Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Cd játszók

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 201

Re: Cd játszók

Hozzászólás Szerző: Tulku1 »

Snipi írta:
2026.07.31., pén. 12:21
Tulku1 írta:
2026.07.31., pén. 10:24
Ellenben érdekes módon egy Pawnshop vagy Cantate Domino lemeznél még nem kell elkezdeni játszani-énekelni a zenészeknek-énekeseknek, már a tér rezgéséből hallom azt az élmény előszobát, ahonnan megszólalnak a hangszerek-énekesek. Persze tudom ezek élő felvételek, nem lehet mindent így felvenni, na meg ma is meg kell élnie a zenészeknek pl az ECM kiadónál...nyilván
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Na ez két olyan lemez (többek között) amit kb. 2-3 percnél tovább nem bírok hallgatni. Persze kiváló hangminőség, de maga a zene (főleg a zenészek) annyira csapnivaló, hogy számomra hallgathatatlan.
És sajna még sok ilyen lemez (LP, CD stb.) van, ami bár a hangminőség miatt meghallgatásra termett (volna) de maga a zene annyira sz@r, hogy nem lehet elviselni. (Fene egye meg a finnyás pofámat ... :D )
A Cantate Domino karácsonyi egyházi énekek gyűjteménye, benne több alapművel (Stille Nacht pl)....persze megértem, ha téged ezek taszítanak...
Pawnshop-on persze lehet polemizálni, az valóban egyféle beállítottság kérdése....de nyilván a spiritualitás is ilyen...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11480
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Tulku1 írta:
2026.07.31., pén. 10:33
Én arra lennék kíváncsi, hogyan alkot teret egy elektromos gitár, egy szintetizátor vagy hammond orgona ami nem önmagában szól, hanem mindenféle konvertáló ügyeken keresztül maximum egy hangszórón szólal meg....ekkor a hangszórók összeállítása és hangossága határoz meg egy teret...gondolom minden más sávra van felvéve keverve, de hol van itt az együttjátszás tere?
Hangszerek nem alkotnak (hangzó) teret, arra a technikai és akusztikai környezet képes. Elektromos hangszereknél, pl. egy elektromos gitárnál nem értelmezhető az "eredeti" hang, mivel ahhoz mindig szükséges néhány kiegészítő, amik meghatározó módon teszik teljessé azt a megszólalást, amit az előadó el akar érni. És mivel a hangfelvételekhez törvényszerűen szükséges jónéhány elektromos, elektroakusztikus átalakítás, a felvételen soha nem lesz az, amit saját fülünkkel a felvétel helyszínén hallanánk. De az esetek többségében ez nem is cél.

juliush írta:
2026.07.31., pén. 09:39
... Nem véletlenül, saját maga is úgy érezte, egyébként sok más előadóhoz hasonlóan, hogy az akkoriban rendelkezésére álló technológiával még nem tudta teljes egészében megvalósítani művészi és hangzásbéli elképzeléseit...

Fripp személyesen hagyta jóvá és felügyelte Steven Wilson munkáját az egész King Crimson katalóguson (a 40. évfordulós kiadásoknál)...

Ian Anderson (Jethro Tull), Andy Partridge (XTC) és Steve Howe (Yes) is egyöntetűen ódákat zengenek Wilsonról...

Az eredeti alkotók (mint Fripp vagy Anderson) azért fogadják kitörő örömmel ezeket a keveréseket, mert végre azt hallják vissza a stúdiómonitorokon, amit annak idején a feljátszóban hallottak, mielőtt a sokszoros generációs másolás és a vinyl-kompromisszumok elfedték volna a részleteket.
Számomra örök talány, hogy a hallgató milyen alapállásból, indíttatásból szól le - az itt mostanában olvasható módon - egy zenei kiadványt, amit az alkotók jóváhagytak, akár egy régi anyag felújítása, újragondolása után. Ez számomra a High Fidelity pontos ellentéte, a saját ízlésvilág egoista túlértékelése, minek során felülbírálják az egészséges szerepeket, hallgatóból egyfajta alkotóvá válnak, akinek vágyait az eredeti alkotók szolgálni kötelesek. (?)

Én azt szoktam és tanultam meg, hogy mindenek feletti, elsődleges összetevő egy felvételnél az alkotói szándék, amit a rendelkezésre álló eszközökkel minél közelebb kell vinni a hallgatóhoz, ő meg majd kezd vele valamit. Zenehallgatóként arra vagyok kíváncsi, mit hoztak össze a közreműködők, nem arra, én mit tekernék az anyagon, nekem hogy tetszene jobban. Ha időközben változnak a lehetőségek, pl. fejlődik a technikai környezet, sok alkotó erős vágyat érez, hogy egykori ötleteit újra megvalósítsa, eredeti terveit az új technika segítségével hatékonyabban közvetítse a hallgató felé. És akkor jön valaki, aki szerint JOBB az eredeti. Meg hogy rossz irányba néz a ló alatta.

(Nem keverendő ide azon gyakori eset, mikor kereskedelmi célból egy jogtulajdonos újabb bőrt húz le a rókáról úgy, hogy semmi újat nem alkot. Ilyenre sajnos bőségesen van példa a Remastered kiadványok között.)

Arra is gondolok, mennyivel informatívabb és érdekesebb lenne ez a társalgás is, ha az olvasó számára teljesen semmitmondó JÓ/JOBB jelzők helyére konkrétumok kerülnének. Akkor lehetne érvelni, vitázni, egyeztetni. Hogy kinek mi tetszik, arról nem lehet.

No meg arra, hogy mennyire erős eszközt képeznek néhányak kezében az előítéletek és az áporodott dogmák. Bár van egy olyan sejtésem, hogy a két jelenség között összefüggés van és szándékosan nem hangzanak el konkrét érvek, mert akkor a vita során talán megreccsennének az elvi talapzatok.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2026.07.31., pén. 12:32-kor.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 465

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

chord_ írta:
2026.07.31., pén. 09:35
juliush írta:
2026.07.30., csüt. 22:34
Kicsit beszélgettem az Ikrekkel a CD generációk hangzásáról.
Gemini_CD-generációk.pdf
Ez azért kicsit rémisztő....
Totális káosz.
Mekkora szerencse, (nekem), hogy az Early Music felfutása '93-'95 körül kezdődött, ahol a felvételek már az új világ rendje szerint készültek.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy minden egy kaptafára készült.

Elég jól meg lehet különböztetni a hang-megvalósítási hozzáállásokat.

Kép

Kép
Szerintem a "nekem" szót rossz helyre tetted, mert az Early Music felfutása már a '70-es évektől kezdődött, pár névvel jelezném ezt: Deller, Clemencic, Harnoncourt, Leonhardt, Pinnock, Gardiner, Hogwood, Herreweghe. Ha a CD témára vonetkoztatjuk ezt, Savall is a '70-es '80-as évek felvételeit vette elő a Heritage sorozatában.....

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 717

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Tulku1 írta:
2026.07.31., pén. 10:24
Ellenben érdekes módon egy Pawnshop vagy Cantate Domino lemeznél még nem kell elkezdeni játszani-énekelni a zenészeknek-énekeseknek, már a tér rezgéséből hallom azt az élmény előszobát, ahonnan megszólalnak a hangszerek-énekesek. Persze tudom ezek élő felvételek, nem lehet mindent így felvenni, na meg ma is meg kell élnie a zenészeknek pl az ECM kiadónál...nyilván
Na ez két olyan lemez (többek között) amit kb. 2-3 percnél tovább nem bírok hallgatni. Persze kiváló hangminőség, de maga a zene (főleg a zenészek) annyira csapnivaló, hogy számomra hallgathatatlan.
És sajna még sok ilyen lemez (LP, CD stb.) van, ami bár a hangminőség miatt meghallgatásra termett (volna) de maga a zene annyira sz@r, hogy nem lehet elviselni. (Fene egye meg a finnyás pofámat ... :D )

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2885

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

arzachel írta:
2026.07.31., pén. 08:36
Nekem jó lesz az eredeti angol...
R-708318-1263225944.jpg
de emlékeim szerint,amikor visszahoztad a Wilson féle Aqualung-ot,2CDés változatát,amit kölcsön adtam megfülelésre,nem panaszkodtál rá.. :D
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4326

Hozzászólás Szerző: juliush »

