Akkor megnyugodtam, mert én is így tudom, hogy korrekt módon csak mérőlemezzel lehet beállitani.DeProtector írta: ↑2026.01.11., vas. 21:53Csodálom, hogy még csak most futottál bele ilyen antiskating "beállító" lemezbe. Sajnos sok ilyen van.zoli73 írta: ↑2026.01.11., vas. 20:44Szép estét mindenkinek!
A napokban rendeltem egy, a képeken látható beállító sablont.
Mikor megrendeltem, csak az egyik oldaláról láttam képet, és mikor megérkezett, szembesültem vele, hogy a másik oldalán van egy "Anti skating" felirat. Mivel semmiféle leírást nem mellékeltek hozzá hiába töprengtem, mit akat jelenteni itt ez a felirat, mi a teendő.
Google a barátod elvet követve rákerestem, és egy eddig számomra ismeretlen funkció/módszer rajzolódott ki.
A beállító sablon "csupasz", anti skating feliratú oldalával felfelé a tányérra kell helyezni, elindítani a lemezjátszót, ráengedni a tűt, majd addig szabályozgatni az anti skating skálát, amíg a tű egyvonalban fut, és nem indul el sem befelé, sem kifelé.
Nos, bevallom én eddig erről a technikáról még nem hallottam, de nem igazán vonz, hogy kipróbáljam.
Nem látom túl szakszerűnek, biztonságosnak ezen a bár tükörfényes felületen, "korcsolyáztatni" a tűt, jónéhány fordulaton keresztül. Meg aztán az is aggaszt, hogy én eddig úgy tudtam, forgás közben a barázdában futó tű befelé húzza a kart, és ezt az erőt kell ellentételezni, de nem mérlegszerűen kiegyenlíteni(egyenes vonalban fusson a tű a síma felületen), hanem egy picivel több erővel kell az ati skatingnek kifelé húznia a kart, mint amekkora erővel a tű húzza befelé.
Használt már valaki ilyen anti skating beállítót? Biztonságos ez a tűre nézve? Valóban szakszerű beállitást eredményez?
Bevallom, nekem vannak kétségeim.![]()
Köszönöm, ha valaki tud segíteni!
Amúgy jól tudod, skating erő a barázdában fog csak ébredni, anélkül annak ellentételezését sem lehet korrektül beállítani.
A normális beállítólemezeken nem véletlenül valódi barázda van ennek beállítására és nem egy üres oldal.
Egyébként honnan rendelted ezt a cuccot? Illetve a kétnullpontos értékek Berwald-hoz vannak berajzolva, vagy valami más?
Nekem ez a sablon még nem jött szembe, arról hallottam, hogy hanglemez sima felületén gépészkednek ilyesmivel, de az korrekt eredményt nem ad.
Ezt a sablont az Aliexpress-ről rendelte a párom, több más vacakkal együtt. Véletlenűl feldobta neki, mutatta, hogy érdekel-e. Mivel csak egy papír alapú beállitó sablonom van, így rábólintottam rendelje meg, mi baj lehet belőle.
Nem tudom melyik szisztémát használja, nincs megnevezve, ránézésre nem ismerem fel.