Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Érdekes egyébként, hogy Ti, akik a Do it yourself lelkes művelői vagytok, ennyire hitetlenül álltok a témához.
Ezt a többi "kolléga" nevében is kikérem magamnak! :kiraly:
Itt és most, CSAK kalmira és TomiHifire gondoltam. :foto: Nekik szólt a "Ti"...
Bocs a pontatlanságért.
Kalmi alig szólalt itt meg, ne bántsátok. Ha elolvasod a korábbi hozzászólását, akkor látod, hogy pont a kettő szemlélet között egyensúlyoz.
potatomelon.wordpress.com
Kábelezzünk
Azt a fogalmat, hogy minőségi, elég sok alkatrész teljesíti. Ebből is csinálhatunk vaktesztet, ahogy az állványokkal, DAC-okkal, interconnect kábelekkel, erősítőkkel. Mert bizony ott is nagy hazugságok rejtőznek.
Martin Colloms nyilván nem sarki rendőrökből toborzott zsűrijének (HFN&RR, 90-es évek) vaktesztje szerint a leggyengébb kondi harminc(!), a legjobb hat(!) százalékot rontott a hangon. Azonos értékeket hallgattak meg csatolóként, a vélemények eléggé egységesek voltak.
A keresztváltó kondikról szerintem néhai tudna mesélni (hány "orto" is van egy Siemens MKV és egy WIMA MKP4 között?) pedig neki még egy rendes frontendje sincs:)
Kábelezzünk
Érdekes egyébként, hogy Ti, akik a Do it yourself lelkes művelői vagytok, ennyire hitetlenül álltok a témához.
Itt és most, CSAK kalmira és TomiHifire gondoltam. Nekik szólt a "Ti"...
Bocs a pontatlanságért.
Na azé'....merkülömbe' irgum-burgum! ..... :foto:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Kábelezzünk
Itt és most, CSAK kalmira és TomiHifire gondoltam. :foto: Nekik szólt a "Ti"...
Bocs a pontatlanságért.
Kábelezzünk
Ezzel csak azért vitatkoznék, mert az első készülékeimen is hallható volt a kábelek hangja, és akkoriban csak a mezei villanydrótok versenyeztek egymással.
Most egy Unitra WS311D mini erőlködő van nálam (fillérekért vettem, apróbb hibákkal), amit viccből bekötöttem a rendszerembe, rádiót hallgatni. Munka közbeni háttérzenéhez mégse nyúzom állandóan a csöveket... Ma a fórumban olvasottak hatására:) interkonnektet cseréltem. Nem kis hiányérzetet hagyott maga után a gyengébb interkonnekt, ismétlem, háttér zenehallgatásnál! A litzével viszont megdöbbentően kiegyenlitett, minden gyengesége ellenére van a középtartományában valami jó értelemben vett "csöves" zeneiség, ami különbbé teszi a legtöbb kommersztől.
Kábelezzünk
Ezt a többi "kolléga" nevében is kikérem magamnak! :foto: :kiraly:
És szerintem a minőségi (és sajnos nem olcsó) alkatrészeknek is meg van a létjogosultsága.
Hallottam már vakteszten Clarity-Mundorf párbajt....a 10e ft/kondi kategóriából.
A különbség tagadhatatlan....nem csak olyan "mintha ez más lenne"....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Kábelezzünk
1. Mutasson nekem valaki hiteles dupla vaktesztet.
TomiHifi!
Te valahol eltévedtél... Nem nekünk kell meggyőzni Téged erről a dologról, hanem Neked kell meghallanod-megtapasztalnod a kábelek közti különbségeket. Persze ahhoz nyitottnak is kellene lenni rá... :kiraly:
Kérdem én. Miért is raktok a hangváltókba minőségi alkatrészeket? :foto:
Hallottam pár kábelt, nem tegnap kezdtem a dolgot.
Nyitott vagyok mindenre, ami alátámasztott, amit érvekkel nyernek meg.
Nem véletlen, hogy a DIY művelői kétkednek, legalábbis a normális része. Pont azért DIY. Amint magad csinálod, amint neked kell kifundálnod a dolgokat, elkezded lebontani a tabukat és ledönteni a bálványokat és rájössz, hogy mi van a dolgok mögött általában.
Hangváltóba minőségi alkatrész. Nem akarlak kiábrándítani, de nem a szuperdrága kondikon, ellenállásokon múlik a legtöbb esetben. Azt a fogalmat, hogy minőségi, elég sok alkatrész teljesíti. Ebből is csinálhatunk vaktesztet, ahogy az állványokkal, DAC-okkal, interconnect kábelekkel, erősítőkkel. Mert bizony ott is nagy hazugságok rejtőznek.
Kábelezzünk
Nem nekünk kell meggyőzni Téged erről a dologról, hanem Neked kell meghallanod-megtapasztalnod a kábelek közti különbségeket. Persze ahhoz nyitottnak is kellene lenni rá... :kiraly:
Igaza van abban, hogy nem neki kell elmenni a tesztre és meghallgatni a különbséget, mert ő azt mondja nincs különbség. Mondja meg az hogy melyik van bekötve a vakteszten, aki mondja hogy van különbség.:foto:
Kábelezzünk
2. Tegyen le nekem valaki tudományosan alátámasztott érvrendszert a kábelmítosz mellett.
Ennyiből kételkedhetsz szinte bármiféle "zagyvaságban", amit hifisták irnak. Nincs olyan tudományosan alátámasztott érvrendszer, ami megmagyarázza, miért lehetséges ég és föld eltérés mérve lényegében egyforma erősitők között. Még számos ilyen dolog van ebben a hobbiban. A legtöbb végfok alatt semmiféle ismert audio mérési szabvány szerint nem lehet hibahatáron túlmenő különbséget detektálni két asztal/állvány között, úgyhogy van itt még számodra egy mitikus topik!:-) Mellesleg tudományos érvrendszert nem hobbistákon, hanem a tudomány művelőin illetve mérnökökön kéne számonkérni. Cipőt a cipőboltból :kiraly:
Kábelezzünk
De tény, hogy a jó minőségű kábelek alá kell rendes rendszer is, hogy ki tudják futni magukat.
Ez jó.:kiraly: Vegyünk pórázhoz kutyát:)
Valaki itt felvetette, hogy minek ír ide olyan, akit nem érdekelnek a kábelek. Hát szerintem azért, mert segíteni akar, mint itt mindenki, hogy olcsóbban/egyszerűbben jobb rendszert lehessen építeni. És ez a túlzott kábel mizéria meg nem segíti ezt. Idejön az ember beleolvas a topicba és ezentúl nem meri kihúzni se a kábelt, hogy áthelyezze a készüléket és utána visszadugja, mert itt azt olvassa, hogy aki elégedett a rendszerrel az nem tesz ilyet, mert utána hallgathatatlan lesz a rendszer. Meg a hifire szánt pénz túl nagy részét költik el kábelre, mert azt olvassák, hogy X kábel kategóriákkal jobb rendszert varázsol Y rendszerből.
Kábelezzünk
Na, ez engem is érdekel. Mármint a kétséget kizáróan hiteles kettős vakteszt, amibe még én se tudok belekötni :kiraly:
Kábelezzünk
TomiHifi!
Te valahol eltévedtél... Nem nekünk kell meggyőzni Téged erről a dologról, hanem Neked kell meghallanod-megtapasztalnod a kábelek közti különbségeket. Persze ahhoz nyitottnak is kellene lenni rá... :kiraly:
Kérdem én. Miért is raktok a hangváltókba minőségi alkatrészeket? :foto:
Kábelezzünk
Javaslom az ejtőernyőzést. Ott teljesen egyértelmű dolgok vannak.
Ha nem nyílik ki ez ernyő azt tuti, hogy észreveszi mindenki
:kiraly: :foto: Vazeeeee!
- nehai
- Törzsvendég
- Értékelés: 228
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Igen, aztán leesett. Még jó, hogy nem Ausztrál benszülött nyelven írtad, mert akkor sosem jöttem volna rá :kiraly:
Kábelezzünk
"turini lepel" Nem a torinói lepelre gondoltál? Ja igaz van olyan is :kiraly:
Piemonti nyelven, meg az angolok számára: Turin. Egyébként de.
- nehai
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
"turini lepel" Nem a torinói lepelre gondoltál? Ja igaz van olyan is :kiraly:
Kábelezzünk
Az álláspontomat függetlenül szeretném megerősíteni, nem az én véleményem számít itt; akkor nem jutnánk sehova, nincs továbblépés, maradnánk a szubjektum talaján.
A tegnapi-mai nap hszi-ből az tűnik ki, te meggyőződéssel vallod, egyik drót olyan mint a másik, illetve ha mégis különböznek, az annyira lényegtelen, hogy arra költeni pénzkidobás. Valamiért téged mégis furdal a lelkiismeret, hátha, bizonyítsa be valaki más, tudományos tézissekkel, meg független bekötött szemű ítészekkel.
Ha megtörténik ez az újabb teszt, akkor te habozás nélkül elfogadod az eredményt, azt hogy nagyon is sokat számít a végső hangban a drót? Mellesleg kábel és kábel az utóbbi 30 évben már nagyon-nagyon sok összeméretett, többségében hallgatással, számtalan hifi sajtó, netes és újabban fórum szerű megjelenéssel. Ha most születne egy újabb, 1001-edik, akkor az neked egy-ezrelékben változtatná meg az eddigi meggyőződésedet?
Hidd el, ezt neked kell meglépned, saját körülményeid közepette, saját füleddel, ha eredményes, vagyis találsz olyan kábelt, amivel jobban szeretsz zenét hallgatni, akkor eldöntöd, költesz-e rá. De azt is olvashatod, a kábel választás is olyan, vagy még nehezebb, mint a többi komponens választása, a szinergia (fellengzős kifejezéssel) itt is fontos.
Ha nem ebben az irányban gondolkozol, akkor itt a többség tényleg feleslegesen koptatja a billentyűzetét.
Kezdem ismételni önmagam:
2. Tegyen le nekem valaki tudományosan alátámasztott érvrendszert a kábelmítosz mellett.
Engem nem kell személyesen meggyőzni, ez olyan mintha meg kéne keresztelkednem és akkor lehetek hifista. Keresem a rációt, de úgy látszik, hogy ez bűn. Mintha legalábbis a turini lepel titkát kutatnám és ha meglebbentem azt a hipotézist, hogy az egész csalás, akkor mindenki kardélre szeretne hányni. Bálványimádóvá nem lehet tenni, ahhoz túl öreg vagyok már.
- nehai
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Ezzel csak azért vitatkoznék, mert az első készülékeimen is hallható volt a kábelek hangja, és akkoriban csak a mezei villanydrótok versenyeztek egymással.
Hitachi kétkazettás, fejhallgató kimeneten keresztül összekötve egy alap Sony erősítővel, meg egy pár HS200-as a szekrény tetején, plusszban lent a sarkokban pedig a magnó saját műanyag kétutas reflexdobozai, az erősítőn persze az AB állásban a kimenet választó, el lehet képzelni a minőséget. Nos én ezen kezdtem a kábelezést :kiraly:
De tény, hogy a jó minőségű kábelek alá kell rendes rendszer is, hogy ki tudják futni magukat.
Kábelezzünk
A minap jártam egy barátomnál, hogy kipróbáljuk nála a Zhalou D3-at, mert ódákat zengtem róla neki, nála egy ősrégi Denon szól, de vmi borzasztó hangon, mert a lánc többi eleme is gyenge: házimozi erősítő(nem Denon), kitudjamilyen hangfalak, olcsó kábelek, borzasztóan szól az egész.
Volt neki egy régebbi Technics sztereó erősítője, azzal egy fokkal jobb volt a hang.
Hiába tettük be a D3-at, cseréltünk kábeleket, SEMMI hatás, ugyanolyan szarul szólt az egész, mint előtte.
Ezzel azt akarom mondani, egy bizonyos szint alatt nem lehet megkülönböztetni a kábelek és elemek cseréjét. 25 évig én sem foglalkoztam vele, mert minek. Addig nem volt olyan rendszerem. És én is mérnök vagyok, fizikából-elektromosságból jó voltam mindig, a generátor és az oszcilloszkóp a "barátom",nem is találtam rá ésszerű mérnöki magyarázatot. Ma már vannak sejtéseim....
Az álláspontomat függetlenül szeretném megerősíteni, nem az én véleményem számít itt; akkor nem jutnánk sehova, nincs továbblépés, maradnánk a szubjektum talaján.
A tegnapi-mai nap hszi-ből az tűnik ki, te meggyőződéssel vallod, egyik drót olyan mint a másik, illetve ha mégis különböznek, az annyira lényegtelen, hogy arra költeni pénzkidobás. Valamiért téged mégis furdal a lelkiismeret, hátha, bizonyítsa be valaki más, tudományos tézissekkel, meg független bekötött szemű ítészekkel.
Ha megtörténik ez az újabb teszt, akkor te habozás nélkül elfogadod az eredményt, azt hogy nagyon is sokat számít a végső hangban a drót? Mellesleg kábel és kábel az utóbbi 30 évben már nagyon-nagyon sok összeméretett, többségében hallgatással, számtalan hifi sajtó, netes és újabban fórum szerű megjelenéssel. Ha most születne egy újabb, 1001-edik, akkor az neked egy-ezrelékben változtatná meg az eddigi meggyőződésedet?
Hidd el, ezt neked kell meglépned, saját körülményeid közepette, saját füleddel, ha eredményes, vagyis találsz olyan kábelt, amivel jobban szeretsz zenét hallgatni, akkor eldöntöd, költesz-e rá. De azt is olvashatod, a kábel választás is olyan, vagy még nehezebb, mint a többi komponens választása, a szinergia (fellengzős kifejezéssel) itt is fontos.
Ha nem ebben az irányban gondolkozol, akkor itt a többség tényleg feleslegesen koptatja a billentyűzetét.
Kábelezzünk
- nehai
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
A hegedűkre visszatérve, nyilván sokan olvastuk anno a HFM 1985/1 Darvas László, Mesterhegedűk mesterszalagon c. írását. Hagy idézzek belőle, ha megengeditek.
"A Guarneri-hegedűt a magyar állam vásárolta
nemrégiben, és Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar
koncertmestere kapta meg személyes használatra...
...Hogy ne akarjak túl sokat markolni, axiómának tekintem, hogy a
Guarneri a mi fogalmaink szerint afféle High End Audio eszköz, és
sokkal szebben szól a közönséges "hifihangszereknél", tehát az olyan
"szimpla", egy-kétszázezer forintos mesterhegedűknél, amilyeneket a
nívós zenekarokban játszó magyar muzsikusok használnak. Erről nyilván
Rolla János mondhatja a legtöbbet. A Presto-ban (a Hungaroton
Hanglemez Híradóban) közölt interjúból idézünk:
"Ez az új hegedű gyönyörű. Előttem olyan »nimbusza« van, mint egy
világhírű festménynek a műgyűjtő előtt. Olyan ez számomra, mint a
legmagasabb kitüntetés." Majd: "Eleinte nem hittem el, hogy lehetséges
ilyen különbség jó hangszer és jó hangszer között." Majd: "Egy
bizonyos tónus, hatás eléréséért nem kell »rájátszani«. Nem is szabad.
Hagyni kell ezt a hegedűt a maga természetes állapotában megszólalni.
Nem kell »hozzátenni«, hagyni kell, hadd bontakoztassa ki a maga
valóságos »egyéniségét«."
Gondoltam, Rolla túloz. De másokkal is beszéltem a Liszt Ferenc
Kamarazenekar tagjai közül, és ők is el voltak ragadtatva az új, azaz
mit is mondok: régesrégi hegedű hangjától...
...Miközben a felvétel folyik, suttogóra veszem a hangomat, és
megpróbálom elmondani, milyennek hallottam én, a laikus zenebarát a
háromféle hangszert, természetes környezetükben, egy nem túl nagy,
kellemes akusztikájú templomban. Először is, semmiféle kételyem nincs
már aziránt, hogy - itt, a helyszínen - vonós és nem-vonós, zenész és
nem-zenész azonnal meg tudja különböztetni őket. Bizony, a Guarneri
szebben szól, fölényesen szebben. Mindenekelőtt: sokkal hangosabb is a
másik kettőnél. Amint ráteszik a vonót, a templom megtelik hegedűvel.
(Tfirst később elmondta, hogy alig bírta "visszafogni" a Guarnerit.)
Ebből máris nagyon sok olyan előny származik, amely a hangfelvételen
esetleg nem jön át, de a hangfelvétel készítése közben
megfizethetetlen nyereség. Ez a hegedű alkalmazkodni tud a felvételi
körülményekhez. S még inkább, természetesen, a hangversenyterem
akusztikájához. (A Guarneri tehát hangosabban szólt a másik kettőnél,
ezen nem tudtunk változtatni. Ha ugyanis messzebb visszük tőle a
mikrofont, megváltozik a reflexiók aránya, és akkor tényleg
meghamisítjuk a teszt eredményét.)
