Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Admin és moderátor közlemények

Igc
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 52

Hozzászólás Szerző: Igc »

Torkosborzot 'felterjeszteném' egy VIP tagságra, a Franciaországból behozott hangfalállvány miatt.Gondolom Simon egyetért a dologgal...

Én is eljátszottam ezzel a gondolattal, valahogy jutalmazi kellene kedvességét..
TV: LG 32CS460 BD Player: LG BD350V CD Player: Rotel RCD-865BX Receiver: Denon AVR-1604 System: Logitec Z906 HDMI Cable: Profigod PGV1001 Digital Coax Cable: Profigold PGD481 RCA Audio Cable: Profigold Oxypure PGA3000 Speaker Cable: Van den Hul Skyline

pjotr
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: pjotr »

Torkosborzot 'felterjeszteném' egy VIP tagságra, a Franciaországból behozott hangfalállvány miatt.
Gondolom Simon egyetért a dologgal...

Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus

peterk
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: peterk »

Elolvastam ezt a szörnyű helyesírási pro-kontra csatát... szánalmasnak tartom, hogy ennek alapján megbélyegezzünk valakit. Különösen nem keverném bele ebbe a témába a mások iránti tiszteletet. Aki viszont itt a fórumon tudatosan ír helytelenül, mert úgy érzi, hogy ez most a "trendi" az tényleg bunkó...

Végigolvastam a topicot, és őszintén szólva meglepődtem jónéhány fórumtárs "sarkosságán". És persze nem értem, hogy mitől került a helyesírás hirtelen ennyire kitüntetett pozícióba, hiszen egy hozzászólásban annyi minden jellemezheti - akár pro akár kontra - annak íróját, hogy kár kiemelni egyetlen tulajdonságot. Lehet mondani persze, hogy azért van ez, mert az írásokon keresztül ismerjük egymást. Ami igaz is, de ez nem csak a helyesírást jelenti. Ugyanígy következtetünk abból, ha valaki például "túl sok" smiley-t használ (vigyorgép, "kisöcsi"), vagy éppen sosem használ (savanyú uborka), hatalmas színes betűkkel ír (harsány, nagypofájú), minden "sz*rhoz" hozzászól (dumajancsi), sokadszorra is feltesz elhangzott kérdéseket (felületes, lusta), és még sorolhatnám.

Az ember az olyan, hogy valamilyen módon mindenképpen megítéli a társait - gondolom ebben mindannyian egyformák vagyunk -, és ebben egy internetes fórumon az előbb felsoroltak játszanak a leginkább szerepet. Ugyanakkor csak az isten a megmondhatója annak, hogy 10+ éves internetes/fórumos múltam során hányszor fordult már elő, hogy egy későbbi személyes találkozás során teljesen más embert ismertem meg, mint azt korábban a hozzászólásai alapján gondoltam...

Szóval én már jóideje "visszavettem" magamból ezügyben. Persze óhatatlanul kialakul egy kép a másikról, de ezt a képet igyekszem megtartani magamnak. Addig legalábbis, amíg vagy személyes benyomást nem szerzek róla (ami persze még mindig lehet téves ), vagy olyan szélsőséges módon meg nem nyilvánul, ami számomra teljesen elfogadhatatlan.

És azért a helyesírás - illetve a helyesen nem írás nem ez a kategória.

Éppen ezért a beidézett első mondattal teljesen egyetértek, ugyanakkor a másodikkal teljesen nem :kiraly: Az élő nyelvet a holt nyelvtől az különbözteti meg, hogy változik. A változás pedig értelemszerűen azt jelenti, hogy olyan új nyelvi eszközök, szavak, szófordulatok, és - igen - írásbeli újítások lesznek széles körben használtak és elfogadottak, amik korábban nem voltak azok. A kérdőjel és a felkiáltójel is valamikor bekerült a szabálykönyvbe, nem volt ott az idők kezdete óta. Vagy például a kétféle 'e' gyakorlatilag kikopott a nyelvből (bár egy szűk 'szögedi' honfitárs réteg még szóban használja). És vessetek meg, mert lehet, hogy rosszul emlékszem, de én pont Grétsi úrtól hallottam, hogy az "egyelőre" és az "egyenlőre" már csak azok számára probléma, akik az utóbbi 15 évben nem forgatták a helyesírási szabálykönyvet (tekintve, hogy egy ideje mindkét írásmód elfogadott - éppen a széleskorű elterjedtsége miatt).

