható kötés között a legkézenfekvőbbet.
De akkor már miért nem pl. a végfok tranzisztor és a csatoló kondenzátor, vagy teljesítmény ellenállás közöttit?
Ott még lehet számítana is. Mindenféle tokozásra lehet kapni csatlakozót, biztos le lehet gyártatni ezüstből is.
Ez ugyanaz az áramköri szakasz mint ami a hangfal csatlakozó túloldalán folytatódik, csak közbe van iktatva egy 0.5mm-es lemezdarab. Vagy annyira már nem fontos, hogy pl. garis készülékeket patcheljünk, mert a gyártóknál is jobban tudjuk miből lesz a jó hang?
Nem a kábelvita kirobbantása miatt reagáltam goldhang hozzászólására. Tisztában vagyok vele, hogy ez már rég eldőlt.
Az új és súlyosabb probléma a prioritási sorrendek tudatos felbolygatása, melyekben a hagyományos értelemben vett hifi komponensek egyre hátrébb tolódnak és a helyüket nullák, a semmi veszi át. Dogmák, ígéretek, szolgáltatások, kezelések, ráolvasások töltik be az élményfaktor szerepét.
Csak annyit szeretnék kérni, hogy ezt ne csináljátok. Vagy legalább néhány évet adjatok még. Mert a piac sajnos reagál rá.
Hatással van az új termékek minőségére, szolgáltatásaira és árképzésére is.
Legyetek tekintettel arra az egyre csökkenő hifis középosztályra, akiknek nem elég a semmi, de a valamit már egyre nehezebben tudják megfizetni. Mert az okozott értékválsággal a középmezőny eltűnt. Az apróban már csak évente 1-2 highend készülék jelenik meg, azok is külföldről. Már mostanra kitermelődött egy előző generációs hifista réteg, akiknek az anyagi lehetőségeik miatt csak annyi mozgásterük maradt, hogy 30-40 éves készülékek birtokában egymás között cserélgetik a kábeleket, csöveket. Nem így kellene lennie, de ha így megy tovább a most 30-40-es korosztálynak még ennyi sem fog maradni.
Mit tudsz te a HiFis társadalomról?
Tehát akkor a készülékek egy nagy rövidzárban működnek? Csak mert a vezeték bármelyik áramkör tervező szoftverben 0ohm-ként van kezelve. A nyomtatott áramkörök vezetőrétegei is. Az ellenállások, kondenzátorok, félvezetők nem a veszteségmentes összeköttetés szerepét töltik be.
Miben más ez a történet attól az esettől, ami már sokunkkal megtörtént, vagy olvastunk róla másoktól, hogy hallani véltünk markáns változást, mert úgy tudtuk valami kicserélődött a rendszerben, közben igazából semmi nem változott? (Mondjuk valami feledékenység, vagy bénázás, vagy haver tréfája miatt nem változott semmi)
A nagy felfedezéseket gyakran kis véletlen balesetek indítják el. Meg kell kicsit horzsolni/vágni az újabb kábelt is, hiszen más eltérés nincs rajtuk. Esetleg holdtöltekor készülhetett az első, vagy húsz centivel odébb szerelted az asztalon, ahol kisebb a káros földsugárzás, netán a másodikba beleszerelted a magánéleti feszültségeidet. Ezek ugye beálítottságtól függően gúnyolódó, cinikus ál-magyarázatok vagy ezósabb irányultság esetén valós megfejtési kísérletek. És hogy ez utóbbiak egyáltalán felmerülhetnek, ahhoz kellett az elmúlt évtizedek kezdetben lassú, aztán fokozódó erjedése, hogy egy tisztán technikai gyökerű hobbiba utat törhetett a mérhetetlen, megmagyarázhatatlan. Mostanra néhány terület totálisan homályzónává vált - leginkább talán a kábeleké. Ez azért baj, mert gyémántokkal bélelt készülék alátétek, varázskristály, budha könnyével háromnegyedig töltött, bármilyen palackok nélkül megszólal otthon a zene, de kábelek nélkül nem. Ez a topik teljesen átlényegült bölcsész kávéházzá. Nyilván ezer felől kikezdhetőek a gyakorlatias "mit, mivel próbáltam, milyennek hallottam" jellegű bejegyzések, de azokból, még