Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Nálam 3x20 Amper a bejövő, előtte egy 40 Amperes EV relé

A bejövő vezeték a karóról 10-es alu
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3456

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Ha már villámvédelem blog-ot linkeltél, akkor egy fontos információ közlést kifelejtett az író.
A maximális áram megszakító képességet, ami felett már nem garantált a védelmi eszköz épsége, főleg az árammegszakító képessége, másként fogalmazva, zárlatban marad leoldás helyett.
Ez a háztartási kategóriás kismegszakítóknál 6kA, de azonos házméretben léteznek 10kA, 15kA és még 25kA-esek is. Ez utóbbi már erősen ipari kategória, húzós ára van.
Hatalmas előnye az olvadó betétes védelmeknek a sokkal nagyobb biztonságos védelmi maximum áram, mert a párszáz Ft-os 10x38mm hegeres olvadó betéteknél 50kA, de elérhető már 100kA-esek is ebből. Ehhez persze követelmény, hogy a biztosítót fogadó ház is legyen 100kA max védelmi határra méretezett. /Ekkora áramnak/áramimpulzusnak hatalmas dinamikus erőhatása is van/

Persze ebben az első kérdés, hogyan és mikor fordulhat elő ekkora túl/zárlati áram lakás, épület áram ellátásában? Ez attól is függ, mekkora keresztmetszeten érkezik a 3x400VAC feszültség, és mekkora az azt megelőző garantál maximális oldású védelem. De van egy keresztmetszettől kevésbé függő esemény, a túlfeszültség löket és annak energia tartalma, impulzus ideje azon a védendő vezeték szakaszon. Túlfeszültségnek számos oka lehet, ebből a villám okozta az tud kiszámíthatatlanul nagy lenni.
A villámvédelmi blogos szakember ezt a fontos infót felejtette el közöni.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

b4xter írta:
2024.08.13., kedd 23:36
zoli73 írta:
2024.08.13., kedd 20:56
Nálunk semmi különleges nincs, 3x16A jön be, ez van egy kapcsolótáblán három megközelítőleg egyenlő részre elosztva, 12db kismegszakítóval(vagyis egy helyett van az olvadóbiztosíték, és tartója). Ezek a kismegszakítók 10, és 16 Amperesek, attól függően, hogy lámpákhoz, konnektorokhoz, vagy valami készülékhez(pl. tűzhely) mennek.
Ha az ösvény előtt jóval (a betápnál) 10 és 16 amperes kismegszakítók vannak nálad (és 3x16 A jön be egyébként is), ahogy írod, akkor utánuk mégis mennyi értelme volna betenni 25 vagy 32 amperes olvadóbiztosítékokat? Túláram esetén az olvadóbiztosítékok SOHA nem olvadnának le, az előttük lévő (és egyébként sokkal gyorsabban reagáló) kismegszakítók végeznék el a munkát.
Nyilván semmi értelme egy köztes helyre egy rősebb biztosítékot beszerelni, nincs is tervemben ilyet tenni.
Mindössze arra lettem volna kiváncsi, hogy miért, és hová kinálják ezeket az átlag felhasználáshoz, túl erős biztosítékokat.
Egy átlag háztartás 1x16A, vagy 3x16A tápellátással rendelkezik, ennek bővítését lehet kérni a szolgáltatótól, de ennek vannak feltételei. Közel 10 évig laktunk Székesfehérváron társasházban(leánykori nevén panel), mikor megvettük a lakást, teljes felújítást végeztünk, többek között az elektromos hálózat is teljes egészében újra lett vezetékezve. A munkát végző villanyszerelő javaslatára, kérelmeztük a szolgáltatótól a bővítést. Mielőtt automatikusan rábólintottak volna, kiküldtek egy szakértőt, aki ellenőrizte, hogy a rendszerünk alkalmas-e a nagyobb terhelésre, de mivel nem látta akadályát, jött a szerelőjük, aki kicserélte a 16A-es fő kismegszakítót, 32A-esre(ha már jönnie kellett, akkor az fogyasztásmérőt is kicserélte az új, digitálisra. Akkor volt éppen ennek a kampánya.). Ennek ellenére belül, a lakásban található biztosítéktáblán 10, és 16A-es kismegszakítók voltak, semmi sem indokolta az ennél nagyobbat.
Van egy ismerősöm, aki asztalos, náluk a műhely(gépek) miatt 3x32A a bejövő, de azt nem tudom, hogy a biztosítéktáblán milyen értékekre van ez leosztva, de ott el tudom képzelni, hogy némely faipari gép igényel 25, vagy akár 32A-es védelmet, de egy átlag háztartásban, egy átlag hifi ösvénynek szerintem nem kellhet 16Ampernél több.
Valamiért mégis készülnek kimondottan hifi célú biztosítékok 25, és 32 Amperes értékben.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: b4xter »

