Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 439
Re: "Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
Az adatlapja szerint fagytól védett helyen tartandó. Az a baj, hogy ez emulzió, és fagyás a vizet szétválasztja az olajos résztől. Homogén a folyadék?
Nekem is volt selyemakác,szép dekoratív fa lett belőle,de az a szemetelés ami jár vele,ad munkát bőven.Nyáron a virágok potyognak folyamatosan,ősszel a levelek,majd a levelek szárai amit "imád" a fűnyíró,
de ettől függetlenül szép,és ha megnő terebélyesre,szépen árnyékol is.Én végül is azért vágtam ki,mert ellepték a a bolhák,és mivel magas volt már,így védekezni sem lehetett ellenük.Olyan szinten ragadt alatta minden a bolhák ürítése miatt,kocsi,beton,hogy sajnáltam ugyan,de megváltam tőle.
Más.Támad a muhar a fűben.
Tavaly vettem rá puma extrát,(csak ez jó rá) de én hülye kintfelejtettem a garázsba télen,és ugyan beszórtam már vele a füvet,de nem vagyok biztos benne hogy a fagy nem okozott kárt benne,(ez kiderül kb egy hét múlva,mert lassan hat)ezért ma vettem egy decis flakonnal újra.Na és itt van a csavar,mert amit tavaly vettem,arra az volt írva hogy 0.8-12ml/10l víz,(ezt a dózist használják a mezőgazdaságban is a kalászosoknál)erre meg már az hogy 30ml/10l víz.
Szerintem hígítva adhatják már,mert más magyarázatot erre nem tudok kifundálni.Előre megyünk,nem hátra.
Kíváncsi vagyok hogy a fagyás hatott e rá,a colombus ec-nek,(ami szintén az egyik legjobb gyomirtó fűre) nem lett baja tőle,az szépen leszárította már a felénk nagyon elterjedt agresszívan terjeszkedő szürke madársóskát,meg a többi gyomot is amire jó.
Más.Támad a muhar a fűben.
Kíváncsi vagyok hogy a fagyás hatott e rá,a colombus ec-nek,(ami szintén az egyik legjobb gyomirtó fűre) nem lett baja tőle,az szépen leszárította már a felénk nagyon elterjedt agresszívan terjeszkedő szürke madársóskát,meg a többi gyomot is amire jó.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3248
Nem akarom elkiabálni, de patkányírtás fronton úgy néz ki, sikert értem el!
Vasárnap óta nem látjuk nyomát a jelenlétüknek. Eddig tele volt lyukakkal a komposztáló tartalma, a bedobott zöldség maradékok elpusztítva. Szombaton kivágtuk az átkozott selyemakácot, a gallyait ledaráltuk és a komposztálóba töltöttük. Az óta érintetlen a komposztáló, pedig került bele krupli és gyümölcshély, hullott barack.
A mindenhol kapható Bábolna-Bio termékekkel próbalkoztam(3 félével), de valahogy nem láttam az eredményüket. Majd ezt elmesélve a gazdaboltban, ezt a terméket ajálották kipróbálni.: https://www.gazda-barkacs.hu/vebi-murin ... g1EALw_wcB
Ez két hete volt, a patkányok lassan elfogyasztották(vagy csak elhordták?) a kis kockákat, és egyelőre azt látom, ez működik.
Ajálom kipróbálásra annak, aki hasonló cipőben jár!
Vasárnap óta nem látjuk nyomát a jelenlétüknek. Eddig tele volt lyukakkal a komposztáló tartalma, a bedobott zöldség maradékok elpusztítva. Szombaton kivágtuk az átkozott selyemakácot, a gallyait ledaráltuk és a komposztálóba töltöttük. Az óta érintetlen a komposztáló, pedig került bele krupli és gyümölcshély, hullott barack.
A mindenhol kapható Bábolna-Bio termékekkel próbalkoztam(3 félével), de valahogy nem láttam az eredményüket. Majd ezt elmesélve a gazdaboltban, ezt a terméket ajálották kipróbálni.: https://www.gazda-barkacs.hu/vebi-murin ... g1EALw_wcB
Ez két hete volt, a patkányok lassan elfogyasztották(vagy csak elhordták?) a kis kockákat, és egyelőre azt látom, ez működik.
Ajálom kipróbálásra annak, aki hasonló cipőben jár!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 477
- Kapcsolat:
Eközben jött 1-2 ötlet:
- lyukakat 1-2-3 kivételével betemetni, megtaposni. A megmaradt lyukakba égő kénlap, aztán kyuk betöm.
- az agresszívebb verzió, magtárakban használnak gázosító tablettákat - szintén lyukba kell tenni és betemetni. Rettenetesen kell vigyázni, ne legyen a közelben se ember, se állat. Aki ajánlotta, a disznóóljában dobott pár tablettát a lyukakba, pár perc múlva 17 disznója borult fel... Azt mondta, 10 perc alatt 2 milliós deficitet csinált magának.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6187
Az imént kimentem a kertbe... és bár én majdnem elolvadtam, úgy tűnik, az egyik fügefámnak tetszik ez a meleg, elkezdett öklömnyi, teljesen érett fögéket produkálni :)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- Frenchfries
- Nincs visszaút

- Értékelés: 5
Gondolom nem használsz ilyet: https://agrooroszi.hu/termek/briggs--st ... l-5271/293 Ez 100-as benzinhez is szuper!
Az életben két dolog foglalkoztat igazán: az epitaxiális planártechnológia empirikus realizálása a nagy wattitású szilícium térvezérlésű tranzisztorgyártásban és a sör. Az utóbbi talán egy hangyafinggal jobban!
Közben olvasom, hogy a fagyálló is gyors, és a tanult patkányok levonják a következtetést.
Szerintem!
Fagyálló egy kis tálkában? Édes, és halálos, hátha ízlik nekik. A kutyus ne férjen hozzá! A macska nem issza meg, azzal nincs baj.
Szerintem!
- zoli73
- V.I.P.

Az elmúlt napokban kicsit beleástam magam a témába, és többek között az derült ki, hogy a szabadforgalmú írtószerek(amiket bárki, bárhol megvehet), sajnos(uniós előírások miatt) eléggé csökkentett hatóanyagúak, elsősorban a háziállatok védelme miatt.Shimano írta: ↑2024.07.07., vas. 11:16A méreg tuti hogy hatásos,és azért érezheted hogy nem,mert egyrészt a méregnek idő kell,másrészt meg nagy egyedszámú patkány pupuláció lehet a szomszédban,és mire ezek erősebben fogyatkoznak ahhoz idő,+ az is kell hogy a szomszéd is használja a mérget több helyen is kiszórva.Elképesztő darabszámban képesek ezek kis területen is létezni,én megnézném hogy hol lehetnek,ennek látható nyomai vannak,és ott koncertráltan adni nekik a mérget,füstpatront,és előbb utóbb megfogyatkoznak majd.zoli73 írta: ↑2024.06.23., vas. 20:22Szép estét mindenkinek!
Sajnálatos eset történt, a komposztálónkba(gyári műanyag fedeles komposztáló az Obi-ból) beköltöztek a patkányok.
A "forrásuk" minden bizonnyal a szomszéd, aki állatokat tart(bikák, disznók), és minden vele járó "infrastruktúrával" tele az udvara, kertje. Kiverhetném nála a balhét, de azzal nem érnék el semmit, attól a patkányok nem költöznének el a komposztálóból.
A komposztálóba a lenyírt fű, a ledarált gallyak, falevelek mellett konyhai hulladékok is kerülnek, és ez utóbbiak vonzhatták ide a patkányokat. Teljesen mindegy nekik, hogy krumlihéj, hullott gyümölcs vagy levesben főtt zöldség, mindent elpusztítanak az utolsó szemig. Ma gombát pucoltam, annak a maradékát is elpusztították.
Kb. úgy 3 hónapja vettem észre a jelenlétüket, akkor egy patkányfogóval próbálkoztam, de nagyon alacsony hatékonysággal. Sokszori próbálkozásra sikerült kettőtt elejtenem, de inkább ők győztek, a csapda le sem csapódott, de a csalétket elcsenték.
Úgy 3 hete átáltam a méregre, de nem érzem, hogy használna. A betett méreg órákon belül elfogy, felfalják, de nem érzékelem, hogy fogynának, eltűnnének. Sőt, a jelek egyre nagyobb "forgalomra" utalnak.
Már vagy 4 féle, a kereskedelmi forgalomban kapható patkányírtó szert kipróbáltam, de az eredménye egyáltalán nem észlelhető.