mindig kinőhet egy érdemi párbeszéd, a ködostorozásból soha.fapaci írta: ↑2021.12.19., vas. 08:46...A minap megrendelésre készítettem egy (valójában sok) USB kábelt, bár a vevő már előre közölte, hogy bizonyára nem fogja megtartani, csak ki akarja próbálni. Meglepődve olvastam üzenetét másnap, hogy mégis megtartja az összekötőt, de kér egy új példányt (a nála lévő kábel külső burkolata sajnos az én bénaságom miatt megsérült). Gyártottam neki egy ugyanolyan kábelt, szerkezetben, anyagban, hosszban semmi különbség nem volt a két példány között, a felhasznált huzalt is ugyanarról a japán bundról tekertem le, a csatlakozók is ugyanabból a szállítmányból származtak. Eltérés csak annyi volt, hogy az egyik 3 nappal, a másik fél nappal a meghallgatás előtt készült. Itt jött a slusszpoén:
"Ez a kábel is működik a rendszeremben. Amire nem számítottam, hogy másképpen szól, mint a másik. Már az első pillanattól kezdve azt találtam, hogy ez a kábel ködösebb, zártabb, nem megy olyan mélyre és magasra, mint az első, továbbá laposabb, dinamikátlanabb, folytottabb, plöttyedtebb hangú, a basszusa mormogósabb. Ugyanazokat a zenéket hallgattam végig, mint az elsőn, meg még másokat is. Ugyanúgy dugtam be a SOtM-be (piros a táp). A környezetben semmi sem változott. Tettem egy ellenpróbát: visszaraktam az eddig használt USB kábelemet, melynél az első kábeled rögtön jobb volt. Ez a mostani pedig gyengébb."
Az illető tapasztalt hifista, nem alapszintű rendszert birtokol, a történetet nem is rá akarom fókuszálni. Tőle függetlenül az eset szerintem jól megmutatja, a kábeles témában mennyire nincsenek szilárd viszonyítási pontok. De ha esetleg van valamilyen megfejtési tippetek rá, szívesen fogadom.
Remélem nem mondok nagy újsonságot, de a hifi készülékek is csupa ilyen dolgokból állnak.diagnet írta: ↑2021.12.19., vas. 01:46A kábel nem hifi komponens. Tudom, hogy sokan szeretik annak kezelni, de akkor sem az. A kábel a hifi komponensek áramköreinek egyik passzív alkotóeleme. Ugyanazt a célt szolgálja mint a nyomtatott áramkörök rézfóliája. Vezet.sutemenyx írta: ↑2021.12.18., szomb. 23:57“Azt, hogy kábeleket ár, felépítés, egyéni tapasztalat alapján fórumokon ajánlgatni felettébb káros és félrevezető. Függetlenül, hogy milyen accounttal történik.”
Ha ez igaz, akkor viszont igaz minden más hifi komponensre is. Ha pedig így van, akkor miről kéne beszélgetni a különféle topicokban?
Ebben a kiterjedésében és halmazállapotában semmi mást nem tud. Önmagában az anyagától, keresztmetszetétől, előállítási módjából adódóan nincs saját definiálható hangkaraktere. Pláne nem abban az értelemben ahogy itt emlegetik. A hifi komponenseknek viszont van.
Ha 20 évvel ezelőtt felkeresel egy komolyabb forgalmazót azzal a szándékkal, hogy valami egzakt hangzásbeli tulajdonság alapján szeretnél hangfal, vagy tápkábelt, kizártak volna.
7 évvel ezelőtt az ország egyik legnagyobb highend importőre a fejét fogva mesélte, hogy az ügyfelei elkezdtek macbookokat vásárolni és valami internetes agymenés miatt cserélgetik az usb kábeleket. Ha akkor ott valaki előadta volna a magasba húzó esüst usb történetét........ És az ethernet korszak még csak ez után jött...
Szerintem nem a két kábelben van eltérés, hanem az eltelt pár napban. Pár nap alatt változhat az időjárás, légnyomás, lelki állapotunk, hangulatunk, de akár a hálózati áram minősége is. Ezek legalább akkora hatással vannak a "kapott hang" megítélésében mint az eszközök, alkatrészek.fapaci írta: ↑2021.12.19., vas. 08:46....
Más (?)...