Tulku1 írta:
2026.07.31., pén. 10:33
Én arra lennék kíváncsi, hogyan alkot teret egy elektromos gitár, egy szintetizátor vagy hammond orgona ami nem önmagában szól, hanem mindenféle konvertáló ügyeken keresztül maximum egy hangszórón szólal meg....ekkor a hangszórók összeállítása és hangossága határoz meg egy teret...gondolom minden más sávra van felvéve keverve, de hol van itt az együttjátszás tere?
A megoldás lelke a keverőpult, amely bemeneteként fogadja külön-külön az egyes hangszerek szólamait rögzítő hangsávokat, vagy közvetlenül a mikrofonoktól, vagy előre rögzítve soksávos magnóról, egyéb háttértárolóról.
Nagyon leegyszerűsítve a keverő képes arra a trükkre, hogy minden egyes bemeneti sávot adott amplitúdóval (hangerővel), fázissal (időbeli eltolással), ha szükséges önálló ekvalizációval, zengetéssel a keverő kimenő csatornái közül egyhez vagy többhöz hozzáadja, keverje.
A hallgató fejének két oldalán, tehát bizonyos távolságra csücsülő, adott iránykarakterisztikával bíró fülekben a hangfalak felől eltérő fázissal és amplitúdóval érkező hangrezgések keltenek ingerületeket. Ezeket interpretálva az emberi elme a zenei élményben az egyes felismert hangmintázatok (mondjuk egy-egy hangszer) forrását "térben elhelyezkedve" véli hallani.
A keverőmérnök a stúdióban a keverő előtt ülve az egyes csatornákat a fentiek szerint adjusztálva, az eredményt a kontroll monitorokon rögtön visszahallgatva állítja be a kívánt térszerű hatást. Nyilván többnyire az előadó jóváhagyásával.
A fázis és amplitúdó viszonyok állítgatásával egészen elképesztő hatásokat lehet elérni, még a sztereó két hangszórójával is!
Ha megteheted, ülj le a sweet spotba otthon, tedd fel Roger Waters "Amused to Death" c. albumát, tekerd fel a kakaót, csukd be a szemed, és figyelj arra, hol ugat fel egy kutya, hol szólal meg egy reszelős öreg hang a rádióból, hogy dübörög egy mennydörgés keresztül a szobán, vagy vonul végig egy szán csilingelő csengőkkel.
Mindez az előtted álló két hangfal közvetítésével.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó

tunerman írta:
2026.07.31., pén. 10:28
High Fidelity (természethű hangközlés)

youtu.be/j2Jp3K4bSOo

Tudom hibbant vagyok...meg nyilván digitalizálás ellenes...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3459

Hozzászólás Szerző: tunerman »

High Fidelity (természethű hangközlés)

youtu.be/j2Jp3K4bSOo
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó

tunerman írta:
2026.07.31., pén. 09:56
juliush írta:
tunerman írta:
2026.07.31., pén. 06:47
... Az említett újrakevert (remastered) világról nem mondanék semmit, mert az nem HiFi, tehát szóra sem érdemes :smile29:
Bár elhatároztam, hogy csak hátradőlök, és élvezem a fodrokat a tavacska felszínén, de ez szíven ütött!
Aztán rájöttem, hogy bizonyára arra céloz, hogy a leképzett frekvenciatartomány már rég nem 40-16000Hz... :D

Habár mókás a hozzászólás, de a digi keverőpultok és a mögöttük ülő önjelöltek hangzás rombolása örökre megmarad. Ennek bizonyítéka a Compact Disc nyomtatott ADD felírata. :smile51:
TJ.
Bár CD topik így messzire kerülünk, de érdemes lenne előbb tisztázni, mit is tekintünk zenei felvételnek, illetve ki mit fogad el...
Mondjuk nálam ezek a stúdió keverések (egyik felénekli Chicagoban a másik rágitározik Dallasban, aztán adnak neki szintit és egyéb gépzene kíséretet....ez persze sarkítás volt rendesen) nem igazán az élőzene kategória, ha ilyen modern felvételeket hallok azonnal hallom a hangképen a "modernitást" de ez bizonyára jócskán az én balfékségem és berögzültségem...

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2026.07.31., pén. 09:56
...a digi keverőpultok és a mögöttük ülő önjelöltek hangzás rombolása örökre megmarad...
Akkor még egy kis szösszenet a keverőpult mögött ülő, önjelölt rombolóról, Steven Wilsonról.
(És arról, hogy mennyire feleslegesen értelmetlen ilyen dogmaszerű kijelentéseket tenni a digitális stúdiótechnológiára és annak folyamataira vonatkozó alapvető ismeretek nélkül, pusztán előítéletekre támaszkodva.)

Ezúttal a Jethro Tull legendás "Aqualung" lemeze a téma:

Ian Anderson hírhedten utálta az eredeti Aqualung keverést. A felvételek a londoni Morgan Studios egy olyan új, hatalmas termében készültek, aminek borzalmas volt az akusztikája, ráadásul a szomszéd teremben épp a Led Zeppelin rögzítette a negyedik lemezét, ami a falakon keresztül folyamatosan áthallatszott. Az eredeti mesterszalagok tele voltak fázishibákkal, a hangkép "sáros" volt, Anderson éneke és a fuvola pedig mintha egy vastag sötétítőfüggöny mögül szólt volna.

Amikor Wilson elővette a több mint 40 éves soksávos szalagokat, nem a megszokott stúdiós utat választotta. Kíméletlen mérnöki precizitással helyretette a sávok közötti fáziscsúszásokat és azokat a mikro-időzítési hibákat, amiket 1971-ben az analóg keverőpulton fizikai képtelenség lett volna korrigálni. Ezt egyetlen mezei "remaszter" sem tudta volna megjavítani, mert a hibák magukban a nyers sávokban voltak kódolva.

Anderson reakciója nagyon beszédes volt: saját bevallása szerint Wilson munkája nem megváltoztatta a lemezt, hanem szó szerint megmentette azt. Végre előkerült az alsó-közép tartomány sűrű masszájából az akusztikus gitárok valódi teste, a dobok tranziense, és a tér rétegeződése.

Egy dedikált, felbontóképes láncon ez a különbség nem csupán egy "kicsit tisztább" hangzást jelent. Egy komolyabb rendszer azonnal megmutatja, ahogy egy fárasztó, tompa archív felvételből hirtelen egy lélegző, háromdimenziós akusztikus esemény lesz. Ez az a pont, ahol az utólagos digitális jelfeldolgozás (DSP) és a reverz mérnöki munka nem megöli a zenét, hanem visszaadja azt.
Gyula 

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
tunerman írta:
... Az említett újrakevert (remastered) világról nem mondanék semmit, mert az nem HiFi, tehát szóra sem érdemes :smile29:
Bár elhatároztam, hogy csak hátradőlök, és élvezem a fodrokat a tavacska felszínén, de ez szíven ütött!
Aztán rájöttem, hogy bizonyára arra céloz, hogy a leképzett frekvenciatartomány már rég nem 40-16000Hz... :D

Habár mókás a hozzászólás, de a digi keverőpultok és a mögöttük ülő önjelöltek hangzás rombolása örökre megmarad. Ennek bizonyítéka a Compact Disc nyomtatott ADD felírata. :smile51:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:

Mellesleg a "remastered" nem egyenlő az újrakeveréssel,
  • míg az előbbinél az eredeti (sztereo, kvadro, háromcsatornás) keverést az eredeti arányok megtartása mellett frissítve,
  • az utóbbi esetén a felvétel során készített eredeti, legtöbbször soksávos mesterszalagról újrakeverve
készítik el a célmédiumnak megfelelő csatornaszámmal és fizikai jellemzőkkel a gyártás alapjául szolgáló mesterszalagot.

Nyilván szubjektív minden ilyen vélemény, de az egyik örök kedvencem a "Tubular Bells", amelyből rendelkezem német nyomású LP-vel, korai CD-vel, SACD-vel is, de mindegyik elbújhat a 2009-es remix mellett, amelyet maga az előadó követett el.
Nem véletlenül, saját maga is úgy érezte, egyébként sok más előadóhoz hasonlóan, hogy az akkoriban rendelkezésére álló technológiával még nem tudta teljes egészében megvalósítani művészi és hangzásbéli elképzeléseit.

És akkor ismét az Ikrek, Steven Wilsonról:

A King Crimson esete: Robert Fripp és a tökéletes kontroll
A zenekar agya, alapítója és diktátora, Robert Fripp hírhedten kontrollmániás, és a legmagasabb mérnöki/zenei elvárásokat támasztja mindenkivel szemben. Fripp személyesen hagyta jóvá és felügyelte Steven Wilson munkáját az egész King Crimson katalóguson (a 40. évfordulós kiadásoknál).

Fripp nyilatkozataiból és a kiadványokhoz fűzött kommentárjaiból kiderül, hogy maximálisan elégedett volt. Miért engedte be Wilsont a szentélybe?
  • A bizalom alapja: Wilson nem egy külsős stúdiómérnök, hanem maga is progresszív rock zenész (Porcupine Tree). Érti a bonyolult poliritmiát, a fázisviszonyokat és az akusztikus hangszerek valódi hangját.
  • Közös munka: Fripp sok esetben ott ült Wilson mellett, és A/B tesztelték az új sávokat az eredeti 1969-es, '70-es évekbeli vinyl nyomásokkal, hogy az alapkarakter megmaradjon.
Miért rajonganak a zenészek Steven Wilsonért?
Ian Anderson (Jethro Tull), Andy Partridge (XTC) és Steve Howe (Yes) is egyöntetűen ódákat zengenek Wilsonról. Ennek oka Wilson szigorú, mérnöki restaurációs filozófiájában keresendő, amely gyökeresen eltér az átlagos stúdiós gyakorlattól.

Wilson nem "remaszterel", hanem "remixel". Ez a legfontosabb technikai különbség:
  • A remastering során a mérnök kap egy kész, lekevert kétcsatornás sztereó mesterszalagot, és azon tologatja az EQ-t és a kompresszort. Itt a hibák (pl. egy tompa pergődob) már bele vannak sütve a jelbe, javítani csak kompromisszumokkal lehet.
  • A remix (amit Wilson csinál) azt jelenti, hogy előveszik a 8, 16 vagy 24 sávos eredeti szalagokat (ahol a gitár, az ének, a dob külön sávon van).
Wilson zseniális mérnöki algoritmusa:
  • A digitális klón: Digitalizálja a multitrack sávokat a legmagasabb felbontásban, mindenféle beavatkozás nélkül (flat transfer).
  • A reverse engineering: Mielőtt bármit megváltoztatna, szoftveresen milliméterre pontosan újraalkotja az eredeti sztereó keverést. Fázis- és szinthelyesen lemodellezi az eredeti hangmérnök (pl. Eddie Offord) döntéseit, a panorámázást és a reverbeket.
  • A mikrosebészeti beavatkozás: Csak ezután, az eredeti mixet megtartva tisztítja ki az alsó-közép tartomány "sarát", távolítja el a szalagzajt, és helyezi el a hangszereket egy sokkal precízebb 3D-s térben. Soha nem használ brickwall limitert, a dinamikatartományt (DR) szinte érintetlenül hagyja.
Az eredeti alkotók (mint Fripp vagy Anderson) azért fogadják kitörő örömmel ezeket a keveréseket, mert végre azt hallják vissza a stúdiómonitorokon, amit annak idején a feljátszóban hallottak, mielőtt a sokszoros generációs másolás és a vinyl-kompromisszumok elfedték volna a részleteket.
Gyula 

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1172

Hozzászólás Szerző: chord_ »

juliush írta:
Gemini_CD-generációk.pdf
Ez azért kicsit rémisztő....
Totális káosz.
Mekkora szerencse, (nekem), hogy az Early Music felfutása '93-'95 körül kezdődött, ahol a felvételek már az új világ rendje szerint készültek.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy minden egy kaptafára készült.

Elég jól meg lehet különböztetni a hang-megvalósítási hozzáállásokat.

Kép

Kép
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - TT DAC - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 717

Hozzászólás Szerző: Snipi »

A jól szóló CD-kel kapcsolatban annyit tennék hozzá, hogy van pár régi (nem tudom hányas kiadású) Telarc Digital CD-m. (Az is biztos digitális felvétel, de kit érdekel.) Általában Jacques Loussier felvételek (én nem annyira szeretem - bár a Négy Évszak meg az Erik Satie: Gymnopédies & Gnossiennes teccik - , aputól örököltem őket, de ő inkább a hangminőség miatt vásárolt ilyeneket) eredeti USA (onnan hozta őket anno az öreg) cuccok. No azok bakker tényleg k...va jól szólnak. (Bár maga a zene hagy helyenként némi kívánnivalót maga után főleg André Arpino dobolás, főleg a Ravel Boléro CD-n ... )

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1298
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

tunerman írta:
2026.07.31., pén. 08:59
Én csak reagáltam rá :smile29:
TJ.
Én meg rád reagáltam. :kiss:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Robici írta:
2026.07.31., pén. 08:40
tunerman írta:
2026.07.31., pén. 07:44
Az a nem kicsit puffanó beszólás, hogy a korai CD kiadványok az LP vágáshoz keszített szalagokból lettek volna bedigitalizálva - hát nem semmi ötlet, ekkora lejáratása a digitális formátum világának :D .
Akkor a 45-50dB dinamikatartományú, leszűkített frekvenciaátvitelű felvételekkel bízonyították, hogy a Compast Disc a jővő királya?
Hol a >90dB dinamika? Hol az 20Hz-20kHz frekvenciaátvitel? És a 0,005% THD?

https://www.dutchaudioclassics.nl/phili ... _cdplayer/

TJ.
Na ne már. Már az LP korszak végén is az volt a menő (legalábbis így akarták eladni), ha "Digital Recording" volt az LP-re írva. Az új CD-knél is mindegyiken jól láthatóan hirdették, ha az digitális felvétel volt nem pedig analóg mert az volt az igazi. Ha már annyira CD100 über alles akkor elég lenne csak belelapozni a hozzá adott katalógusba ahol külön kiemelik ha egy lemez digitális felvétel, meg még a tokokon is ott figyel a "digital recording" plecsni.

Eltévesztetted a beidézett hozzászólást - nem én írtam/okoskodtam az LP-re előkészített szalagok bedigitalizásáról a Compact Disc-ek gyártásához.
Én csak reagáltam rá :smile29:
TJ.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tunerman írta:
2026.07.31., pén. 07:44
Az a nem kicsit puffanó beszólás, hogy a korai CD kiadványok az LP vágáshoz keszített szalagokból lettek volna bedigitalizálva - hát nem semmi ötlet, ekkora lejáratása a digitális formátum világának :D .
Akkor a 45-50dB dinamikatartományú, leszűkített frekvenciaátvitelű felvételekkel bízonyították, hogy a Compast Disc a jővő királya?

TJ.
Na ne már. Már az LP korszak végén is az volt a menő (legalábbis így akarták eladni), ha "Digital Recording" volt az LP-re írva. Az új CD-knél is mindegyiken jól láthatóan hirdették, ha az digitális felvétel volt nem pedig analóg mert az volt az igazi. Ha már annyira CD100 über alles akkor elég lenne csak belelapozni a hozzá adott katalógusba ahol külön kiemelik ha egy lemez digitális felvétel, meg még a tokokon is ott figyel a "digital recording" plecsni.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 831

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Nekem jó lesz az eredeti angol...
R-708318-1263225944.jpg
R-708318-1263225944.jpg (62.14 KiB) Megtekintve 301 alkalommal
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2026.07.31., pén. 07:51
dixie-chicken írta:
2026.07.31., pén. 07:01
juliush írta:
Gemini_CD-generációk.pdf
Jetho Tull "Aqualung":

2011 Steven Wilson Remix. : a zene szó szerint kinyílt, mintha levettek
volna egy takarót a hangfalakról. kompresszió elhagyásával a

Miles Davis "Kind of blue:

Az 1997-es remaszter. Előkeresték a
háromsávos eredeti biztonsági
másolatokat, korrigálták a
sebességhibát, és az újrakeverésnél
helyreállt a hangszerek valódi teste és
lecsengése.

A Wilson féle újrakevert "Aqualung" az a remixek doktori disszertációja...amikor megjelent,magam is kételkedtem az egészben,nagyon sokáig nem mertem meglépni,jól ismert felvétel volt számomra LP és CD-én,de úgy voltam vele,hogy azon semmit nem lehet javitani...aztán mégis :smile32:
Ok,de ez egy szélsőséges példa,egyrészt mert az aqualungot 83!-ban adták ki először cd-én,és ettől,meg 2011 közt azért volt nem kevés felújított kiadás is.Nem kételkedve persze a Wilson féle kiadás jóságáról,csak legyünk tényszerűek. Nekem ez 98-as kiadásban van meg,nem panaszkodom.
ugyanezen elvre alapozzák ma az újrakiadásokat az újrakiadók amikor piacra dobják pl a "50th anniversary" változatát valamelyik ismert felvételnek...a tehnika azon része amely a meglévő master után van,amikor az elkészült ,sokat fejlődött..

:napsut:
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó

dixie-chicken írta:
juliush írta:
Gemini_CD-generációk.pdf
Jetho Tull "Aqualung":

lecsengése.

A Wilson féle újrakevert "Aqualung" az a remixek doktori disszertációja...amikor megjelent,magam is kételkedtem az egészben,nagyon sokáig nem mertem meglépni,jól ismert felvétel volt számomra LP és CD-én,de úgy voltam vele,hogy azon semmit nem lehet javitani...aztán mégis :smile32:
Én csak saját kútfőből merítgetek...
Van egy efféle remastered nagyra tartott Kind of Blue LP egy barátomnál (a rendszert most hagyjuk, modern 100 millió fölé hajazó "csoda" minden földi jóval) aztán elvittem a japán első kiadást (nyilván az sem olcsó) és összehasonlítottuk...

A japán LP (So what) elindítása után fél perccel rám nézett, és azt mondta félszeg mosollyal:
- Hát ez más!....nagyon más...

(nyilván ez LP de véleményem szerint CD fronton ugyan ez történik...)

Szerintem az hogy valójában hogy szólt a híres felvétel nagyjából azok tudnák eldönteni, akik akkor ott voltak, hallották...de már nem élnek...
Mint ahogy (közel hatvan éves lévén) 20 év múlva majd a fiam nézegeti a japán LP-met, hogy mit kezdjen vele, miután eltemetett...

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2271

Hozzászólás Szerző: Shimano »

dixie-chicken írta:
juliush írta:
Gemini_CD-generációk.pdf
Jetho Tull "Aqualung":

lecsengése.

Ok,de ez egy szélsőséges példa,egyrészt mert az aqualungot 83!-ban adták ki először cd-én,és ettől,meg 2011 közt azért volt nem kevés felújított kiadás is.Nem kételkedve persze a Wilson féle kiadás jóságáról,csak legyünk tényszerűek. Nekem ez 98-as kiadásban van meg,nem panaszkodom.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

TJ.
Csatolmányok
Philips CD100 Perfect Sound Forever .jpg

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
Gemini_CD-generációk.pdf
Jetho Tull "Aqualung":

lecsengése.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
Gemini_CD-generációk.pdf

A múltat elemezni lehet, de megváltoztatni nem :smile53:
(Több probléma is van, két példát említek)

1. Ugyanannak a CD lemeznek a "01" kiadása jobb hangzású mint a későbbiekben kiadott...pl. a "02", de a további újra nyomatok ismét hanyatlást mutatnak
(Getz/Gilberto Carnegie Hall #2)

2. Az eredeti USA CD kiadásnak az európiai gyártású darabja (Holland, Német) sajnos gyengébb hangzású - a kiadványok élénk színei pedig elhalványultak :D
(Natalie Cole Unforgettable)

3. Az említett újrakevert (remastered) világról nem mondanék semmit, mert az nem HiFi, tehát szóra sem érdemes :smile29:
TJ.
Csatolmányok
Getz-Gilberto Carnegie Hall #2 CD 01 & 02.jpg
Natalie Cole CD USA vs Europe.jpg
Natalie Cole CD USA & Europe.jpg

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

juliush írta:
Csak átfutottam, de ez alapján ez a kijelentés:
"amíg "modern" kiadású felvételeket játszok le, addig egy nagyon jó cd játszót hallgatok, mikor pedig ezeket, akkor LP vonalra tévedek."
Végülis teljesen racionálisan alátámasztható. :smile29:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”