Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pro Cinema az otthonunkban

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 974

Re: Pro Cinema az otthonunkban

Hozzászólás Szerző: Zozi »

zoziplex – dirac vs cavern

Azt hiszem Bencét, alias VoidXs-t nem kell bemutatni az AVX fórumon, vagy akár a ph!-n. Fiatal kora ellenére hatalmas lexikális tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik minden mozival kapcsolatos dologban. Legyen az hang, vagy kép.

Házimozis körökben is jól cseng a neve és az általa fejlesztett „cavern” quick EQ bemérő rendszernek is, ami már ismert márkákkal is gyönyörűen működik együtt. A teljesség igénye nélkül Emotiva, Behringer DCX, MiniDSP és nem utolsó sorban Storm audio. A cavern teljes tudásának kiaknázásához PC és EQApo javasolt, de nagyon jól muzsikál az említett márkákkal is. Igaz kell hozzá egy hozzáértő ember, mint amilyen a fejlesztő. Korábban többször próbálkoztam a quick EQ-val, de inkább kevesebb, mint több sikerrel… ezért időről időre elengedtem ezt a témát.

Az utóbbi fél évben viszont egyre több helyről hallottam vissza, főként DC által épített Storm processzorral felszerelt, cavern-nel mért szobákról, hogy inkább a "cavern preset"-et preferálják a tulajok a dirac-kal szemben. Ilyen a Facebook-on bemutatott pomázi szoba, a DC nagy terem és ha jól tudom Iván diósdi mozija is.

Nekem sem kellett több és pár hónappal ezelőtt felvettem Bencével a kapcsolatot. Június elejét beszéltünk meg, de végül nem úgy alakultak a dolgok. Húzódott a termin, végül egy véletlen következtében tegnap sort tudtunk keríteni a szeánszra.

Bence délután érkezett és lázasan neki is lendült a feladatnak. A dirac preset-et nem hallgatta meg, egyszerre a cavern konfigurálásába kezdett. Szerencsére a Storm-ot is nagyon jól ismeri, kiismerte már a „gyengéit”, így gyorsan és magabiztosan haladt végig a beállításokon.

IMG_2468.jpg
IMG_2468.jpg (378.68 KiB) Megtekintve 3145 alkalommal

Teljesen új preset-et hozott létre, konfigolta a cavern-t és elindítottuk a méréseket. Egyszerre 2 mikrofonnal mértünk (egymás után), hogy gyorsítsunk a folyamaton. 5 pontos mérést választott, majd a mérések eredményeit átlagolta. Ha jól emlékszem a front right csatornát választotta referenciának, majd a Storm menüjében a cavern mérési körök után állította a Storm csatornakiosztását. így viszonylag gyorsan, fizikai kábeldugdosás nélkül 3 körben végigmérte mind a 20 csatornámat. A sokak által preferált room curve-re esett a választás és ez lett a végső EQ target-je. Ez azért is volt számomra furcsa, mert én korábban a Storm által ajánlott house curve-öket használtam kb +5 dB emeléssel a mély szekcióban.

Ezután az EQApo-ba exportálta az alsó 7.1 layer-hez tartozó EQ-kat, delay-t és gain struktúrát. 5.1 demoval indított, hogy ellenőrizni tudjuk a kapott eredményt. Először nem akartam hinni a fülemnek és nehezen tudtam elképzelni, hogy tényleg csak 5.1 szól, annyira jó teret varázsolt a pc-s processzálás. Figyelgettem az atmos sugárzóimat, de azok tényleg némák maradtak, ennek ellenére az egész szobát betöltötte a hang és rettentő jó atmoszférát csinált.

Jött a kérdés: "jó lesz, mert akkor elkezdek dolgozni az eredményekkel…?!"

Mondanom sem kell, elégedetten bólogattam. Ezután jó fél óra munka következett, ahol teljesen elvesztettem a fonalat… Bence oda-vissza nevezgette a csatornákat, a referencia csatorna késleltetését és gain-jét a többi csatorna eredményeiből kivonta, vagy összeadta..… fene sem tudta követni…

ezt majd leírja, ha akarja… látszott rajta, hogy nem először csinál ilyet.

Amikor elkészültek a csatornánkénti EQ fájlok, egyesével beimportálta a Storm szoftverébe, miután beállította minden csatornára a késleltetéseket, illetve gain-t. Ellenőrizte az EQ-kat és ami nem tetszett neki, azokat kikapcsolta. Azért ehhez is kell rutin és tapasztalat.

A sub management-re kihasználta a Storm adta lehetőségeket. Expert bass management fül alatt felvette a 4 szubot és egy „matrix"-ot állított fel. Az LCR crossover alatti frekvenciáit a front subokra irányította, a jobb első atmos-t a jobb első szubra, a hátsót a hátsóra… stb. itt 0 dB, ott -3 dB… mindenre jött a tudományos magyarázat… én meg csak kerestem az állam…

ez a megoldás kicsit hajaz a nagymozis LFE és crossover szub felállásra ha jól értettem.. ha nem akkor majd megint javítva leszek.

bass zone setup.JPG
bass zone setup.JPG (128.08 KiB) Megtekintve 3145 alkalommal

Számomra az is újdonság volt, hogy mind a 4 szubot külön mérte és külön EQ-zta. Ennek a bass zone-nál lett jelentősége, mint később kiderült.

Fél óra múlva megszólaltak az első demo jelenetek, de valami nem volt ok. Mindketten úgy éreztük, hogy a surround szekció túlságosan dominál… "mi lehet??"

Gyors jelszint ellenőrzés és kiderült, hogy a cavern valami miatt 4-5 dB plusz erősítést számolt a surroundokra. Ezeket Bence javította és folytatódott a móka. Aquaman nyitójelenete és JW3 lövöldözés a film végén. Ez a két track volt, ami alapján ment a finomhangolás.

"Hiányzik az alja." - mondja.
"Mire gondolsz? A szubok 20 Hz alatt nem nagyon mennek..." - válaszoltam.
"Nem, nem… 40 Hz körül valami nem ok."

REW elő, ellenőrzés. Valóban a 2 első szub produkált a hallgatói pontban egy 40 Hz-es beszakadást. "Besz@rás, hogy ezt fülre így megmondta…" - gondoltam

"Sebaj, majd a 2 hátsó szub megoldja."

És így is lett. Egy filter elhelyezése s szubon, ellenőrzés... Egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz.
Az LCR alját pedig úgy tudta kiküszöbölni, hogy a HKV-kat leengedte 40 Hz-ig. Itt történik az elváltás. Mivel a HKV-k alapvetően full range dobozok, és izmos erősítés van alattuk, így nem tapasztaltunk semmi negatívumot. Pozitívumot annál inkább.

Iszonyatosan tetszett a végeredmény. Az utolsó egy óra hallgatózással telt. Jöttek a jobbnál jobb jelenetek. 13 bengázi lebontotta a szobát, mint ahogy Vasember és Deadpool is. A Star is born-ban Lady Gaga is új életre kelt.
A beszédhangok parádésak lettek, és a 3D-s tér is profitált. Mondhatom, hogy még inkább kinyílt a szoba minden dimenzióban. Erre is volt tudományos magyarázat, mesterséges visszhang és a szoba saját zengése... vagy valami ilyesmi... mint amikor Gyulaipalival beszélgetsz a fényről... és a képalkotás törvényszerűségeiről... halandó ember nem értheti... :D

És hogy miért cavern vs dirac? Egy rövid időre visszakapcsoltuk a dirac-os Storm preset-emet, amit korábban használtam és több látogatómnak nagyon tetszett. Egyöntetűen kijelenthető, hogy a cavern-hez képest teljes kapufa… Magam sem gondoltam volna, hogy ennyit ki lehet még sajtolni a rendszeremből mindössze egy jó beállítással.

Bence este 6 után távozott, én közel éjfélig élvezkedtem még. Egyszerűen nem tudtam betelni a végeredménnyel... mint egy jó drog. Referencia hangerőn mindenféle torzítás és erőlködés nélkül vette az akadályokat, 115 dB-be is bele-belecsapva.

Kicsit propaganda írás lett így a végére, nem annak szántam. Most azt gondolom, hogy túl sokat vártam Bencére, vagyis a cavern-re. Már sokkal korábban el kellett volna jönnie. Csak ajánlani tudom. A programja, a szakértelme új ajtókat nyit ki a házimozis beállítások terén. Emellett végtelenségig szerény, és türelmes. Minden kérdésemre válaszolt, pedig biztosan voltak közte butaságok is.
Nagyon durva dolog, hogy itt ez a magyar srác és olyat alkotott, amit Nyugat Európában, vagy
akár Amerikában is száj tátva figyelnének… szerintem

Úgyhogy én csak gratulálni tudok ehhez a teljesítményhez, le a kalappal!!! És köszönöm még egyszer. :smile32:
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

mancsi1974
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 19

Hozzászólás Szerző: mancsi1974 »

Brutál!

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Zozi írta:
2022.06.12., vas. 22:20
mancsi1974 írta:
2022.06.11., szomb. 11:03
Pedig kiváncsi lennék élmény nézegetni a számomra!
Megpróbáltam néhány képet készíteni, de csak orientációnak megfelelő... egy totál fekete szobában szerintem egy profi fotósnak sem lenne könnyű dolga...

a gép egy iphone 12 mini.

és akkor a képek:

Lucy 4K forrásból downscaling 1080p-re, DTM2.0 madVR beta 159

IMG_2278.jpg

IMG_2277.jpg

IMG_2276.jpg

IMG_2274.jpg

Anna 4K forrásból 4K forrásból downscaling 1080p-re, DTM2.0 madVR beta 159

IMG_2281.jpg

IMG_2280.jpg
Nem rosszak ezek a képek, de sajnos töredékét sem mutatják meg, hogy mennyire jó képe van a Christienek sad.gif

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

mancsi1974 írta:
2022.06.11., szomb. 11:03
Megpróbáltam néhány képet készíteni, de csak orientációnak megfelelő... egy totál fekete szobában szerintem egy profi fotósnak sem lenne könnyű dolga...

a gép egy iphone 12 mini.

és akkor a képek:

Lucy 4K forrásból downscaling 1080p-re, DTM2.0 madVR beta 159

IMG_2278.jpg
IMG_2278.jpg (815.96 KiB) Megtekintve 3535 alkalommal
IMG_2277.jpg
IMG_2277.jpg (894.12 KiB) Megtekintve 3535 alkalommal
IMG_2276.jpg
IMG_2276.jpg (1006.68 KiB) Megtekintve 3535 alkalommal
IMG_2274.jpg
IMG_2274.jpg (871.34 KiB) Megtekintve 3535 alkalommal

Anna 4K forrásból 4K forrásból downscaling 1080p-re, DTM2.0 madVR beta 159

IMG_2281.jpg
IMG_2281.jpg (744.4 KiB) Megtekintve 3535 alkalommal
IMG_2280.jpg
IMG_2280.jpg (829.38 KiB) Megtekintve 3535 alkalommal
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Zozi írta:
2022.06.10., pén. 23:19
Úgy néz ki, hogy rajtam kívül nem igazán aktív más itt a pro-ban... :D

Sebaj! Lényeg hogy írsz! Hátha kedvet csinálsz a társaságnak!

Örülök hogy jól sikerültek s fejlesztéseid! bravo.gif No meg Phyton71- nek is a dobozokhoz, Palinknak a vetítő tuninghoz! bravo.gif

mancsi1974
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

mancsi1974 írta:
2022.06.11., szomb. 07:10
Szia!Raksz fel képeket az új tunningolt lencsével vetített képről?
mivel nem tudok fényképezni, nem látom sok értelmét... :D

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

mancsi1974 írta:
2022.06.11., szomb. 07:10
Fènykèp nem adja vissza, vagyis becsapós tud lenni.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

mancsi1974
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Úgy néz ki, hogy rajtam kívül nem igazán aktív más itt a pro-ban... :D

Ma elvégeztem a Christie-n egy 3DLut mérést.
Előzőleg már kalibráltam a vetítőt.. 30 fL-re, D65-re és DCI P3 színtérre. Gamma 2.4et választottam. Azt gondolom, hogy elég jól sikerült, a professzionális gép elég jól hagyta magát beállítani, még egy kalibrálásban kevésbé jártas embernek is, mint én.
colorchecker pre-test.JPG
colorchecker pre-test.JPG (217.08 KiB) Megtekintve 3849 alkalommal
A kiindulás nem volt rossz, a Calman colorchecker dE 2000 AVG-re 1.1%-ot mért, maximum eltérésre pedig 2%-ot. Szürkeskála még alacsonyabb eltéréseket hozott. Hát én ennyit tudtam kihozni belőle az elérhető csúszkák segítségével.

Ezután jött a Calman beépített 3Dlut készítő programja. Közel egy órát dolgozott, relatív kevés, 1300-1400 mintát mérettem végig vele. Az eredmény ennek ellenére lenyűgöző lett. Amit már az elmúlt este szemre megállapítottam, az most a műszer segítségével is bizonyosságot nyert.

Én ilyen potos színeket még nem igazán láttam.
colorchecker valid.JPG
colorchecker valid.JPG (209.96 KiB) Megtekintve 3849 alkalommal

Igazándiból nem tudok belekötni a vetítő képébe. A gamma 2.4 még jobb képet eredményezett a vásznon. A színek nagyon rendben vannak. Fényerő eddig is volt és a lut után még mindig maradt közel 4000:1 on/off kontrasztom. A színtér lefedettség DCI P3 - 95.1%

Én nem is szeretnék többet hozzá fűzni. Voltak már jó vetítők nálam, de ez most mindent visz. Ami kicsi problémám volt vele eddig, azt pedig a Pali féle lencse-tuning megoldotta.

post calibration data.JPG
post calibration data.JPG (221.35 KiB) Megtekintve 3849 alkalommal
colorspace.JPG
colorspace.JPG (206.6 KiB) Megtekintve 3849 alkalommal
kontrast.JPG
kontrast.JPG (249.77 KiB) Megtekintve 3849 alkalommal
clipping.JPG
clipping.JPG (190.72 KiB) Megtekintve 3849 alkalommal

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Lehet, hogy az utóbbi időben kicsit sok belőlem, de ismét egy új témával jelentkezem.
Tudva levő, hogy egy 3 chipes Christie HD10K-M vetítővel mozizok itthon. Nem kimondottan házimozi projektor, ennek ellenére nagyon jó képet vetít.

Gyári állapotában az én környezetemre hangolva, kb 50% írisz zárás mellett 32 fL fényerővel vetít a vásznamra. Ehhez 2400:1 natív on/off kontraszt tartozik, ami DLP-től már elég szép szám. Szerintem. Ha hozzávesszük, hogy emellé 650:1 ANSI kontraszt párosul, akkor még jobb képet mutat összességében. Ennyit előljáróban.

Régóta foglalkoztatott a kontraszt tuning lehetősége. Na nem azért, mert elégedetlen voltam, hanem annyit olvastam már a Német HKV fórumon "Andy_Cres" tollából az elért eredményeiről, hogy egyszerűen mindig ott motoszkált a kisördöd az fejemben. Andy nagy név Német körökben. A Christie-vel megállapodása van és garanciavesztés nélkül módosíthatja a Christie objektívjeit. Legutóbb pl a Christie M 4K25 RGB gépen dolgozott, de gyártott már HC objektívet a Gryffynhez is, valamint előrehaladott tárgyalásokat folytat a Barco-val.

https://arled-cinema.de/2022/05/01/chri ... icht-2022/

https://arled-cinema.de/profi-projektor ... projektor/

A német tuningmestert megfizetni nem akartam/tudtam (3500€+áfa a tuning), ezért alternatív megoldást kerestem.
Ki más lett volna, mint a mi drága Gyulaipalink! Lengyelországból vásároltam egy 1.4-1.8 átfogású lencsét, amit aztán eljuttattam Palihoz a műtétre. Nem ment épp gyorsan a dolog, de megérte. Erről majd később....

Pali utasításait követve, adatokat gyűjtöttem Palinak a gép működéséről. Fényerő, belső írisz működése, alakja, stb. Pali aztán a megfelelő információk birtokában megtervezte a gépem objektívjébe tökéletesen passzoló íriszt. Elliptikus formában, megfelelő átmérőben.

A lencse hétfőn este jutott el hozzám és nagy kedvvel helyeztem bele a gépembe.
Némi negatív színjáték után helyre állt a rend és örömmel töltött el a kép, ami a vászonról köszönt vissza rám.

A lencsébe helyezett írisz kb 20% fényerőt nyel el, cserébe közel megduplázza a natív on/off kontrasztot. Ezt gyorsan műszerrel is ellenőriztem.

Az eredeti beállításaimmal valamivel több, mint 25 fL maradt a vásznon, 0.0057 fL fekete szint mellett, és 4441:1 on/off kontrasszttal.

christie 45% 0.0057 fekete 4441 kontrast.JPG
christie 45% 0.0057 fekete 4441 kontrast.JPG (298.56 KiB) Megtekintve 3985 alkalommal

A szürkeskála szintén remek, igazából nem lehet bele kötni.
Ahhoz, hogy az "eredeti" 31-32 fL-t visszakapjam a vásznon, 65%-ra kellett nyitnom a Christie-ben a belső íriszt.
A feketeszint ezáltal 0.0074-ig emelkedett, de ez még mindig fele, mint amilyen a tuning lencse előtt volt. Ezek után még mindig maradt 4200:1 natív on/off kontrasztom, ami szerintem nagyon jó érték.

christie 65% 0.0074 fekete 4206 kontrast 31 fL.JPG
christie 65% 0.0074 fekete 4206 kontrast 31 fL.JPG (294.44 KiB) Megtekintve 3985 alkalommal

Azt gondolom, hogy a katalógus adatokhoz szokott szem nevet ezeken az értékeken, pedig nem kellene... eddig is jó képet néztem, de ezzel a módosítással a vetítőm is szintet lépett.
Az igazi 3DLUT kalibráció még várat magára, egyelőre csak egy gyors 1.5 órás mérést futtattam le, de az már most látszik, hogy nagyon nagy potenciál rejtőzik/rejtőzött a gépben, amit sikerült is előcsalogatni.

3DLUT.JPG
3DLUT.JPG (26.68 KiB) Megtekintve 3985 alkalommal

A végeredmény magáért beszél:
32 fL fényerő
0.0074 fL feketeszint
4206:1 on/off kontraszt
96% DCI P3 lefedettség

Ezek az értékek már előre vetítik a jó képet. A madVR-rel kiegészülve pedig a vetítő teljes tudását ki lehet aknázni.

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Tegnap volt szerencsém Vasvárra látogatni.