A minap megrendelésre készítettem egy (valójában sok) USB kábelt, bár a vevő már előre közölte, hogy bizonyára nem fogja megtartani, csak ki akarja próbálni. Meglepődve olvastam üzenetét másnap, hogy mégis megtartja az összekötőt, de kér egy új példányt (a nála lévő kábel külső burkolata sajnos az én bénaságom miatt megsérült). Gyártottam neki egy ugyanolyan kábelt, szerkezetben, anyagban, hosszban semmi különbség nem volt a két példány között, a felhasznált huzalt is ugyanarról a japán bundról tekertem le, a csatlakozók is ugyanabból a szállítmányból származtak. Eltérés csak annyi volt, hogy az egyik 3 nappal, a másik fél nappal a meghallgatás előtt készült. Itt jött a slusszpoén:
"Ez a kábel is működik a rendszeremben. Amire nem számítottam, hogy másképpen szól, mint a másik. Már az első pillanattól kezdve azt találtam, hogy ez a kábel ködösebb, zártabb, nem megy olyan mélyre és magasra, mint az első, továbbá laposabb, dinamikátlanabb, folytottabb, plöttyedtebb hangú, a basszusa mormogósabb. Ugyanazokat a zenéket hallgattam végig, mint az elsőn, meg még másokat is. Ugyanúgy dugtam be a SOtM-be (piros a táp). A környezetben semmi sem változott. Tettem egy ellenpróbát: visszaraktam az eddig használt USB kábelemet, melynél az első kábeled rögtön jobb volt. Ez a mostani pedig gyengébb."
Az illető tapasztalt hifista, nem alapszintű rendszert birtokol, a történetet nem is rá akarom fókuszálni. Tőle függetlenül az eset szerintem jól megmutatja, a kábeles témában mennyire nincsenek szilárd viszonyítási pontok. De ha esetleg van valamilyen megfejtési tippetek rá, szívesen fogadom.
Ötletek, hangsúlyozom, ötletek:fapaci írta: ↑2021.12.19., vas. 08:46Más (?)...
A minap megrendelésre készítettem egy (valójában sok) USB kábelt, bár a vevő már előre közölte, hogy bizonyára nem fogja megtartani, csak ki akarja próbálni. Meglepődve olvastam üzenetét másnap, hogy mégis megtartja az összekötőt, de kér egy új példányt (a nála lévő kábel külső burkolata sajnos az én bénaságom miatt megsérült). Gyártottam neki egy ugyanolyan kábelt, szerkezetben, anyagban, hosszban semmi különbség nem volt a két példány között, a felhasznált huzalt is ugyanarról a japán bundról tekertem le, a csatlakozók is ugyanabból a szállítmányból származtak. Eltérés csak annyi volt, hogy az egyik 3 nappal, a másik fél nappal a meghallgatás előtt készült. Itt jött a slusszpoén:
Tippem szerint egy gyakorlott pszichológus könnyen rá tudna mutatni a miértre. Annyit azért megtettem volna a tesztelő helyében, hogy az általad gyártott első kábelt összevetettem volna a második általad gyártottal, bár, ha a különbség már előre determinálva volt (akár tudatalatti szinten) a hallgató fejében, akkor tök8. Szerintem. Elvileg ez egy (műszaki?) hifi topik, elnézést az off-ért!fapaci írta: ↑2021.12.19., vas. 08:46
... ha esetleg van valamilyen megfejtési tippetek rá, szívesen fogadom.
A fórumon kívül is zajlik párbeszéd, rendszerépítés, sőt egyre inkább ott zajlik. Itt mindenre ezerféle tanácsot lehet kapni, meg azoknak az ellenkezőjét is, ami összességében nulla segítség. Nálam havonta 1-3 olyan megbízás landol, amikben nulláról kezdünk építkezni a szoba akusztikai tervezésével kezdve, kevésbé érzelmi, sokkal inkább logikai alapon. Tapasztalatom szerint aki már az elején így áll hozzá, az később sem cserélgeti vadul a komponenseit (és a nem komponenseit), no meg kevésbé pörög bele a kábeles misztériumba.
A kábel nem hifi komponens. Tudom, hogy sokan szeretik annak kezelni, de akkor sem az. A kábel a hifi komponensek áramköreinek egyik passzív alkotóeleme. Ugyanazt a célt szolgálja mint a nyomtatott áramkörök rézfóliája. Vezet.sutemenyx írta: ↑2021.12.18., szomb. 23:57“Azt, hogy kábeleket ár, felépítés, egyéni tapasztalat alapján fórumokon ajánlgatni felettébb káros és félrevezető. Függetlenül, hogy milyen accounttal történik.”