Végül nem értek azokkal egyet, akik szerint a helyes írás képessége feltétlenül együtt jár egy bizonyos értelmi/tanultsági szinttel. Azzal pedig végképp nem értek egyet, hogy annak hiánya egyúttal ezen elvárt értelmi szinvonal hiányát is jelentené. Mi mást is tehetnék, hiszen személyes tapasztalat mutatja, hogy ez nem így van: Az egyik legjobb barátom képtelen akár egy átlagos kisiskolás szintjén is helyesírni. Ugyanez a barátom 18 évesen az országos középiskolai versmondó verseny győztese volt, harmadik évfolyamos egyetemista korában nagydíjat nyert N.o-ban egy computer-art kiállításon (nem renderelt képekről van szó, hanem egyfajta "számítógépes festészet"-ről), ma pedig egy ismert CAD rendszer 3D megjelenítésért felelős fejlesztője. Mondjuk az is igaz, hogy szörnyű a gasztronómiai ízlése, és nem tud bánni a nőkkel. De ezeket nem merném a helyesírása következményeként levezetni

mszaby
Törzsvendég
Törzsvendég

Hozzászólás Szerző: mszaby »

Amit biztosan érdemes törölni, az szerintem az adás-vétel részen a zárható topicok, vagyis az elkelt holmiknak felesleges topicjai.
Szerintem maradjunk a topik zárásánál. Néha bepillantok 2-3 éves adás-vétel-be, hogy 4-5000 Ft-ért, hogy mentek a használt DVD-k. :kiraly:
Elkúrtuk

close652
Beköltözött
Beköltözött

Hozzászólás Szerző: close652 »

minek törölni? elsüllyed ha elsüllyed. vagy átminősül másnak.
ár és eszmecsere is jól jöhet később valakinek, meg jó látni egy-egy ritka gépet
(pl. Pro Ject topicot megmentettem ma az irtástól)
system

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Amit biztosan érdemes törölni, az szerintem az adás-vétel részen a zárható topicok, vagyis az elkelt holmiknak felesleges topicjai.

D-O-M-I
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 138

Hozzászólás Szerző: D-O-M-I »

A moderátorok miért nem törlik az olyan topicokat,ahova már nem jött hozzászólás 4 hónapja??Pl:Filmekről kötetlenül című topic.

Egy hónapja nekem hangszóró szervíz kellett, és a Hangszoro szerviz help topikban találtam segítségre, amibe 3 éve nem volt egy hozzászólás sem. Lacy meg nagyon segítőkészen állt hozzá a dologhoz. Nagyon helyes ez, hogy minden megvan visszamenőleg.

OFFTOPIC:

Szerintem sokkal zavaróbb az, hogy mym@c-nek minden hozzászólásra reagálnia kell, és a legritkább esetben látok olyat, hogy topictémáról írna.
AV: Marantz SR7015 / AQ NRG2; TV: Samsung UE75RU7102 / AQ Chocolate; Front: Focal Chorus 826 V / AQ Rocket33; Center: Focal Chorus CC800 V / AQ Rocket88; Surround: Focal Chorus 806 V; Sub: Dali SUB E-12F / AQ NRG-X3 / AQ Boxer; CD: Denon DCD-635 / AQ Tower; HTPC / AQ Cinnamon

Posza
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 279

Hozzászólás Szerző: Posza »

A moderátorok miért nem törlik az olyan topicokat,ahova már nem jött hozzászólás 4 hónapja??Pl:Filmekről kötetlenül című topic.

Én pl.a tv-mről, ami 2002-03-as modell, ezek között találtam korábbi "hasznos" hozzászólásokat. :kiraly: Jól van ez így...
AV-SYSTEM: SONY KD-65ZD9 4K HDR/3D tv, SONY UBP-X800M2 4K HDR/3D/BD/SACD-player, SONY TA-AN1000 Dolby Atmos/DTS-X amplifier, DUNE HD PRO VISION 4K media-player, front: JBL ES80, center: JBL ES25C, rear: JBL ES30, height: JBL ES10, sub: JBL ES150P, TAGA HARMONY PF-1000 V.2, TAGA HARMONY DC-100.

Vendég

Má' miért kellene törölni? Van olyan topic amelyhez 3 éve nem érkezett hozzászólást mégis megtalálható. Nagyon fontos és tanulságos információk találhatóak ezekben a topicokban amelyekre szükség esetén a kereső segítségével lehet rátalálni.

mym@c
Fórumlakó
Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: mym@c »

A moderátorok miért nem törlik az olyan topicokat,ahova már nem jött hozzászólás 4 hónapja??
Pl:Filmekről kötetlenül című topic.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 713

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Van egy (vagy két) roppant érdekes hozzászólás az X akták topicban Mulder86 név alatt... kéne foglalkozni vele???
hát egy modi nem ártana, az biztos
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

Vendég

Van egy (vagy két) roppant érdekes hozzászólás az X akták topicban Mulder86 név alatt... kéne foglalkozni vele???

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Mr_Rob »

Közel két oldal lett teleírva a témáról? Huh, termeltek rendesen, de ahogy elnézem dióhéjban nem változott a mondanivaló.
Javaslom egy külön topic indítását, kicsit sok ez ide.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

Enrico

Hát én tartottam már több száz idegen embernek is előadást és égtem volna mint a rongy ha nyökögtem volna!
A szép összeszedett beszéd, az átgondolt kerek mondatok valakitől, aki egy előfalásra felkészült elvárható!
Bizonyára rosszúl érintett volna, ha azt gondolják: "ki ez a műveletlen, aki beszélni sem tud és azzal sem tisztelt meg minket, hogy felkészüljön, ha már kiáll elénk!"

A lámpaláz természetes, mindenkinek van. A különbség abban rejlik, hogy van aki le tudja győzni és van aki dadogni kezd tőle. Beszélni, fogalmazni is meg lehet tanulni!
A helyzet viszont ugyanaz, mint a helyesírásnál: kinek több, kinek kevesebb tehetsége van hozzá!
gordon314.fw.hu

_Tamas
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hozzászólás Szerző: _Tamas »

Ami engem még zavarni szokott, hogy a megszólítások kisbetűvel történnek.
Na, hogy én is belerúgjak "mégegyet" ebbe a döglött lóba:

Engem meg az zavar, amikor sokan a fórumbéli nevüket kisbetűvel az élen regisztrálják. Ilyenkor ha megszólítom őket, akkor küzd bennem a helyesírás (tulajdonnevet nagybetűvel kezdünk) iránti és az illető fórumon történő szabad névválasztása iránti tisztelet. Nagyon nem tudok vele mit kezdeni, általában vegyesen szólítom meg őket. Hol kisbetűvel, ahogyan ők regisztrálták magukat, hol pedig naggyal, ahogy a szabály szól. Persze mondat elején nagybetűvel írom, ha tetszik nekik, ha nem.
Az olvasottság pedig igenis jót tesz a helyesírásnak. Legalábbis abban az értelemben, hogy gyarapítja a szókincset. Pl. ha olyan szót kívánunk leírni, aminek nem vagyunk biztosak a helyes írásmódjában, akkor előkaphatjuk egy rokonértelmű megfelelőjét. (Lásd: muszály -> kell, kötelező).

Miki_
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hozzászólás Szerző: Miki_ »

Nincs már kicsit messze túltárgyalva ez a téma? :-/
Ticsátok le azokat akik hejtelenül írnak

Gandalf
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 8

Hozzászólás Szerző: Gandalf »

TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W

(ex)Cat
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: (ex)Cat »

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: Enrico Benetti »

- Külföldi- még nagyon fiatal,
- idős, és ő még más szabályokat tanult,
- diszgráfiás, aki ír.

ilyenek hemzsegnek nálunk?

Nem, de nem is fognak, ha előítéletekkel kell megküzdeniük!
A "híres magyar tolerencia"!

Amúgy gondolj bele, hogy mondjuk Te is keveredhetsz angol, vagy német nyelvű forumra és nem szeretnéd, hogy bunkónak tartsanak.

Szóval szerintem sajnos nagyon jellemző sok magyarra, hogy sírunk rívunk, hogy kihal a nyelvünk, közben kinevetjük azt aki próbál magyarul tanulni.
Meg vagyunk győződve arról, hogy a magyar a legszebb nyelv, de "azt megtanulni csak magyar ember képes".
Voltam olyan előadáson, ahol egy német anyanyelvű úr tartott magyarul előadást. A kiejtésén persze lehetett érezni, hogy nem az anyanyelve, de olyan szép kerek mondatokban fogalmazott, hogy öröm volt hallgatni! Főleg, hogy elötte utána némey magyar előadó nyökögött, motyogott vagy éppen monoton hangon tartotta meg az előadását.

Jó, hogy megint előjött ez a külföldi fórumozó téma.

Egyrészt senki nem várja el a egy svéd elektromérnöktől, hogy tökéletes magyarsággal szóljon hozzá, akármelyik témához, abban az esetben, ha azt jelzi, hogy ő bizony nem magyar. Több kölföldi fórumra írok én is és bár nem túl rossz az angol írásom, mégis jelzem, hogy nem az angol az anyanyelvem.
Nyilván a tolerancia fontos dolog, de a ló túloldalára sem szabad átesni és mindent szó nélkül hagyni, főleg ha színmagyarok az elkövetők. Nem azt mondom, hogy mindig szólni kell, mert az hülyeség lenne, de van egy bizonyos, nagyon nehezen meghatározható határ, ami után már figyelmeztetni kell az illetőt a helyesebb nyelvhasználatra.

Amit felhoztál német uras példát, az csak azt bizonyítja, hogy egy jól felkészült, szónoki képességekkel megáldott úr tartott előadást. A szónoklás maga is egy szakma, olyan mint a színjátszás, vagy bármely más előadóművész. Ezt lehet tanulni is, bele lehet jönni a gyakorlatba, de születni is kell rá. A magam példáját tudom csak felhozni, amikor több helyre el kellett mennem az általam megírt programról bemutatót tartani nem sok, egyszerre max 5-10 embernek. Lámpaláz, nyögés, nyögés hátán, orrom alá mormoltam a szavakat, később hadartam, egyszóval borzasztó volt. Az ötödik ilyen előadás után a főnököm, aki mindet végighallgatta, mondta, hogy már érezni némi javulást, de még ne akarjak politikus lenni, mert az ellenjelölt elfogyaszt desszertnek. Vannak emberek, akik az ilyen feladatra születnek, vannak akik belejönnek a gyakorlatba és vannak akik nem. Attól még én vagy hasonló cipőben járók nem lesznek kevésbé magyarok, illetve fordítva, a német úr sem lesz jobban magyar attól, hogy szép kerek mondatokban fogalmaz.
Viszont nagyon becsülendő és tisztelendő dolog más nylevén szépen beszélni. De ez még nem mentesíti a magyarokat attól, hogy ne helyesen írjanak!

A fiatal fórumozó problémáját is felvetették. Erről az a véleményem, hogy itt a fórumon nagyon kevé tinédzser van regisztrálva, de ők is inkább középiskolások mint általánosba járók. Tehát az ismereteik megvannak, így nekik is kutya kötelességük használni a magyar helyesírást. (Abban remélem egyetértünk, hogy a 8 osztály elvégzésének már elegendőnek kellene lennie a jó helyesíráshoz.)

close652
Beköltözött
Beköltözött

évi mondjuk 15 durva helyesírási hibából eljutni előítéletekig szép teljesítmény.
ki kéne hívni az aktívot vagy mit, biztos ráharapnak.

Vagyok külföldi fórumon. nem összehasonlítható a dolog, mert az avatar környékén (opcionálisan) beírható a város, ország és eleve nemzetközi a közönség.

Több ismerősöm és kollegám van akik német, flamand, stb. létükre magyarul tanulnak.
Nagyon jól csinálják. Volt aki hozzám jött beszélgetni.

de ennek már tényleg semmi köze a durva nyelvtani hibákhoz.
system

Vendég

Mivel az én hozzászólásomnál szakadt el a cérna, hogy miért jegyzem meg az efféle helyesírási hibákat, kíváncsian követtem, hogy mi kerekedik ki.
Saca-val egyetértek, hogy milyen irányba ment el ez a téma.
Van egy barátom, akinek borzasztó a helyesírása, de mégis kedvelem, mert jószívű srác!

Ami engem még zavarni szokott, hogy a megszólítások kisbetűvel történnek. Ha ez szándékos, akkor azt már tényleg bunkónak tartom, főleg ha felhívom rá a figyelmét, és azt válaszolja: "messze van a shift"!

Ez egyébként a magyar népre jellemző, hogy nincs bennük tolerancia, sem együttérzés, sem kompromisszum. Nézzünk meg pl. a közlekedési morált!

Close:
Nem Gordon dobta fel, hogy bunkó aki nem tud helyesen írni!

Most pedig úgy cselekszem, mint Gandalf!

Léva

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

- diszgráfiás, aki ír.

Nem, de nem is fognak, ha előítéletekkel kell megküzdeniük!
A "híres magyar tolerencia"!

Amúgy gondolj bele, hogy mondjuk Te is keveredhetsz angol, vagy német nyelvű forumra és nem szeretnéd, hogy bunkónak tartsanak.

Szóval szerintem sajnos nagyon jellemző sok magyarra, hogy sírunk rívunk, hogy kihal a nyelvünk, közben kinevetjük azt aki próbál magyarul tanulni.
Meg vagyunk győződve arról, hogy a magyar a legszebb nyelv, de "azt megtanulni csak magyar ember képes".
Voltam olyan előadáson, ahol egy német anyanyelvű úr tartott magyarul előadást. A kiejtésén persze lehetett érezni, hogy nem az anyanyelve, de olyan szép kerek mondatokban fogalmazott, hogy öröm volt hallgatni! Főleg, hogy elötte utána némey magyar előadó nyökögött, motyogott vagy éppen monoton hangon tartotta meg az előadását.
gordon314.fw.hu

close652
Beköltözött
Beköltözött

- diszgráfiás, aki ír.

system

Daemiaen
Törzsvendég
Törzsvendég

Hozzászólás Szerző: Daemiaen »

de a hosszú magánhangzók után továbbra is megmaradt a ß, mint például: a "Straße" szóban.
Mikor legutóbb Németországban jártam, egy csomó utcatáblára 'strasse' volt írva.

Pardon, természetesen nagy 'S'-sel.
"When I was doing The Bridges of Madison County, I said to myself, this romantic stuff is really tough. I can't wait to get back to shooting and killing."

Daemiaen
Törzsvendég
Törzsvendég

Hozzászólás Szerző: Daemiaen »

de a hosszú magánhangzók után továbbra is megmaradt a ß, mint például: a "Straße" szóban.
Mikor legutóbb Németországban jártam, egy csomó utcatáblára 'strasse' volt írva.
"When I was doing The Bridges of Madison County, I said to myself, this romantic stuff is really tough. I can't wait to get back to shooting and killing."

Lezárt

Vissza: “Fórummal kapcsolatos témák”