ITT mondd el lécci, direkt ezért csinálta Vinkler:
viewtopic.php?f=209&t=205739

Vannak akiket nagyon irritál ez a jelző - mert hogy nem jelent semmit - de elmondom, nekem mit jelent, én mire gondolok a " zenei " fogalom kapcsán.

Ez is igaz, de attól hogy valami "zenei", nem zárja ki hogy műszakilag is nagyon jó legyen, sőt...fererencz írta: ↑2024.07.31., szer. 09:14Szerintem meg, a legtöbben csak úgy használják, mert sok helyen olvasták / hallották, és nagyon menő valamit ilyen jelzővel illetni (de nincs pontos fogalom, meghatározás mögötte).
Én mai fejjel olyan dolog kapcsán használnám, ami műszakilag messze nem tökéletes, de mégis élvezetes hallgatni. - Vesd össze: a steril, mint negatív hifis jelző.

Nem könnyű a kérdés, és bár a "zenei" jelző már eléggé elcsépeltté, közhelyessé vált, azért megpróbálom leírni az én "verziómat" erre, ami némi átfedést mutat TJ. meghatározásával.Redguy írta: ↑2024.07.30., kedd 21:38Ha már itt tartunk, kérlek segítsetek értelmezni a "zenei" jelzőt!
Többször láttam már tesztek/leírások során használni, úgymint:
" x erősítő/dac/streamer sokkal zeneibb (vagy éppen kevésbé zenei) hangot prdukál mint y eszköz"
Hogyan szól, ami "zeneien" szól?
Milyen, miben több, amikor valami "zeneibb", illetve mivel kevesebb, ami kevésbé zenei?

Pont ez a lényeg. Vagy szerinted van objektív mércéje a zeneiségnek?SoundMania írta: ↑2024.07.31., szer. 07:37Ez "az én fülemnek ez tetszik" csak a szubjektivitásé.... Lehet köze sincs adott helyzetben a "zenei" - hez!

Redguy írta: ↑2024.07.30., kedd 21:38Ha már itt tartunk, kérlek segítsetek értelmezni a "zenei" jelzőt!
" x erősítő/dac/streamer sokkal zeneibb (vagy éppen kevésbé zenei) hangot prdukál mint y eszköz"
Milyen, miben több, amikor valami "zeneibb", illetve mivel kevesebb, ami kevésbé zenei?
Redguy írta: ↑2024.07.30., kedd 21:38Ha már itt tartunk, kérlek segítsetek értelmezni a "zenei" jelzőt!
Pl. nem szaval verset. https://www.youtube.com/watch?v=ysb-TwA7JCQ&t=48s

Ez "az én fülemnek ez tetszik" csak a szubjektivitásé.... Lehet köze sincs adott helyzetben a "zenei" - hez!

Könnyű úgy nem "érdekelni" a felbontás, meg a többi jó dolog, ha már meg vannak és illyenkor tényleg nem kell mást csinálni már csak hagyni had áradjon a Zene! :)Töki írta: ↑2024.07.30., kedd 22:24Esetenként én is használom ezt a kifejezést. Kb úgy, ha az adott rendszer/komponens hallgatásakor automatikusan kikapcsolok tesztüzemmódból. Nem érdekel a felbontás, hogy megfelelő-e a mély/közép/magas arány.. Közben minden tagom idegszálam ellazul és azt érzem, semmi nem áll a zene és köztem. Lelkem fürdik a szépségben és szeretném a pillanatot megörökíteniRedguy írta: ↑2024.07.30., kedd 21:38Ha már itt tartunk, kérlek segítsetek értelmezni a "zenei" jelzőt!
Milyen, miben több, amikor valami "zeneibb", illetve mivel kevesebb, ami kevésbé zenei?![]()
Esetenként én is használom ezt a kifejezést. Kb úgy, ha az adott rendszer/komponens hallgatásakor automatikusan kikapcsolok tesztüzemmódból. Nem érdekel a felbontás, hogy megfelelő-e a mély/közép/magas arány.. Közben minden tagom idegszálam ellazul és azt érzem, semmi nem áll a zene és köztem. Lelkem fürdik a szépségben és szeretném a pillanatot megörökíteniRedguy írta: ↑2024.07.30., kedd 21:38Ha már itt tartunk, kérlek segítsetek értelmezni a "zenei" jelzőt!

Egyszerű: "az én fülemnek ez tetszik" generalizált szinonimája (vagy inkább eufemizmusa?)

,,Pedig szerintem szép Magyar nyelvünkben elég egyértelmű mi, mit jelent. Inkább csak nem is akarjuk megérteni egymást. Az a lényeg, hogy posztoljunk,,MOT64 írta: ↑2024.07.30., kedd 20:09Sajnos ennél is rosszabb a helyzet. Én tápegységek zajáról írok, de a válaszban erősítők zajára jön a magyarázat. A két dolog nem egészen ugyan az:Luxor Audio írta: ↑2024.07.30., kedd 12:48
Az eredményes kommunikáció alapja a közös szókincs, aminek értelmezésében konszenzus van. A HiFi-ben ez kevésbé van meg, ezért is csúszik félre sok beszélgetés, mert akaratuk ellenére is félreértik egymást a társalgó felek....
viewtopic.php?p=2889819#p2889819
Pedig szerintem szép Magyar nyelvünkben elég egyértelmű mi, mit jelent. Inkább csak nem is akarjuk megérteni egymást. Az a lényeg, hogy posztoljunk, megírjuk a saját verziónkat, véleményünket. Az sem baj, ha soha nem próbáltuk, soha nem hallgattuk, soha nem építettük. Véleménye persze mindenkinek, mindenről van. Nemcsak a 10 millió fociedző országa vagyunk, a 10 millió autodidakta ezermesteré is. Nem csoda ha félre értik egymást a tárgyaló felek. Érdemes visszalapozni, 10 oldalon kb. fél oldal hasznos infó, a többi szubjektív ömlengés.
Sajnos ennél is rosszabb a helyzet. Én tápegységek zajáról írok, de a válaszban erősítők zajára jön a magyarázat. A két dolog nem egészen ugyan az:Luxor Audio írta: ↑2024.07.30., kedd 12:48
Az eredményes kommunikáció alapja a közös szókincs, aminek értelmezésében konszenzus van. A HiFi-ben ez kevésbé van meg, ezért is csúszik félre sok beszélgetés, mert akaratuk ellenére is félreértik egymást a társalgó felek....

Az eredményes kommunikáció alapja a közös szókincs, aminek értelmezésében konszenzus van. A HiFi-ben ez kevésbé van meg, ezért is csúszik félre sok beszélgetés, mert akaratuk ellenére is félreértik egymást a társalgó felek. Ez nem csak mifelénk, külföldön is gyakran tetten érhető, bár az angol nyelvterületnek van egy olyan előnye, hogy ott legalább nem vettek át tévesen idegen szakkifejezéseket más nyelvekből, de még így is sokszor elbeszélnek egymás mellett. El lehet kezdeni egy szótár építését, bár ennek már nekifutottunk párszor, aztán mindenki maradt a saját helyes, vagy téves szóhasználatánál. Ha felmerül valami konkrétum, azon el lehet és talán érdemes is mélázni.alto írta: ↑2024.07.30., kedd 07:57A sterilről jutott eszembe, hogy talán érdemes lenne itt a fórumon létrehozni a fontosabb hifi fogalmakról egy közösségi szótárt, ami segíthetne abban, hogy lehetőleg ugyanazt értsük bizonyos kifejezések használatakor. Elnézést az adminoktól, nem az ő munkájukat szeretném bonyolítani.
Példaként hoznám fel a dinamika kifejezést. Ezt sokan hibásan használják, a dögösre kompresszált zenéket mondják "dinamikus" hangzásúnak, miközben ez épp az ellentéte a dinamika valódi jelentésének, ami ugye a zene leghalkabb és leghangosabb része közötti arányt jelenti, amit decibel értékben tudunk számszerűsíteni. Minél nagyobb a hangosság különbség, annál nagyobb a dinamika.
Ez elég jónak tűnik, talán érdemes lenne első lépésként lefordítani angolból, mintsem újraírni nulláról:alto írta: ↑2024.07.30., kedd 07:57A sterilről jutott eszembe, hogy talán érdemes lenne itt a fórumon létrehozni a fontosabb hifi fogalmakról egy közösségi szótárt, ami segíthetne abban, hogy lehetőleg ugyanazt értsük bizonyos kifejezések használatakor. Elnézést az adminoktól, nem az ő munkájukat szeretném bonyolítani.
Példaként hoznám fel a dinamika kifejezést. Ezt sokan hibásan használják, a dögösre kompresszált zenéket mondják "dinamikus" hangzásúnak, miközben ez épp az ellentéte a dinamika valódi jelentésének, ami ugye a zene leghalkabb és leghangosabb része közötti arányt jelenti, amit decibel értékben tudunk számszerűsíteni. Minél nagyobb a hangosság különbség, annál nagyobb a dinamika.

A gond az, hogy akkor már az alapfogalmakkal, általánosan használt szavak jelentésével is lehetne kezdeni. Tovább menve, már kapásból a HiFi (hájfideliti) jelentésén sem lenne egyezés.