Ha ez igaz, akkor viszont igaz minden más hifi komponensre is. Ha pedig így van, akkor miről kéne beszélgetni a különféle topicokban?
Azt, hogy kábeleket ár, felépítés, egyéni tapasztalat alapján fórumokon ajánlgatni felettébb káros és félrevezető. Függetlenül, hogy milyen accounttal történik.
Szerintem diagnet csak a mai szomorú valóságot szerette volna érzékeltetni, ami sikerült is neki! Ez szerintem senki számára nem lehet sértő! Akinek nem inge, ne vegye magára!gomolalaci írta: ↑2021.12.18., szomb. 20:30Akkor máshogy fogalmazok. Ha a készülékeim árával(kb. 300e/db) megegyező árú hálózati kábeleket kellene használnom, nem biztos, hogy nyugodt lelkiismerettel tudnék tükörbe nézni.zoli73 írta: ↑2021.12.18., szomb. 15:15Persze, azzal én is egyetértek, hogy mindenhova indokolatlanul nem kell pl Platinumot dugni, viszont nem is a készülékek árának kell eldönteni X kábel létjogosultságát.Töki írta: ↑2021.12.18., szomb. 14:04Megmondom őszintén, és "Süti-vel" értek egyet. Azért egy ilyen magas minőségű, és drága kábelnek(tudom, ez nézőpont kérdése), nincs minden rendszerben létjogosúltsága. Annak semmi értelmét nem látom, hogy egy-egy készülékhez drágább kábeleket használjunk, mint maga a készülék, pedig láttam rá nem egy példát.
Egy ilyen szintű kábel kipróbálására, vagy ahogy fogalmaztál helyesebben együtt élni vele, a szívem azt mondja igen, biztos nagy élmény lenne, viszont az eszem azt mondja, hogy nem. Mi hasznom van abból, ha szembesít vele, hogyan is képes szólni a rendszerem, egy ilyen csúcsminőségű kábellel kiszolgálva?
Inkább ne forgassa a kést a vesémben, bármennyire is tetszik, nem lehet az enyém, mert számomra elérhetetlen árszintem mozog. Szerintem ez utóbbival vagyunk így egy páran.
Évekkel ez előtt járt nálam kölcsönben egy pár hangsugárzó kábel, ami az akkori rendszerem értékének kb. a felét kitette. Eszméletlenűl jó volt, minden előzetes várakozásomat felülmúlta. Kb. egy hetet vendégeskedett nálam, és további két hétre volt szükségem, hogy nélküle is legyen kedvem a rendszerem hallgatásához.
Nos, akkor megfogadtam, hogy az ilyen élményektől, mint a másnaposságtól távol tartom magam. Az óta már lett volna több hasonló lehetőségem, de visszautasítottam őket.
Egyszerűen elfogadtam, hogy igen, ilyen szintű kábeleket is gyártanak, de nem én vagyok a célközönség.
Mondok egy példát. A rendszeremben a következőket tekintem "teljesértékű" forráskészüléknek: switch (clock-olt, analóg táppal), zene pc, dac.
Tapasztalatom alapján a switch-be, ami 150k alatt állt meg, ugyanannyira megmutatkoznak a különböző tápkábelek kvalitásai rendszerszinten, mint a másik két készülékben. Ha az általad leírt szerint, a készülék árához arányosítanám a switch-be használt tápkábelt, úgy egy lényegesen butább hangot kapnék. Ezért nem teszem. Ja és igen, volt hogy többszörös árú tápkábelt használtam a switch-hez.
Erre egyszerű a magyarázat, egy ilyen kábel, még ha meg is éri az árát(szerintem igen), nekem sem az értekítéletembe, sem az anyagi lehetőségeimbe nem fér bele.
Ha a rendszerem bekerülési értékének(kb. 2 mill.) megfelelő összeg állna a rendelkezésemre, akkor talán áldoznék valamennyivel többet kábelekre, de akkor sem ekkora összeget. Inkább készülékekre fordítanam a nagyobb részét.
Azzal együtt, hogy eddig szinte minden kábel okozta változást meghallottam, mégsem bennük keresem a megoldás kulcsát. Lehet, hogy ezzel a hozzáállásommal maradok a "langyos vízben", és nem tudok soha igazán jó hangot elérni a rendszeremmel, de töredelmesen be kell valljam, én a kábelekre sajnálom a legjobban a pénzt.