Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5134
Sztereó erősitők
Amennyiben ügyelünk, arra, hogy ne hajtsuk jobban az erősítőt, mint amennyit bír, és ez elegendő hangnyomást idéz elő hangsugárzónkból, akkor nincs jelentősége a wattoknak, és a mit bírna, ha... fikciónak.
A teljesítménytől nem függ a hangminőség, 3 wattos és 1000 wattos erősítő is szólhat szépen és csúnyán egyaránt. Sok egyéb paramétertől függ, amikből csak keveset szoktak megadni, ezért van csak kis jelentősége az adatlapoknak.
Sztereó erősitők
Ès ez mennyire igaz.
Csak sokan elsiklanak a rèszletek felett.
Arról meg nem is beszèlve hogy hajthat jól egy erősítő miközben meg a pokolba kívánjuk a hangját.
Sajnos nem pont így van.
Mivel a végtranzisztorok emitter körében mindig van egy kis ellenállás (0,22-047Ohm), emiatt a teljesítmény duplázás fele impedancián nem megy, mert a dupla áram dupla feszültségesést idéz elő az ellenálláson, és nem lesz akkora tápfeszültség a tranzisztoron, ami szükséges az adott kimeneti teljesítményhez. Ráadásul a tranzisztorok maradékfeszültsége is valamelyest nő a kimeneti áram növekedése esetén. Hogy mégis miért adnak meg egyes cégek valóságban is mérhető duplázó adatokat, annak az az oka, hogy pl. megadják, 8Ohmra 100W, 4 Ohmra 200W, de a valóságban 8 Ohmra nem 100 Wattot tud, hanem 110-et, és ily módon már lehetséges a 200W/4Ohm adat.
Sztereó erősitők
Hasogatod a szőrszálat.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5134
Sztereó erősitők
A fentiek csak fél igazságok. Az alul méretezett tápegység csak akkor okoz gondot, ha túlhajtják, mert egy adott teljesítményig kielégítően ellátja a feladatát. Csak, hogy mindenki értse, nyolc-ról négy Ohm-os terhelésre váltva meg kellene duplázódnia az erősítő leadott teljesítményének,ha egyébként a gyártó engedélyezi négy Ohmos hangsugárzók használatát, mert ha nem, akkor kijelenthetjük, hogy az adott tápegység alul méretezett, . Most mindenki nézze meg az erősítője gyári adatait. Kétlem, hogy sokan lesznek, akiknél a gyári adatok megduplázódó adatokat tartalmaznak.
Az, hogy hány Watt lesz elég, a nagyon fontos tápegység mellett, azt az erősítő kapcsolása és topológiája határozza meg, ha ez nem átgondolt, alaposan kiérlelt konstrukció, akkor lehet akárhány Wattos, akármekkora tápegységgel, akkor is csak egy alkatrésztemető lesz, semmi több.
Sajnos nem pont így van.
Mivel a végtranzisztorok emitter körében mindig van egy kis ellenállás (0,22-047Ohm), emiatt a teljesítmény duplázás fele impedancián nem megy, mert a dupla áram dupla feszültségesést idéz elő az ellenálláson, és nem lesz akkora tápfeszültség a tranzisztoron, ami szükséges az adott kimeneti teljesítményhez. Ráadásul a tranzisztorok maradékfeszültsége is valamelyest nő a kimeneti áram növekedése esetén. Hogy mégis miért adnak meg egyes cégek valóságban is mérhető duplázó adatokat, annak az az oka, hogy pl. megadják, 8Ohmra 100W, 4 Ohmra 200W, de a valóságban 8 Ohmra nem 100 Wattot tud, hanem 110-et, és ily módon már lehetséges a 200W/4Ohm adat.
Sztereó erősitők
Na és persze hol van az a hangsugárzó ami minden frekvencián teljesen egyenesen 8Ohm? Főleg majd dinamikus körülmények között is.
Milyen nagy szerencse, hogy sikerült valamit megint beírnod, még az a szerencse, hogy kivételesen rövid voltál, mert a lényegi részekről fogalmad sincs, mint ezt már többször is bizonyítottad, csak a soha véget nem érő, semmiről sem szóló körmondatok körmöléséhez értesz.
Szerinted miért gyári adatokra hivatkoztam ? Megválaszolom neked. Azért mert nem volt kedvem leírni egy erősítő tervezését a kapcsolástól az alkatrész elhelyezésig stb.stb., és mert a gyárak soha nem adnak meg kvázi dinamikus körülmények között mért adatokat, mert kiderülne, hogy a száz Wattosnak hazudott erősítő a való világban még tíz Wattot sem képes kisajtolni magából.
Azért mert Te nem tudsz róla, attól egyébként létezik olyan hangsugárzó, aminek konstans nyolc Ohm az impedanciája. Ennek egyébként semmi jelentősége, mert csak az a kivétel, ami erősíti a szabályt.
