Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2713
Re: Kábelezzünk
A legfontosabb az elosztó előtti kábel + elosztó+ erősítőhöz (végfokhoz) menő kábel együttese. Ezek együttesen határozzák meg legnagyobb mértékben a "tápolás" hangját, karakterét. Ezeknél a legkönnyebb, legszembetűnőbb kimutatni a változást. Utána minden egyéb. Nyilván egy CD játszó tápkábel cseréje önmagában nem fog akkora változást produkálni mint mondjuk az elosztó előtti betápkábel vagy az elosztó és a végfok közötti főkábel. +rendszer, hálózat, egyén függő a dolog.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2023.03.07., kedd 22:12-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
ensandor megteszed, hogy valaszolsz erre a pofon egyszeru kerdesre? Kosziwittao írta: ↑2023.03.07., kedd 08:14Nehany hozzaszolassal lentebb olvashato az Accuphase linkjen az osszekotokabelei (milyen erdekes, hogy nem tudtam hivatalosan arultak ezeket a kabeleket, igy azt hittem ami nekem volt az valami hamisitvany, na mindegy…) parametereit, tobbek kozott ezeket:ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 07:10Igazad is van! Hagyjuk a mérést, meg a vaktesztet is, meg mindent, ami az önleellenőrzést és a megismerést, bizonyítást szolgálja. Minek az? Hiszen szubjektívan érzékelni mindenki tud, a világ legegyszerűbb dolga. Hiszen "hallom", nem? Hiszen "látom", nem? Így is van, ez viszi előre a világot! Hiszen az emberi fül a legjobb műszer! Darvas például azt is "meghallotta", hogy a zeneszoba bútorainak egyik lába alá tett névjegy módosítja a hangképet! Bizony! Long meg azt is "meghallja", hogy ha pránanadi kezelést ad a pendrájvnak, az arról lejátszott zene sokkal jobban szól! Bizony-bizony! Micsoda műszer az emberi fül, igaz? Minek ide vakteszt, meg mérés, hagyjuk már!
Conductor resistance (mΩ/m) 9
Capacitance (pF/m) 187.5
Inductance (μH/m) 0.51
Ha ramerunk nehany mas gyarto kabelere, ezeket a parametereket megvizsgaljuk, akkor valoszinu talalunk jelentos eltereseket. Pl. a kapacitasa 5pF lesz, ellenallasa pedig 1mohm/m. Milyen szakmai kovetkeztetest kellene levonnunk ezekbol a meresi eredmenyekbol, amik az osszekoto kabelek kozotti auditiv kulonbsegeket egyertelmuen, kovetkezetesen, megismetelheto modon jellemzik?
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
Elektroncsovek: Sophia Electric
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5979
“Gratulálok”, ezzel szereztél magadnak egy 2 hetes pihenőt.Rock60 írta: ↑2023.03.07., kedd 19:30Ensandor, te fordítva ülsz a lovon !
Látom már, Te ezt presztizs kérdésnek gondolod, hogy aki hallja a kábelek közötti különbséget, az máris prominens tagnak érzi magát a klubban. Sőt, lehet, hogy nem is hall semmit, csak azért beszél róla - hiszen sznob - hogy klubtag legyen.
Rossz, aki rosszra gondol.
Nagyon sokan, már évtizedek óta hifiztek, kábeleztek, mire ide keveredtek a klubba.
" Vakteszten még sosem igazolt..."
Te mi a fenéről beszélsz ? Hogy a fenébe állíthatod, hogy X VS Y kábel közötti különbség még soha sehol nem igazolódott ?
Te valami világlátó vagy, hogy ezt csak úgy kijelented ?
Jól mondtam az előbb.
Reménytelen eset vagy, vagy ami még rosszabb, csak simán örömet okoz a kekeckedés, trollkodás.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Azért azt nyilván rögzíteni kell hogy akinél van változás kábelcserélgetések után, (vagy aki hallja) ott sem kell nagy csodára várni de sokszor egy kisebb változás is elég eredmény lehet az embernek….
Én nem hiszek a kábelekben, mint ahogy az adott példa is mutatja
Én nem hiszek a kábelekben, mint ahogy az adott példa is mutatja

- Csatolmányok
-
- 5EA7775D-97A5-48E8-ABFC-86856A929C6A.jpeg (2.2 MiB) Megtekintve 1315 alkalommal
-
- 5E5018B1-2639-4ABF-B782-E735F84EF0FB.jpeg (2.43 MiB) Megtekintve 1315 alkalommal
Hűha, akkor ezt komolyan gondoltad. Hol is kezdjem... Mégis hogy a bánatba lehet vakteszten előre eldönteni, hogy 10x mindig ugyanazt a kábelt húzgálod ki és dugdosod vissza a rendszerbe? Egyrészt ezt segítő csinálja, akinek nem ismered a szándékait, fogalmad sem lehet arról, mikor melyiket teszi be, és egyáltalán cserél-e, vagy csak úgy csinál. Ez a lényege a vaktesztnek, hogy NEM tudod, mi van bent. Nem értem a kérdést. Mire akarsz kilyukadni? Amit kérdezel az teljes nonszensz, nem létezhető dolog, önmagával ellentétes nem is tudom mi. Hogy lehet vaktesztelni úgy, hogy tudod, tízszer egymás után ugyanaz kerül be? Az egyik kizárja a másikat. Vagy csak én nem értem mit akarsz, akkor elnézést az oktondiságomért. Szóval miről van szó?SoundMania írta: ↑2023.03.07., kedd 18:53Esetedben szerintem lenne értelme. De én is kiváncsi lennék mit hallanál/tapasztalnál! De arra is , hogy szerinted ennek miért ne lenne értelme.ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 16:51Ne haragudj kedves SoundMania, de amit írtál annak semmmi értelme nincs. Vagy ez súlyos irónia, csak most megcsalt a messze földön híres irónia-detektorom?SoundMania írta: ↑2023.03.07., kedd 16:431x majd próbáld ki vakteszten: mit hallasz, ha mindig ugyanazt a kábelt húzgálod ki és dugdosod vissza a rendszerbe . Mondjuk 10 alaklommal odafigyelve a hangra egymás után ? Mit hallanál ? Mit hallasz ? Így csak magadat teszteled ? :)OK, látom a szmájlit, de mivel nem ismerlek, így nem vagyok benne biztos, hogy nem komolyan gondolod. Találkoztam én már annyi bullshittel komolyan gondolva, hogy elbizonytalanodtam...
![]()

Szerintem most már nézz át kicsit át az erősítő-topicba is, és ott is ba..d fel mindenki agyát, hogy nincsen különbség az erősítők hangjában.
Végül is azok is csak drótokból meg ellenállásokból és kondikból állnak és mint tudjuk azoknak sincs eltérés a hangjában.

Végül is azok is csak drótokból meg ellenállásokból és kondikból állnak és mint tudjuk azoknak sincs eltérés a hangjában.

- Tctronic
- Beköltözött
Ezek szerint te rászántad az időt és nem működött. Semmi gond. Sokan vannak így.ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 21:06Ezt már olyan sokan kijelentették magabiztosan.....Szánj rá egy kis időt szerintem, és próbáld meg te is. Segítő biztosan akad. Válaszd ki azt a két tápkábelt, ami nem hibás, és a legnagyobb különbséget hallod rajtuk. A segítő cserélget (vagy néha nem cserél, csak úgy tesz), lényeg, hogy ne tudd melyik van bent. Én nem állítom, hogy nem fogod eltalálni melyik melyik, de hogy meglepődsz azon, hogy nagyságrendekkel nehezebb az esetleges különbség analizálása, azt borítékolom.
:) 8-10 próbát csinálj minimum. Addig hallgatod, ameddig akarod, vagy amíg biztos nem vagy a dolgodban. Ostoba sztereotípia, hogy a vakteszt csak stresszes és gyors ide-oda kapcsolgatós lehet.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Ezt már olyan sokan kijelentették magabiztosan.....

- Tctronic
- Beköltözött
Semmi gond, ha nem hallasz eltérést. Örülj neki. Egy gonddal kevesebb. Mi meg szeretünk pénzt égetni, ennyi. Lépjél túl rajta.ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 20:43Mert ez így van. Tápkábel, és még többféle kábel vagy kiegészítő esetében. Ha lenne róluk dokumentált és hiteles vakteszt, vagy olyan mérés, ami bizonyító erejű, már ezzel lennének tele a hifis újságok, a topikok, és mi sem vitatkoznánk itt róla. Azt hiszem, ez elég egyértelmű. Pl. tápkábel esetén hangjelben bekövetkezett változásról mérés, vagy sikeres vakteszt? Tudsz ilyenről? Én nem, pedig elég régóta vagyok benne. Viszont nagy arccal bevállalt, de elbukott vakteszt van bőven. És nagyon fontos, hogy VAK teszt legyen, sima meghallgatás nem sokat ér, annyi pszichés befolyásoló tényező van. Otthoni élményszerzésre, a különbség és javulás illúziójához persze az is jó, de igazolásnak, bizonyításnak édeskevés.
A személyeskedő és sértegető hangnemből vegyél vissza!

Huu ezt a kérdést most nagyon bedobtad a mélyvízbeAlex_Aston írta: ↑2023.03.07., kedd 13:13Ezzel kapcsolatban a kérdésem az lenne, hogyha valaki kábelt szeretne cserélni, akkor milyen esetben tegye? Ha csak ő hallja a különbséget, de más nem, vagy ha ő nem hallja, de mindenki más igen...?![]()
Eskü hétvégén tesztelek valamit a proji tápkábelével és beírom….
Az műszakilag igazolható, hogy a pályán 270-nél jobban fülbemászik Tóth Andi “néztek” nótája mint 90-nél?

Mert ez így van. Tápkábel, és még többféle kábel vagy kiegészítő esetében. Ha lenne róluk dokumentált és hiteles vakteszt, vagy olyan mérés, ami bizonyító erejű, már ezzel lennének tele a hifis újságok, a topikok, és mi sem vitatkoznánk itt róla. Azt hiszem, ez elég egyértelmű. Pl. tápkábel esetén hangjelben bekövetkezett változásról mérés, vagy sikeres vakteszt? Tudsz ilyenről? Én nem, pedig elég régóta vagyok benne. Viszont nagy arccal bevállalt, de elbukott vakteszt van bőven. És nagyon fontos, hogy VAK teszt legyen, sima meghallgatás nem sokat ér, annyi pszichés befolyásoló tényező van. Otthoni élményszerzésre, a különbség és javulás illúziójához persze az is jó, de igazolásnak, bizonyításnak édeskevés.
A személyeskedő és sértegető hangnemből vegyél vissza!
- Tctronic
- Beköltözött
Én inkább megfordítanám. A saját rendszeremben (igaz nem próbáltam soha) de elég magabiztosan ki merem jelenteni hogy tudok mondjuk két olyan tápkábelt amit ki tudok választani vaktesztben egymáshoz képest.Szerintem egymás után többször is. Viszont tudok pl két másik olyat amit viszont biztosan nem. Előbbi kettőt azért mert annyira eltérő a hangjuk, utóbbi kettőt viszont azért mert nagyon hasonló a hangjuk.denesdr írta: ↑2023.03.07., kedd 19:52Itt most nyilván az emberi hallás által érzékelhető különbségekről beszélünk, szóval tudnál mutatni egy igazolást két kábel közti hallható különbségre? Gondolok itt olyanra mondjuk, hogy 10-ből 10-szer (de talán 5-ből 5 is elég lehet, bár itt még elég nagy az esély a helyes tippelésre) megmondja valaki, hogy akár az általa tetszőlegesen választott két tápkábel közül épp melyik van bekötve a rendszerbe, anélkül, hogy látná vagy egyéb tudomása lenne róla, tehát kizárólag hallás alapján?
Nem kötekedésből kérdezem, engem tényleg érdekelne, meg szerintem mást is.
Az mondjuk nagy segítség ha közel egymás után zajlanak a tesztek. Félek tőle hogy ha több idő (pl nap, napok) telnek el már nem lennék ilyen magabiztos.

Itt most nyilván az emberi hallás által érzékelhető különbségekről beszélünk, szóval tudnál mutatni egy igazolást két kábel közti hallható különbségre? Gondolok itt olyanra mondjuk, hogy 10-ből 10-szer (de talán 5-ből 5 is elég lehet, bár itt még elég nagy az esély a helyes tippelésre) megmondja valaki, hogy akár az általa tetszőlegesen választott két tápkábel közül épp melyik van bekötve a rendszerbe, anélkül, hogy látná vagy egyéb tudomása lenne róla, tehát kizárólag hallás alapján?
Nem kötekedésből kérdezem, engem tényleg érdekelne, meg szerintem mást is.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2874
- Kapcsolat:
Pedig frankó ám az a Wireworld hdmi meg a QED optikai is.

Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
Ensandor, te fordítva ülsz a lovon !
Látom már, Te ezt presztizs kérdésnek gondolod, hogy aki hallja a kábelek közötti különbséget, az máris prominens tagnak érzi magát a klubban. Sőt, lehet, hogy nem is hall semmit, csak azért beszél róla - hiszen sznob - hogy klubtag legyen.
Nagyon sokan, már évtizedek óta hifiztek, kábeleztek, mire ide keveredtek a klubba.
Te mi a fenéről beszélsz ? Hogy a fenébe állíthatod, hogy X VS Y kábel közötti különbség még soha sehol nem igazolódott ?
Jól mondtam az előbb.
Reménytelen eset vagy, vagy ami még rosszabb, csak simán örömet okoz a kekeckedés, trollkodás.
Jól mondtam az előbb.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2874
- Kapcsolat:
Na mit gondoltok a kábelezésről? 

Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1187
Esetedben szerintem lenne értelme. De én is kiváncsi lennék mit hallanál/tapasztalnál! De arra is , hogy szerinted ennek miért ne lenne értelme.ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 16:51Ne haragudj kedves SoundMania, de amit írtál annak semmmi értelme nincs. Vagy ez súlyos irónia, csak most megcsalt a messze földön híres irónia-detektorom?SoundMania írta: ↑2023.03.07., kedd 16:431x majd próbáld ki vakteszten: mit hallasz, ha mindig ugyanazt a kábelt húzgálod ki és dugdosod vissza a rendszerbe . Mondjuk 10 alaklommal odafigyelve a hangra egymás után ? Mit hallanál ? Mit hallasz ? Így csak magadat teszteled ? :)OK, látom a szmájlit, de mivel nem ismerlek, így nem vagyok benne biztos, hogy nem komolyan gondolod. Találkoztam én már annyi bullshittel komolyan gondolva, hogy elbizonytalanodtam...
![]()
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
Erről az egész beszélgetésről egy filmidézet jutott eszembe. Engedjétek meg, hogy megtörjem az amúgy is értelmetlen vitát. (elnézést kérek az üzemeltetőtől és a széplelkűektől a vulgáris szóhasználatért)
Bohous: Hisz Istenben?
Dr. Ulrichová: Én? Nem. Föl nem foghatom, hogy hihet benne bárki is.
Bohous: Miért ne hihetne?
Dr. Ulrichová: Nincs bebizonyítva. Még soha nem látta senki.
Bohous: Én se láttam a maga pics@ját, mégis elhiszem, hogy van.
Örökség, avagy Guten Tag faszikáim
Bohous: Hisz Istenben?
Dr. Ulrichová: Én? Nem. Föl nem foghatom, hogy hihet benne bárki is.
Bohous: Miért ne hihetne?
Dr. Ulrichová: Nincs bebizonyítva. Még soha nem látta senki.
Bohous: Én se láttam a maga pics@ját, mégis elhiszem, hogy van.
Örökség, avagy Guten Tag faszikáim
Ne haragudj kedves SoundMania, de amit írtál annak semmmi értelme nincs. Vagy ez súlyos irónia, csak most megcsalt a messze földön híres irónia-detektorom?SoundMania írta: ↑2023.03.07., kedd 16:431x majd próbáld ki vakteszten: mit hallasz, ha mindig ugyanazt a kábelt húzgálod ki és dugdosod vissza a rendszerbe . Mondjuk 10 alaklommal odafigyelve a hangra egymás után ? Mit hallanál ? Mit hallasz ? Így csak magadat teszteled ? :)

