Rock60 írta: ↑2023.11.18., szomb. 11:12
zoli73 írta: ↑2023.11.18., szomb. 09:37
1. Például a jelenlegi hangfalkábelem, egy demo darab, mindenféle irányjelőlés vagy felirat nélkül. Mikor hozzám került, nekem kellett döntenem a bekötés irányáról, ez teljesen hasra ütés szerűen ment. Akkor most így jól döntöttem?
2. Vagy van valami metódus, amivel csalhatatlanúl ki lehet választani a helyes irányt?
3. Megmondom őszintén, egy kicsit én szkeptikus vagyok ezekkel az irányokkal kapcsolatban.
4. Ezt az irányt ember(gyártó) dönti el, de ehhez mit "szól" a vezető anyag, az elektronok?
1. A lehetőségeidhez képest jól döntöttél.
Mikor elhoztad, a forgalmazónak meg kellett volna jelölni a kábelt, ha már gyárilag nem tették, hogy tudd, hogy volt ott bekötve.
Ha tudtad volna, hogy van jelentősége, Te is rákérdeztél volna.
2. Ha nem volt gyárilag jelölve, nincsen.
Ahogy elkezded használni, a kábel irányba áll. Praktikus megjelölni, hogy rendszer szétszedés után is tudjad, hogyan volt bekötve.
3. Ne legyél. Ez így van, mióta a hifi az hifi.
4. Köszönik szépen, nem szólnak semmit. Szépen lassan irányba állnak.
Ha megfordítod a kábelt, még lassabban, kelletlenül megfordulnak.
Konkrétan erről a kábelről van szó:
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/neotec ... XyEALw_wcB
Annyi különbséggel, hogy az enyém még egy feliratozás mentes, demo darab volt a forgalmazónál. Majd kikerült a demo rendszerükből, sokáig használaton kívül állt.
Én ezt a típusú kábelt kerestem náluk, próbára szerettem volna elhozni(Süti javaslatára, ez úton is köszi!

).
Mikor elmondtam, hogy 2x3m-es párra lenne szükségem próbára, akkor azt mondták, hogy "3m-es páruk most pont nincs készre szerelve, csak rövidebb, de van ez a demo példány, amit ide tudnak adni. Természetesen ez ugyanaz a kábel, csak ez kvázi a 0-szériából való, ezért nincs feliratozva. Mivel sokáig volt használaton kívül, így szinte újra be kell járatni." Ott olyan tüzetesen nem nézegettem meg, így csak itthon derült ki, hogy még írányjelölés sincs rajta, és mivel azt mondták, hogy újra be kell járatni, így mindegy is volt, hasra ütés szerűen adtam neki egy irányt.
Azt is elmondták, ha beválik, tetszik, akkor megtarthatom ezt is, de ha úgy döntök, akkor vissza is vihetem, és készítenek nekem egy párat a "széria" kábelből, ami feliratozva van, az általam választott csatlakozókkal.
Mivel a demo/használt mivolta miatt, kaptam rá némi kedvezményt, és kedvem sem volt visszamenni(oda-vissza 140km), így maradt a demo kábel.
Irányjelölnöm nem kell, mert a csatlakozóit én átszereltem, a végerősítőm csak villát fogad, és a hangsugarzó oldali vég is kapott jobb minősegű banándugokat, így az iránya egyértelmű.
A szketikusságot meg had engedjem meg magamnak. Amíg nem hallok különbséget a kábelek irányaban, addig ez így is marad. Különben sem volt ez mindig így. A "hőskorban", amikor még a készülékek összekötésére, csak a hozzájuk kapott "tyúkbelek" álltak rendelkezésre, hangfalkábelnek meg a Keravillban kapható, lámpazsinór szerű kábelt, amin még polaritás jelőlés sem volt, nem hogy irány, akkor ezt a szisztémát még el sem tudtuk képzelni.
Laposelemmel választottuk ki, hogy helyes polaritásban kössük be a hangsugárzókat.
Nem is volt ez olyan régen, csak már felejtünk, biztos korral jár.

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech