Némileg leegyszerűsítve, rendszerintegrátorként azt szoktam javasolni, hogy előbb találjuk meg a szoba - hallgatási pozíció - hangsugárzó pozíció optimális viszonyát és csak utána kezdjünk el a (számomra) másodlagos dolgokkal (kábelek, alátétek, szoftverek, stb) foglalkozni. Meg kellene értenünk, hogy a szoba hogyan működik, milyen hangsugárzó az ideális oda és honnan érdemes hallgatni.tottyi írta: ↑2025.06.18., szer. 09:38Tehat akkor inkabb erdemes eloszor az akusztikaval foglalkozni, mar amennyire az asszony faktor megengedi es ahoz kabelozni a rendszerunket es akkor mar nem is lennenek akkor kulonbsegek kabelek kozott?kaef2 írta: ↑2025.06.18., szer. 09:24A stúdiók többségében sokkal kontrolláltabbak a körülmények, mint otthon.tottyi írta: ↑2025.06.18., szer. 08:52
De akkor miert gyartanak tobbeszer euros kabeleket ha eleg par euros kabel?! Meg en is hallok kulonbseget pedig en nem is hittem benne es nem voltam hajlando meg csak kiprobalni sem draga kabeleket de sajnos hallok kulonbseget egy 6 euros es egy 2000 euros kabel kozott es joval jobb a 2000- euros. Nalam az olcso kabelen minden olyan egyforman szol, maszatos az egesz de ezt addig nem tudod amig ki nem probalsz egy dragabb kabelt es persze az egesz rendszerbe kell ilyen kabel mert egyet hiaba dugsz be probakeppen, semmit nem fog csinalni. Az en fulem nem nagyon hall 6 es parszaz euros kabel kozott kulonbseget.
A jobb stúdiókban, ahol akusztikailag általában kezelt felvételi helységben van a felvételkor a hangszer és a művész, és így akár az élő megszólaláshoz is hasonlítható a kábelek hangzásra gyakorolt hatása, sokkal kisebbek a különbségek, mint otthon. Kábel és kábel között. Az esetleg hallható különbség nemcsak nem indokolja a sokkal drágább kábelek használatát, ráadásul a drágább kábelek esetleges pozitív hatása az utómunka során gyakorlatilag el is tűnik. A kommersz felvételek esetében legalábbis, ahol az utómunka szerepe sokkal hangsúlyosabb, mint magáé a felvételkészítésé és az utómunka ma már többnyire egy számítógép memóriájában és háttártárain készül.
A csekély számú audiofil felvétel esetében már előfordulhatnak drágább kábelek is, mint ahogy mi is használunk a My Reel Club felvételekhez drága kábeleket is, rövidebb, mint 10m hosszokban. Erről itt is írtam már korábban, most nem ismételném magam.
Mondjuk en szivesen kiprobalnam egy akusztikailag fullosan kezel szobaban, hogy mennyi kulonbseg van a 6 euros es tobb ezer euros kabelozas kozott. :)
Kiindulásnak összekötő kábelnek megfelelőek a jobb minőségű mikrofonkábelek, többségüknek nem nagyon van jellemző saját hangja, általában semlegesnek lehet őket mondani. A hifisták jó része persze nem igazán semleges hangot keres, még akkor sem, ha esetleg így gondolja. Ami rendben van, az a fontos, hogy a RENDSZER egésze ízlésünk szerint hozza ki a helység adta maximumot a lehetőségeinkből. Ne felejtsük el, hogy nem tudunk önmagában egy komponenst meghallgatni, kell hozzá egy rendszer, aminek része a helység is.