Kicsit kétségbe vagyok esve, és tanácstalan vagyok, ha valakinek van ötlete, tapasztalata, tanácsa, azt szívesen veszem, mert a helyzet kezd akudttá válni, nappal is aktívak, rendszeresen halljuk a zörgésüket a komposztálóból.
Előre is köszönöm!
Anyósomnál a régi disznóólban volt sok patkány furat,járat,ide pakolgattam a mérget,aztán gondoltam egyet,betömtem a furatokat egyet kivéve,és abba benyomtam egy füstpatront,na ez úgy kiugrasztotta őket hogy nem győztem nyakonvágni őket ahogy szédelegve jöttek elő sorban.![]()
Meg kell keresni azt a helyet ahol tanyáznak,így gyorsabban lehet őket gyéríteni,de előbb utóbb az itt ott kirakott méregtől is elfogynak,mert az biztosan hat,csak itt az lehet hogy baromi sok van belőlük.
Felteszem, ipari, mezőgazdasági felhasználásra készülnek hatékonyabb írtószerek, de sajnos ezek nem hozzáférhetők. Többek között a mérgekről is tájékozódtam. Igen, általában több nap, mire kifejtika hatásukat, de ha ez a fenti, csökkentett hatóanyagra vonatkozó info igaz, akkor ennél hosszabb időre is szükség lehet. Én lassan 3 hónapja hadakozom velük, de azon a két példányon kívül, amit a patkányfogó agyoncsapott, egyet sem láttam holtan. Ha méregtől lassacskán elhullanának, akkor itt-ott látnom kellene tetemeket, de semmi.
A szomszédban nyílván komoly méretű kolónia él, mert minden feltétel adott, ellenben nálunk csak a komposztáló az, ami támadási felületet ad.
Megnéztem néhány video-t a vadászgörényekkel+kutyákkal kiszálló csapat munkájáról, a hatékonyságuk 100%-os, de ha csak nálunk pucolják ki a komposztálót, és a szomszédnál marad minden, akkor nincs értelme. Össze kellene hangolnunk, de a szomszéd nem túl kompromisszumképes. Igaz, napok óta nem találkoztam vele, de figyelem, és elbesszélgetek vele, talán feljelentést is kilátásba helyezek, ha nem lesz együttműködő.
A patkányok mellett, az Ő állattartásának másik hozadéka a legyek, rengeteg van, és nagyon bosszantóak. Légyfogókkal, és egyéb praktikákkal próbaltunk védekezni, kevés hatékonysággal. A gazdaboltban ajálottek egy permetszert(meg is vettem), amivel a falat, padlót, bútorokat a teraszon, stb. le lehet permetezni, mindenre ártalmatlan, de a legyeket állítólag hetekig távoltartja, ill. elpusztítja. Még nem volt időm vele foglalkozni, talán majd ma este.
Sajnos a mi falunkban, ellentétben a környező településekkel, a belterületi állattartás nincs szabályozva, így a szomszéd nem támadható a tevékenysége miatt. Igéret mindig van az önkormányzat részéről a rendezésre, mert több ilyen ember van a faluban, rengeteg a panasz rájuk, de eredmény eddig nem látható.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
A méreg tuti hogy hatásos,és azért érezheted hogy nem,mert egyrészt a méregnek idő kell,másrészt meg nagy egyedszámú patkány pupuláció lehet a szomszédban,és mire ezek erősebben fogyatkoznak ahhoz idő,+ az is kell hogy a szomszéd is használja a mérget több helyen is kiszórva.Elképesztő darabszámban képesek ezek kis területen is létezni,én megnézném hogy hol lehetnek,ennek látható nyomai vannak,és ott koncertráltan adni nekik a mérget,füstpatront,és előbb utóbb megfogyatkoznak majd.zoli73 írta: ↑2024.06.23., vas. 20:22Szép estét mindenkinek!
Sajnálatos eset történt, a komposztálónkba(gyári műanyag fedeles komposztáló az Obi-ból) beköltöztek a patkányok.
A "forrásuk" minden bizonnyal a szomszéd, aki állatokat tart(bikák, disznók), és minden vele járó "infrastruktúrával" tele az udvara, kertje. Kiverhetném nála a balhét, de azzal nem érnék el semmit, attól a patkányok nem költöznének el a komposztálóból.