Kicsit úgy tűnhet, hogy ezek a "pro mozisok" egymás moziját dícsérgetik, bizonygatva, hogy jó ez az irány is.. részemről erről szó sincs. Aki ismer, tudja, hogy nem rejtem véka alá a véleményemet és úgy vagyok vele, hogy az építő jellegű kritika igenis előbbre viszi az embert a céljai elérésében.

Szóval, Tibinél az utóbbi időben történt némi változás, ezért megkért, hogy autózzak el hozzá és segítsem beállítani a rendszerét, hogy lássuk, van-e benne potenciál, egyáltalán életképes lesz-e az általa megvalósított koncepció.

13:00 után érkeztem és gyorsan neki is lendültünk a tennivalóknak, mert tudtuk sok feladat áll még előttünk.
Végfok bekötés, paraméterezés. Ezzel kezdtünk.
Gyorsan ellenőriztük, hogy a driverek fázisban vannak e. A REW volt ebben a segítségünkre. Szerencsére a házigazda előzőleg jó munkát végzett és minden mélysugárzó fázisban szólalt meg. Bevallom kicsit féltem tőle, mert már az egész frontoldalt összerakta, vásznastól, szövetestől...

Közben a kis csapatunk kiegészült még 2 "mozifanatikussal", így jó kis mikroközösség jött össze, előrevetítve egy jó kis délutáni programot. :D

Storm - Dirac házasságnak köszönhetően a bemérés (9 pontos mérést alkalmaztunk, a Storm által preferált elhelyezésekkel) nagyon gyorsan ment, minden fajta probléma nélkül. Dirac 3.3.3-at használtunk, ami már nálam bevált. Na, nem az új auto target algoritmus, mert azzal azért még vannak gondok... a saját "Storm target curve"-jeimet használtuk, amit már korábban a saját szájízem szerint finomítottam. Ez 2 kHz-től oktávonként 1.8 dB-vel csökken. Van egy másik célgörbém, ami a mozis szabványt követi, oktávonként -3dB-vel, de azt inkább olyan hangsugárzókhoz érdemes használni, amik magasba húznak. Szerintem.

A bemérés után a Dirac a crossover pontokat egységesen 70 Hz-re állította, ezekhez nem nyúltunk. Utána REW visszamérés következett. Elég meggyőző munkát végzett a Dirac, egyedül az LFE csatornában maradt benne 40 Hz környékén egy
pár dB-es beszakadás.

Ezt utólag finomítottuk a Stormban. Szinte teljesen egyenesre lehetett vasalni a frekvenciaválaszt egyetlen egy filter elhelyezésével (3 dB-t emeltünk 40 Hz-en). A 2 beállításból 2 preset készült. V1, illetve V2.
Ezután leellenőriztük az első három ülőhely frekvenciaválaszát. Jelentem a fizika nem hazudik, és mindhárom helyen szinte ugyanazt a frekimenetet kaptuk.

A szub lecsengési ideje 300 ms, a többi hangsugárzóé pedig konstans 200ms minden oktávban. Szinte mesébe illő. Hifiseknek ez kevésnek tűnhet, de sokcsatornás hang esetén teljesen rendben van, hiszen sokkal több "direkt hang" éri a fülünket. Egyetlen hátránya, hogy nagyobb teljesítményt kíván, de végignézve Cutler rackszekrényét... ebben nincsen hiány.

Ezután belevetettük magunkat a demokba. Ismerős részletekkel kezdtünk, ahol volt viszonyítási alapom.
Terminator 4, Bloodshot nyitójelenet, Everest, John Wick 3... a mélyekre voltam kíváncsi elsősorban. Nem is csalódtam. Feszes, gyors, dinamikus.

Ilyenkor szokott jönni a kérdés, hogy ezt hogy?? 4 darab behemót reflexes szubtól.. szerintem a kulcs a gyors lecsengési idő. Mivel a 4 szub a frontoldalon lett elhelyezve kvázi SBA felállásban, rettentő szárazak és gyorsak. Ha 300 ms-ig ablakozunk, 35-40 Hz felett minden energia elnyelődik ennyi idő alatt, de még a 35 Hz alatti hangok is 40 dB-t csökkennek 300 ms alatt. (105 dB-n mértünk)

Tényleg jó lett. Ennek ellenére csináltunk még 2 "megszelídített presetet is, a Storm görbéhez képest -2 dB-vel, a szub tartományban.
A proci lehetőséget ad akár 10 különböző profil eltárolására, így Tibinek van lehetősége menet közben váltogatni és a neki legjobban tetszőt kiválasztani.

Visszatérve a jelenetekre. Közel egy órát füleltünk, mielőtt én hazafele vettem az irányt.
Ha egy rövid összefoglalást kellene írnom, azt mondanám, hogy nagyon jó lett. Nagyon komoly benyomást tett rám ez a rendszer. Impresszív. Kép is, pedig otthon komoly összehasonlítási alap van. A 3D hang sokkal jobb lett, mint amire számítottam. Azt gondoltam, hogy az alacsonyabb belmagasság miatt kevésbé lesz érezhető a buborék hatás, de a Storm kitágította a teret minden dimenzióba.
Bloodshot elején mikor Vin Diesel berúgja az ajtót, majd mászkálnak az emeleten..dinamikus, érződik az erő, hogy igenis azt az ajtót átszakította az a láb... nagyon jó atmoszférát teremtett. A MEG nyitójelenetében, mikor az óriáspolip megtámadja a kabint, összerezzentem. Amikor a karjaival elkezdte összeroppantani, szinte éreztem... teljesen elhittem. Ambulance banki menekülés a lövések, robbanások, a beszédhangok... erre mondja azt az ember, hogy ez igen!

Cutler ismét tett egy lépést előre. Az eddig is jó mozija, most még jobb lett, pedig semmi más nem változott, mint az LFE csatorna megszólaltatása..itt is látszik, hogy egy jó moziban mennyire fontos a jó szub. Szerintem ez a projekt már eleve győzelemre volt ítélve. Én csak gratulálni tudok hozzá, és sok jó filmet kívánni.

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Zoziplex – a BMS subwooferek története

Már a frontoldal cseréje előtt is érlelődött bennem a gondolat, hogy csinálnom kellene 4 darab teljesen egyforma szubot a moziba. Rengeteget olvastam a DBA/SBA felállásról és volt alkalmam meghallgatni Ausztriában egy ilyen rendszert.

Az elv nagyon egyszerű, 2x4, vagy 2x6, 2x8-as zárt szubokból álló „array” a szoba szélességének függvényében. Az első „gitter” adja a hangnyomást, a hátsó pedig abszorberként működik. Segítségével nagyon egyenletes frekvenciamenet érhető el, kioltásra kerülnek a szoba módusai, ezáltal drasztikusan csökken a lecsengési idő. Azt lehet mondani, hogy az egyik legjobb basszuscsapdaként működő megoldás.

A látogatás óta tervezgettem, fontolgattam, hogy hogyan lehetne kivitelezni nálam. Mivel teljes DBA-t a szoba adottságai miatt nem volt lehetőségem építeni, így meg kellett elégednem egy „öszvér” megoldással. Ez egy úgynevezett „fake DBA”, 2x2 hangsugárzóval.

Mivel viszonylag gyorsan találtam vevőt mind a 4 darab KCS C118-ra, döntöttem és elindítottam a projektet. A driver kiválasztás nem volt egyszerű, több lehetőséget is megvizsgáltam, végül a „BMS18N862” mellett döntöttem. Ez a driver van a Beckersound B1000-es hangsugárzóban is és azt tartják, hogy ennél nincs jobb 18" driver a piacon a PA szegmensben.

A kiviteli terveket egy Német srác készítette, (aki a HKV1615-ös sugárzókat is tervezte) a dobozok pedig ismét python mester kezei között születtek meg. Az ellátási lánc problémái miatt kicsit nehézkes volt a dolog, de végül múlt hét végén sikerült hazahoznom őket.
Már vasárnap délelőtt elkészítettem a „fogadó szintet”, így este már „csak” bepakolnom kellett… megküzdöttem a hatalmas „bestiákkal”. Nem mértük, de biztosan 60-65 kg felett lett darabja…

IMG_2058.jpg
IMG_2058.jpg (88.44 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal

IMG_2057.jpg
IMG_2057.jpg (101.46 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal

IMG_2045.JPG
IMG_2045.JPG (45.54 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal

A következő napok gondos bejáratással teltek. A Német tervező felhívta a figyelmemet, hogy a drivereknek 2x48 óra járatás kell, az első körben alacsony hangerőn, második körben pedig közepes hangerőn. Nem hiszek benne, de mivel extra kérés volt (a HKV-k esetén nem javasolt hasonlót), ezért megtettem és kivártam ezt az időt.
A bejáratás után végeztem el az első méréseket. Már akkor látszott, hogy van potenciál a dobozokban. A 4 szub együtt mérve egész jó frekvenciamenetet produkált EQ nélkül is. Az is beigazolódni látszott, amit a német már a tervezési szakaszban jelzett, hogy a dobozoknak kell 6dB-s boost 20 Hz-en, amivel ahogy ő fogalmazott „rám fog ragyogni a nap”…

bms nyers.JPG
bms nyers.JPG (188.07 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal
bms nyers frekvenciamenet EQ nélkül a hallgatói pozícióban

A szubok torzítása szintén python dobozra vall. Amilyen precízen dolgozik és merevíti a dobozokat, nem sok esélyt hagy a belső rezonanciáknak…

bms vs kcs.JPG
bms vs kcs.JPG (141.95 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal
BMS vs KCS torzítás hallgatói pozícióban

Az első Dirac-Storm mérésre aztán csütörtök este kerítettem sort. A frekvenciamenetet nagyon szépen kisimította a Dirac. Kipróbáltam a Dirac új auto target algoritmusát, de nem sok örömömet leltem benne… sok hibát hagyott benne…

BMS dirac.JPG
BMS dirac.JPG (216.47 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal
dirac auto target vs storm target

Ezért aztán fogtam a saját ízlésemre formált storm target curve-öket és megcsináltam az első presetet. Sajnos hibát követtem el, elfelejtettem a boost-ot… amit aztán péntek délután javítottam és egy másik preset formájában feltöltöttem a Storm-ra.

BMS dirac_2 boost.JPG
BMS dirac_2 boost.JPG (164.92 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal
BMS 20 Hz boost

Itt érkeztünk el a péntek estéhez, amikor is Muzsikpeti látogatott el hozzám. Igazi főpróba volt nekem is a „demo est”. Szerencsére jól sikerült, a rendszerem gond nélkül küzdött le minden akadályt. Jó pár jelenetet megnéztünk együtt és azt mondhatom, hogy jól vizsgáztak az új szerzemények. Azt hiszem léptem megint egyet előre és a szubok kérdésére is végérvényesen pipa került. Amitól féltem, hogy milyen lesz a 4 zárt a reflexes szubok után, lesz-e elég erő, hangnyomás… hát, minden kétely elszállt. A dobozok könnyedén veszik az akadályokat. Ma elővettem a hangnyomás mérőt és volt olyan jelenet, ahol 115-118 dB-t mértem és a végfokon a -10 dB led villant fel… úgyhogy tartalék is van bennük… bár ekkora hangerőre nekem már nincs szükségem. De jó a tudat… hogy ha kell, akkor van még benne szufla…

Egyelőre a Dirac DLBC által kreált multisub beállítással megyek, de itt sincs ok panaszra. 105 dB-n mérve és 300 ms-on ablakozva látszik, hogy 20-35 Hz között lehetne jobb a vízesés diagramm, de ebben a setup-ban ennyi van. Ma este próbálkoztam egy gyors "fake DBA" beállítással. Az biztos, hogy a 20-35 Hz probléma csökkent, vagyis lesz lehetőség a további finomhangolásra.

waterfall boost 105dB 300ms.JPG
waterfall boost 105dB 300ms.JPG (258.3 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal
multisub 105 dB, 300ms ablak

dba waterfall boost 105dB 300ms.JPG
dba waterfall boost 105dB 300ms.JPG (273.32 KiB) Megtekintve 4272 alkalommal
DBA 105 dB, 300ms ablak

muzsikpeti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 250

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti »

Volt szerencsém pénteken eljutni Zozihoz, a Zoziplexbe!

Mivel sokat szoktunk dumálni, képeket már láttam a moziról, de élőben teljesen más. Ismerem Zozit és nem csalódtam, a maximalizmusával egy minden részletében a végletekig kidolgozott és megvalósított szobát épített. Az előtérbe belépve szemben a példás rendszerezéssel ellátott rack szekrény, benne ott lapul a storm proci, ami máris sejtetni véli, hogy itt nem mindennapi rendszerrel lesz dolgunk. Aztán a fejünk fölött lógicsál és így külön helységben helyezkedik el a nem kicsi méretekkel rendelkező projektor. Innen egy elhúzható ajtón át vezet az út az igazi mozi szentélybe. Belépve finoman süppedős szőnyeg, és minimalista, minden hangfalat és akusztikai elemet elrejtő szövet borítású falak, ledfények sejtelmes fénye fogad. Leülve a két sorban szinteltolásban elhelyezett, teljesen motorizált fotelekbe maga volt a kényelem mámora.
Ekkor szembesültem, hogy a 315cm széles vásznat 285cm-ről fogjuk nézni, ez közelebb van mint az 1:1 arány :)
A házigazda elindított a demokat, sorra vettük a válogatott jeleneteket, Everest, John Wick 3, Aquaman, 13 Bengázi, Transformers, ... filmekből. Ami első másodpercben megfogott és talán a legeslegjobban tetszett az a center hang volt. A rendszer nagyon nagyon egységes, és olyan precíz térbeli pozicionálást produkál, amit még lehet sehol se hallottam idáig. A nem kis teljesítménnyel való meghajtás meghozta az eredményét, megabrutál dinamika, sosem erőlködik, egyszerűen kisujjból kirázva produkálja a rendszer, és igen alacsony hangerőn is! Mindezt úgy teszi, hogy a nem kis membránfelületű suobok, gyorsak, precízek, ott és amikor kell megállnak sosem terjengenek. A hat darab atmos is nagyon jól illeszkedik a rendszerbe, igazi burok hatás, és nem kell fülelni, hogy vajon most mikor is szólalnak meg, itt a storm proci kiválóan végzi a dolgát. Ebbe a mozihangba nem lehet belekötni ez a nagybetűs mozis hang, lehengerlő, lenyűgöző! Gyorsan telt az idő, a végére hagytuk a koncert jeleneteket, Csillag születik, showman, Gregory Porter, őszinte leszek azt hittem a pro rendszer itt fog elvérezni, De nem így lett, nagyon nagy hatást tudott gyakorolni rám, igazi ízig vérig koncert hangulatot kaptunk, jó volt az énekhang is, a hangszerek hangja, a közönség tapsa, rendesen betudott szippantani, és azt éreztük ott vagyunk a nézők között, testünkben éreztük a zene lüktetését. Végül a képről, direkt jobb képi anyagokat is kerestünk Geminiman, Passengers, Meg, Lucy, hogy tényleg megtudja csillogtatni tudását a Christie vetítő. A 32fl fényerő szinte már kisüti az ember szemét, igazi dlp-s telített színek , sem az on/off sem az egyidejű kontrasztra nem lehet panaszunk, és az élesség na az már a hihetetlen kategória köszönhetően a méretes üveg optikának. Ámúlatba ejtő pazar képi világot tudott vetíteni a nem kicsi 315cm-es vászonfelületre. A több mint 2 óra gyorsan elrepült, maradandó emlék, köszönöm a házigazdának, minden perce egy élmény volt!
Focal Electra 1027Be, Focal Electra cc1008Be, Focal Electra 1007be, Focal Electra IC1002, Velodyne SPL1200 Ultra, Emotiva RMC1, Rotel Rmb1095 és Rmb1075, Oppo205, Samsung 77S90C Oled, Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr2, Hidiamond 3 power cable, Audioquest Husky sub cable. Nordost qrt 4

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1684

Hozzászólás Szerző: -KP- »

A hétvégén ellátogattam Avglashoz. Ugye neki is pro hangfalai vannak. JBL 3677 LCR, 8330 surroundok, két darab Beckersound B1000 és 1 darab JBL 4645 szub. Emo XPA3 végfok az LCR-re, és két darab Stageline STA2000D a surroundokra. 21:9 arányú Seymour Centerstage XD hangáteresztő vászon, Barco Optix vetítő (a PD F35 megfelelője), Anthem AVM60 proci.

Több mindenre is kíváncsi voltam.Az AVM60-ra, amit persze már sokszor hallottam, sok féle felállásban, de így más, hogy már lassan 3 éve én is procit használok végfokkal itthon. Aztán kíváncsi voltam a hangáteresztő vászonra is. Hogy mennyire életlenebb a kép egy AT vászonnal, ha egyáltalán az, az itthoni nem AT vászonhoz képest. Mert ugye szokták ezt felhánytorgatni, hogy az AT vászon esetén veszítünk a kép élességből. Aztán a zárt pro szubládára. Hogy vajon okoz-e hiányérzetet a refis után. Illetve magára a JBL 3677 lcrekre is kíváncsi voltam. Ez ugye még a régi JBL iskola, ez még az igazi JBL. Amit csúcsminőségű hangsugárzókból raktak össze, és még a régi nagy mérnökök tervezték az alapoktól kezdve.

A képről sok mindent nem írnék, ha nem haragszotok. Szerintem a fórumtagok többsége már elég jól ismeri a PD/Barco F32/F35 vonalat. Barco optix ugye a vetítő és nagyon hasonló a kép az itthoni F32-höz. Igazi nagy dlp-s, szép színekkel, kiváló képélességgel. Talán egy picit kevésbé volt éles a kép az itthoninál, de ezt is csak néhány jelenetnél éreztem. Szóval lehet, hogy csak placebo. Volt olyan jelenet,ahol ugyanolyan élesnek láttam,mint itthon, szóval bőven élhető kompromisszum az AT vászon. A vászon struktúrája sem látszódott. Jó ez a Seymour vászon, nincs mese. Azt pedig tegyük hozzá az igazsághoz, hogy itthon 2,6 széles a kép, Avglasnál viszont azt hiszem 2,9?? Szóval eleve nem is feltétlen fair az összehasonlítás. Kérésemre megnéztünk pár imaxos jelenetet is. Hiába jó, a nagy széles vászon, én speciel hiányoltam, hogy nem nyúlt ki alul és felül a kép 16:9-re a fix 21:9 képarány miatt. Persze Attilánál ez nem kivitelezhető a tetőtér formája miatt. Együtt lenet élni vele így is, de én továbbra is a 16:9-et fogom preferálni maszkolással, vagy csak simán leküldöm pc-vel a képet a vászon aljára, amit a madvr simán megcsinál.

