Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Autós topik autósoknak
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9562
Re: Autós topik autósoknak
A Michelin-ről, meg a Bridgestone-ról is láttam már filmet. Keress rá a neten, biztos van több is.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2794
A gumi választást szerintem legtöbbször ár alapján alapján történik kis hazánkban. Kisebb arányban ár/ minőség alapján, és legkisebb arányban csak minőség alapján. Mondjuk egy átlagos teljesítményű, átlagos felhasználási területre szánt autónál ez nem is okoz akkora bajt. Viszont mindig furcsán nézek az olyan prémium autókra, amik a legolcsóbb, "no-name" gumikkal vannak szerelve. Ilyenkor az örök érvényű mondás jut eszembe: "Ha valakinek van pénze majomra, legyen pénze banánra is".
Engem mindig érdekelt, hogy a gumik profilját, mintázatát, hogyan fejlesztik, tervezik? Milyen elvek alapján? Vagy csinálnak egy mintázatot aztán meglátjuk mi lesz belőle letesztelik és kész? Ha beválik, zaj, kopás, fék, hő stb tesztek alapján akkor jó és annyi?
Engem mindig érdekelt, hogy a gumik profilját, mintázatát, hogyan fejlesztik, tervezik? Milyen elvek alapján? Vagy csinálnak egy mintázatot aztán meglátjuk mi lesz belőle letesztelik és kész? Ha beválik, zaj, kopás, fék, hő stb tesztek alapján akkor jó és annyi?
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3726
Én negatív irányba lépek gumik terén. A kocsit 225/45R17 gumikkal vettem, de 195/65R15-re váltottam téli gumiban, és ha jól megy, nyári méretet is erre váltom, vagy max 205/55R16-ra.
Szerintem teljesen felesleges, nem gyári sport modellre ilyen kerék méret.
Szerintem teljesen felesleges, nem gyári sport modellre ilyen kerék méret.
Csak a Marantz! :-D
- Vinkler
- Adminisztrátor

Ha megnézel egy új abroncsot a gumiblokkok élei le vannak törve, de csak a felső pár mm-en. Ha kopik a felület, elkopnak a letört élek is. Ezek adják részben a halkabb futást. Aztán öregszik is a gumikeverék, felkeményedik, ezzel szintén nő a futás zaj.Tctronic írta: ↑2021.01.02., szomb. 14:20Tudom, hogy eltérő a zaj szintjük, azt is hogy változik idővel, de nem gondoltam volna, hogy ennyire durván is tud. Akkor utána olvastam és írták, hogy az említett Pirelli különösen zajos. Most már gumi választásba nem szólhatunk bele, (Jelenleg Michelin nyári, Vredestein téli van) de azóta se tapasztaltam ilyen durva eltérést. De ez jármű függő is, hogy mennyire hallatszik be az ilyen jellegű zaj a bódéba. Az említett Ford öcsémhez került utána, ezért is gumiztam fel , egyébként nem tettem volna.Vinkler írta: ↑2021.01.02., szomb. 14:09
Azt tudni kell, hogy az abroncs kopásával és öregedésével egyenesen arányosan nő a gördülési hangja is. Szóval, ha az eredetiből tettél volna fel újat, akkor is halkabb lett volna, most mást nem említek, de másban is van változás az öregedéssel
A különböző abroncsok ráadásul amúgy is eltérő gördülési zajjal rendelkeznek. Ezeket most már fel is tűntetik mindegyiknél. Ennek oka, hogy pl egy eco guminál szempont a gördülési ellenállás, míg egy szupersport abroncsnál a tapadás a fontosabb, a gördülési ellenállás és hang sokadik szempont.
- Tctronic
- Beköltözött