Az olasz mesterhegedű hangjában egy csodálatraméltó
fékezhetetlenség, ösztönösség, őszinteség dominál. Gyakran nyers ez a
hangkép, de akkor is gyönyörű. Mellesleg szólva, a hegedűk sokkalta
nyersebben szólnak a valóságban, mint az audiofilek képzeletében. A
Guarnerinek azonban egyénisége van, és érezzük, hogy ennek az
egyéniségnek mindent szabad.
A másik, a Rolla régebbi hegedűje ezekután úgy szólt, mintha az
erősítőn benyomtuk volna a Muting gombot. Szép, lágy, a Guarneriénél
édesebb hangja van, de nehezen győzi a fortékat, nem tudja betölteni a
termet, gyakran kínlódik, stressz van a felharmonikusain.
A harmadik, a Benedeké ismét egy nagyobb hangerejű és nyitottabb
tónusú hangszer. Mintha kiegyenlítettebben, egyformábban szólnának a
húrjai - de nem elég érdekes a hangja, hamarabb meg lehet unni...
Ennyit arról, hogy mitől mesterhangszer valami, én nem vagyok zenész, de nem hiszem, hogy csak maga a hangszer nimbusza okozta volna azt, amit állítottak róla.
Kábelezzünk
Mint mondtam korábban nem magamat akarom tesztelni, arra vagyok kiváncsi, hogy reprezentatív és véletlenül kiválasztott alanyok hogyan vélekednek a különböző kábelekről rendes otthoni zenehallgatás körülményei közepette.
A kettős vakteszt és a "rendes" zenehallgatás két külön dolog. Egy zenész számára talán nem szükséges elmagyarázni, miféle szakadékok választják el. Mi lesz a tesztedből, ha már a kérdést is rosszul teszed fel?:kiraly:
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5226
Kábelezzünk
Rózsazaj, oké, de azt se hallgatnak túl sokan otthon.
Nem kell sarkítani, nem Szokolra gondoltam, nyilván.
Rendes emberi zene, találni olyat.
Mint mondtam korábban nem magamat akarom tesztelni, arra vagyok kiváncsi, hogy reprezentatív és véletlenül kiválasztott alanyok hogyan vélekednek a különböző kábelekről rendes otthoni zenehallgatás körülményei közepette.
Ez a teszt megmutatná, hogy az audiofülek és mezei emberek hallása közt van-e különbség, hogy a kábelek között van-e különbség és mi miatt. A szubjektumot - amennyire lehet, -próbálom kikapcsolni
Ez a teszt pont arra világítana rá, hogy a normális hallású emberek vajon MIND hallanak-e különbséget? Természetesen rózsazajnál nem kell megmondani, melyik a jobb, lényegtelen, a lényeg, hogy nem szólnak egyformán a kábelek.
Minden további kérdésedre te szervezzél tesztet, ne más díszével verd a csalánt.
:kiraly:
:foto:
Kábelezzünk
A baráti társaság befolyásoló közeg
... hát még a kevésbé baráti társaság! :kiraly:
Kábelezzünk
Tényleg nem piskóta a termelékanyag ezen topixban.:foto:
De meg lehet ezt másképp is közelíteni szerintem.
Mégpedig zenész oldalról:
Adott két zongora Steinway und Yamaha.Van a kettő között különbség hangra,van jellegzetes csak arra a hangszerre illő hangzás?Van!
Miért?Hát ugye itt lehet felsorakoztatni az anyag,gyártástechnológia,készítő hangzásvilága,éghajlat,paprikás csirke ize vagy esetleg a pedálok alján lévő filc ragasztásiránya stb...stb...)
Akkor ez kábelnél,egyéb más komponensnél miért nem igaz??
Arra meg sajnálattal de azt mondom tisztelt Zenész kollega hogy elég szomorú ha két különféle technológiájú gitárkábel között nem hall differentet.Sorry...
Igazából nem is értem hogy miért van többféle ezekből mikor mind egyforma...Tényleg valaki esetleg felvilágosította a gyártó cégeket hogy kár fáradozniuk a fejlesztéseken mikor innen a west-balkánról a kolléga tudja a tutit.
:kiraly: