robi20064 írta: ↑2021.04.07., szer. 13:49
BoRRoNeo írta: ↑2021.04.07., szer. 11:30
Aszpirin írta: ↑2021.04.07., szer. 10:43
Olvasgatva a közelmúlt hozzászólásait, eszembe ötlött, hogy talán nem is olyan ördögtől való ötlet az AppleTV 4K használata, főleg ha valaki csak internet streaming-re keres médialejátszót, és nem követelmény a hifi sztereó hang.
Már korábban is írtam, hogy stream-re összeségében az Apple TV 4K a legjobb. És nem csak a Netflix-ről beszélünk, az HBO Go háromszor akkora bitrátával jön az Apple TV 4K-n, mint bármilyen más eszközön, ami nagyon látszik a képminőségén, plusz az Apple TV-n nincs kint az HBO logó a sarokban.
Ez a haromszor akkora bitrataval jon hogyan viszonyul a TV-k beepitett HBO GO es Netflix alkalmazasaihoz. Utobbinal szinte mindig van rendes 4k es Atmos, de erdekelne hogy van e barmilyen elteres az Apple TV javara.
Ez furcsa, de szerintem jobb. Amikor megvettem ezt a tévét, meg voltam győződve, hogy ki fogom hajítani az Apple TV-t, mert a tévének is van saját Netflix, Amazon Prime, HBO GO, stb beépített alkalmazása. Nos, azóta is az Apple TV-t nézem. Ami elég paradox helyzet, mert így a kép (is) átmegy két kábel közvetítésével még egy AVR-en is, és mégis...
Persze ez már egy régebbi modell, azóta LG-ből is kijöttek az "alfa"-processzorok, egyre újabb webOS-szel, eARC-vel, stb, szóval lehet, hogy ma már egy ilyen, erős processzoros tévé mellé fölösleges az AppleTV (ha csak a streaming a lényeges). Ha a tévé lett volna korábban meg, akkor szinte biztos, hogy nem veszek egy AppleTV 4K-t (van egy fullHD-s AppleTV-m is a hálószobában lévő, tizenakárhány éves Sony butatévéhez, az maradt volna HomeKit bridge-nek mindenképp). Így viszont, hogy már amúgy is megvolt, megtartottam, mert jobb így. Szerintem.
De egy AppleTV 4K-ról azért tudni érdemes, hogy hiába 2017-es, nagyon nagy performancia-tartalékkal ruházta fel már megjelenésekor az Apple, amikoris megkapta az A10X Fusion processzort. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy akár a mai tévék is rendelkeznek ekkora képfeldolgozási teljesítménnyel (bár őszintén szólva, nem tudom)... persze ez nem véletlen, hisz' az AppleTV-t játékplatformnak is szánták, 4K-ban ugye...
Kissé OFF: Amit érdekes módon nem reklámoz túlzottan az Apple sem, az az, hogy az AppleTV már a 3. generációtól egy teljesértékű HomeKit (azaz épületautomatizálási) internet-bridge, amivel nagyon sok cég okosmegoldásai együttműködnek. Csak egy példa: ha megveszed az Ikeás szuperjóárasított zigbee-hubot és hozzá okoskapcsolókat, okoségőket, stb., akkor mindezek használatát az AppleTV segítségével "ki tudod vinni" az Internetre is, teljes biztonsággal, azaz az iPhone-odal nem csak otthoni WiFi hálózatról tudod majd vezérelni, hanem bárhonnan a világból. És a különböző cégek okosotthon-megoldásait integrálja egy felületre, mindennek pedig az AppleTV az alapja. Tudom, hogy ez itt irreleváns, de azért nem kicsit szokatlan ez egy médialejátszótól, cserében ha valaki rákap a HomeKit ízére, akkor nem kell neki már magyarázni, hogy az AppleTV miért sokkal több, mint egy egyszerű médialejátszó... Kár hogy erről mostanában alig esik szó.. remélem nem akarja az Apple kinyírni a HomeKit-et...
Ja, máskülönben minden pletykaforrás azt zengi, hogy az idén jön a következő, 6. generációs AppleTV. Talán az ezzel együtt megjelenő új tvOS-re tartogatják az AppleTV leghiányoltabb feature-ét: az audio passthrough-t. Ha ez meglenne, gyakorlatilag érdektelenné válna a "milyen a hangja az AppleTV-nek" kérdés, ugyanis a hang dekódolását egyszerűen az utánakötött AVR-re vagy processzorra lehetne bízni.