Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1571

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Ok, legyen nektek igazatok. :smile53:
Esetleg, más téma ? gondolkodik.gif
Addig is megyek porszívózni. Analóg porszívóval.

alfaati

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Na ja, hogyha valaki az ECM digitális korszakváltásából akarja leszűrni a konklúziót...

Korábban már írtam, hogy az ECM ellenpéldának tökéletes lenne, ha a digitális technika lenne önmagában felelős azért a gyenge minőségért ami érezhető volt 2-3 évig a felvételeken.

De ha valaki elővesz és meghallgat egy GRP records, Atlantic records, Windham Hill records, Novus records, stb lehetne napestig sorolni 1983-ból vagy környékéről amikor ezek már digital mastering-et alkalmaztak akkor bebizonyosodik, hogy igen is hatalmas potenciál volt az új technikában és a fenti kiadóknak sikerült különösebb probléma nélkül alkalmazni.

A Denon PCM pedig nyugodtan összevethető a legjobb analóg felvételekkel mint pl. Living Presence.

A Triangle se tudott hallgatgató Titánium magassugárzót gyártani, hiába a 30 év kísérletezgetés még is valaki hitt benne a gyárban, hogy sikerülni fog és csinálták. Mi lenne ha én is a Triangle magasa alapján akarnám megítélni az összes titánium magassugárzót?

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2794

Hozzászólás Szerző: supravox »

A gumis mély, testetlen közép és kisé fedett magas, ami a digitális felvételekre jellemző,

Ez vegytiszta sületlenség.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Indulatérzékenység ? Ezt a szót most találtad ki ?
Mindenki úgy élvez, ahogy tud ?
Ez nagyon felemelő gondolat lehet, ha még idézni is érdemesnek tartottad.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

A Fapacitól vett idézeted is figyelmetlenségedről tanúskodik.
A felvételi technika különbségéből származtatható hangminőségkülönbségről beszéltünk, nem a lánc végén lévő digitális erősítésű aktív hangfalak hangjáról.
Ha azok a digit hangfalak nem voltak sokkal rosszabbak az átlagnál, azokon is hallatszhatott a két felvételi technika közötti különbség.
Ahogy, a két úriemberen kívűl biztosan mások is érzékeltek.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2169

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Rock60 írta:
2023.02.03., pén. 21:37
A gumis mély, testetlen közép és kisé fedett magas, ami a digitális felvételekre jellemző, itt is érezhető, de az ECM jellegzetes hangzása miatt itt mások kicsit az arányok, mint más kiadóknál.
Kielégítő a válaszom ?
Persze. Nekem nincs indulatingerlékenységem, csak viccnek szántam. És ahogyan ezt egy itteni ismerősöm szokta volt mondani, "mindenki úgy élvez ahogyan tud".

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Voyager, ennél sokkal jobban figyelhettél volna... bocs.gif
A felsoroltak közül csak az utolsó kettő digitális keverés, illetve felvétel.
És igen, hallhatóan gyengébben szólnak, mint a korábbiak. sad.gif
A gumis mély, testetlen közép és kisé fedett magas, ami a digitális felvételekre jellemző, itt is érezhető, de az ECM jellegzetes hangzása miatt itt mások kicsit az arányok, mint más kiadóknál.
Kielégítő a válaszom ? :drum:

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 761

Hozzászólás Szerző: Big »

Voyager írta:
2023.02.03., pén. 21:01
Big írta:
2023.02.03., pén. 20:50
Ha már felmerült a legjobb lemez kérdése a gyűjteményben, nekem ez: Oregon - Oregon 1983 US nyomatú ECM, ezt is ajánlom mindenkinek, A/1 nóta egy hatalmas hang orgia.
https://www.discogs.com/release/1926946-Oregon-Oregon
Te Big! És amúgy nem érzed gumisnak a mélyet? :smile29:

Kiváló muzsika! :wub:
:D :D :D
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Big írta:
2023.02.03., pén. 20:50
Ha már felmerült a legjobb lemez kérdése a gyűjteményben, nekem ez: Oregon - Oregon 1983 US nyomatú ECM, ezt is ajánlom mindenkinek, A/1 nóta egy hatalmas hang orgia.
Te Big! És amúgy nem érzed gumisnak a mélyet? :smile29:

Kiváló muzsika! :wub:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.02.03., pén. 20:21
Jarrett : Nude Ants 1980 An ECM Records
Jarrett : Solo Concert Bremen, Lausanne 1973 An ECM Records
Jarrett : Spirits 1985 Digital Remix and Editing ECM Records
Jarrett : Bach Klavier Buch 1988 Digital ECM Records
De akkor gondolom ezek is így szólnak.(?)
"Gumis mély, vékony közép, fedett magas"

ui: hála az égnek nálam nem

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 761

Hozzászólás Szerző: Big »

Voyager nagyon jó példát hozott, én is tennék egyet ami úttörő példa volt a magyar lemezgyártásban 1984-ben. Mindenkinek ajánlom költsön el 2-3 ezer forintot rá, meg fog lepődni!
https://www.discogs.com/release/3083112 ... áskislemez

DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Na, jó estét Mindenkinek !

Előre bocsátom, kisé fáraszt már a téma, főleg a személyeskedésekben kicsúcsosódó szélmalomharcok.
Széljegyzetként : Egy szóval sem mondtam - utánanéztem, hátha én hallucinálok - hogy a digitális felvétel hallgathatatlan. Nem ismételem el, mit mondtam. Nem buborékban élek, csak van egy gyakorlatra alapozott véleményem, és egy ebből következtethető tendenciám, ami alapján kiválasztom a lemezeimet.
Lehet ezen háborogni, de kinek jó ez ?
De, ha már beigértem :
Jarrett : The survivors' suite 1976-77 An ECM Records
Jarrett : Works Recorded 1976 Nov. Nagoya, Japan 1978 An ECM Records
Jarrett : Expectations 1972 CBS Records
Jarrett : Staircase Recorded 1976 May. Paris ECM An Records
Jarrett : Nude Ants 1980 An ECM Records
Jarrett : The Köln Concert Recording 1975 An ECM Records
Jarrett : Organ Hymns Epheres 1976 An ECM Records
Jarrett : Solo Concert Bremen, Lausanne 1973 An ECM Records
Jarrett : Spirits 1985 Digital Remix and Editing ECM Records
Jarrett : Bach Klavier Buch 1988 Digital ECM Records

Nagyjából ennyi.
Holnap átnézem más előadók ECM felvételeit.

alfaati

dixie-chicken írta:
2023.02.03., pén. 18:42
alfaati írta:
2023.02.03., pén. 18:02
Nem tudom akad-e még olyan itt aki Windham Hill Records lemezeket gyűjt vagy vannak neki?

Valahol 1980 környékén térhettek át a digitális felvételi technikára. A legtöbb amcsi kiadó átállt még a nyolcvanas évek legelején. Mindenki törődjön bele. :D
én már rég beletörödtem :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Bop_Till_You_Drop

"Bop Till You Drop is Ry Cooder's eighth album, released in 1979. The album was the first digitally recorded major-label album in popular music. Bop Till You Drop was recorded on a digital 32-track machine built by 3M."
Igen tudom. Nem is neked szólt. Inkább azoknak akik buborékban éltek eddíg. A valóság arcon csapja az embert és akkor a színes bubi kipukkan.
Honnan tudom? Engem is arcon csapott már. Én is egy hasonló buborékban éltem régebben. Tele voltam prekoncepcióval, és az határozta meg, hogy mit akarok gondolni dolgokról vagy pl.: ebben a témában is amirôl itt folyt a diskurzus. Ezek szertefoszlottak mára.
A végeredmény a lényeg.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2891

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

alfaati írta:
2023.02.03., pén. 18:02
Nem tudom akad-e még olyan itt aki Windham Hill Records lemezeket gyűjt vagy vannak neki?
Nálam nagy favorit. Jó pár lemezem már rongyosra hallgatott. Állandó referencia pl.: Michael Hedges két albuma is.
Valahol 1980 környékén térhettek át a digitális felvételi technikára a Windham Hill-nél mert a 79-es lemezeken még analóg felvételi metódust tüntetnek fel a teljes lánc felsorolásával, a 81-es albumokon meg már a "two track digital recording" és "SONY PCM 1600-as digital mixing processing" felvételi eljárást kezdenek el feltüntetni az albumok hátulján.
Nekik sikerült az átállás zökkenőmentesen. De sok amerikai lemezkiadót fel lehetne sorolni akiknek sikerült. A legtöbb amcsi kiadó átállt még a nyolcvanas évek legelején. Mindenki törődjön bele. :D
én már rég beletörödtem :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Bop_Till_You_Drop