Tudom, hogy eltérő a zaj szintjük, azt is hogy változik idővel, de nem gondoltam volna, hogy ennyire durván is tud. Akkor utána olvastam és írták, hogy az említett Pirelli különösen zajos. Most már gumi választásba nem szólhatunk bele, (Jelenleg Michelin nyári, Vredestein téli van) de azóta se tapasztaltam ilyen durva eltérést. De ez jármű függő is, hogy mennyire hallatszik be az ilyen jellegű zaj a bódéba. Az említett Ford öcsémhez került utána, ezért is gumiztam fel , egyébként nem tettem volna.Vinkler írta: ↑2021.01.02., szomb. 14:09
Azt tudni kell, hogy az abroncs kopásával és öregedésével egyenesen arányosan nő a gördülési hangja is. Szóval, ha az eredetiből tettél volna fel újat, akkor is halkabb lett volna, most mást nem említek, de másban is van változás az öregedéssel
A különböző abroncsok ráadásul amúgy is eltérő gördülési zajjal rendelkeznek. Ezeket most már fel is tűntetik mindegyiknél. Ennek oka, hogy pl egy eco guminál szempont a gördülési ellenállás, míg egy szupersport abroncsnál a tapadás a fontosabb, a gördülési ellenállás és hang sokadik szempont.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- Vinkler
- Adminisztrátor

Azt tudni kell, hogy az abroncs kopásával és öregedésével egyenesen arányosan nő a gördülési hangja is. Szóval, ha az eredetiből tettél volna fel újat, akkor is halkabb lett volna, most mást nem említek, de másban is van változás az öregedésselTctronic írta: ↑2021.01.02., szomb. 10:58Anno Ford Focus-omon volt Pirelli P-2000. Azzal vettem használtan, aztán pont eladás előtt lecseréltem valamilyen GoodYear-ra. Annyival csendesebb lett, a GoodYear-al, hogy magam is meglepődtem. Pedig nagyon nem volt olcsó a Pirelli. Mikor defekt miatt cserélni kellett 1 árából már kettő egyebet lehetett volna venni. Ha jól emlékszem már azóta a Pirelli is Kínai kézben van (?)
- Tctronic
- Beköltözött

A tömeg/teljesítmény arány nem rossz. Méregzsák mindkettő.
- Vinkler
- Adminisztrátor

Még nem akarom elkiabálni, van pár kérdőjel is, de vagy egy Audi S3 (8P), vagy egy Seat Leon (1P) Cupra R.
- Tctronic
- Beköltözött

Milyen gép lesz ha nem titok?
Alaposan körbejártad a témát
Sportos abroncsot nézni mindig öröm, főleg ha jó sportos autó kerül hozzá!
Nekem kevés az új gumikkal a tapasztalatom, de azért megosztom:
CrossClimate: második garnitúra szolgál jelenleg. Mivel idén sincs (eddig) igazi tél, megerősítve érzem a választásomat. Mindenkinek ajánlom, aki városi használatra keres valamit évi 15.000 futás alatt!
Hankook Ventus Prime 3: hobbiautóra vettem, egyedüli szempont a száraz tapadás volt. Ebben jól teljesített a teszteken. Nem használom határhelyzetben, így nincs sok tapasztalatom. Előny, hogy nem "kockult meg" a sok téli állásban, és brutálisan jól tartja a nyomást. Tavasszal le kell engedni, mert a téli túlfújást is végig megőrzi.
Kép: RX470 - SR6003 - HW55ES/UE40JU7000 Hang: Xonar Essence ST/XB 930QS - Octave - Unico - GX200 Csend: Canamp - HD600
"Az a baj az interneten talált idézetekkel, hogy sosem lehetsz biztos a forrásban." - Abraham Lincoln
"Az a baj az interneten talált idézetekkel, hogy sosem lehetsz biztos a forrásban." - Abraham Lincoln
- Tctronic
- Beköltözött

Anno Ford Focus-omon volt Pirelli P-2000. Azzal vettem használtan, aztán pont eladás előtt lecseréltem valamilyen GoodYear-ra. Annyival csendesebb lett, a GoodYear-al, hogy magam is meglepődtem. Pedig nagyon nem volt olcsó a Pirelli. Mikor defekt miatt cserélni kellett 1 árából már kettő egyebet lehetett volna venni. Ha jól emlékszem már azóta a Pirelli is Kínai kézben van (?)
- Vinkler
- Adminisztrátor

Mostanában az ünnepek alatt volt időm olvasgatni, nézelődni. Megnéztem, hogy idén nyárra milyen abroncsok várhatóak.
Most kifejezetten a sportos abroncsokat figyeltem, remélhetőleg arra lesz szükségem nyárra.
Örömmel tapasztaltam, hogy egyre több gyártó kínál már ilyen sport, szupersport, utcai semi-slick abroncsot. Ez azért is jó, mert a paletta bővítése a növekvő kínálat szolidabb árképzést eredményez.
Szóval eddig a Michelin mindent vitt sztem. A pilot sport és pilot sport cup abroncsai zseniálisak. Többször bizonyítottak! Mellette leginkabb Yokohamákat használtam. Az Advan sport, és a Neova AD08 nagyon jó abroncsok, de elég régi fejlesztések, kiváncsi vagyok, mikor jönnek ki az újak. Régebben volt a Bridgestone Potenza RE070, már rég nincs, ami van az csak sima sport kategória, Potenza Adrenalin re002. Nem rossz abroncs, de a Yokohamát és a Michelint is jobban kedveltem.
A Toyo kínál már régóta utcai semi slicket Proxes 888 személyében, nem mai darab az sem. Én nem kifejezetten rajongok érte, sztem az AD 08 jobb.
Kínai fronton a Nankang NS2 és NS2 R. Én az előzővel futottam egy kört, inkább kevesebb sikerrel. Nem igazán nőtt fel a régebbi márkákhoz sajnos. Az R-t nagyon hypoljak, de nincs vele tapasztalatom és sztem nem is lesz.
A Dunlop sport-nak hívott abroncsai szerintem csak sportos abroncsok leginkább. Aaz egyik családi autónkon is az van, olyan használható, de ha lehet nem azt választom az biztos, de mivel új volt, mikor vettem az autót, nem cseréltem le. Az mar csak érdekesség, hogy több defektet kaptunk vele, mint eddig egész életemben összesen.
A Hankook mostani szériája, olyan nem is tudom, ismerem kategória. Van valakinek tapasztalata? Audi partnerként nagyon tolják.
Most frissen akadtam bele a Kumho Ecsta ps91-be, ez csak sima sport kategória. Régebben volt semi slick Ecsta XS KU 36. Szerintem gyengébb, mint a 888.
A Pirelliket úgy alapból nem kedvelem, eddig nem voltak jó tapasztalataim velük. Nemrég kiadták a P Zero Sport-ot, ami viszont kifejezetten pozitív csalódás volt!
Ami viszont idénre érdekesség, az a GoodYear idei újdonságai, az Eagle F1 Supersport és a semi slick Supersport RS. A regebbi F1-ek nálam futottak meg kategőria, kb Pirelli P Zero Nero, Rosso kategóriák voltak, de állítólag ezek most nagyon jók lettek!
Talán emlékeztek, hogy amikor a Tycan rekordját jöttek a Teslások megdönteni, átalakított autókkal a Nürburgringre, akkor az autók (akkor meg prototípusnak számító) ilyen Eagle F1 Supersport RS-ekkel voltak szerelve.
Hát egyelőre ennyi! Lehet kihagytam ezt-azt, de Achilles, és egyéb kis gyártókkal nincs kapcsolatom.
Most kifejezetten a sportos abroncsokat figyeltem, remélhetőleg arra lesz szükségem nyárra.
Örömmel tapasztaltam, hogy egyre több gyártó kínál már ilyen sport, szupersport, utcai semi-slick abroncsot. Ez azért is jó, mert a paletta bővítése a növekvő kínálat szolidabb árképzést eredményez.
Szóval eddig a Michelin mindent vitt sztem. A pilot sport és pilot sport cup abroncsai zseniálisak. Többször bizonyítottak! Mellette leginkabb Yokohamákat használtam. Az Advan sport, és a Neova AD08 nagyon jó abroncsok, de elég régi fejlesztések, kiváncsi vagyok, mikor jönnek ki az újak. Régebben volt a Bridgestone Potenza RE070, már rég nincs, ami van az csak sima sport kategória, Potenza Adrenalin re002. Nem rossz abroncs, de a Yokohamát és a Michelint is jobban kedveltem.
A Toyo kínál már régóta utcai semi slicket Proxes 888 személyében, nem mai darab az sem. Én nem kifejezetten rajongok érte, sztem az AD 08 jobb.
Kínai fronton a Nankang NS2 és NS2 R. Én az előzővel futottam egy kört, inkább kevesebb sikerrel. Nem igazán nőtt fel a régebbi márkákhoz sajnos. Az R-t nagyon hypoljak, de nincs vele tapasztalatom és sztem nem is lesz.
A Dunlop sport-nak hívott abroncsai szerintem csak sportos abroncsok leginkább. Aaz egyik családi autónkon is az van, olyan használható, de ha lehet nem azt választom az biztos, de mivel új volt, mikor vettem az autót, nem cseréltem le. Az mar csak érdekesség, hogy több defektet kaptunk vele, mint eddig egész életemben összesen.
A Hankook mostani szériája, olyan nem is tudom, ismerem kategória. Van valakinek tapasztalata? Audi partnerként nagyon tolják.
Most frissen akadtam bele a Kumho Ecsta ps91-be, ez csak sima sport kategória. Régebben volt semi slick Ecsta XS KU 36. Szerintem gyengébb, mint a 888.
A Pirelliket úgy alapból nem kedvelem, eddig nem voltak jó tapasztalataim velük. Nemrég kiadták a P Zero Sport-ot, ami viszont kifejezetten pozitív csalódás volt!
Ami viszont idénre érdekesség, az a GoodYear idei újdonságai, az Eagle F1 Supersport és a semi slick Supersport RS. A regebbi F1-ek nálam futottak meg kategőria, kb Pirelli P Zero Nero, Rosso kategóriák voltak, de állítólag ezek most nagyon jók lettek!
Talán emlékeztek, hogy amikor a Tycan rekordját jöttek a Teslások megdönteni, átalakított autókkal a Nürburgringre, akkor az autók (akkor meg prototípusnak számító) ilyen Eagle F1 Supersport RS-ekkel voltak szerelve.
Hát egyelőre ennyi! Lehet kihagytam ezt-azt, de Achilles, és egyéb kis gyártókkal nincs kapcsolatom.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
- Alex_Aston
- V.I.P.

Én meg ezzel kezdtem az új évi zenehagatást :)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Race_(Yello_song)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Race_(Yello_song)
- Vinkler
- Adminisztrátor

Repüljünk át!
- Csatolmányok
-
- 48A88B3E-F295-4A94-98EC-876C86739938.jpeg (314.63 KiB) Megtekintve 1706 alkalommal
- Vinkler
- Adminisztrátor

My kind of flames.
Buék!
Buék!
BUÉK!

Kép: RX470 - SR6003 - HW55ES/UE40JU7000 Hang: Xonar Essence ST/XB 930QS - Octave - Unico - GX200 Csend: Canamp - HD600
Ez igaz, de a COTY nem a jó autókról szól. A Queen is jó együttes, mégse nyert Eurovíziós DalfesztiváltAlex_Aston írta: ↑2020.12.31., csüt. 09:27Mint autós újságíró, értékelhette volna, hogy nem egy 4 turbós, összkerekes, 2 tonnás tohonya dög.Acme írta: ↑2020.12.31., csüt. 08:59A szponzorok kedvéért hazudni az megbocsáthatatlan.Alex_Aston írta: ↑2020.12.30., szer. 22:15
Alapvetően nem lenne vele gond, de nálam akkor elvágta magát, amikor pár éve az év autója szavazáson a GT86-nak 0, azaz nulla pontot adott. Aztán most meg eladta magát a szponzoroknak, képes a pénzért kvázi hazudni is....
A GT86 ra nulla pontot adni a COTY-n teljesen érthető, mert az ott szereplő szempontok (design, comfort, safety, economy, handling, performance, functionality, environmental requirements, driver satisfaction, price, technical innovation and value for money) szerint a GT86-nak a döntőbe sem volt semmi keresnivalója. Ha a vezetési élmény számítana egyedül, már 30 éve minden évben a Porsche 964 nyerne![]()
- Alex_Aston
- V.I.P.

Mint autós újságíró, értékelhette volna, hogy nem egy 4 turbós, összkerekes, 2 tonnás tohonya dög.Acme írta: ↑2020.12.31., csüt. 08:59A szponzorok kedvéért hazudni az megbocsáthatatlan.Alex_Aston írta: ↑2020.12.30., szer. 22:15Alapvetően nem lenne vele gond, de nálam akkor elvágta magát, amikor pár éve az év autója szavazáson a GT86-nak 0, azaz nulla pontot adott. Aztán most meg eladta magát a szponzoroknak, képes a pénzért kvázi hazudni is....
A GT86 ra nulla pontot adni a COTY-n teljesen érthető, mert az ott szereplő szempontok (design, comfort, safety, economy, handling, performance, functionality, environmental requirements, driver satisfaction, price, technical innovation and value for money) szerint a GT86-nak a döntőbe sem volt semmi keresnivalója. Ha a vezetési élmény számítana egyedül, már 30 éve minden évben a Porsche 964 nyerne![]()
A szponzorok kedvéért hazudni az megbocsáthatatlan.Alex_Aston írta: ↑2020.12.30., szer. 22:15Alapvetően nem lenne vele gond, de nálam akkor elvágta magát, amikor pár éve az év autója szavazáson a GT86-nak 0, azaz nulla pontot adott. Aztán most meg eladta magát a szponzoroknak, képes a pénzért kvázi hazudni is....Acme írta: ↑2020.12.30., szer. 21:44Mondjuk én bírom a Tanár Urat, de nem illik a TC-be. Lassan ott tartunk hogy HAndrás volna oda való...Alex_Aston írta: ↑2020.12.30., szer. 19:26Gajdán, meg aki jön helyette, egy fapofa, anti autós.
És mostanság meg eladta magát a szponzoroknak, hogy hülyeségek tömkelegét terjessze.
Mint pl. egy shell szponzor videóban, ahol azt mondta, hogy a prémium üzemanyag a közvetlen befecskendezésből adódó kokszot lepucolja...
A GT86 ra nulla pontot adni a COTY-n teljesen érthető, mert az ott szereplő szempontok (design, comfort, safety, economy, handling, performance, functionality, environmental requirements, driver satisfaction, price, technical innovation and value for money) szerint a GT86-nak a döntőbe sem volt semmi keresnivalója. Ha a vezetési élmény számítana egyedül, már 30 éve minden évben a Porsche 964 nyerne
- Alex_Aston
- V.I.P.

Alapvetően nem lenne vele gond, de nálam akkor elvágta magát, amikor pár éve az év autója szavazáson a GT86-nak 0, azaz nulla pontot adott. Aztán most meg eladta magát a szponzoroknak, képes a pénzért kvázi hazudni is....Acme írta: ↑2020.12.30., szer. 21:44Mondjuk én bírom a Tanár Urat, de nem illik a TC-be. Lassan ott tartunk hogy HAndrás volna oda való...Alex_Aston írta: ↑2020.12.30., szer. 19:26Gajdán, meg aki jön helyette, egy fapofa, anti autós.
És mostanság meg eladta magát a szponzoroknak, hogy hülyeségek tömkelegét terjessze.
Mint pl. egy shell szponzor videóban, ahol azt mondta, hogy a prémium üzemanyag a közvetlen befecskendezésből adódó kokszot lepucolja...
- Vinkler
- Adminisztrátor

Ne fesd az ördögöt a falra!Acme írta: ↑2020.12.30., szer. 21:44Mondjuk én bírom a Tanár Urat, de nem illik a TC-be. Lassan ott tartunk hogy HAndrás volna oda való...Alex_Aston írta: ↑2020.12.30., szer. 19:26Gajdán, meg aki jön helyette, egy fapofa, anti autós.
Habár mindegy...
Mondjuk én bírom a Tanár Urat, de nem illik a TC-be. Lassan ott tartunk hogy HAndrás volna oda való...Alex_Aston írta: ↑2020.12.30., szer. 19:26Gajdán, meg aki jön helyette, egy fapofa, anti autós.
- Alex_Aston
- V.I.P.

Gajdán, meg aki jön helyette, egy fapofa, anti autós.
- Vinkler
- Adminisztrátor

Párszor már itt is leírtam, hogy számomra az egyetlen értelmes ottmaradt ember Csikós (volt).
A speedzone köröket ver eddig bármilyen autós műsorra magyarországon, főleg a laptimeinggal karöltve. Vinyus halála után is remélem egyben marad a csapat és mennek előre!