Az Anthem AVM60 procira pedig továbbra is azt mondom, hogy szuper cucc. Amilyen hangteret, atmoszférát felépít, amilyen mélyhang kezeléssel, az megsüvegelendő. Ha pedig azt nézzük,hogy a használt piaci ára mennyi a mai árak mellett, hát eléggé best-buy.

Avglas zenével indított, ami pont jó volt, mert én is úgy szerettem volna. Ugye írtam, hogy ez a JBL még a régi igazi JBL iskola és bizony baromi jó volt rajta a Showman. Nyilván személy szerint nem is vártam mást, de hogy Jenny Lind hangja olyan jól szól, mint itthon a Loganeken az azért meglepett engem is. A sztatikusokat az énekhang ábrázálosában pedig kifejezetten jónak tartom. Viszont itt volt igazából az egyetlen hiba, ami számomra aznap nem tetszett. A Dolby surround felkeverő véleményem szerint nem működött valami jól. Tök feleslegesen felkeverte a zenekar egy részét a felsőkre,és kissé kesze kusza volt így, kérésemre visszatéve natívra már teljesen ok volt.

Aztán Star is born, Díva és kb. elég is volt a zenei jelenet, inkább áttértünk a zúzósabb filmjelenetekre. Igazi pro-s mozihang, rettenet hangerővel és dinamikával és mélyekkel, erőlködés és küszködés nélkül. De nyilván ezen nem lepődik meg itt senki, aki rendszeresen olvassa ezt a topikot. Az épület robbanása a Spectre alatt ahogy SSD mondaná, tényleg szó szerint rádől az emberre, teszi ezt úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, és csuklóból kirázza. Akik szerint egy kis zárt házimozis szub mindenre is elég, azoknak ajánlom, hogy legalább egyszer megtapasztalja, mit tud egy ilyen felállás. Amennyire nem tetszett a Dolby Surround felkeverő a Showmannél, annyira jól dolgozott a Spectre alatt. A robbanás utáni helikopteres jelenetnél szépen felrakta a helikopter effektjeit a felsőkre. Mintha natív atmos lenne, pedig csak DTS-HD. Ettől független zenés filmekre továbbra se használnám a felkeverőt személy szerint. Egyébként az atmos szerintem jó volt a 220-as belmagasság ellenére is. A burokhatás is jó volt,ami kifejezetten tetszett. Kedvelem, mikor van kiterjedése az effekteknek és sokszor tényleg az események közepén éreztem magam. Ez jócskán köszönhető valószínűleg az ART Novion diffúzoroknak is. Amik egyébként ráadásként baromi jól is néznek ki élőben. Persze meg is kérik az árát.

Aztán a szubládák. Nehéz egyértelmű verdiktek mondani, hogy most jobb-e a zárt, mint a reflexes, vagy fordítva. Mert ugye Attilánál 3 szub dolgozik. Elöl a vászon alatt két darab zárt Beckersound B1000, a híres BMS 18N862 hangszóróval, amit sokan a legjobb 18 inches hangszórónak tartanak. Illetve hátul jobb oldalt légvonalban az ülőpozícióval egy refis JBL 4645 is megtalálható még. Az itthonihoz képest mindenképp úgy éreztem, hogy mélyebbről indul, de itt-ott mintha egy picit kevésbé ütne. De ez lehet hogy simán betudható annak, hogy mivel itthon nem indul olyan mélyről, ezért jobban kidomborodik az ütősség egyes jelenetekben. De tényleg nüanszokról beszélünk. Nem volt egy jelenet, amire azt mondanám, hogy egyértelműen jobb itthon, vagy nála, max. picit. Tisztább képet kapnék, ha ellátogatnék Quetz-hez , ahol zárt szubok vannak csak, szintén BMS, és nincs vegyítve egymással a zárt és a refis kivitel. Lehet jobban kihallható lenne, mennyivel más a zárt pro bms, mint az itthoni refis KCS vagy KRIX. Jók ezek a Beckerek amúgy, de nem olcsóak. Ha mondjuk 4 darabot szeretnék venni, az igen szépen látható összeg lenne. De így is gyakorlatilag egy SB3000 árán meg lehet venni, csak végfok kell mellé pluszba. Akit érdekel, itt konkrét méréseket is talál a hangszóról: https://data-bass.com/#/systems/5c48e01 ... ?_k=wolgdm

De egy szónak is száz a vége, véleményem szerint összességében Attila mozija baromi jó lett, és simán lehetne csomagolni, úgy ahogy van. Elfogadnám.

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Cutler írta:
2022.04.03., vas. 15:32

Köszönöm a lehetőséget👍
Jó kis beszámoló lett, mint ahogy a demo délután is szerintem jól sikerült.
Elég komoly szavak ezek, de örülök, hogy így láttad, hallottad és tudtam újra valami újdonságot mutatni.

Amikor először megszólaltak a HKV-k a mozimban, nagyon nagy elégedettség töltött el.
Azért már elég sok időt töltöttem el velük azóta, de a véleményem nem változott.

Külön öröm, hogy nem csak koncerten, és zenés betéteken mutatják meg a kvalitásukat, hanem bármelyik filmrészleten.
Az szintén pozitív, hogy nem csak én hallom így, hanem olyan emberek is hasonló gondolatokat fogalmaztak meg, akik többször hallották a rendszerem és szinte a teljes "evolúciót" végig kísérték, ahogy te is... talán a placebo effektet kizárhatjuk.

A Christie-ről is essen néhány szó...
A demot 32 fL-el (kb 110 nit) kezdtük. Ehhez 2500:1 on off kontraszt tartozik, és 95.1% DCI P3 lefedettség. Az ANSI 650:1
Ezt teljesen lecsavart lámpákkal (300W) és 54%-ra zárt írisszel értük el. A fdemojelenetek nagy részét ezen a beállításon néztük.

Mivel szerettem volna megmutatni pár részletet, ahol tudtam, hogy domborít a dlp a nagy fényerő és a színtér miatt, ezért teljesen kinyitottam az íriszt. Ekkor 46 fL köszönt vissza a vászonról. Gyorsan hozzá passzítottam a madvr-t (csúcsfényességet állítottam), hogy a vetítő maximális tudását kiaknázzuk.

KIcsit "büdös", ha az ember a saját lovát dícséri, de szerintem fantasztikus képet vetít a christie.
Aquaman, Gemini Man, Valerian, Meg, Galaxys örzői

Én még mindig imádom, amióta itt van nálam újra és újra ámulatba ejt... pedig csak egy 1080p 3chip dlp... igaz a jobbik fajtából... fényerőben még innen is van feljebb, hisz maximális lámpateljesítmény mellett majd 70 fL fényerőt tud a yellow notch filterrel. Filter nélkül hozza a gtz380 90fL-es fényerejét... amit a DC-ben láttunk mi szerencsések... :-)

Cutler
Beköltözött
Beköltözött

Zozi írta:
2022.02.26., szomb. 23:58
zoziplex – következő fejezet

Mint már korábban írtam, a novemberi DC nyílt nap megpecsételte a KCS sugárzóim sorsát.
Hosszú idő után ott éreztem először a KCS LCR határoltságát. Persze nem is ugyanaz a kategória, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy a DC-s Aurea mennyivel több részletet tudott megmutatni az ismert jelenetekben.

Az ezt követő időszak rengeteg olvasással, utánjárással telt. Pár hét után kezdett körvonalazódni a koncepció.
A listámon 3 (4) hangsugárzó szerepelt. Az Aurea17 Ivántól, a Beckersound b300, a Beckersound b500 és a HKV1615.

Az Aurea 17-ben tetszett a 3 út, viszont úgy voltam vele, hogy a 12” mélysugárzó nem biztos, hogy kielégíti az igényeimet. Meghallgatni nem volt lehetőségem. A DC-ben a 2 utas 15”-os testvére hallható, ezért az összehasonlítás nem lett volna releváns. Az ára szintén a büdzsém felső részén foglalt helyet.

A második versenyző a Beckersound B300-as, aktív LCR-je volt. Rengeteg pozitív dolgot olvasni róla a neten és sok Német moziszoba épült ezzel a sugárzóval. Jó pár német fórumossal való diskurzus után viszont elvetettem, mert félő volt, hogy csak oldalra lépés lett volna.

A Beckersound b500 a csúcs a portfólióban, ezt az ára is mutatja. Igazából itt csak eljátszottam a gondolattal, de a hozzá való beckersound végfokkal és xilica DSP-vel már jócskán túlmutatott a lehetőségeimen.

Ekkor jött képbe a HKV fórum saját fejlesztésű sugárzója a HKV1615. Már a megjelenéstől kezdve figyelemmel kísértem a történetét. Az elmúlt évben több mint 100 darab ilyen box készült. A doboz atyja felismerve a lehetőséget, eladta a HKV1615 terveit és a kizárólagos jogokat a HT Cinema cégnek, akik gőzerővel nekilendültek a projektnek. Sajnos ezzel együtt a doboz ára is jócskán megemelkedett…
A hangsugárzót a Genelec 1238A ihlette. 15” mély, 6” közép és 1” magas. A magas és a középsugárzó egy nyomókamrában foglal helyet a bass reflex dobozon belül. Aktív koncepció, a hangsugárzó hajtásáról egy FusionAmp FA503 plateamp gondoskodik. 2x500W a középnek és a mélynek, 100W pedig a magasnak.

HKV katalógus

https://drive.google.com/file/d/1ygb4nb ... sp=sharing

Úgy nézett ki, hogy lemaradok róla, de végül utolsóként még sikerült megvásárolnom az építési terveket. Titoktartási szerződést irattak alá velem, de ez legyen a legkevesebb… A terveket decemberben megvettem, biztos ami biztos. Abból baj nem lehet. Ezek után felvettem a kapcsolatot phyton71 fórumtársunkkal, akinek a korábbi munkái nagyon jó benyomást tettek rám.

Aztán eljött az ominózus december végi osztrák látogatás, ahol egy már HKV tulajjal sikerült megismerkednem. Miután hosszasan elbeszélgettünk a rendszeremről és nagyjából felvázolta, hogy milyen irányú lenne az előrelépés a HKV-vel, nagyon izgatott lettem. Pár nap után, egészen pontosan január 2-án útra keltem és személyesen is meghallgattam a sugárzókat. Akkor döntöttem el végérvényesen, hogy ez kell nekem.

Innentől kezdve felgyorsultak az események és phytonnal közösen megindult a projekt. A kezei között születtek meg a saját HKV1615 boxaim. Phyton végig nagyon profin és alaposan dolgozott. Minden munkafolyamatról képeket kaptam, amit ellenőrizni tudtam. Beleadott apait, anyait, ami meg is látszik a végeredményen, de erről majd később. Az építésről közel 300 fénykép készült az elejétől a végéig.

A hangsugárzókat 2 hete hoztam haza. Mivel a baffle wallt is át kellett alakítanom és kábeleznem is kellett, így a beüzemelésre még pár napot várnom kellett. A fusionampok külön dobozba kerültek, mert nem szerettem volna, hogy a baffle wall-ban hőmérsékleti problémáim legyenek. Az elkészült végfokok a bal oldalon, a szövetkeret mögött kaptak helyet. A kíváncsi szemek elől teljesen eltüntetve. Igazából a mozi semmit sem változott külsőleg.

Aztán csak sikerült megszólaltatnom őket. így egy hét távlatából elmondhatom, hogy nagyon pozitív irányba léptem. Amit a DC-s nyílt nap után hiányoltam, az végre itthon is megvan, sőt, még talán több is.

IMG_0660.jpg

IMG_0662.jpg

IMG_0666.jpg

IMG_0671.jpg

IMG_0735.jpg

Ez egy alapvetően Full Range doboz, 35 Hz-től, 20 kHz-ig. Három út, a vágási frekvenciák 340 Hz, illetve 2130 Hz. Ebből nagyon sokat tud profitálni.
A 15” mélyek feszesek, gyorsak. A 60 Hz – 300Hz mélyek nagyon ütősek lettek. A beszédhangok szinte teljes spektrumát le tudja fedni a középsugárzó, a kompressziós magas pedig hozza azt amiért szeretjük. Sokkal több részlet hallható, amit eddig a KCS esetleg elfedett. A megfelelő hajtás, a bitang erős végfokok szintén jótékony hatással vannak a dinamika csúcsokra és a részletességre.

Rengeteg jelenetet néztem meg az elmúlt napokban. Kerestem a különbségeket. Először azt gondoltam, hogy majd csak Lady Gaga, és Rebecca Ferguson (star is born, showman) fog jobban szólni, de tévedtem. Szinte minden jelenetben van valami, amire felfigyelek. Hogy ez korábban is ott volt e, jó kérdés… lehet csak placebo, de élvezem minden percét.

A koncertek is új értelmet nyertek… eddig Metallica-val szoktam demózni, mert az jól állt a KCS-nek, de ezek nem jönnek zavarba Susan Wong-tól, Adele-től és Gregory Porter-től sem.

A doboz megépítettsége szintén példás. A torzítása a KCS S1500 torzítása alatt van, de még a várakozásom alá is becsúszott. Ezekkel a dobozokkal már élmény akár sztereó zenét is hallgatni. Bár még mindig azt mondom, ez egy mozi és nem zenehallgatásra való.

hkv fl_dist.JPG

HKV torzítás, közeltéri mérés esetén (50cm)

distortion HKV vs KCS.JPG

HKV vs KCS torzítás hallgatói pozícióban

Az elmúlt napokban 10 különböző dirac profilt tötltöttem fel a Stromra, az elkövetkező időszak erről fog szólni, ezek számának a csökkentéséről. Egyelőre végleges presetről még nem tudok beszámolni, mert a szoba más pontján is vannak változások.

LEADCOM Europe Millennium

A január úgy alakult, hogy lehetőségem adódott a foteljeim lecserélésére is. Mivel a jysk fotelekre nagyon gyorsan lett vevőm, nem nagyon akartam késlekedni. Már régóta húzódott ez a projekt is, de a konténer árak miatt nem igazán akartam belekezdeni…

Az USIT cégtől már többször kértem ajánlatot, de mindig elvetettem. Hónapokig csak tervezgettem. Körül jártam a lehetőségeket és végül úgy döntöttem, mégis beleugrok a kínai fotelekbe. Szó szerint. Az európai kínálat vagy nem fért bele a költségvetésembe, vagy nem elégítette ki az igényeimet. Amit meg tudtam volna fizetni..

Idő közben az USIT cég konkurenciájának (LEADCOM) lett európai képviselete. Felvettem velük a kapcsolatot és kértem árát az áhított fotelekre. A szállítási határidő 16 hét lett volna, viszont szólt a kereskedő, hogy egy közel hasonló konfiguráció, mint amit megálmodtam úton van Hollandiába, és ha szeretném, akkor le tudom foglalni magamnak. Nem késlekedtem, döntöttem és a rendeléstől számítva 2 héten belül, e hét hétfőjén megérkeztek a foteljeim.

3as fotel bőr fotel, mindegyik 3 motorral, külön állítható fej, hát és lábtámasz. LED világítás, hűthető pohártartó (ez az, amit nem kértem volna extra, de benne volt a már úton levő konfigban), Tablet és borospohár tartó.
Egyelőre még nincs sok tapasztalat, kb 10 órát töltöttem bennük, de szépek, robusztusak, a varrás minősége példás, az ülőfelület keményre van tömve, a deréktámasz szintén, a háttámla puhább. Szinte fekvő pozíciót is fel lehet venni, ha valakinek ehhez van kedve. Egyénje válogatja, de nekem nagyon kényelmes. Az hozzá tartozik, hogy én „derekas” vagyok, ezért én jobban preferálom a keményebb ülő, illetve fekvő felületet. A bőr minősége is szerintem nagyon jó. Prémium érzetet kelt.

A fotel kínai, a support viszont Holland, ami nekem fontos volt, hogy ha bármi gondom akad, akkor európai legyen a kontakt és az ügyintézés. A cégnél érzem, hogy egy kínai reklamációkezelés nem egyszerű dolog… a motorok német gyártmányok.

Az idei évre szerintem most hirtelen letudtam a fejlesztéseimet, így nem marad más hátra, mint élvezni, amit sikerült összehoznom.

Néhány fotó:

IMG_0823 (1).jpg

IMG_0836.jpg

IMG_0858 (1).jpg

IMG_0865 (1).jpg
Egy újabb, de szinte 100%-ék, hogy nem utolsó látogatás, a Zoziplexben:

Mivel Zozival elég sokat beszélgetünk, így az elmondása alapján, nagyon kíváncsi voltam az új LCR sugárzóinak produkciójára és persze a hozzájuk tartozó végfokokra is.
No meg persze, az új mozis foteleket is ki akartam próbálni, ilyen kategóriájú mozis cucc elégge ritkaság kishazánkban.
Tegnap volt dolgom a közelében, így egyeztettünk egy órás demót, amiből persze közel kettő lett a végére😄

Az előtérben újra meghökkentett a Christie vetítő mérete, durván nagy, az itthoni F32-höz képest.
A szobába belépve elfogott az a kellemes érzés, ami a minőség miatt lehet. Egyszerűen profi minden és ez valahogy hat az emberre.
Mivel még fel volt kapcsolva a szoba világítása elsőként az új foteleket vettem szemügyre.
Nagyon szép és minőségi benyomást nyújtanak, a varrások nagyon precízek, a motorok, amiből 3db van fotelenként, nagyon csendesek.
A 3 motorral külön külön lehet vezérelni a lábtartót, a háttámlát és a fejtámaszt is, így jól be lehet állítani a kényelmes pozíciót. A hűthető pohártartónak van némi alapzaja, de nem vészes, cserébe nagyon gyorsan hűt. Természetesen van még usb aljzat, led fények, a pohártartóban és a fotelek alá is, amik ki is kapcsolhatók, ha valakinek túl sok lenne.
Nem lehet belekötni, profi minőség, hiába kínai, tudnak azért ott is jót csinálni, le a kalappal.
Miután beállítottam a fotelemet, kezdődhetett a demó.
Egymás után jöttek a jelenetek és egyik jobban szólt, mint a másik.
Jöhetett Everest helikoptere, vagy 13 óra: Bengázi titkos katonái géppuskái, aknavetői, JW shootgunja, a Holnap határa földönkívülijei, Űrdongó harca, a Hang nélkül pincéjében minden apró nesz, az összes elképesztően jól szólt.
Itt még 1.0 Vin Diesel filmjei is új értelmet nyernek🤣
A korábbi KCS 1500-as hangja is tetszett itt, főleg az Apollon végfokokkal, mert szépen és finoman szóltak, de pl. az itthonihoz képest nekem ezek az előnyök nem annyira hatottak meg, ahhoz képest, hogy az erő, a lehengerlő dinamika viszont hiányzott kicsit. Talán a teressége a hangnak, főleg a magasaknak is kissé visszafogottnak tűnt, az enyémekhez képest.
Na ezek most eltűntek, rendkívűl dinamikus lett a frontoldal és nagyon gyors, feszes. Mindezt úgy, hogy a részletesség, a finomság is nőtt. Azért bárki bármit mondhat, de a nagy teljesítményű végfokok, soha nem ártanak, én nagyon éreztem azt az erő többletet, amit a HKV meghajtására való végfok 1100W-ja tol( ja és ezt a számot nem tudtam előre, miután feltűnt a brutál dinamika, akkor kérdeztem meg a házigazdát a számokról😉)Az első 1-2 demó után meg is jegyeztem Zozinak, hogy ilyen minőségű hangot Magyarországon én csak a DC Aurea szettjétől, meg a HMS Synthesis szobában hallottam.
Személy szerint én nem vagyok egy nagy zenerajongó, már ami az otthon ülős műfajt illeti, így szinte csak mozi jelenetekkel demóztunk, ott akartam hallani a különbséget.
Persze azért a végén kaptam pár zenei betétet is, ami számomra szintén hibátlanul szólt, legyen ez Gregory Porter, nagybőgője, vagy Sting koncert hangulata.
Szóval a fejlesztés hatása egyértelműen hallható, újabb szintre emelve ezt az amúgy is perfekt rendszert.
Nem ejtettem szót a hangsugárzó szett régi elemeiről, a KCS sr-10 hátterekről és a KCS szubokról, amik nagyon pöpecül kiegészítettek a HKV fronoldalt.
A szubszekció is megérne egy misét, de csak annyit mondok, hogy nagyon jól működik a Dirac Live Bass Control.
Valószínű ez az egész, a Storm proci érdeme, no és Zozié, aki szerintem az összes tulaj közül a legjobban tudja is használni, köszönhetően a maximalizmusának.

Pár jelenet erejéig a Christie vetítőt is megtuningolta Zozi, ami annyit jelentett, hogy az íriszt maximumra kinyitotta, az alap 54% százalék helyett, így a fényerő 30+-ról, 40+-ra nőtt. És bár így a kontraszt 2500-1-ről visszaesett 2100-ra, de eszement jól mutatott az a pár jelenet.
A nagy színtér, a brutál fényerő, a magas egyidejű kontraszt és az optika élessége, szájtátós élményt jújtott. Nem egy Gtz-380, de nagyon ott van sok mindenben mellette, a Sony árának töredékéért.
Ha valaki nem látott ilyen DLP nagyvasat még, akkor javaslom 1x tegyen vele próbat, megéri.

Korábban itt a fórumon felmerült, talán akkor, amikor Zozi írt, hogy jártak nála osztrák keménymagos mozisok, hogy van-e értelme fejleszteni. Kell-e, a minél jobb hajszolása?
Személy szerint én nem osztom ezt az irányt, nekem Zozija már a KCS lcr-kel is szuper volt.
Most jobb lett?
Egyértelműen!!
Megéri a ráfordított plusz pénzt?
Nekem nem, Zozinak viszont igen. És itt csak ez az utóbbi számít, hisz ő az aki használja, aki együtt él vele. Ha neki fontos az, hogy jobbá és jobbá tegye a moziját, akkor senkinek nincs joga ebbe beleszólni, én csak szurkolok neki.
Sejtésem szerint a Zoziplexnek még lesz újabb és újabb fejezete, aminek én csak örülök, mert így újra és újra tudok menni hozzá😜
Köszönöm a lehetőséget👍

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

t97eat írta:
2022.02.28., hétf. 10:14
Zozi írta:

Ekkor jött képbe a HKV fórum saját fejlesztésű sugárzója a HKV1615.

Úgy nézett ki, hogy lemaradok róla, de végül utolsóként még sikerült megvásárolnom az építési terveket.
Nagyon szép munka, kiváló hangsugárzónak tűnnek!!

Azonban hogy-hogy majdnem lemaradtál róla? Már nem árusítják a terveket? Vagy mi az oka, ha lehet tudni?
Már csak a ht cinemától lehet megvenni a terveket és a csomagot is.
Driverek, tölcsér, kábel stb

Csak akkor tudod 100€-ért megvásárolni a terveket, ha mindent ott veszel meg a dobozokhoz.

Közel 15-20% felárral a neten fellelhető legolcsóbb árakhoz képest.

Tehát a terv 100€, a Bausatz 1600€ dobozonként.
“Konyhakészen” jelenleg 3150€-t kérnek darabjáért.

Nekem még sikerült máshol beszereznem az összetevőket.

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 208

Hozzászólás Szerző: t97eat »

Cutler írta:
2022.02.28., hétf. 10:46
t97eat írta:
Zozi írta:

Úgy nézett ki, hogy lemaradok róla, de végül utolsóként még sikerült megvásárolnom az építési terveket.

Azonban hogy-hogy majdnem lemaradtál róla? Már nem árusítják a terveket? Vagy mi az oka, ha lehet tudni?
Írja:
“ A doboz atyja felismerve a lehetőséget, eladta a HKV1615 terveit és a kizárólagos jogokat a HT Cinema cégnek, akik gőzerővel nekilendültek a projektnek. Sajnos ezzel együtt a doboz ára is jócskán megemelkedett…”😉
Köszi, tényleg… még tegnap olvastam is, de ma reggelre már csak a kérdés maradt meg… :D

Cutler
Beköltözött
Beköltözött

t97eat írta:
Zozi írta:

Írja:
“ A doboz atyja felismerve a lehetőséget, eladta a HKV1615 terveit és a kizárólagos jogokat a HT Cinema cégnek, akik gőzerővel nekilendültek a projektnek. Sajnos ezzel együtt a doboz ára is jócskán megemelkedett…”😉

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 208

Hozzászólás Szerző: t97eat »

Zozi írta:

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

DeLorean írta:
2022.02.28., hétf. 08:07
phyton71 írta:
2022.02.28., hétf. 07:54
Rèszemről a megtiszteltetès, hogy rèszt kaptam ebben a projektben!
Zozival előtte mèg nem ismertük egymást szemèlyesen, de a közös munka során, egy maximálisan korrekt, már túlságosan is jóindulatú embernek ismertem meg.
Sajnos mèg nem hallottam a hangsugárzókat szólni, de majd sort kerìtük erre is a közeljövőben, már csak azèrt is mert a következő saját projektemhez, kell nèmi "szintfelmèrès".
Szuper munka! Le a kalappal!

leborulok.gif
Köszönöm! leborulok.gif
Az igazi fegyvertèny a dobozon belüli kialakítás.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Rèszemről a megtiszteltetès, hogy rèszt kaptam ebben a projektben!
Zozival előtte mèg nem ismertük egymást szemèlyesen, de a közös munka során, egy maximálisan korrekt, már túlságosan is jóindulatú embernek ismertem meg.
Sajnos mèg nem hallottam a hangsugárzókat szólni, de majd sort kerìtük erre is a közeljövőben, már csak azèrt is mert a következő saját projektemhez, kell nèmi "szintfelmèrès".

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Mint már korábban írtam, a novemberi DC nyílt nap megpecsételte a KCS sugárzóim sorsát.
Hosszú idő után ott éreztem először a KCS LCR határoltságát. Persze nem is ugyanaz a kategória, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy a DC-s Aurea mennyivel több részletet tudott megmutatni az ismert jelenetekben.

Az ezt követő időszak rengeteg olvasással, utánjárással telt. Pár hét után kezdett körvonalazódni a koncepció.
A listámon 3 (4) hangsugárzó szerepelt. Az Aurea17 Ivántól, a Beckersound b300, a Beckersound b500 és a HKV1615.

Az Aurea 17-ben tetszett a 3 út, viszont úgy voltam vele, hogy a 12” mélysugárzó nem biztos, hogy kielégíti az igényeimet. Meghallgatni nem volt lehetőségem. A DC-ben a 2 utas 15”-os testvére hallható, ezért az összehasonlítás nem lett volna releváns. Az ára szintén a büdzsém felső részén foglalt helyet.

A második versenyző a Beckersound B300-as, aktív LCR-je volt. Rengeteg pozitív dolgot olvasni róla a neten és sok Német moziszoba épült ezzel a sugárzóval. Jó pár német fórumossal való diskurzus után viszont elvetettem, mert félő volt, hogy csak oldalra lépés lett volna.

A Beckersound b500 a csúcs a portfólióban, ezt az ára is mutatja. Igazából itt csak eljátszottam a gondolattal, de a hozzá való beckersound végfokkal és xilica DSP-vel már jócskán túlmutatott a lehetőségeimen.

Ekkor jött képbe a HKV fórum saját fejlesztésű sugárzója a HKV1615. Már a megjelenéstől kezdve figyelemmel kísértem a történetét. Az elmúlt évben több mint 100 darab ilyen box készült. A doboz atyja felismerve a lehetőséget, eladta a HKV1615 terveit és a kizárólagos jogokat a HT Cinema cégnek, akik gőzerővel nekilendültek a projektnek. Sajnos ezzel együtt a doboz ára is jócskán megemelkedett…
A hangsugárzót a Genelec 1238A ihlette. 15” mély, 6” közép és 1” magas. A magas és a középsugárzó egy nyomókamrában foglal helyet a bass reflex dobozon belül. Aktív koncepció, a hangsugárzó hajtásáról egy FusionAmp FA503 plateamp gondoskodik. 2x500W a középnek és a mélynek, 100W pedig a magasnak.

HKV katalógus

https://drive.google.com/file/d/1ygb4nb ... sp=sharing

Úgy nézett ki, hogy lemaradok róla, de végül utolsóként még sikerült megvásárolnom az építési terveket. Titoktartási szerződést irattak alá velem, de ez legyen a legkevesebb… A terveket decemberben megvettem, biztos ami biztos. Abból baj nem lehet. Ezek után felvettem a kapcsolatot phyton71 fórumtársunkkal, akinek a korábbi munkái nagyon jó benyomást tettek rám.

Aztán eljött az ominózus december végi osztrák látogatás, ahol egy már HKV tulajjal sikerült megismerkednem. Miután hosszasan elbeszélgettünk a rendszeremről és nagyjából felvázolta, hogy milyen irányú lenne az előrelépés a HKV-vel, nagyon izgatott lettem. Pár nap után, egészen pontosan január 2-án útra keltem és személyesen is meghallgattam a sugárzókat. Akkor döntöttem el végérvényesen, hogy ez kell nekem.

Innentől kezdve felgyorsultak az események és phytonnal közösen megindult a projekt. A kezei között születtek meg a saját HKV1615 boxaim. Phyton végig nagyon profin és alaposan dolgozott. Minden munkafolyamatról képeket kaptam, amit ellenőrizni tudtam. Beleadott apait, anyait, ami meg is látszik a végeredményen, de erről majd később. Az építésről közel 300 fénykép készült az elejétől a végéig.

A hangsugárzókat 2 hete hoztam haza. Mivel a baffle wallt is át kellett alakítanom és kábeleznem is kellett, így a beüzemelésre még pár napot várnom kellett. A fusionampok külön dobozba kerültek, mert nem szerettem volna, hogy a baffle wall-ban hőmérsékleti problémáim legyenek. Az elkészült végfokok a bal oldalon, a szövetkeret mögött kaptak helyet. A kíváncsi szemek elől teljesen eltüntetve. Igazából a mozi semmit sem változott külsőleg.

Aztán csak sikerült megszólaltatnom őket. így egy hét távlatából elmondhatom, hogy nagyon pozitív irányba léptem. Amit a DC-s nyílt nap után hiányoltam, az végre itthon is megvan, sőt, még talán több is.
IMG_0660.jpg
IMG_0660.jpg (490.23 KiB) Megtekintve 4048 alkalommal
IMG_0662.jpg
IMG_0662.jpg (558.73 KiB) Megtekintve 4048 alkalommal
IMG_0666.jpg
IMG_0666.jpg (466.36 KiB) Megtekintve 4048 alkalommal
IMG_0671.jpg
IMG_0671.jpg (1.12 MiB) Megtekintve 4048 alkalommal
IMG_0735.jpg
IMG_0735.jpg (1.09 MiB) Megtekintve 4048 alkalommal

Ez egy alapvetően Full Range doboz, 35 Hz-től, 20 kHz-ig. Három út, a vágási frekvenciák 340 Hz, illetve 2130 Hz. Ebből nagyon sokat tud profitálni.
A 15” mélyek feszesek, gyorsak. A 60 Hz – 300Hz mélyek nagyon ütősek lettek. A beszédhangok szinte teljes spektrumát le tudja fedni a középsugárzó, a kompressziós magas pedig hozza azt amiért szeretjük. Sokkal több részlet hallható, amit eddig a KCS esetleg elfedett. A megfelelő hajtás, a bitang erős végfokok szintén jótékony hatással vannak a dinamika csúcsokra és a részletességre.

Rengeteg jelenetet néztem meg az elmúlt napokban. Kerestem a különbségeket. Először azt gondoltam, hogy majd csak Lady Gaga, és Rebecca Ferguson (star is born, showman) fog jobban szólni, de tévedtem. Szinte minden jelenetben van valami, amire felfigyelek. Hogy ez korábban is ott volt e, jó kérdés… lehet csak placebo, de élvezem minden percét.

A koncertek is új értelmet nyertek… eddig Metallica-val szoktam demózni, mert az jól állt a KCS-nek, de ezek nem jönnek zavarba Susan Wong-tól, Adele-től és Gregory Porter-től sem.

A doboz megépítettsége szintén példás. A torzítása a KCS S1500 torzítása alatt van, de még a várakozásom alá is becsúszott. Ezekkel a dobozokkal már élmény akár sztereó zenét is hallgatni. Bár még mindig azt mondom, ez egy mozi és nem zenehallgatásra való.

hkv fl_dist.JPG
hkv fl_dist.JPG (115.67 KiB) Megtekintve 4048 alkalommal

HKV torzítás, közeltéri mérés esetén (50cm)

distortion HKV vs KCS.JPG
distortion HKV vs KCS.JPG (100.87 KiB) Megtekintve 4047 alkalommal

HKV vs KCS torzítás hallgatói pozícióban

Az elmúlt napokban 10 különböző dirac profilt tötltöttem fel a Stromra, az elkövetkező időszak erről fog szólni, ezek számának a csökkentéséről. Egyelőre végleges presetről még nem tudok beszámolni, mert a szoba más pontján is vannak változások.

LEADCOM Europe Millennium

A január úgy alakult, hogy lehetőségem adódott a foteljeim lecserélésére is. Mivel a jysk fotelekre nagyon gyorsan lett vevőm, nem nagyon akartam késlekedni. Már régóta húzódott ez a projekt is, de a konténer árak miatt nem igazán akartam belekezdeni…

Az USIT cégtől már többször kértem ajánlatot, de mindig elvetettem. Hónapokig csak tervezgettem. Körül jártam a lehetőségeket és végül úgy döntöttem, mégis beleugrok a kínai fotelekbe. Szó szerint. Az európai kínálat vagy nem fért bele a költségvetésembe, vagy nem elégítette ki az igényeimet. Amit meg tudtam volna fizetni..

Idő közben az USIT cég konkurenciájának (LEADCOM) lett európai képviselete. Felvettem velük a kapcsolatot és kértem árát az áhított fotelekre. A szállítási határidő 16 hét lett volna, viszont szólt a kereskedő, hogy egy közel hasonló konfiguráció, mint amit megálmodtam úton van Hollandiába, és ha szeretném, akkor le tudom foglalni magamnak. Nem késlekedtem, döntöttem és a rendeléstől számítva 2 héten belül, e hét hétfőjén megérkeztek a foteljeim.

3as fotel bőr fotel, mindegyik 3 motorral, külön állítható fej, hát és lábtámasz. LED világítás, hűthető pohártartó (ez az, amit nem kértem volna extra, de benne volt a már úton levő konfigban), Tablet és borospohár tartó.
Egyelőre még nincs sok tapasztalat, kb 10 órát töltöttem bennük, de szépek, robusztusak, a varrás minősége példás, az ülőfelület keményre van tömve, a deréktámasz szintén, a háttámla puhább. Szinte fekvő pozíciót is fel lehet venni, ha valakinek ehhez van kedve. Egyénje válogatja, de nekem nagyon kényelmes. Az hozzá tartozik, hogy én „derekas” vagyok, ezért én jobban preferálom a keményebb ülő, illetve fekvő felületet. A bőr minősége is szerintem nagyon jó. Prémium érzetet kelt.

A fotel kínai, a support viszont Holland, ami nekem fontos volt, hogy ha bármi gondom akad, akkor európai legyen a kontakt és az ügyintézés. A cégnél érzem, hogy egy kínai reklamációkezelés nem egyszerű dolog… a motorok német gyártmányok.

Az idei évre szerintem most hirtelen letudtam a fejlesztéseimet, így nem marad más hátra, mint élvezni, amit sikerült összehoznom.

Néhány fotó:
IMG_0823 (1).jpg
IMG_0823 (1).jpg (1.13 MiB) Megtekintve 4048 alkalommal
IMG_0836.jpg
IMG_0836.jpg (1.03 MiB) Megtekintve 4048 alkalommal
IMG_0858 (1).jpg
IMG_0858 (1).jpg (483.87 KiB) Megtekintve 4048 alkalommal
IMG_0865 (1).jpg
IMG_0865 (1).jpg (722.48 KiB) Megtekintve 4048 alkalommal
Csatolmányok
frekvencia HKV vs KCS_2.JPG
frekvencia HKV vs KCS_2.JPG (208.78 KiB) Megtekintve 4048 alkalommal

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1684

Hozzászólás Szerző: -KP- »

DeLorean írta:
2022.01.27., csüt. 15:12
-KP- írta:
2022.01.27., csüt. 14:21
Ez az atmosos téma mitől való Pro cinema topikba? Inkább tartozna az általában a moziról topikba szvsz.
:smile32:
Ha elolvastad akkor azért, mert Cutler ide írta a megjegyzését.
Én írtam neki a múltkor is, hogy az én szobámról beszélgessünk az én topikomban, de nem volt rá képes.

Elég régóta fórumozol - ilyenek előfordulnak elég gyakran.
Ha uncsi, akkor átugrod, vagy teszel be a topiknak megfelelő dolgot.
SZVSZ.
Nem arról van szó, hogy uncsi. Csak teljesen off topik, miközben van olyan topik ahova viszont 100% passzolna.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”