"Bop Till You Drop is Ry Cooder's eighth album, released in 1979. The album was the first digitally recorded major-label album in popular music. Bop Till You Drop was recorded on a digital 32-track machine built by 3M."
Csatolmányok
IMG_5130.JPG
IMG_5130.JPG (177.28 KiB) Megtekintve 1132 alkalommal
IMG_5131.JPG
IMG_5131.JPG (164.22 KiB) Megtekintve 1132 alkalommal
IMG_5134.JPG
IMG_5134.JPG (226.36 KiB) Megtekintve 1132 alkalommal
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Ez annyira idepasszol....

Faló írta:
"Történt egyszer a történelemben, hogy azonos zenei tartalmú, de technikailag különböző módon készített hangfelvételeket mutattunk be nem is kicsi, több száz fős közönség előtt. Akkor is voltam olyan gonosz, hogy provokáltam a hallgatóságot és sikerült is néhányakból karakán állásfoglalást kikényszerítenem. Egy úriember a lelkesen bólogató barátjával kórusban kijelentette még a meghallgatás előtt, hogy neki aztán bárki bármit mondhat a digitális technikáról, ő egyszerűen képtelen elviselni azt a hangzást, így hát borítékolja, hogy neki csak az analóg anyag lesz elviselhető. Így is lett, mikor az analóg szalagról játszottuk be a műsort, ők elégedetten mosolyogtak, hogy na ugye... Szerintem azóta sem tudják, hogy a lejátszó rendszerben digitális jelfeldolgozású aktív hangsugárzókat használtunk, amik minden beérkező jelet digitalizáltak 88 kHz/24bit felbontással.

Szóval csak óvatosan a vak hittel és a prekoncepciókkal!"

alfaati

Nálam nagy favorit. Jó pár lemezem már rongyosra hallgatott. Állandó referencia pl.: Michael Hedges két albuma is.
Valahol 1980 környékén térhettek át a digitális felvételi technikára a Windham Hill-nél mert a 79-es lemezeken még analóg felvételi metódust tüntetnek fel a teljes lánc felsorolásával, a 81-es albumokon meg már a "two track digital recording" és "SONY PCM 1600-as digital mixing processing" felvételi eljárást kezdenek el feltüntetni az albumok hátulján.
Nekik sikerült az átállás zökkenőmentesen. De sok amerikai lemezkiadót fel lehetne sorolni akiknek sikerült. A legtöbb amcsi kiadó átállt még a nyolcvanas évek legelején. Mindenki törődjön bele. :D

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1326

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

dixie-chicken írta:
2023.02.03., pén. 15:44
Miből gondolod, hogy ellenpéldát nem lehetne állítani a digitális felvétellel szemben ? Elég lehetne az is , hogy olyan lemezt kiadnak ami 1955-1968 közötti felvételek mai kiadása ? Össze kellene vetni digitális feldolgozású verzióval. Hátha kiderülne mi a igazság!
DOL vs. WaxTime vs. MOV vs. BlueNote EU és USA, Sony Legacy EU és USA, Pure Pleasure, Speakers Corner, és még sokan mások.
De biztosan lehetne ilyen párosokat találni digitális adathordozón is. Csak elegendően jó lejátszó is kellene hozzá, ami lemezek esetén előbb megoldható, de hogy magasabb hangminőség szinten az biztos. Ezzel könnyebbé téve a különbségek észlelhetőségét.
induljunk ki abbol elsőre,hogy szerezzünk be ugyanazon lemez,nem digitális korszakbol származó,kiadott első kiadványokat angol,német,francia,japán,amerikai/kanadai példányok formájában...régen is voltak nagyon durva eltérések ezek között,nem volt még DOL/WaxTime kiadó :D ..és semmilyen extra rendszer nem szükséges az eltérések "feltérképezésre" :smile49:
Kb annyi volt közöttük, mint ma a legrosszabbhoz hasonlítva egy új PinkFloyd The Wall EU kiadást. Így még mindig inkább egy régebbi Pinket hallgatnék.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Endrion írta:
2023.02.03., pén. 15:09
Nade nem az van, hogy a lemezek lejátszás közben szép lassan kopnak?

Ideális esetben persze nem, de talán régebben nem volt annyira bevett szokás a tűcsere - mintha a finom kis nűansznok halványulnának el a lemezen, főleg kopottabb tű hatására.
Szerintem ezért nehezebb megítélni egy 20-30-40-...50!(te jó Ég!) éves lemez eredeti hangzását.
Ez csak egy saját gondolat és vadonat új lemezek hallgatásakor született meg, a régebbiekhez képest.
(reméljük ez nem azt jelenti, hogy az én fülemnek ezért a digitális master a megfelelő...)

Persze nagyon megvigyázott gyűjtemény esetére ez nem érvényes, és persze amikor csak lehet cseréljük a tűt, mert állítólag hallás alapján hamarabb cserére ítéljük, mint a javasolt gyári élettartam.
Minél jobb a rendszered, annál jobban meglepődhetsz, hogy mennyi minden van még a lemezen amit addig nem hallottál. Mi a baj akkor a lemezzel ?! :) Alapvetően semmi. NYugaton jellemzőbbek, a megkímélt lemezek és valósabban kategorizálják az állapotukat is. Lemezekre és lejátszó berendezésekre, hangszedőkre is több pénzük volt az embereknek . Ma is rengeteg őskövület lemezjátszón hallgatnak lemezeket itthon, még az eredeti tűvel. A lemezek mosása is fontos dolog és azt is nyugaton hamarabb elkezdték és hamarabb szélesebb körben elterjedt, mint idehaza. Amúgy ha lemosok jól egy GONG-os magyar lemezt, kb minden esetbe jobb hangja lesz mint a nyugati verziónak. Tudom érdekes, de jónéhány lemezen teszteltük és mindenkinek mindig a GONG-os tetszett jobban a mosás után.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

alfaati írta:
2023.02.03., pén. 14:42
SoundMania írta:
2023.02.03., pén. 13:55
alfaati írta:
2023.02.03., pén. 13:09

Tisztán látszik, hogy szelektíven olvasod a hozzászólásaim és ebből adódóan irreleváns reakciók illetve az üzenet lényegének meg nem értése következik.
Az üzenet lényege az volt - és elsősorban Rocknak szólt -, hogy nem a digitális technika alkalmazása a kerékkötője a jó felvételnek. A gyökérokot inkább emberi hibára vezetném vissza. A Yamaha és Denon PCM lemezek a bizonyíték arra amit állítok.

Már korábban kifejtettem, hogy nekem a tömeges konstrukcióju szíjhajtásúak tetszenek. De azok amik nekem tetszenek, megfizethetetlen kategória.

Hogy miért a Japán akkor és nem valami általad favorizált vintage angol cumó?
Ezt is kifejtettem korábban. Most csak röviden: egyik sem felel meg az elvárásaimnak, a kritériumoknak.

Remélem ez így most átmegy.

Miből gondolod, hogy ellenpéldát nem lehetne állítani a digitális felvétellel szemben ? Elég lehetne az is , hogy olyan lemezt kiadnak ami 1955-1968 közötti felvételek mai kiadása ? Össze kellene vetni digitális feldolgozású verzióval. Hátha kiderülne mi a igazság!
DOL vs. WaxTime vs. MOV vs. BlueNote EU és USA, Sony Legacy EU és USA, Pure Pleasure, Speakers Corner, és még sokan
Elárulod kérlek 1958 és 68 között hol jelenik meg a digitális technika alkalmazása a felvételi eljárás folyamatában? Mert én arról beszélek! A felvételi eljárás folyamat során digitális technikát alkalmaznak. Ennek pedig az az elözménye, hogy Rock azt írta, hogy nem hiszi, hogy az olyan felvételek ahol ez a technkia a fenti formában megjelenik az hallgatható. Neki nem tetszik. Ssó sem volt digitálisan újrafeldolgozott analóg felvételkről. Már csak azért sem mert a 70-es, 80-as évek volt a téma. Ahol már megjelent a digitális technika a felvételi eljárás valamelyik szakaszában, valamilyen formában.
Szerintem megint nem olvastad el rendesen a diskurzust ami itt megy tegnap óta.
Jó, végül is ne csalódtam benned. Mindíg ez van. Megy a felesleges gépelés. Kezdem megszokni.
Szerintem pedig máshogy nem érdemes erőltetned a digitális jóságát, csak ha van mihez hasonlítanod. Szerintem sok igazság van Rock szavaiban. Sok digitális felvétellel vannak hallgathatósági problémák. Magam is szivesebben hallgatom az AAA-s lemezeket mint az ADA-netán DDA-t. Tény, hogy néha , leginkább figyelmetlenségből belefutok digitális cuccokba, de kevés ami tényleg felhőtlen örömmel hallgatható. Viszont a dolog eldönthető talán , ha legalább azt kipróbálnánk amit írtam. Mert olyan felvételt meg úgysem találni ami DAA vs AAA.. Ha mégis , akkor megkönnyítené a dolog eldöntését.
Persze akinek mindegy mit hallgat vegye csak halomba a digitális felvételeket, keveréseket akárki kiadóktól. A többiek meg válogassanak az egyéb lehetőségekből....

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

DOL vs. WaxTime vs. MOV vs. BlueNote EU és USA, Sony Legacy EU és USA, Pure Pleasure, Speakers Corner, és még sokan mások.
De biztosan lehetne ilyen párosokat találni digitális adathordozón is. Csak elegendően jó lejátszó is kellene hozzá, ami lemezek esetén előbb megoldható, de hogy magasabb hangminőség szinten az biztos. Ezzel könnyebbé téve a különbségek észlelhetőségét.
induljunk ki abbol elsőre,hogy szerezzünk be ugyanazon lemez,nem digitális korszakbol származó,kiadott első kiadványokat angol,német,francia,japán,amerikai/kanadai példányok formájában...régen is voltak nagyon durva eltérések ezek között,nem volt még DOL/WaxTime kiadó :D ..és semmilyen extra rendszer nem szükséges az eltérések "feltérképezésre" :smile49:
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

Endrion
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 32

Hozzászólás Szerző: Endrion »

Nade nem az van, hogy a lemezek lejátszás közben szép lassan kopnak?

Ideális esetben persze nem, de talán régebben nem volt annyira bevett szokás a tűcsere - mintha a finom kis nűansznok halványulnának el a lemezen, főleg kopottabb tű hatására.
Szerintem ezért nehezebb megítélni egy 20-30-40-...50!(te jó Ég!) éves lemez eredeti hangzását.
Ez csak egy saját gondolat és vadonat új lemezek hallgatásakor született meg, a régebbiekhez képest.
(reméljük ez nem azt jelenti, hogy az én fülemnek ezért a digitális master a megfelelő...)

Persze nagyon megvigyázott gyűjtemény esetére ez nem érvényes, és persze amikor csak lehet cseréljük a tűt, mert állítólag hallás alapján hamarabb cserére ítéljük, mint a javasolt gyári élettartam.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.02.03., pén. 14:43
Dikie - re reagálnék - nem használva a kék macskakarmot - hogy mintha én is hasonló felvetést pendítettem volna meg, talán véletlenűl rátapintottam, hogy a régi digitalizálási kisérletei az LP-nek gyatrábbak voltak, mint a maiak. Végül is nagyjából ugyan oda lukadunk ki.
Most már csak azért is, ha hazamegyek, kiborogatom a lemezpolcot, és átnézem egyesével az ECM lemezeimet.
Ezeket nagyon régen vettem, minden darabra nem emlékezhetek, hogy valóban egyik-másik esetleg digitális felvétel lehet, nem kizárt.
Valóban úgy van, hogy csak azért mert digitális, nem hagyok ott egy Jarrett lemezt.
De, a mondandóm lényege az, ami.
Lehetőség szerint nagy ívben kerűltem a digitális felvételeket, ma már " könnyebb " a helyzet, nem kell válogatni, mert mindegyik az.

Azért nagyon halkan megjegyzem - gondolom másnak is feltűnt - hogy az ECM lemezek hangzásképe, hogy is mondjam, kmmm..., hát, nem a legkiegyensúlyozottabb. Kissé vékony, vagy talán inkább úgy mondanám, hogy hűvös hang, nem a legbarátságosabb.
Talán igaz lehet, hogy digit-manó bújkál egyikben-másikban ? :smile46:
köszi :smile53: ,nah látod,ha igazán szeretsz egy előadót,nem igazán foglalkozol,milyen tehnikát használnak a felvétekészitésnél :smile32: :D

az ECM "hang" meg olyan,ezért szeretjük ...skandináv szürkület+ridegség keveréke elsőre,de valahol mégis a felszin alatt ott van más is ... Garbarek sax hangjának a kereksége,Jarrett finom zongorahang "billentése",Steve Reich kompleksz ritmikai gondolkodása ahol nix electronica,de mégis a levegőven ott érezhetők a krautrock elemei,és ha kell ott van Nils Petter Molvaer féle "löket" DJ-ék segitségével... ;)

jó kiadóház,csipem a dolgaikat ;peace;

alfaati

dixie-chicken írta:
2023.02.03., pén. 13:46
supravox írta:
2023.02.03., pén. 12:59
dixie-chicken írta:
2023.02.03., pén. 12:12

az általam feltett kértdésre nem válaszoltál..szóval,semmi '90 évek utáni ECM-et nem vásárolsz már,és nincs mondjuk '80 évek elejétől származó kiadásod sem a cégtöl?...csak azért kérdem mért a múltkor emlegetted Keith Jarrett két felvételét (Survivor's Suite,Bremen/Lausanne)...az ECM volt az elsők között aki átállt a full digitális rögzitéstehnikára,már a '80 évek elején/közepén...egy Jarrett,mint előadó,nem zárható csak úgy ki hogy,á ez digitális felvétel,még akkor sem ha felvételei egy részét,még a saját "kunyhójában" rögzitette egy Nakamichi kazin ("The melody at night,with You",vagy Jarrett/Haden "The last dance"...

Mondjuk pont az ECM-nek nem sikerült eleinte ez a digitális mizéria..
Ha már ECM akkor a zöld cimkés albumaik nekem sokkal szerethetőbben szólnak mint amiken büszkélkednek a digitális technikával.
De nyílván mint mindenre itt is lehet pro és kontra érveket felhozni.
igen a korai ECM felvételek digitalizálása nem volt sikeres,itt ildomos tartani magunkat a "zöld" cimkés LP-hez,ha jót akar az ember magának...de,átestek a gyerekbetegségeken,áttértek a csak digitális formában, CD-én kapható opcióra hosszú éveken keresztül,aztán,párhúzamosan,ma a kinálatban van CD és LP ismét...és itt elérkeztünk a "vegyes felvágott" ponthoz,ahol már nincs "régi zöldcimke",de van új "sötétkék" :D ,vagy CD..itt úgy veszem észre hogy ami új,aktuális megjelenés az rendben van,de a "visszafele" katalogizálunk folyamat nagyon gyatra,gyenge (általában,akadnak üde kivételek)...vasárnap volt egy nagyon jó cimbimnél egy kis "szeánszunk" Corea/Burton "Crystal silence" zöld cimke vs kék cimke vs CD,Jarrett "Melody at night,with You"+Jarett/Haden "Last dance" LP vs CD "csatánk"..érdekes dolgok ezek :smile49:
Pontosan! Stephan Micus albumain kitapintható, hol volt a váltás. Manfred Eicher most vagy nem a megfelelő szakembereket alkalmazta, vagy nem hallgatott rájuk és ment a saját feje után. Nekik nem sikerűlt a digitális technika előnyeit kihasználni.
Viszont sok kiadó igen sikeresen alkalmazta.
Pont ezért írtam pár hsz-el korábban, hogy szerintem emberi hibára vezethető vissza a gyökérok.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Dikie - re reagálnék - nem használva a kék macskakarmot - hogy mintha én is hasonló felvetést pendítettem volna meg, talán véletlenűl rátapintottam, hogy a régi digitalizálási kisérletei az LP-nek gyatrábbak voltak, mint a maiak. Végül is nagyjából ugyan oda lukadunk ki.
Most már csak azért is, ha hazamegyek, kiborogatom a lemezpolcot, és átnézem egyesével az ECM lemezeimet.
Ezeket nagyon régen vettem, minden darabra nem emlékezhetek, hogy valóban egyik-másik esetleg digitális felvétel lehet, nem kizárt.
Valóban úgy van, hogy csak azért mert digitális, nem hagyok ott egy Jarrett lemezt.
De, a mondandóm lényege az, ami.
Lehetőség szerint nagy ívben kerűltem a digitális felvételeket, ma már " könnyebb " a helyzet, nem kell válogatni, mert mindegyik az.

Azért nagyon halkan megjegyzem - gondolom másnak is feltűnt - hogy az ECM lemezek hangzásképe, hogy is mondjam, kmmm..., hát, nem a legkiegyensúlyozottabb. Kissé vékony, vagy talán inkább úgy mondanám, hogy hűvös hang, nem a legbarátságosabb.
Talán igaz lehet, hogy digit-manó bújkál egyikben-másikban ? :smile46:

alfaati

SoundMania írta:
2023.02.03., pén. 13:55
alfaati írta:
2023.02.03., pén. 13:09
SoundMania írta:
2023.02.03., pén. 11:24

Figyelj... Nem vagyok "ráhangolódva a gondolataidra". Fejtsd ki akkor mire gondoltál . Én arra amit írtam. Ezt más is meg tudja csinálni ( azaz más is ért hozzá annyira, itthon is,vagy máshogyan: máshol is ilyenekkel "küzdenek" )
De ha neked ezek akadnak bent , hogy CSAKAJApánlemezjátszókmeghangszedők , ezzel úgysem lehet mit kezdeni. Te más nem tudsz, mi/én meg csak mosolygom rajta.
Tisztán látszik, hogy szelektíven olvasod a hozzászólásaim és ebből adódóan irreleváns reakciók illetve az üzenet lényegének meg nem értése következik.
Az üzenet lényege az volt - és elsősorban Rocknak szólt -, hogy nem a digitális technika alkalmazása a kerékkötője a jó felvételnek. A gyökérokot inkább emberi hibára vezetném vissza. A Yamaha és Denon PCM lemezek a bizonyíték arra amit állítok.

Már korábban kifejtettem, hogy nekem a tömeges konstrukcióju szíjhajtásúak tetszenek. De azok amik nekem tetszenek, megfizethetetlen kategória.

Hogy miért a Japán akkor és nem valami általad favorizált vintage angol cumó?
Ezt is kifejtettem korábban. Most csak röviden: egyik sem felel meg az elvárásaimnak, a kritériumoknak.

Remélem ez így most átmegy.

DOL vs. WaxTime vs. MOV vs. BlueNote EU és USA, Sony Legacy EU és USA, Pure Pleasure, Speakers Corner, és még sokan
Elárulod kérlek 1958 és 68 között hol jelenik meg a digitális technika alkalmazása a felvételi eljárás folyamatában? Mert én arról beszélek! A felvételi eljárás folyamat során digitális technikát alkalmaznak. Ennek pedig az az elözménye, hogy Rock azt írta, hogy nem hiszi, hogy az olyan felvételek ahol ez a technkia a fenti formában megjelenik az hallgatható. Neki nem tetszik. Ssó sem volt digitálisan újrafeldolgozott analóg felvételkről. Már csak azért sem mert a 70-es, 80-as évek volt a téma. Ahol már megjelent a digitális technika a felvételi eljárás valamelyik szakaszában, valamilyen formában.
Szerintem megint nem olvastad el rendesen a diskurzust ami itt megy tegnap óta.
Jó, végül is ne csalódtam benned. Mindíg ez van. Megy a felesleges gépelés. Kezdem megszokni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”