Sztereó erősitők
A fentiek csak fél igazságok. Az alul méretezett tápegység csak akkor okoz gondot, ha túlhajtják, mert egy adott teljesítményig kielégítően ellátja a feladatát. Csak, hogy mindenki értse, nyolc-ról négy Ohm-os terhelésre váltva meg kellene duplázódnia az erősítő leadott teljesítményének,ha egyébként a gyártó engedélyezi négy Ohmos hangsugárzók használatát, mert ha nem, akkor kijelenthetjük, hogy az adott tápegység alul méretezett, . Most mindenki nézze meg az erősítője gyári adatait. Kétlem, hogy sokan lesznek, akiknél a gyári adatok megduplázódó adatokat tartalmaznak.
Az, hogy hány Watt lesz elég, a nagyon fontos tápegység mellett, azt az erősítő kapcsolása és topológiája határozza meg, ha ez nem átgondolt, alaposan kiérlelt konstrukció, akkor lehet akárhány Wattos, akármekkora tápegységgel, akkor is csak egy alkatrésztemető lesz, semmi több.
Az autókban nem az áramerősség kevés, hanem a feszültség, a Volt.
Na és persze hol van az a hangsugárzó ami minden frekvencián teljesen egyenesen 8Ohm? Főleg majd dinamikus körülmények között is.
Sztereó erősitők
Van ilyen, ha az erősítő tápegysége alultervezett és lassú, akkor a hirtelen dinamika csúcsokban nem tud időben megfelelő áramerősséget leadni a végfoknak, ami döglött, dinamikakompresszált hangot eredményez. Nyilván nagyobb teljesítményű erősítő esetén alacsonyabb hangerőn ez kevésbé jelentkezik, ezért gondolják sokan, hogy többszáz wattos erőművek kellenek a stabil meghajtáshoz, pedig az esetek többségében - hacsak nem extrém alacsony érzékenységű a hangsugárzó - általában jóval kevesebb teljesítmény is elég, ha a tápegység megfelelően lett kialakítva. Autókban ezért szoktak bazi nagy, extrém magas kapacítású táp kondenzátort beépíteni, mert az akkumulátor maximális áramerőssége korlátozott, és dinamika csúcsokban a kondenzátor tárolt energiája ki tudja azt pótolni.
Az autókban nem az áramerősség kevés, hanem a feszültség, a Volt.
Sztereó erősitők
Van ilyen, ha az erősítő tápegysége alultervezett és lassú, akkor a hirtelen dinamika csúcsokban nem tud időben megfelelő áramerősséget leadni a végfoknak, ami döglött, dinamikakompresszált hangot eredményez. Nyilván nagyobb teljesítményű erősítő esetén alacsonyabb hangerőn ez kevésbé jelentkezik, ezért gondolják sokan, hogy többszáz wattos erőművek kellenek a stabil meghajtáshoz, pedig az esetek többségében - hacsak nem extrém alacsony érzékenységű a hangsugárzó - általában jóval kevesebb teljesítmény is elég, ha a tápegység megfelelően lett kialakítva. Autókban ezért szoktak bazi nagy, extrém magas kapacítású táp kondenzátort beépíteni, mert az akkumulátor maximális áramerőssége korlátozott, és dinamika csúcsokban a kondenzátor tárolt energiája ki tudja azt pótolni.
A másik ok amiatt a nagyobbat preferálják, az, hogy nem kell max. járatni, torzításba vezérelve, s ezzel veszélyeztetve a hangsugárzók hangszóróit. Persze így is be kell tartani az értelmes határokat. Egy hangszóró a névleges terhelhetőségénél nagyobb teljesítményt is el tud viselni, ha nem torzított, vágott, túlvezérelt jellel hajtják meg.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Sztereó erősitők
Köszönöm a véleményeket Uraim! Kicsit megnyugodtam.
Attila,befogok számolni,ha érdekel téged.
Intel Nuc i5-SotM SMS 200 ultra neo-Resonessence Labs Invicta Mirus Pro-Krell KBL-Fapaci aktív nagymonitor.
MDA kábelezés
MDA kábelezés
Sztereó erősitők
Én azt tapasztaltam, hogy a wattok száma, nem egyenesen arányos a "meghajtási képességgel", ez utóbbit nem tudom máshogy megfogalmazni.
Ugyanazon hangsugárzóval nálam egy 2x110W/8Ohm, 2x160W/4Ohm teljesítményű erősítő csak küzködött, míg egy 2x40W/8Ohm, 2x75W/4Ohm teljesítményű viszont gond nélkül elboldogul.
Ennek mikétjére és hogyanjára még én is keresem a választ.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- BLX
- Törzsvendég
- Értékelés: 1018
Sztereó erősitők
Így igaz. Ott van mintapéldának Szabó Zoli új erősítője.
Szabó Zoli új erősítőjéről mit lehet tudni?
Sztereó erősitők
Én azt tapasztaltam, hogy a wattok száma, nem egyenesen arányos a "meghajtási képességgel"
Így igaz. Ott van mintapéldának Szabó Zoli új erősítője.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3177
Sztereó erősitők
Köszönöm a választ!
Cirka 24m2-en kell megfelelnie. Igen olvastam a gyári specifikációt. Csak néhány véleményben olvastam,hogy 2-300W alatti hajtással nem futja ki magát.
Én azt tapasztaltam, hogy a wattok száma, nem egyenesen arányos a "meghajtási képességgel", ez utóbbit nem tudom máshogy megfogalmazni.
Ugyanazon hangsugárzóval nálam egy 2x110W/8Ohm, 2x160W/4Ohm teljesítményű erősítő csak küzködött, míg egy 2x40W/8Ohm, 2x75W/4Ohm teljesítményű viszont gond nélkül elboldogul.
Ennek mikétjére és hogyanjára még én is keresem a választ.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Sztereó erősitők
Túlzás persze, ha nem egy hodályt akarsz vele kihangosítani. A gyári ajánlás egyébként 40-300 Watt.
Túlzás persze, ha nem egy hodályt akarsz vele kihangosítani. A gyári ajánlás egyébként 40-300 Watt.
Túlzás persze, ha nem egy hodályt akarsz vele kihangosítani. A gyári ajánlás egyébként 40-300 Watt.Köszönöm a választ!Cirka 24m2-en kell megfelelnie. Igen olvastam a gyári specifikációt. Csak néhány véleményben olvastam,hogy 2-300W alatti hajtással nem futja ki magát.
Intel Nuc i5-SotM SMS 200 ultra neo-Resonessence Labs Invicta Mirus Pro-Krell KBL-Fapaci aktív nagymonitor.
MDA kábelezés
MDA kábelezés
Sztereó erősitők
Sziasztok!
Kérdésem-
A napokban érkezik hozzám egy Infinity Kappa 8.2i hangsugárzó páros. Amivel hajtani szeretném egy Sansui AU X711 erősítő. Teljesítménye 2x 100W- 8Ohm-2x130W-4Ohm. Max áramfelvétel 710W. Elég lehet ez a teljesítmény ezekhez a dobozokhoz? Olvasgatva a témában 3-400W-okat ajánlanak a hajtáshoz,amit én azért túlzásnak tartok. Persze biztos,hogy jobb a több,de szerintem a 130W is meg kell hogy szólaltassa tisztességesen. Tévedek?? Ha valakinek van ez irányú tapasztalata,kérem ossza meg velem!
Előre is köszönöm!
BARTIMEX AUDIO Honlap
Sztereó erősitők
Sziasztok!
Kérdésem-
A napokban érkezik hozzám egy Infinity Kappa 8.2i hangsugárzó páros. Amivel hajtani szeretném egy Sansui AU X711 erősítő. Teljesítménye 2x 100W- 8Ohm-2x130W-4Ohm. Max áramfelvétel 710W. Elég lehet ez a teljesítmény ezekhez a dobozokhoz? Olvasgatva a témában 3-400W-okat ajánlanak a hajtáshoz,amit én azért túlzásnak tartok. Persze biztos,hogy jobb a több,de szerintem a 130W is meg kell hogy szólaltassa tisztességesen. Tévedek?? Ha valakinek van ez irányú tapasztalata,kérem ossza meg velem!
Előre is köszönöm!
MDA kábelezés
MDA kábelezés
- füci
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 110
Sztereó erősitők
Ez nem ugyanaz. Az ADI-2 Pro 500.000 Ft környéke és annak analóg csak XLR stúdió be és kimenetei is vannak és nincs RCA kimenet. És nincs táv.
Az ADI-2 DAC új cucc, most januárban jöttek be belőle az első darabok és 310.000 Ft az ára. De gondolom hasonló működés, hang mint az ADI-2 Pro. Inkább házi, hifi használatra.
Köszönöm - elkerülte a figyelmem
Dac-olás részben fapaci is írt róla feb.06
Köszönjük !
Sztereó erősitők
Jó lehet köszönöm , elolvastam a tesztet ill. a videot megnéztem .
Bemenet amire szükségem lehet rca , usb !
https://www.av-online.hu/hifi/rme-adi-2 ... teszt_2153
Ez nem ugyanaz. Az ADI-2 Pro 500.000 Ft környéke és annak analóg csak XLR stúdió be és kimenetei is vannak és nincs RCA kimenet. És nincs táv.
Az ADI-2 DAC új cucc, most januárban jöttek be belőle az első darabok és 310.000 Ft az ára. De gondolom hasonló működés, hang mint az ADI-2 Pro. Inkább házi, hifi használatra.