- SoundMania
- V.I.P.
1x majd próbáld ki vakteszten: mit hallasz, ha mindig ugyanazt a kábelt húzgálod ki és dugdosod vissza a rendszerbe . Mondjuk 10 alaklommal odafigyelve a hangra egymás után ? Mit hallanál ? Mit hallasz ? Így csak magadat teszteled ? :)ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 16:22Miért ne "hallanám"? Úgy ahogy itt nagyon sokan, én is "hallottam". Pontosabban hallani véltem különbséget. És? Ez mit jelent? Semmit. Mert egészen pontosan addig a pontig "hallottam" különbséget, amíg tudtam, melyik kábelt hallgatom. Amint nem tudtam, már nem hallottam. Javaslom mindenkinek a vaktesztet, kijózanító tapasztalat tud lenni.SoundMania írta: ↑2023.03.07., kedd 16:00Nincs gond ezzel a kábeltémával. Te nem tudod mérni, hogy jobb-e valamelyik és nem is hallod ...Ezért nem vagy meggyőzve. Ennyi . Más sem tudja mérni, de van jobb rendszere , amin hallja. Nincs mit ragozni. Érthető és emberi hozzáállás, hogy amiről nem tud az ember az legtöbbször nincs is a számára.
Ha már tápkábelről volt itt nagybaszó: Túl drága tápkábeleim nem voltak, jópár éve új áron 100k-s volt a legdrágább, meg volt 60-70k-s. (Talán még a hirdetéseim is megvannak, lehet, hogy az avx-en is.) A többi 1 és 10-20k közötti. Hallani véltem különbséget. A hifisták többsége ezen a ponton meg is áll, belelelkendezi a fórumokba és büszkén konstatálja, hogy tagja lett a prominens klubnak, ő is kiválasztott, a "hallók" táborába tartozik. Ennek rendje és módja szerint el is kezdi szarozni és süketezni, vagy szarrendszerezni azokat, akik vagy mást tapasztaltak, vagy jobban belemélyednek a témába mint a "hallom, tehát ez a megfellebbezhetetlen igazság"-banalitású "tapasztalók". Én nem álltam meg ezen a ponton, hanem tovább mentem, és megtapasztaltam az érzékelés összetettségét. Onnan datálódik az én "hitetlenségem".
Szerintem nem érdemes, nem szabad meghagyni magunkat az önbecsapás és önáltatás langymeleg pocsolyájában. De akinek ez esik jól, tegye. :)
- SoundMania
- V.I.P.
Akkor sincs semmi. Én sem tudnám megmondani mérési eredmények alapján, melyik kábel, vagy készülék jobb hangú. Na jó, a nagyon durván rossz mérési eredményekből talán.... De ne legyünk ennyire szélsőségesek. :) Egyébként a legjobb csöves mérései valószínűleg rosszabbak lennének mint a legrosszabb hangú félvezetősé.....pali923 írta: ↑2023.03.07., kedd 16:22Még egy kis filozófia: ha két kábelt megmérünk akármivel és akármilyen mérőszámokkal is, akkor milyen következtetésre jutunk? Ha az egyik 12, a másik 10, akkor melyik a jobb kábel? Biztosan mondanak a mérnökök majd valamilyen alapszabályokat bizonyos jellemzőkről, de mi van, ha én a "rosszabb" számokkal rendelkezőt hallom jobbnak?SoundMania írta: ↑2023.03.07., kedd 16:00Te nem tudod mérni, hogy jobb-e valamelyik és nem is hallod
Sőt, még ha a zasszony és a szomszéd is jobbnak hallja?![]()
![]()
Még egy kis filozófia: ha két kábelt megmérünk akármivel és akármilyen mérőszámokkal is, akkor milyen következtetésre jutunk? Ha az egyik 12, a másik 10, akkor melyik a jobb kábel? Biztosan mondanak a mérnökök majd valamilyen alapszabályokat bizonyos jellemzőkről, de mi van, ha én a "rosszabb" számokkal rendelkezőt hallom jobbnak?SoundMania írta: ↑2023.03.07., kedd 16:00Te nem tudod mérni, hogy jobb-e valamelyik és nem is hallod
Sőt, még ha a zasszony és a szomszéd is jobbnak hallja?

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla