robi20064 írta: ↑2022.09.19., hétf. 17:04
sutemenyx írta: ↑2022.09.19., hétf. 16:59
Tudom, hogy borzalmasan nehéz elhinni, de a kábelgyártók általában elég jól értik, hogy mit miért csinálnak, a gyakorlatban megbízhatóan működő elvi meggondolások szerint gyártanak különféle vezetékeket és kábeleket éppen azért, hogy kielégítség, lefedjék akár több szegmens készülékeinek az összekötetés-minőségi igényét is. Szóval nem az van, hogy random csinálnak mindent, ami az eszükbe jut, aztán ahogy esik, úgy puffan.
Tökéletesen tudható, hogy mit okoz ugyanannak a vezetőanyagnak az ónozása, ezüstözése, aranyozása, ródiumozása. Tökéletesen tudható, hogy mit okoz több vezető összesodrása, vagy mit okoz a vastagítása, vékonyítása.
Az is, hogy mit okoz, ha tisztább az anyag, mit ha kevésbé töredezett, mit ha jobban töredezett.
És aztán lehet folytatni a sort a szigetelőbevonatokkal meg a vezetőelrendezéssel, csatlakozókkal.
Annál is inkább, mert előfordul, hogy egy gyártó mégsem vesz mindent figyelembe, és bár csinál egy tökjó vezetőt, de aztán nemjól szigeteli, mert nem jut eszébe, hogy megváltoztatja vele a vezetőt.
Most akkor jol ertik a dolgukat vagy nem jut eszukbe hogy a szigeteles hogyan valtoztat? Ez igy elegge ellentmondasosra sikerult.
Szerintem összefügg a gyakorlottsággal, a gyártói tapasztalattal. A leírásomban a Neotech-re gondoltam, elmondom miért.
Soksok meghallgatással arra jutottam, hogy a Neotech tömör réz vezetők nagyon jók, de arra is, hogy valamiért csak a PVC-vel borított vezetőjük jó. A teflonos bizonyos helyzetekben nem teljesített jól. Az is feltűnt, hogy a teflonos “merevebb”, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget.
Egész addig, míg el nem kezdtem foglalkozni ezüstökkel, hogy melyik miért olyan, amilyen és hogy vajon a jó ezüstöt gyártó cégek mit csinálhatnak, mit tudhatnak.
Annyira elkezdtem vele foglalkozni, hogy végül több körben kísérleteztem is vele, hogy megváltoztassam az anyagjellemzőiket.
A végére egészen tisztává vált, hogy a kapott hangban döntő jelentőségű, hogy mennyire töredezett a vezető kristályszerkezete. És az is, hogy a vezető keménységével teljesen arányos a kristályszerkezet töredezettsége.
És akkor eszembejutott, hogy a Neotech OCC vezetékeket gyárt a magasabb szegmensben. Teszi ezt azért, mert az OCC gyártás nem töredezi szét a kristályszerkezetet úgy, mint a hagyományos, mechanikus vezeték-húzás, így jobb lesz a hangja, de inkább úgy mondanám, hogy kevesebb lesz az áthaladó jel mikrotorzítása. - Legalábbis ezt tudni az OCC-ről.
Viszont szerintem átgondolatlanul ráugrottak, hogy akkoor csinálnak teflonost, hiszen köztudottan a teflon “jó” szigetelő.
Csak arról feledkeztek el, hogy 500fokra kell hevíteni ehhez a teflont, és az a kész, kihűlt OCC vezetőt tönkreteszi, mert megkeményíti, tehát töredezettebbé teszi.
És akkor eszembejutott, hogy a teflonos vezetőjük bizony valóban merevebb fogásra.
Azóta valószínűleg rájöttek, mert a legújabb szériájuk már PE szigetelést kapott, azt lehet már 100fokon is rotyogtatni, és nem tesz tönkre egy OCC rezet, ha keresztültolják rajta.
A Neotech nemrég óta gyárt. Valószínüleg nem véletlen, hogy egy Van Den Hul nem csinál ilyen baklövést.