zoli73 írta:
2024.08.13., kedd 20:56
Nálunk semmi különleges nincs, 3x16A jön be, ez van egy kapcsolótáblán három megközelítőleg egyenlő részre elosztva, 12db kismegszakítóval(vagyis egy helyett van az olvadóbiztosíték, és tartója). Ezek a kismegszakítók 10, és 16 Amperesek, attól függően, hogy lámpákhoz, konnektorokhoz, vagy valami készülékhez(pl. tűzhely) mennek.
Ha az ösvény előtt jóval (a betápnál) 10 és 16 amperes kismegszakítók vannak nálad (és 3x16 A jön be egyébként is), ahogy írod, akkor utánuk mégis mennyi értelme volna betenni 25 vagy 32 amperes olvadóbiztosítékokat? Túláram esetén az olvadóbiztosítékok SOHA nem olvadnának le, az előttük lévő (és egyébként sokkal gyorsabban reagáló) kismegszakítók végeznék el a munkát.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2024.08.13., kedd 20:37

Viszont amit Wittao mond, abban lehet valami. Már több felől hallottam, hogy ezekkel a tuning biztosítékokkal vigyázni kell, mert "kevesebbet bírnak", mint a hagyományosak.
Az olvadó biztiknek és kismegszakítóknak is van oldási karakterisztikája. Ezt illik hozzá igazítani a felhasználási körülményekhez. Egyszerűsítve a gyors lökőáramokhoz és állandósult tartós áramhoz.

Gyártási szórása mindkét védelmi eszköznek van. Arra azért lehet számítani, hogy az 1cm-es olvadó drót leoldási szórása +/- nagyobb mint egy kismegszakítóé. Azonban a szórási tartományt úgy ajánlott gyártásnál beállítani, hogy az lehetőleg ne haladja meg a névleges áramot.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... MM5E0v1Vk7

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

istvan01 írta:
2024.08.13., kedd 18:37
Schuko konnektor maximum 16A árammal terhelhető, ezért túláram-zárlat védelem nem lehet 16A-nél több. Ez akkor is érvényes, ha egy biztosítóról indított leágazásra több, párhuzamosan kötött konnektor is van. 25A, 32A biztosítás nem csak szabvány ellenes, hanem tűzveszélyes is.
Miért is szabvány ellenes a 25A vagy 32A biztosítás? Ezt nem értem.

Amúgy a túláram és a zárlatvédelmet ne keverd össze, nem ugyan az. Nagyságrendi különbségek vannak közöttük áram értékben is.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2024.08.13., kedd 19:47
Nem tudom milyen hálózat van nálatok, de bejövő fázison fázisokon lévő kismegszakító értéke a meghatározó

Ha 20 Amperos a kismegszakító csak kisebbet tehetsz utána, ha helyette akarsz akkor, az ottani szolgáltató bizonyos összegért cseréli nagyobbara, meg ha bírja a hálózat
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2024.08.13., kedd 18:25
Fura dolog ez a “tuning biztositekos” dolog, mert mondjuk 3A egy normalbol OK, a tuningbiztositekot meg kiveri a keszulek, 4A teljesen rendben van.
Valamit “buveszkednek” a gyartok ezekkel, en mar sokszor jartam igy es mastol is hallottam a tuningbiztositekbol egy merettel nagyobbat vesznek.
16A Supreme3-asom elszallt peldaul a napokban, szokasomtol eltero modon egyszerre inditottam mindent. Nem hittem volna h. sok lesz, de az lett.

Ugyhogy valoszinu nagy teljesitmenyu vegfokok egy rendszerben 2-4db eseten el tudom kepzelni, hogy 25A verziot rak valaki.
Ahogy Istvánnak is írtam, már több hobbittárstól hallottam erről az "anomáliáról", hogy a tuning biztosítékok nem bírják azt az értéket, ami rájuk van írva. Nálam csak egy prosztó egyszerű, villamossági boltban kapható biztosíték van az ösvény elején(még), de még semmi probléma nem volt vele. Feltételezem, hogy nálad azért nem átlagos terhelés van az indításkor, ha megesett egy ilyen baki, de inkább vesszen a bizti, mint bármi más.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2024.08.13., kedd 18:37
zoli73 írta:
2024.08.13., kedd 17:20
Szép napot mindenkinek!

Sokan használnak a tápösvény elején kismegszakító helyett, olvadóbiztosítekot, a megfelelő foglalatban, ez általában 10x38mm méretű biztosíték.
Én is ilyet használok, és tényleg jobb hangot biztosít, mint a kismegszakító.
A korábban használt kismegszakító 16A-es volt, így azt láttam jó megoldásnak, ha az olvadóbiztosíték is szintén 16A-es.
Viszont látok hírdetni, kimondottan ösvény elejére ajálva 25A-es, sőt 32A-es, 10x38mm olvadóbiztosítékot.
Csak én gondolom, hogy ezek túl erősek, és nem védik hatékonyan a rábízott hálózatot? Vagy ösvény esetén máshogy kell méretezni, és ezek használhatók, a korabban 16A-re méretezett hálózatban?
Köszönöm!
Schuko konnektor maximum 16A árammal terhelhető, ezért túláram-zárlat védelem nem lehet 16A-nél több. Ez akkor is érvényes, ha egy biztosítóról indított leágazásra több, párhuzamosan kötött konnektor is van. 25A, 32A biztosítás nem csak szabvány ellenes, hanem tűzveszélyes is.
Én is így tudom, és ezért is nem tettem be erősebb biztosítékot.
Viszont amit Wittao mond, abban lehet valami. Már több felől hallottam, hogy ezekkel a tuning biztosítékokkal vigyázni kell, mert "kevesebbet bírnak", mint a hagyományosak.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Nem tudom milyen hálózat van nálatok, de bejövő fázison fázisokon lévő kismegszakító értéke a meghatározó

Ha 20 Amperos a kismegszakító csak kisebbet tehetsz utána, ha helyette akarsz akkor, az ottani szolgáltató bizonyos összegért cseréli nagyobbara, meg ha bírja a hálózat

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2010

Hozzászólás Szerző: wittao »

Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2024.08.13., kedd 17:20
Szép napot mindenkinek!

Sokan használnak a tápösvény elején kismegszakító helyett, olvadóbiztosítekot, a megfelelő foglalatban, ez általában 10x38mm méretű biztosíték.
A korábban használt kismegszakító 16A-es volt, így azt láttam jó megoldásnak, ha az olvadóbiztosíték is szintén 16A-es.
Viszont látok hírdetni, kimondottan ösvény elejére ajálva 25A-es, sőt 32A-es, 10x38mm olvadóbiztosítékot.
Csak én gondolom, hogy ezek túl erősek, és nem védik hatékonyan a rábízott hálózatot? Vagy ösvény esetén máshogy kell méretezni, és ezek használhatók, a korabban 16A-re méretezett hálózatban?
Köszönöm!

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2010

Hozzászólás Szerző: wittao »

Fura dolog ez a “tuning biztositekos” dolog, mert mondjuk 3A egy normalbol OK, a tuningbiztositekot meg kiveri a keszulek, 4A teljesen rendben van.
Valamit “buveszkednek” a gyartok ezekkel, en mar sokszor jartam igy es mastol is hallottam a tuningbiztositekbol egy merettel nagyobbat vesznek.
16A Supreme3-asom elszallt peldaul a napokban, szokasomtol eltero modon egyszerre inditottam mindent. Nem hittem volna h. sok lesz, de az lett.

Ugyhogy valoszinu nagy teljesitmenyu vegfokok egy rendszerben 2-4db eseten el tudom kepzelni, hogy 25A verziot rak valaki.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Szép napot mindenkinek!

Köszönöm!

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1321

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

vt05 írta:
2024.05.09., csüt. 09:42

Vagyok én, csak nagyon nehéz időszakom van/volt mostanában. Már válaszoltam is az előbb.

Azért azt láthatod, hogy én átlagosan évente 5 hozzászólással élek, míg te 1200-al.
Ezzel a tempóval én nem tudok, és nem is akarok lépést tartani. :)
Köszönöm a válaszokat, szép munka, gratulálok !

Nem számoltam, hány hozzászólásod van egy évben, csak nekem az a természetes, hogy egy párbeszédben nem 2 hetente válaszolunk egymásnak. / Ezek szerint van ilyen./
Nem kell versenyezni a hozzászólások számával.
Nekem évente 1000 is alig van, ezt bánja nagyon T , Z és R is, szerintem... :D

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: vt05 »

Rock60 írta:
2024.05.03., pén. 08:33
Vt05 kolléga jött, látott és már itt sincs... gondolkodik.gif
Vagyok én, csak nagyon nehéz időszakom van/volt mostanában. Már válaszoltam is az előbb.

Azért azt láthatod, hogy én átlagosan évente 5 hozzászólással élek, míg te 1200-al.
Ezzel a tempóval én nem tudok, és nem is akarok lépést tartani. :)

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Pár kérdés : :smile53:
A 10 X 12 méteren milyen kábelt használtál ösvénynek ? / 360 m. drót./
Milyen keresztmetszetűt ?
Az ösvények vége IEC dugóban végződik és egyből megy a készülékbe, vagy fali konnektorok vannak ?
Hol és milyen biztosítékok vannak a rendszerben ?
[/quote]

A 10 X 12 méteren nem 360, hanem 120 m drót megy. 😊
A két mono végfok 4x2,5 mm² a többi 4X1.3mm² STAR QUAD geometriájú szimmetrikus kábelek. Mindegyik polietilén szigetelésű. Próbáltam tűzálló kábelt is, Ölflex Classic-ot is, nekem ezek a polietilén szigetelésűek váltak be. A védőföldet külön vittem el a konnektorokig, ahová csillagpontosan vannak bekötve.
Az ösvények fali konnektorokban végződnek GigaWatt G-040 és Furutech FI-E30G vegyesen.

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

egy kismegszakító hoz megy vagy külön külön van mindegyik ?
:D :D
[/quote]

Társasház harmadik emeleti lakás. Egy 5x6mm2 kábel jön fel az 1 fázisú villanyórától.
Ez a kábel így lett bekötve: 1: közös védőföld, 2: Fázis a lakáshoz, 3: Nulla a lakáshoz, 4: Fázis a Hifihez, 5: Nulla a Hifihez. Természetesen a fázisok és a nullák „közösek”, de csak az óránál, onnan már külön futnak.
A Hifi egy ipari ITALWEBER márkájú 10x38-as ipari olvadóbiztosítékon megy keresztül.

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: d_dok »

gomolalaci írta:
2024.05.06., hétf. 20:23
d_dok írta:
2024.05.03., pén. 09:51
Sziasztok! A Hydrasound Wall II kábelével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Több Hydra kábelem van, eddig nem csalódtam, 10 mm-nél vastagabb pedig nem fér el, szóval, optimálisnak tűnik. 16 méteres lenne az ösvény.
10 mm? Azt hogyan lehet bekötni egy elosztóba vagy konnektorba? Már a 4 nmm-es is bajos....
A háromeres kábel teljes átmérője 10 mm. Erenként 2,5 mm2.

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 287

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

istvan01 írta:
2024.04.25., csüt. 13:12
d_dok írta:
2024.04.25., csüt. 12:13
Sziasztok!
A tápösvénynél érdemes valamilyen csillapítást/elcsatolt használni? Pl. textil- vagy lenborítást a kábel, vagy a gégecső köré?
Pl.: https://www.audiophonics.fr/en/cotton-s ... -5289.html
https://www.allights.hu/creative-cables ... 114596?utm
Nálam a padlón futna a vezeték, kis része a falban.
Ha készülékek közelében hallod, tapasztalod a felsorolt kábel mechanikus csillapítás borítás hatását, akkor az működik távolabb, ösvényen is. Azzal a változással, hogy minél távolabb van a kábel szakasz a készüléktől, a hatás is csökken.

Én mostanában tapasztaltam hangfal belső kábelezésben a teljesen csupasz, csak pamut textil borítású ezüst drót hangzását. Azt mondom, ennyire finom tiszta hangzást kábeltől még nem hallottam. Pedig kék vérű ezüst kábeleim vannak. Ha a textil borítás műanyag, teflon köpenyen kívül van, ezt is teszteltem, ott már szinte semmit nem hoz a csak pamut borításúhoz képest.
Sajna, ezt 230V AC kábelhez nem lehet, nem biztonságos használni.
Jupiter 5N pamut borítású 28awg vastagságú ezüst és jupiter 6N cyro kezelt pamut borítású 28awg vastag réz kábelt próbáltam hangfalon belül.
Semmi más kábel nem tudott hangfalon belül ezekhez képes jól szerepelni.
Hificollective oldalon lehet kapni.
Nekem jó véleményem van a pamut borítású kabelekkel.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

d_dok írta:
2024.05.03., pén. 09:51
Sziasztok! A Hydrasound Wall II kábelével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Több Hydra kábelem van, eddig nem csalódtam, 10 mm-nél vastagabb pedig nem fér el, szóval, optimálisnak tűnik. 16 méteres lenne az ösvény.
10 mm? Azt hogyan lehet bekötni egy elosztóba vagy konnektorba? Már a 4 nmm-es is bajos....
A gondolkodás nem megerőltető...

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: d_dok »

Rock60
Őslakos
Őslakos

Vt05 kolléga jött, látott és már itt sincs... gondolkodik.gif

Rock60
Őslakos
Őslakos

vt05 írta:
2024.04.25., csüt. 18:16
A nappaliban pedig direkt kábelvezetés céljából lett kialakítva a "párkány", aminek a fedelét bármikor el lehet távolítani.
Gratulálok, nagyon esztétikus és praktikus kivitelezés, szívem szerint én is így csinálnám ! :tutiok:
/ Nekem csak nyolc kellene. :rolleyes: /

Pár kérdés : :smile53:

A 10 X 12 méteren milyen kábelt használtál ösvénynek ? / 360 m. drót./
Milyen keresztmetszetűt ?
Az ösvények vége IEC dugóban végződik és egyből megy a készülékbe, vagy fali konnektorok vannak ?
Hol és milyen biztosítékok vannak a rendszerben ?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”