- füci
- Kezdő Fórumlakó
Sztereó erősitők
Mennyi és milyen bemenet amire szükség lenne? Több, vagy csak egy USB DAC?
RME ADI-2 DAC a felső árszinten, 310e Ft. RCA és XLR kimenet, pro minőség hangban a jobb fajtákból, távvezérlés, hangerő szabályzás.
Jól működik, én szeretem, csak be kell állítgatni rendesen. Igen sokféle beállítási lehetőség van benne.
Jó lehet köszönöm , elolvastam a tesztet ill. a videot megnéztem .
Bemenet amire szükségem lehet rca , usb !
https://www.av-online.hu/hifi/rme-adi-2 ... teszt_2153
Sztereó erősitők
Mennyi és milyen bemenet amire szükség lenne? Több, vagy csak egy USB DAC?
RME ADI-2 DAC a felső árszinten, 310e Ft. RCA és XLR kimenet, pro minőség hangban a jobb fajtákból, távvezérlés, hangerő szabályzás.
Jól működik, én szeretem, csak be kell állítgatni rendesen. Igen sokféle beállítási lehetőség van benne.
Üdv
Segítséget szeretnék kérni - végerősítőhöz mi lehet a jobb választás ?
Előerősítő vagy dac amibe van előerősítő ...!
Amire gondolok dac teac , pro-ject pre box s2 .
Ráfordítható összeg 100-300e ft ár érték arány ...
Köszönettel :füci
- füci
- Kezdő Fórumlakó
Sztereó erősitők
Üdv
Segítséget szeretnék kérni - végerősítőhöz mi lehet a jobb választás ?
Előerősítő vagy dac amibe van előerősítő ...!
Amire gondolok dac teac , pro-ject pre box s2 .
Ráfordítható összeg 100-300e ft ár érték arány ...
Köszönettel :füci
Sztereó erősitők
Ha lenne ra lehetosegem, termeszetesen kiprobalnam, a lent olvasottakbol kiderul, hogy az esszerutlennek tuno megoldasokra is nyitott vagyok ha jobb eredmennyel kecsegtet.
Sajnos a most hetvegi nagy osszehallgatas egy csaladi tragedia miatt elmaradt es most egy ideig ertheto modon ez felulir minden mast nalam. Ha osszejon, akkor a topikomban beszamolok majd rola es termeszetesen a 300-as osszehallgatasanak is nagyon orulnek, ha valamelyik forumtarsnak van es o is nyitott a dologra.
nekem van...
Sztereó erősitők
Amikor integraltkent hallgatom, nagyon szaraz, kemeny a hangzas, meg a Sonusokkal is, pedig azok eleg lagy karakterek.
Elsore meghallgattam, nagyon tetszett... majd hallgattam es hallgattam, es egyre jobban ereztem, hianyzik egy kis lagysag a hangkarakterbol. Elkezdtem probalkozni (talan tul sokat hallgattam EL84-es csovest elotte ), es a Marantz-cal elkepeszto modon tetszo hangzasra talaltam. Viszont ilyet nem nagyon talalok eladot, ugyhogy valami hasonlot/talan jobbat keresek a Krell melle. Nem elet-halal, 1 eve pattogtam volna a fejemen ha ilyen hangon szolal meg barmilyen kutyu a hazunkban. Mara szerencsemre hallottam egy par igencsak jo es kevesbe jo osszeallitast.
Hetvegen jon par elofok probara, legalabb az iranyt magyjabol be tudjam loni, ugy gondolom a gyakorlati megtapasztalas az egyetlen ut. Ezt nem fogom katalogusbol kiturni, legalabbis en nem talaltam a neten "ez + az egyutt 100% franko"... szoval hallgatozas lesz.
Jon egy AVA csoves elofok, Primare elofok, Parasound elofok. Ennyivel is elorebb leszek.
Vicces, hogy most hosszu hetek ota osszenyomtam a Pointe erositomet egy Triangle Antal Esprit EZ parossal es a Jobaratokbol tudnek idezni: "Atya... Ur... Isten... " Eppen hirdetem baratomnak a Triangle-ket, es amikor egyutt meghallottuk oket, inkabb abba az iranyba ment el mara a beszelgetesunk, a Triangle marad, Pointet kell mellejuk tenni es megall a kereses, plusz marad egy csomo penze (plusz a Marantz-a vegre atkerulhet hozzam es mindenki boldog )
Nem próbálnál ki egy 300-ast...? Akik hallották már mind a kettőt, azok általában azt mondják, hogy a 400-as szárazabb...
Sztereó erősitők
Nincs ilyen irànyú tapasztalatom..
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Sztereó erősitők
Most hogy lenyugodni látszanak a kedélyek, már nyugodtan beszélhetünk a hüvelygombáról.
BARTIMEX AUDIO Honlap