Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Bár a HFM méréseiben mindenütt megjelenik egy 160Hz-es kiemelés, ami a mérőhelyiség sajátja, ettől még nem lesz jó az adott mérés, mert a hangsugárzó valós képességeihez, esetleg általános lakószobai viselkedéséhez semmi köze nincs (maximum ha ezt kivonjuk az összesből, de legalábbis jelezzük, hogy értékeléskor figyelni kell rá).
Amit, ismeretterjesztő újsághoz illően, le is írtak elég sokszor. Szakmai folyóiratban pedig nincs jelentősége, hiszen a hozzáértőknek tudni illik, hogy ez minden (süket)szobára igaz. Ezért van szükség közeltéri görbére. Ennyiből azt is írhatnád, hogy semmiféle süketszoba nem modellezhet lakószobát. Lakószoba és lakószoba energiaegyensúlya között óriási különbségek lehetnek. Először is, milyen szobát, miféle "valóságot" szeretnél modellezni?

Vendég

Nincs semmiféle "bummogás", nem is lehet, mert ezt BS. kompenzálásnak hívják arrafelé, ahol nem diplomás német-magyar szakos tanárok írják az elektroakusztikát (lásd HFM).
Pedig nem ártanának a magyartanárok, nem ártana az angolból átvett (nem mellesleg pongyola) kifejezéseket magyarul megfogalmazni. /A Preludium geometriája mellett, milyen frekitől kezdve is van 1 méterről >3 decibelnyi "Baffle-Step" hatás? Tessék kiszámolni! Hát nem 50-100Hz között, tehát a közeltéri diagramon látható bibi tényleg jórészt bibi:) Szerintem tökfelesleges egy shalafi ellenében bizonygatni, hogy Sólymos nagyon is jól tudta, mit mért és mért pont úgy mért:XD/

Vendég

merthát ugyanannyit, ugyanolyan lelkiismeretesen tökölve a doboz és mérőmiki optimális elhelyezésével, a Mission mélye is majdnem tök lapos lehet
Visszatérve a hangsugárzókhoz. A mission dobozkánál inkább csak gondoltam a mélytartomány gyengeségeire (kiemelésre nem), terhelhetőség és alsó határbeli korlátaira (bár ezt nem írtam le, csak gondoltam rá) a mélyközép általam említett rezonáns kiemelése inkább a középtartományban jelentkezik.

Vendég

Egy megfelelően mért, és egész jól elhelyezett B32 hallgatási pozícióból nézve a csatolásban láthatókat hallatja. Nincs semmiféle "bummogás"
Kinek mi a megfelelő. Shalának pl. mindig az, ami a véleményét alátámasztja - merthát ugyanannyit, ugyanolyan lelkiismeretesen tökölve a doboz és mérőmiki optimális elhelyezésével, a Mission mélye is majdnem tök lapos lehet Csakhát, az efféle bohóckodás nem mérés. A mérés legfontosabb ismérve ugyanis a reprodukálhatóság.

Amikor valaki megvesz egy hangsugárzót, megkeresi a saját környezetében a megfelelő helyét. Ez mindenkinél teljesen természetes, sőt ésszerű folyamat. Szerintem.

A mérések követelményrendszere főképp nem a reprodukálhatóságból áll, hanem a valóság visszaadásából. Bár a HFM méréseiben mindenütt megjelenik egy 160Hz-es kiemelés, ami a mérőhelyiség sajátja, ettől még nem lesz jó az adott mérés, mert a hangsugárzó valós képességeihez, esetleg általános lakószobai viselkedéséhez semmi köze nincs (maximum ha ezt kivonjuk az összesből, de legalábbis jelezzük, hogy értékeléskor figyelni kell rá).
Legalább ugyanennyi dilettantizmust és szűklátókörűséget, ismerethiányt tükröz az, ha a mélytartományt egy, a hangszóró előtt végzett közeltéri mérésből értékeljük az előbbiekhez hasonló módon.

A mérések nem úgy működnek, hogy "Kinek mi a megfelelő" módon végezzük őket, a témához kapcsolódóan szinte mindennek, még az értékelésnek is megfelelő szabályrendszere van, szabványok rögzítik a körülményeket-módszereket, stb.

Ui: visszatérhetnénk a topik témájához?

Vendég

Ezt az utóbbi hozzászólásod tényleg nem is értem.
Visszakeresve megtaláltam a komplett hangsugárzó mérését is, csatolom neked. Ebből úgy elsőre, felületesen nézve, főleg a hangszórók hibái látszanak, a váltó problémái nem annyira. De összevetve az előzővel már egyértelmű és tiszta a kép. Optimumhoz, vagy vállalhatósághoz, de még a minimális tervezéshez, váltókészítési ismeretekhez sincs semmi köze.

Vendég

Egy megfelelően mért, és egész jól elhelyezett B32 hallgatási pozícióból nézve a csatolásban láthatókat hallatja. Nincs semmiféle "bummogás"
Kinek mi a megfelelő. Shalának pl. mindig az, ami a véleményét alátámasztja - merthát ugyanannyit, ugyanolyan lelkiismeretesen tökölve a doboz és mérőmiki optimális elhelyezésével, a Mission mélye is majdnem tök lapos lehet Csakhát, az efféle bohóckodás nem mérés. A mérés legfontosabb ismérve ugyanis a reprodukálhatóság.

Vendég

Látom, de azzal semmiféle probléma nincs. Nem értem, miért foglalkozol a témával, ha nem értesz hozzá. A 280-as mérésen a hangváltó hibái látszanak, ezt másképp megmutatni nem lehet.
Azért érdekes ám, hogy "fekete dobozként" a nagy shalafi nem tudja kimutatni, csak háromfelé szétkapcsolva:))
/Biztos vagy benne, hogy annyira értesz te ehhez a szakmához? Avagy nem is lehetséges, tehát ezek a genyó orionosok mégiscsak megtaláltak egy mérve is vállalható optimumot?/

Vendég

Egy megfelelően mért, és egész jól elhelyezett B32 hallgatási pozícióból nézve a csatolásban láthatókat hallatja. Nincs semmiféle "bummogás", nem is lehet, mert ezt BS. kompenzálásnak hívják arrafelé, ahol nem diplomás német-magyar szakos tanárok írják az elektroakusztikát (lásd HFM).

Ui: nem hiszem, hogy a tiltakozásoddal sokat segítenénk a kedves kérdezőnek..

Vendég

Látom, de azzal semmiféle probléma nincs. Nem értem, miért foglalkozol a témával, ha nem értesz hozzá. A 280-as mérésen a hangváltó hibái látszanak, ezt másképp megmutatni nem lehet.

Vendég

És mit csinál 100Hz alatt, illetve ki fogja megszüntetni a mélyközép rezonáns kiemelését?
A nagyszerű Prelu B32 vajon mit csinál? (Lásd a közeltéri mérést!)

Annak ki fogja megszüntetni a bummogását?

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Vendég

Csatoltam neked egy HS 280-at, megnyugodhatsz, ez is a szokásos orionféle tervezésmentesből való.
Nem csatoltál semmiféle HS280-at, csak az egyes hangszórók (ki tudja, miféle módszerrel mért) átviteli görbéit. Ki tudja, melyik szériából. A kék középsugárzós HS 280 és HS500 süketszobában mért, simítás nélküli frekiátviteli + harmonikus torzítás görbéi (MEEI):

Nem annyira az átvitellel van a baj, léteznek sokkal jobb hangú dobozok hasonlóan egyenletlen görbével.

Vendég

Kivéve, ha egy korabeli Cyrust kötsz a 760i elé. Ez a kombó ugyan nem tartozik sem a használtpiac legjobb, sem általam ajánlott vételei közé, mégis, bármiféle, hasonló szintű erősítővel hajtott Prelut egyértelműen lemos:)
És mit csinál 100Hz alatt, illetve ki fogja megszüntetni a mélyközép rezonáns kiemelését?

Vendég

A '80-as évek VT konstrukcióiban elsőként a magasakat, továbbá a legtöbb típusban a közepet kéne modifikálni vagy cserélni. A HS280 váltót annakidején elég sokan próbálták áttervezni, de aki értett is hozzá és voltak mérési lehetőségei, gyorsan rájött, hogy normálisan meg van konstruálva, tehát minél drasztikusabban nyúl a váltóhoz, annál többet ront rajta. A gyatra hangszórókészletből (kék középpel!) még az a hang valóságos csoda. A legelső széria fehér membrános dómközepe pedig, nincs mit szépíteni rajta, kukábavaló.
Valahol, valamit félreérthettél szerintem. Csatoltam neked egy HS 280-at, megnyugodhatsz, ez is a szokásos orionféle tervezésmentesből való.

A VT középhszeknek köszönik szépen nincs nagy bajuk, a 0,5% alatti torzításával egyik-másik még a mai követleményeknek is megfelelhetne, a magashangszóró meg orvosolható egy új H2000 pillével, innen már csak a váltót kell helyretenni, mert az egyetlen Prelu B32 kivételével sajnos majdnem annyira átgondolatlanok, mint a zOrionoknál. Erre is több sikeres példa volt már az eddigi praxisban.

Vendég

köszönöm srácok, de természetesen csak vicceltem a hs 280-al.
Én viszont nem vicceltem a preluval, hangszórók szintjén mindenképp jobb választás, mint pl. a mission.

