Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sütés-főzés

Avatar
violin
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3765
Csatlakozott: 2008.10.10., pén. 19:03
Értékelés: 1200

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: violin »

Lemmy9.1 írta:
2024.08.22., csüt. 21:14
Vasti:

Én is utálom a sok paprikás-paradicsomos pörit. Nem tudom ez mely tájegység jellegzetessége. gondolkodik.gif

Két külön kaja, minek telebaxni a pörit ezekkel. Az alábbi borjúpöri alap is távol áll az ízlésünktől.
De ahány ház, annyi szokács. :D

Az én lecsóm mondjuk speckó, garantált az alvászavar.

Szalonna kisütve, kolbász lepirítva(majd kivéve) , hagyma, fokhagyma, pirospaprika fele, apróra vágott (!) hámozott paradicsom, apróra vágott paprika (2x annyi mint a para), só, atomnyi fahéj (!), őrölt kömény, majoranna, pici oregánó, (!). Mikor majdnem kész, a pirospaprika másik fele. A vége elött virsli, debreceni.
Jó sűrű szaftú a miénk, nem híg lecsóleves.
Csak én csinálhatom. :D
Tojás....? :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14448
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9571
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lemmy9.1 írta:
2024.08.22., csüt. 21:14
Vasti:

Én is utálom a sok paprikás-paradicsomos pörit. Nem tudom ez mely tájegység jellegzetessége. gondolkodik.gif

Két külön kaja, minek telebaxni a pörit ezekkel. Az alábbi borjúpöri alap is távol áll az ízlésünktől.
De ahány ház, annyi szokács. :D

Az én lecsóm mondjuk speckó, garantált az alvászavar.

Szalonna kisütve, kolbász lepirítva(majd kivéve) , hagyma, fokhagyma, pirospaprika fele, apróra vágott (!) hámozott paradicsom, apróra vágott paprika (2x annyi mint a para), só, atomnyi fahéj (!), őrölt kömény, majoranna, pici oregánó, (!). Mikor majdnem kész, a pirospaprika másik fele. A vége elött virsli, debreceni.
Jó sűrű szaftú a miénk, nem híg lecsóleves.
Csak én csinálhatom. :D
Nem kell érteni, csináld úgy, ahogy akarod.

Én tennék abba lecsóba koriandert és tárkonyt is! All in! ;peace;
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1192
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 822

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Vasti:

Én is utálom a sok paprikás-paradicsomos pörit. Nem tudom ez mely tájegység jellegzetessége. gondolkodik.gif

Két külön kaja, minek telebaxni a pörit ezekkel. Az alábbi borjúpöri alap is távol áll az ízlésünktől.
De ahány ház, annyi szokács. :D

Az én lecsóm mondjuk speckó, garantált az alvászavar.

Szalonna kisütve, kolbász lepirítva(majd kivéve) , hagyma, fokhagyma, pirospaprika fele, apróra vágott (!) hámozott paradicsom, apróra vágott paprika (2x annyi mint a para), só, atomnyi fahéj (!), őrölt kömény, majoranna, pici oregánó, (!). Mikor majdnem kész, a pirospaprika másik fele. A vége elött virsli, debreceni.
Jó sűrű szaftú a miénk, nem híg lecsóleves.
Csak én csinálhatom. :D
Szerintem!

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14448
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9571
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

AAttila írta:
2024.08.21., szer. 10:27
Vinkler írta:
2024.08.21., szer. 09:35
Olyan ez, mint a lecsó. Mindenkinek megvan a saját receptje. 36_1_11.gif
Ja. Nincs is más hátra,csak elmenni egy szép erdei tisztásra (pl Budakeszi Vadaspark mellett is van egy jókora),felállítani 5-6 bográcsot és csak főzni,dumcsizni,kóstolni ;peace;
Lehet majd szervezünk egy ilyen AVXFórum találkozót.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5822
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Vinkler írta:
2024.08.21., szer. 09:35
Olyan ez, mint a lecsó. Mindenkinek megvan a saját receptje. 36_1_11.gif
Ja. Nincs is más hátra,csak elmenni egy szép erdei tisztásra (pl Budakeszi Vadaspark mellett is van egy jókora),felállítani 5-6 bográcsot és csak főzni,dumcsizni,kóstolni ;peace;

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14448
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9571
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Olyan ez, mint a lecsó. Mindenkinek megvan a saját receptje. 36_1_11.gif
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ZolaBA írta:
2024.08.21., szer. 08:41
Régi szakács lecke, hogy a só nem oldódik zsírban a paprika pedig nem oldódik vízben.
Ez tény! De az is, hogy:
- a zsírt nem veszed ki a pöriből, miután elkezdett levet ereszteni ;-)
- azért a halászlébe is beleapplikálják valahogy a paprikát (pl. a tetején úszó zsírra szórják, és abban feloldódik)

Tehát a gyakorlatban: megsózom, hogy levet eresszen (mert a sótól fog igazán a hús - és mivel elkezd levet ereszteni, mégis feloldódott, vagy nem tudom, nem figyeltettem még senkivel elektronmikroszkóppal a pörit főlés közben ;-) , és a tetején úszó nem kevés zsíron meg (mert az olyan úszós fajta, az olajfolt sem a tenger fenekén lapul) kiválóan feloldódik a paprika.
Szóval működik a dolog, mert a pörköltem finom, és nem ropog benne a fel nem oldódott só, és a paprika is paprikaként viselkedik ;-)

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1916
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1754
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Vasti írta:
2024.08.21., szer. 02:17
végül az őrölt paprikát
Régi szakács lecke, hogy a só nem oldódik zsírban a paprika pedig nem oldódik vízben.
Ebből következik, hogy a paprikát a hús előtt kell beletenni. Lesütöd a hagymát, leveszed a bográcsot a tűzről, hogy kicsit hüljön, bele a paprika, összekevered, majd bele a hús, megint összekevered és utána vissza a tűzre. Szerintem/nálam ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1916
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1754
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Vinkler írta:
2024.08.20., kedd 11:11
Egyébként én a gulyást addig főzöm (ma már kizárólag bográcsban), amíg a burgonya el nem kezd kopni, a lekopó szemcsék picit besűrűsítik a levet. Ez az egyik titkom, kezeljétek bizalmasan! :kiss:
Nagyon jó meghatározás ez a "kopni"! Szerintem én is így csinálom csak nekem nem sikerült jól megfogalmazni :D Azt szoktam mondani, hogy akkor jó ha már nem élesek a szélei a krumpi kockának.

A gulyáshoz nekem is van két trükköm.
Az egyik, hogy bizony lábszárból lesz finom, próbáltam színhússal nem olyan. A lányom viszont nem eszi meg a mócsingos húst... (annyira én se) szóval innen jött a barba-trükk. Lábszárt veszek, de addig formázom hártyázom miegymás, hogy 80% színhús kocka lesz, a maradék mócsingos részét pedig egyben szoktam lefejteni és meghagyni, majd egyben főzöm bele a gulyásba. így mindenki örül és finom is lesz :)
A másik, amire büszke nem lehetek de szomorú tényként el kell fogadni, hogy a gulyásba kell sok gulyáskrém. Ennyi. Nem érdekel, hogy adalékolt, hogy nem elegáns, stb. de olyan ízbomba lesz, amit nem lehet máshogy elérni. Mi így szeretjük :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

A pörihez hozzászólok, mert állítólag jót főzök konyhában is, meg bográcsban is :-) Legalábbis ha valami komolyabb meló van anyunál, amihez szakik kellenek, akkor a bátyám meg az unokaöcsém magukra vállalják - ha én közben főzök nekik egy pörköltet.

A sok hagyma jó, de nem minden hagyma egyforma: van, amelyiktől túl édes lesz a szaft :-(

Vörösbort én piszok ritkán szoktam tenni bele, mert kb. sohasem iszik nálunk alkoholt senki, akkor meg miért tegyek a kajába? OK, tudom, az íze miatt ;-) Na jó, persze csináltam már vörösboros - borókabogyós marhapörköltet nem egyszer, és finom, csak az a baj, hogy boltban "olcsón" nehéz rendes vörösbort venni. Ha biztosra akarsz menni, akkor kérsz valakitől pár decit, aki / akinek a valakije ;-) csinál otthon bort, de olyan hagyományos módon ;-) Szőlőből, leszüretelve, kipréselve, stb. Nem olyat, mint ahogy valamelyik humorista mondta: kért a borász barátjától egy kanna vörös bort, kihozza, azt mondja hiszen ez fehér! Mire a borász: rázd fel ;-)

Én zsíron pirítom a hagymát, meg egy kevés fokhagymát, és amikor jól megfonnyadt, rádobom a nem túl kis kockákra vágott húst, és jól lepirítom, hogy legalább fehér legyem, de meg is pörkölődhet itt-ott. Közben szórok rá köményt, majoránnát, borsot, babérlevelet, végül az őrölt paprikát (nem sokat, felét-harmadát annak, amennyit rá akarok tenni) , megsózom, és itt lejjebb is veszem a kraftot alatta ;-) , mert el kell kezdenie levet engedni. Hústól függ, de piszok sokat is ereszthet... Addig semmi folyadék nem megy alá, amíg azt el nem főzöm róla! Amikor elfőtte a levét, lepirítom egy kicsit (elvégre azért pörkölt a neve, mert oda kell párszor pörkölni) , és mehet rá víz vagy bor. Meg újra, meg újra, mindig csak egy kevés, és vigyázni kell, nehogy odaégjen.
Amikor már kezd puhulni a hús, akkor teszem rá a maradék őrölt paprikát: sokkal jobb íze és szaftja lesz. Állítólag az őrölt paprika íze - színe nem egészen egy főlés alatt kb. teljesen elmegy... Van, aki csak az utolsó fél órában tesz paprikát a pörköltbe.
Friss paprikát szoktam bele apróra darabolva tenni, paradicsomot nem igazán... Szerintem savanyú tud lenni tőle. Nem lecsót főzünk, hanem pörit ;-)

Ahogy cables írja, szerintem jobb lassabban - hosszabban főzni. Más lesz az állaga, és jobban magába szívja az ízeket a hús.
Ja!
Szerintem a totál friss pörkölt nem jó, mert piszok nehéz úgy elkészíteni, hogy ne szaftban úszó főtt hús kockák legyenek... Órákat kell állnia, a végén hosszúra hagyott szafttal, időnként átkeverve, hogy a hús magába tudja szívni a finom szaftot.
Fokozottan igaz ez a gulyáslevesre: az a legjobb a megmaradt, kihűlt, hőtűbe rakott, és 1-2 nap után még mindig meg nem evett pörköltből! :-) Vagy akár fagyasztottból. Az úgy nem nagyon megy, hogy gulyásleves lesz az ebéd, úgyhogy 10-kor nekiállok a pörköltnek... Abból csak piros lében úszkáló, fehér belsejű főtt hús húsdarabos leves lesz ;-)

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14448
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9571
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

zoli73 írta:
2024.08.20., kedd 21:22
AAttila írta:
2024.08.20., kedd 21:03
Mondanám,hogy olyan bor kell,amit szívesen meg is iszol,de....én nem vagyok boros,nem is iszok bort,csak néha egy kis rose. Nincs bevált borom, de jobb minőségű, száraz,vörös. (nyilván nem kell,hogy 50e forint/palack legyen,de tényleg jó bor legyen) Nekem úgy tanították anno,hogy víz nélkül, csak borral felöntögetve,minimum 3-4× elfőzni a levét és újra felönteni. Mennyiség és húsminőség függő is,de általában 2-3x öntöm fel borral és 1-2x vízzel. Persze ahogy Vinkler is írta,rengeteg hagyma,ha kellő mennyiségű, minőségű szaftot szeretnénk.


És nálunk is igaz, a feleségem, anyukám anyósom is finoman főz, de mindenki szerint az én pörköltem a mindentvivő. :D (mint az autóskártyában a Lola-T 31_1_21.gif )
Azért ez milyen érdekes, hogy főzésben ráverünk az asszonyokra! :D
Jó bor? Sajnos az én fogalmaimban ilyen nem létezik, ugyanis nem szeretem a bort. Lehet, hogy e miatt nem sikerül főznöm sem vele? gondolkodik.gif :D
Azt hittem van valami titka, hogy például Bikavér jó a pörköltfözéshez.
Nem adom fel, még majd próbalkozom...
Én olyan vöröset választok, amit iszok is hozzá. Kb mindegy.

DE!

Ha amúgy nem iszol bort, akkor ne önts bele, mert egy üveg nem kell, csak 2-3 dl ( így kárba vész a többi), az is csak az utolsó lefőzéskor. :D
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5631
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2385

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

---
A főzéshez valami különleges érzék kell, vagy ízlés, vagy a fene tudja mi. A nejem nem szeret főzni, de tud. A haverjaim feleségei általában szeretnek főzni... de nem tudnak. Nem tudom melyik a jobb. Ja, én meg azt se tudom hol a konyha.
---

Online
Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

AAttila írta:
2024.08.20., kedd 21:03
Mondanám,hogy olyan bor kell,amit szívesen meg is iszol,de....én nem vagyok boros,nem is iszok bort,csak néha egy kis rose. Nincs bevált borom, de jobb minőségű, száraz,vörös. (nyilván nem kell,hogy 50e forint/palack legyen,de tényleg jó bor legyen) Nekem úgy tanították anno,hogy víz nélkül, csak borral felöntögetve,minimum 3-4× elfőzni a levét és újra felönteni. Mennyiség és húsminőség függő is,de általában 2-3x öntöm fel borral és 1-2x vízzel. Persze ahogy Vinkler is írta,rengeteg hagyma,ha kellő mennyiségű, minőségű szaftot szeretnénk.


És nálunk is igaz, a feleségem, anyukám anyósom is finoman főz, de mindenki szerint az én pörköltem a mindentvivő. :D (mint az autóskártyában a Lola-T 31_1_21.gif )
Azért ez milyen érdekes, hogy főzésben ráverünk az asszonyokra! :D
Jó bor? Sajnos az én fogalmaimban ilyen nem létezik, ugyanis nem szeretem a bort. Lehet, hogy e miatt nem sikerül főznöm sem vele? gondolkodik.gif :D
Azt hittem van valami titka, hogy például Bikavér jó a pörköltfözéshez.
Nem adom fel, még majd próbalkozom...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5822
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Mondanám,hogy olyan bor kell,amit szívesen meg is iszol,de....én nem vagyok boros,nem is iszok bort,csak néha egy kis rose. Nincs bevált borom, de jobb minőségű, száraz,vörös. (nyilván nem kell,hogy 50e forint/palack legyen,de tényleg jó bor legyen) Nekem úgy tanították anno,hogy víz nélkül, csak borral felöntögetve,minimum 3-4× elfőzni a levét és újra felönteni. Mennyiség és húsminőség függő is,de általában 2-3x öntöm fel borral és 1-2x vízzel. Persze ahogy Vinkler is írta,rengeteg hagyma,ha kellő mennyiségű, minőségű szaftot szeretnénk.


És nálunk is igaz, a feleségem, anyukám anyósom is finoman főz, de mindenki szerint az én pörköltem a mindentvivő. :D (mint az autóskártyában a Lola-T 31_1_21.gif )

Online
Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

AAttila írta:
2024.08.20., kedd 20:21
Én már az elmúlt 1-2 évben nem bográcsoztam. De ettől függetlenül, öntöttvas edényben főzöm (és most már a feleségem is) a pörköltet. A vadakat (szarvas,vaddisznó) mindig borral készítem, a marhát csak néha.
Feltételezem, hogy akkor neked van is tapasztalatod a boros pörköltek főzésében.
Milyen bor a legalkalmasabb? Mennyit, és mikor kell beletölteni, hogy az tényleg jó legyen?
Ettem már sokszor nagyon jó vörösboros marha, vaddisznó vagy szarvaspörköltet, de én már rég nem kísérletezem vele, mert valahogy nekem nem jött össze. Inkább a bevett receptemet követem.

Kicsit más. A héten még szabadságon vagyok, egy jó babgulyást még tervezek összedobni bográcsban, valamelyik nap... Imádom!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5822
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Én már az elmúlt 1-2 évben nem bográcsoztam. De ettől függetlenül, öntöttvas edényben főzöm (és most már a feleségem is) a pörköltet. A vadakat (szarvas,vaddisznó) mindig borral készítem, a marhát csak néha.

Online
Avatar
ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 313
Csatlakozott: 2017.04.28., pén. 21:05
Értékelés: 869
Tartózkodási hely: Budaörs

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Lemmy9.1 írta:
2024.08.20., kedd 19:13
Mondjuk az sem érdekelt senkit, mi lakozik a wc pereme alatt. :D
Én onnan ritkán szoktam tunkolni. De hát izlések....

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14448
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9571
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

A jó szafthoz kell a hagyma és a lecsó alap! Nálam a hagyma, húshoz viszonyított aránya 40-50%.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1192
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 822

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

A sok szétfőtt hagymától lesz jó a szaft.
Gyerekkoromban emlékszem, hogy anyukám egy szelet kenyeret bele a szaftba, oszt egyél gyerek.
Kit érdekelt, hogy morzsás lett a pöri. :)

Mondjuk az sem érdekelt senkit, mi lakozik a wc pereme alatt. :D
Szerintem!