A komposztálóba a lenyírt fű, a ledarált gallyak, falevelek mellett konyhai hulladékok is kerülnek, és ez utóbbiak vonzhatták ide a patkányokat. Teljesen mindegy nekik, hogy krumlihéj, hullott gyümölcs vagy levesben főtt zöldség, mindent elpusztítanak az utolsó szemig. Ma gombát pucoltam, annak a maradékát is elpusztították.
Kb. úgy 3 hónapja vettem észre a jelenlétüket, akkor egy patkányfogóval próbálkoztam, de nagyon alacsony hatékonysággal. Sokszori próbálkozásra sikerült kettőtt elejtenem, de inkább ők győztek, a csapda le sem csapódott, de a csalétket elcsenték.
Úgy 3 hete átáltam a méregre, de nem érzem, hogy használna. A betett méreg órákon belül elfogy, felfalják, de nem érzékelem, hogy fogynának, eltűnnének. Sőt, a jelek egyre nagyobb "forgalomra" utalnak.
Már vagy 4 féle, a kereskedelmi forgalomban kapható patkányírtó szert kipróbáltam, de az eredménye egyáltalán nem észlelhető.
Kicsit kétségbe vagyok esve, és tanácstalan vagyok, ha valakinek van ötlete, tapasztalata, tanácsa, azt szívesen veszem, mert a helyzet kezd akudttá válni, nappal is aktívak, rendszeresen halljuk a zörgésüket a komposztálóból.
Előre is köszönöm!
Anyósomnál a régi disznóólban volt sok patkány furat,járat,ide pakolgattam a mérget,aztán gondoltam egyet,betömtem a furatokat egyet kivéve,és abba benyomtam egy füstpatront,na ez úgy kiugrasztotta őket hogy nem győztem nyakonvágni őket ahogy szédelegve jöttek elő sorban.
Meg kell keresni azt a helyet ahol tanyáznak,így gyorsabban lehet őket gyéríteni,de előbb utóbb az itt ott kirakott méregtől is elfogynak,mert az biztosan hat,csak itt az lehet hogy baromi sok van belőlük.
Rossz szomszédságról, török átokról tudok mesélni sokat. Volt egy pszichopata szomszédunk, főleg a szomszédasszony volt az. Egy ideig nem akartunk konfliktusokat, mert jobb a békesség a mondás szerint is, de egy idő után rá kellett jönnünk, hogy ez nem megoldás. Nagyon sok évünket mérgezték, mindig úgy jöttünk haza, hogy ma mit találtak ki ellenünk. Végül hosszú pereskedés lett a dologból, ami úgy oldódott meg, hogy elköltöztek, és a perek ezzel megszűntek. Azóta vallom, hogy nem szabad engedni a saját érdekeidből, mert rajtad kívül senki nem fogja azokat megvédeni. Fel kell vállalni sok mindent, hogy megoldódjanak az ilyen dolgok, és jobb minél előbb túlesni a nehezén.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- zoli73
- V.I.P.

Igen, a patkányok jelenléte közegészségügyi szempontból is aggasztó, ezért is akarok valami megnyugtató megoldást találni. Eldöntöttem, első körben beszélek a szomszéddal, tudatom vele, hogy a patkányok már nálunk is megjelentek, és találjunk valami közös megoldást(nem óhajtom egyedül elvinni a balhét), és ha úgy van, kérjük szakember segítségét közösen.pali923 írta: ↑2024.07.05., pén. 22:47A patkánymérgek direkt azért működnek így, mert a patkányok okosak, és ha azonnal elpusztulnának a méregtől, akkor nem ennének belőle többet. Ha jól tudom, vérzékenységet okoznak, és akár 2-3 nap múlva fognak belehalni, hogy ne tudják a kajához kötni.
Az viszont baj, ha a számuk ettől nem csökken. Méghozzá ez nem is csak miattad baj szerintem, hanem a szomszéd miatt is, és ez akár közegészségügyi kérdés is. A patkányok megrágcsálják akár még az élő állatokat is, és ezt a szomszédod sem szeretné, egyéb betegségekről nem is beszélve. Ha annyira durva a helyzet, én biztosan felvállalnék komolyabb konfliktusokat is a szomszéddal, akár bejelentést is tennék valamilyen hatósághoz, ha másképp nem megy. Ez nem játék.
Egy rokonunk vett egy régi házat, amibe már beköltöztek felújítás után, de az udvaron idén bontottak szét egy használaton kívüli építményt. Annyi patkány volt benne, hogy szakembert hívtak. Jöttek kutyákkal, egyebekkel, és megszűnt az állomány. Én biztosan valami ilyesmit csinálnék, és nem hagynám, hogy ez így tovább menjen. Ha az utánpótlást nem szünteted meg, ezzel állandóan küzdened kell majd, és egyszer csak arra ébredsz, hogy nem csak komposztálóban akarnak lakni.
Elnézve a portáját, az életvitelüket, az együtműködésével kapcsolatban vannak fentartásaim, de meg kell próbálni, mert ez, így nem mehet tovább. Ha nem kompromisszumképes, nem segítőkész, akkor lépni fogok, és jelentem az önkormányzatnál.
Az viszont baj, ha a számuk ettől nem csökken. Méghozzá ez nem is csak miattad baj szerintem, hanem a szomszéd miatt is, és ez akár közegészségügyi kérdés is. A patkányok megrágcsálják akár még az élő állatokat is, és ezt a szomszédod sem szeretné, egyéb betegségekről nem is beszélve. Ha annyira durva a helyzet, én biztosan felvállalnék komolyabb konfliktusokat is a szomszéddal, akár bejelentést is tennék valamilyen hatósághoz, ha másképp nem megy. Ez nem játék.
Egy rokonunk vett egy régi házat, amibe már beköltöztek felújítás után, de az udvaron idén bontottak szét egy használaton kívüli építményt. Annyi patkány volt benne, hogy szakembert hívtak. Jöttek kutyákkal, egyebekkel, és megszűnt az állomány. Én biztosan valami ilyesmit csinálnék, és nem hagynám, hogy ez így tovább menjen. Ha az utánpótlást nem szünteted meg, ezzel állandóan küzdened kell majd, és egyszer csak arra ébredsz, hogy nem csak komposztálóban akarnak lakni.
A patkánymérgek direkt azért működnek így, mert a patkányok okosak, és ha azonnal elpusztulnának a méregtől, akkor nem ennének belőle többet. Ha jól tudom, vérzékenységet okoznak, és akár 2-3 nap múlva fognak belehalni, hogy ne tudják a kajához kötni.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- zoli73
- V.I.P.

Ez a "patkány okos" teória bennem is felmerült, többször hallottam már és tényleg igaz lehet.stx írta: ↑2024.07.05., pén. 18:49Hahó!zoli73 írta: ↑2024.06.23., vas. 20:22Szép estét mindenkinek!
Már vagy 4 féle, a kereskedelmi forgalomban kapható patkányírtó szert kipróbáltam, de az eredménye egyáltalán nem
Ha méreggel próbálkozol, csak óvatosan. A patkány okos, ha túl sűrűn kapja, eszik belőle, érzi, hogy rosszul van, akkor csak összehordja és nem eszik többet. Kb. 4-5 maponta szabad adni, különböző helyekre 1-1 kis kék vagy piros zacskót.
Ami még hatásos: cukor, vaniliás cukor, gipsz keveréke egy lapos tálban vagy cserép alátétben, és mellé kell tenni lapos tálban vizet. A cukros porból eszik -> iszik -> a gipsz beleköt -> megdöglik.
Amikor volt, akkor mindkettőt próbáltam + plusz labrador kutyánk van, ami 2-3 napont fogott egyet, kinyírta és kitette az udvar közepére.![]()
Már vagy az ötödik féle mérget adom nekik, de ezek szerint túladagolhattam, mert a betett(komposztálóba) mérget nagyon hamar eltüntetik, de az eredménye valahogy nem látszik. Sőt, egyre nagyobb forgalom jelei láthatók.
Ezt a gipsszel kevert cukrot azért még kipróbálom, de már ott tartok, hogy legszívesebben felgyújtanám a komposztálot, talán akkor eltakarodnának.
Vagy még utánanézek a vadászgörénynek, hátha van, aki elhozza egy kis "fogócskára"?
Ez a patkányírtás keményebb dió, mint azt elsőre gondolná az ember.
- stx
- V.I.P.

- Kapcsolat:
Hahó!zoli73 írta: ↑2024.06.23., vas. 20:22Szép estét mindenkinek!
Már vagy 4 féle, a kereskedelmi forgalomban kapható patkányírtó szert kipróbáltam, de az eredménye egyáltalán nem
Ha méreggel próbálkozol, csak óvatosan. A patkány okos, ha túl sűrűn kapja, eszik belőle, érzi, hogy rosszul van, akkor csak összehordja és nem eszik többet. Kb. 4-5 maponta szabad adni, különböző helyekre 1-1 kis kék vagy piros zacskót.
Ami még hatásos: cukor, vaniliás cukor, gipsz keveréke egy lapos tálban vagy cserép alátétben, és mellé kell tenni lapos tálban vizet. A cukros porból eszik -> iszik -> a gipsz beleköt -> megdöglik.
Amikor volt, akkor mindkettőt próbáltam + plusz labrador kutyánk van, ami 2-3 napont fogott egyet, kinyírta és kitette az udvar közepére.
- zoli73
- V.I.P.

Fát nevelek part 4.
Matesequoia glyptostroboides, vagyis kínai mammutfenyő.
Egy igen dekorativ, nagyon lassú növekedésű, lombhullató faj.
Ezen a példányon 4 éve dolgozom, még bőven van hová fejlődjön, bár már így is mutatós, kimondottan a nibari(gyökérnyak).
A szakavatottaknak feltűnhet, a "rendellenes" tál, ugyanis az örökzöldeket, és mindeféle fenyőt(lombhullatót is) mázatlan, földszínű tálba kell ültetni.
Ezt most nevezzük ki nevelőtálnak, a végleges(szürkésbarna mázatlan) tálja már megvan, jövő tavasszal "költözik" bele.
Matesequoia glyptostroboides, vagyis kínai mammutfenyő.
Egy igen dekorativ, nagyon lassú növekedésű, lombhullató faj.
Ezen a példányon 4 éve dolgozom, még bőven van hová fejlődjön, bár már így is mutatós, kimondottan a nibari(gyökérnyak).
A szakavatottaknak feltűnhet, a "rendellenes" tál, ugyanis az örökzöldeket, és mindeféle fenyőt(lombhullatót is) mázatlan, földszínű tálba kell ültetni.
Ezt most nevezzük ki nevelőtálnak, a végleges(szürkésbarna mázatlan) tálja már megvan, jövő tavasszal "költözik" bele.
- zoli73
- V.I.P.

Szép estét mindenkinek!
Előre is köszönöm!
Előre is köszönöm!
- zoli73
- V.I.P.

Fát nevelünk, part. 3.
Ulmus Palvifolia(kínai szil)
Az elburjánzott hajtások visszametszése, moha eltávolitása, tápanyag pótlása után.
5 éve, természetes élőhelyéről begyűjtött fa(yamadori), még nevelőtálban.
Jövő tavasszal kap egy szép, mázas tálat.
Ulmus Palvifolia(kínai szil)
Az elburjánzott hajtások visszametszése, moha eltávolitása, tápanyag pótlása után.
5 éve, természetes élőhelyéről begyűjtött fa(yamadori), még nevelőtálban.
Jövő tavasszal kap egy szép, mázas tálat.
Hát ja,dögnehezek ezek a kövek.Akinek még nem volt a kezében,elsem tudja képzelni hogy mennyire is.
Én anno futóval hordtam haza több lépcsőben,és hát volt túlsúly bőven.
A szétszedésnél meg taligával hordtam hátra,és hát azt sem kívánom senkinek.Egy egy emberesebb db-ot nagy nagy kinok közte tudtam csak ráborítani a taligára,és ezt vízszintje hozni,majd eltolni,na azt talán még most is érzem a csontjaimban,teljesen kikészített.
Kőfargó nem lennék semmi pénzért,baromi nehéz munka.
Én anno futóval hordtam haza több lépcsőben,és hát volt túlsúly bőven.
A szétszedésnél meg taligával hordtam hátra,és hát azt sem kívánom senkinek.Egy egy emberesebb db-ot nagy nagy kinok közte tudtam csak ráborítani a taligára,és ezt vízszintje hozni,majd eltolni,na azt talán még most is érzem a csontjaimban,teljesen kikészített.
Kőfargó nem lennék semmi pénzért,baromi nehéz munka.
Nagyon apró sziklakerti növényeket ültettünk bele 2 évvel ezelőtt, ami mára szépen elszaporodott, jövőre teljesen benövi. annyira sűrű, hogy ott nem nő szinte semmilyen gyom. A nagyobb alsó "tálcákban" Eper, paprika és paradicsom, valamint fűszernövények kaptak helyet, fent örökzöldek. Ezek köré mulcsot szórtunk, ami szintén megfogja a gyomot. Az egész csepegtető rendszerrel van ellátva, öntözni sem kell. Havonta egyszer kell kb fél órát rászánni, ami szerintem vállalható. Én imádom!
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9498
Nálunk támfal szerepe van a sziklakertnek. Nem tudnék jobbat elképzelni, ami ennyire esztétikus, tartós és "élő". Szétszedni elég problémás lenne, kb. 30 tonna kő van benne.Shimano írta: ↑2024.06.03., hétf. 12:35Sziklakert nekem is volt,de egy idő után annyira rüheltem már a gyomokkal való küzdést benne,hogy szétkaptam inkább.
Ha újra csinálnék,tuti tennék fóliát bele,alá,mert a gyomokat kiszedegetni a kövek közül nem kevés türelmet igényel,ami nekem már nincs.![]()
Egy pár évig még ok volt,de később csak a nyűglődés volt vele,arról nem is beszélve hogy a sziklakertbe való növények nagyobb részérül az is kederült hogy csak ifjoncok voltak,tehát átvertek azzal is.Átültettem a nagyrészüket,és már két három méternél járnak,már ami megmaradt.
Nagyon apró sziklakerti növényeket ültettünk bele 2 évvel ezelőtt, ami mára szépen elszaporodott, jövőre teljesen benövi. annyira sűrű, hogy ott nem nő szinte semmilyen gyom. A nagyobb alsó "tálcákban" Eper, paprika és paradicsom, valamint fűszernövények kaptak helyet, fent örökzöldek. Ezek köré mulcsot szórtunk, ami szintén megfogja a gyomot. Az egész csepegtető rendszerrel van ellátva, öntözni sem kell. Havonta egyszer kell kb fél órát rászánni, ami szerintem vállalható. Én imádom!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Sziklakert nekem is volt,de egy idő után annyira rüheltem már a gyomokkal való küzdést benne,hogy szétkaptam inkább.
Ha újra csinálnék,tuti tennék fóliát bele,alá,mert a gyomokat kiszedegetni a kövek közül nem kevés türelmet igényel,ami nekem már nincs.
Egy pár évig még ok volt,de később csak a nyűglődés volt vele,arról nem is beszélve hogy a sziklakertbe való növények nagyobb részérül az is kederült hogy csak ifjoncok voltak,tehát átvertek azzal is.Átültettem a nagyrészüket,és már két három méternél járnak,már ami megmaradt.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

A 3.-as biztos jóstx írta: ↑2024.06.03., hétf. 11:11Ezekről van valakinek tapasztalata? Mielőtt kinyírok néhány növényt.. :-)
https://tudnodkell.info/viragboltos-baratom-tanacsa/
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- stx
- V.I.P.

- Kapcsolat:
Ezekről van valakinek tapasztalata? Mielőtt kinyírok néhány növényt.. :-)
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9498
Szépen megyünk.
.
.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
A vakond, ami a tavaly ősszel garázdálkodott nálam, szerencsére (kopp-kopp) továbbállt, a gyep még mindig csak kb 95%-os, pedig fölülvetettem. Amit az lerendezett, az már túlzás volt, széttúrtaa gyepet. (a jó oldala a dolognak, hogy az összeszedett túrásokból rengeteg föld lett a muskátliknak a balkonládákba
)
Magátóll ment el, vagy a szomszéd migencsak megtermett sárga kandúrja segített neki, nem tudom, de azóta teszek ki a macskának csalofgató falatkákat, és nem baj, ha felém is jár
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

Én tuti ki fogom próbálni, ha csak gyeptrágya, akkor annyi.thxfan írta: ↑2024.05.26., vas. 19:41Ilyet használt már valaki, ér valamit vakond ellen?
Köszi!
https://www.agrowebshop.hu/product/7161 ... gIJz_D_BwE
A vakond, ami a tavaly ősszel garázdálkodott nálam, szerencsére (kopp-kopp) továbbállt, a gyep még mindig csak kb 95%-os, pedig fölülvetettem. Amit az lerendezett, az már túlzás volt, széttúrtaa gyepet. (a jó oldala a dolognak, hogy az összeszedett túrásokból rengeteg föld lett a muskátliknak a balkonládákba
Magátóll ment el, vagy a szomszéd migencsak megtermett sárga kandúrja segített neki, nem tudom, de azóta teszek ki a macskának csalofgató falatkákat, és nem baj, ha felém is jár