Kivéve, ha egy korabeli Cyrust kötsz a 760i elé. Ez a kombó ugyan nem tartozik sem a használtpiac legjobb, sem általam ajánlott vételei közé, mégis, bármiféle, hasonló szintű erősítővel hajtott Prelut egyértelműen lemos:)

Vendég

... hát, aki manapság HS280-at (vagy bármilyen echte Videotont abból a korból) vásárol, tényleg megérdemli a "madár" jelzőt:))
Kivéve, ha képes rendbehozni a hangváltóikat.

A '80-as évek VT konstrukcióiban elsőként a magasakat, továbbá a legtöbb típusban a közepet kéne modifikálni vagy cserélni. A HS280 váltót annakidején elég sokan próbálták áttervezni, de aki értett is hozzá és voltak mérési lehetőségei, gyorsan rájött, hogy normálisan meg van konstruálva, tehát minél drasztikusabban nyúl a váltóhoz, annál többet ront rajta. A gyatra hangszórókészletből (kék középpel!) még az a hang valóságos csoda. A legelső széria fehér membrános dómközepe pedig, nincs mit szépíteni rajta, kukábavaló.

Vendég

Én viszont nem vicceltem a preluval, hangszórók szintjén mindenképp jobb választás, mint pl. a mission.

Vendég

... hát, aki manapság HS280-at (vagy bármilyen echte Videotont abból a korból) vásárol, tényleg megérdemli a "madár" jelzőt:))
Kivéve, ha képes rendbehozni a hangváltóikat.

man_f
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: man_f »

nagoli
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: nagoli »

Sziasztok,

Általában csak olvasni szoktam ezt a fórumot de most megakadt a szemem egy akciós KEF C7 szetten és nagyon elgondolkoztam, hogy lecserélem a Heco Vica szettemet egy ilyenre ugyanis a Victáknak a hátsó reflex kialakítása nem igazán szerencsés a szobában ahol használom őket.

Tehát a kérdés hogy tud-e valaki elsőkézből infót ezekről a dobozokról és hogy mekkora minőségjavulást tapasztalnék (ha egyáltalán) egy ilyen váltással figyelembevéve hogy most a jobb oldali front konkrétan sarokban van a jobb hátsó pedig egy könyvespolcon.

Vendég

Próbálj meg egy Sonido Antot.
Esetleg keress rá a vaterán a Mission 760i-re, máris találsz egyet 20ezer alatt.

Vendég

az eladók nem nagyon engednek a portékáik áraiból, sokszor 1 forintot sem, inkább ülnek rajta amíg meg nem veszi valami madár. úgy tartják a kitalált áraikat, mintha törtaranyról vagy valutáról lenne szó...

Vendég

kedvet kaptam a barkácsolás, ezért szeretnék egy pepperhorn-t építeni magamnak. gyártó nem küldte el a rajzot, pedig már régen írtam nekik. ha valakinek megvan, akkor pü-be kérem jelezze felém. nagyon hálás lennék. köszönöm.
Mindig sikerül kiszemelni a problémás eseteket. Inkább vegyél a 280 meg a pepper helyett egy prelut olcsón, jóféle membránszél nélkülit.

man_f
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hozzászólás Szerző: man_f »

egy 5 éve bezárt (nagyenyed - most zöldséges)
Az nem a Bodor?

akkor viszont vezszek két hs 280-at meg egy se1025b-t...
A kis orion kevés a 280-hoz.

én azt nem tudom, nem ismerem őket.

[OFFTOPIC]
viszont egyet megtapasztaltam az utóbbi napokban, hangsugárzó kereséssel kapcsolatban: csóróság ide, hónapokig tartó hírdetések oda, de többségében az eladók nem nagyon engednek a portékáik áraiból, sokszor 1 forintot sem, inkább ülnek rajta amíg meg nem veszi valami madár. úgy tartják a kitalált áraikat, mintha törtaranyról vagy valutáról lenne szó, pedig nem látszom "rócsildnek". én meg nem ettem meszet, nem veszek meg egy sokéves, számomra ismeretlen előéletű használt teméket az egykori új ár 70-80%-ért. már csak azért sem, mert az áfát elszámolom, és máris lejön 20%. szóval most ott tartok, hogy vagy újat veszek, vagy építek egy egyutast, úgyis kedvem van barkácsolni.[OFFTOPIC]

Audiofil
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hozzászólás Szerző: Audiofil »

egy 5 éve bezárt (nagyenyed - most zöldséges)
Az nem a Bodor?

akkor viszont vezszek két hs 280-at meg egy se1025b-t...
A kis orion kevés a 280-hoz.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”