Online
Avatar
-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2356
Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
Értékelés: 1291
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: -CB- »

zoli73 írta:
2024.08.20., kedd 17:20
Tctronic írta:
2024.08.20., kedd 16:38
zoli73 írta:
2024.08.20., kedd 16:20
....

Én is majdnem így készítem, annyi különbséggel, hogy én a hagymára rögtön ráteszem a húst. Addig "sütöm", forgatom, amíg a hús ki nem fehéredig, kvázi kap egy kérget, bezárván a hús nedvességtartalmát, majd utána jön a paprika, majd a többi hozzávaló. Ja, még annyit, hogy szigorúan sertészsírral főzők pörköltet(is). A feleségem beismerte, hogy én jobb pörköltet főzök mint Ő(sőt az anyósomnál is), így mindenféle pörköltet nekem kell főznöm.
Érdekes, de valahogy nálunk is így van. :D A feleségem, de még anyukám sem tud jó pörköltöt csinálni. Persze tudnak, sőt meg is esszük, de valahogy az enyémek mindig jobbak.Én is sertés zsír párti vagyok, egyszer-kétszer csináltam úgy hogy szalonnát kisütöttem "kukurikúra", majd kivettem és ezen a zsíron fojtattam. Nekem még annyi trükköm van, hogy mindig jól elfőzöm a vizet róla, kicsit majdnem hogy megkapatom/lepirítom (nem tudok jobb szót rá), (persze folyamatos kevergetés mellet) és csak az utolsó pillanatban öntöm fel megint vízzel. Ezt a főzés során többször megismétlem. Na meg alap a sok hagyma, paradicsom paprika hogy jó szaftja legyen. Bort én nem rakok bele, sajnos eddig soha nem sikerült úgy vele ahogy kellene.
És ugye bográcsban az igazi. Ott valahogy mindig jobb lesz.
Én erre azt szoktam mondani, hogy a nők muszájból főznek, feladatként tekintenek rá, mert etetni kell a családot, ellenben a férfiak saját késztetésből, "örömükben" főznek, ezért jobb a főztjük. Az alapanyagokkal én is pont így vagyok, mint Te, sok hagymát használok, sokkal többet, mint a feleségem, talán ez is az egyik titka.
A borral én is hadilábon állok(nem is szeretem), nekem sem sikerült még jó vörösboros pörköltet főznöm, pedig például a szarvaspörköltbe kötelező volna.
Citrommal is nagyon jó!

Online
Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tctronic írta:
2024.08.20., kedd 16:38
zoli73 írta:
2024.08.20., kedd 16:20
....

Én is majdnem így készítem, annyi különbséggel, hogy én a hagymára rögtön ráteszem a húst. Addig "sütöm", forgatom, amíg a hús ki nem fehéredig, kvázi kap egy kérget, bezárván a hús nedvességtartalmát, majd utána jön a paprika, majd a többi hozzávaló. Ja, még annyit, hogy szigorúan sertészsírral főzők pörköltet(is). A feleségem beismerte, hogy én jobb pörköltet főzök mint Ő(sőt az anyósomnál is), így mindenféle pörköltet nekem kell főznöm.
Érdekes, de valahogy nálunk is így van. :D A feleségem, de még anyukám sem tud jó pörköltöt csinálni. Persze tudnak, sőt meg is esszük, de valahogy az enyémek mindig jobbak.Én is sertés zsír párti vagyok, egyszer-kétszer csináltam úgy hogy szalonnát kisütöttem "kukurikúra", majd kivettem és ezen a zsíron fojtattam. Nekem még annyi trükköm van, hogy mindig jól elfőzöm a vizet róla, kicsit majdnem hogy megkapatom/lepirítom (nem tudok jobb szót rá), (persze folyamatos kevergetés mellet) és csak az utolsó pillanatban öntöm fel megint vízzel. Ezt a főzés során többször megismétlem. Na meg alap a sok hagyma, paradicsom paprika hogy jó szaftja legyen. Bort én nem rakok bele, sajnos eddig soha nem sikerült úgy vele ahogy kellene.
És ugye bográcsban az igazi. Ott valahogy mindig jobb lesz.
Én erre azt szoktam mondani, hogy a nők muszájból főznek, feladatként tekintenek rá, mert etetni kell a családot, ellenben a férfiak saját késztetésből, "örömükben" főznek, ezért jobb a főztjük. Az alapanyagokkal én is pont így vagyok, mint Te, sok hagymát használok, sokkal többet, mint a feleségem, talán ez is az egyik titka.
A borral én is hadilábon állok(nem is szeretem), nekem sem sikerült még jó vörösboros pörköltet főznöm, pedig például a szarvaspörköltbe kötelező volna.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2858
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2801
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

zoli73 írta:
2024.08.20., kedd 16:20
....

Én is majdnem így készítem, annyi különbséggel, hogy én a hagymára rögtön ráteszem a húst. Addig "sütöm", forgatom, amíg a hús ki nem fehéredig, kvázi kap egy kérget, bezárván a hús nedvességtartalmát, majd utána jön a paprika, majd a többi hozzávaló. Ja, még annyit, hogy szigorúan sertészsírral főzők pörköltet(is). A feleségem beismerte, hogy én jobb pörköltet főzök mint Ő(sőt az anyósomnál is), így mindenféle pörköltet nekem kell főznöm.
Érdekes, de valahogy nálunk is így van. :D A feleségem, de még anyukám sem tud jó pörköltöt csinálni. Persze tudnak, sőt meg is esszük, de valahogy az enyémek mindig jobbak.Én is sertés zsír párti vagyok, egyszer-kétszer csináltam úgy hogy szalonnát kisütöttem "kukurikúra", majd kivettem és ezen a zsíron fojtattam. Nekem még annyi trükköm van, hogy mindig jól elfőzöm a vizet róla, kicsit majdnem hogy megkapatom/lepirítom (nem tudok jobb szót rá), (persze folyamatos kevergetés mellet) és csak az utolsó pillanatban öntöm fel megint vízzel. Ezt a főzés során többször megismétlem. Na meg alap a sok hagyma, paradicsom paprika hogy jó szaftja legyen. Bort én nem rakok bele, sajnos eddig soha nem sikerült úgy vele ahogy kellene.
És ugye bográcsban az igazi. Ott valahogy mindig jobb lesz.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Online
Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tctronic írta:
2024.08.20., kedd 14:23
Elmo írta:
2024.08.20., kedd 14:14
A főzés elején raktad a paprikát a pörköltbe?
Én mindig a hagymás zsírba teszem bele, amikor a hagyma már kicsit üveges. A fűszerpaprika íze zsírban jön ki. Kicsit így pirítom, de nem szabad túl sokáig mert megkeseredik. Utána rakom bele a húst. Később ha kell, vagy úgy gondolom még rakok bele kicsit, de ez már inkább csak a színe miatt. Marhapörköltnél a színe nem annyira domináns, mert a marhahús sötét színe, szaftja elnyomja, de ízben kell hozzá.
Én is majdnem így készítem, annyi különbséggel, hogy én a hagymára rögtön ráteszem a húst. Addig "sütöm", forgatom, amíg a hús ki nem fehéredig, kvázi kap egy kérget, bezárván a hús nedvességtartalmát, majd utána jön a paprika, majd a többi hozzávaló. Ja, még annyit, hogy szigorúan sertészsírral főzők pörköltet(is). A feleségem beismerte, hogy én jobb pörköltet főzök mint Ő(sőt az anyósomnál is), így mindenféle pörköltet nekem kell főznöm.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14448
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 9571
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Mi is toltunk a napokban egy borjúpörit.

.
IMG_2809.jpeg
IMG_2813.jpeg
IMG_2822.jpeg
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1126
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 306
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Tctronic írta:
2024.08.20., kedd 14:23
Elmo írta:
2024.08.20., kedd 14:14
A főzés elején raktad a paprikát a pörköltbe?
Én mindig a hagymás zsírba teszem bele, amikor a hagyma már kicsit üveges. A fűszerpaprika íze zsírban jön ki. Kicsit így pirítom, de nem szabad túl sokáig mert megkeseredik. Utána rakom bele a húst. Később ha kell, vagy úgy gondolom még rakok bele kicsit, de ez már inkább csak a színe miatt. Marhapörköltnél a színe nem annyira domináns, mert a marhahús sötét színe, szaftja elnyomja, de ízben kell hozzá.
Egyszer próbáld ki, hogy csak a vége felé rakod bele. Akkor is kiadja az ízét és szebb színe lesz.
www.chiliout.hu

Silent Angel-Hegel-REL-Usher

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”