25en szavaztunk. De hogy lehet látni az eredményt?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
Nekem csak 2,5 utas de bejelöltem hogy 3 utas álló. :-)
Ugyan én csak 14 négyzetméteres, de füleleknek hála, basszuscsapdákkal elég jól kezelt szobában hallgatok. Tavaly több dobozt is kipróbáltam itthon, mérőmikrofonnal is méricskéltem őket és nekem is az a meglátásom, hogy a kis dobozt hiába tesszük be kis szobába, lesz ugyan egy adott frekvencián egy jó nagy kiemelése (máshol meg beszakadása) de attól még rendes mélye ugyanúgy nem lesz, hiába a kis szoba.
Ugyan én csak 14 négyzetméteres, de füleleknek hála, basszuscsapdákkal elég jól kezelt szobában hallgatok. Tavaly több dobozt is kipróbáltam itthon, mérőmikrofonnal is méricskéltem őket és nekem is az a meglátásom, hogy a kis dobozt hiába tesszük be kis szobába, lesz ugyan egy adott frekvencián egy jó nagy kiemelése (máshol meg beszakadása) de attól még rendes mélye ugyanúgy nem lesz, hiába a kis szoba.
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2697
Ahogy az ifjú mormoták kézikönyve is mondja:
"Membrán felület nem helyettesíthető csak membrán felülettel"

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 860
dixie-chicken írta: ↑2025.05.09., pén. 13:19Nekem volt Dynaudio Contour 1.8 MKII, nagyon jo hangfal de azert melle nem allhat a mostani ATC hangfalaimhoz. En is szeretem megtekerni a hangerot es bizony ehez kellenek ezek az ATC-ek. Akinek meg nem volt lehetosege otthon meghallgatni egy nagyobb hangfalat csak azok irjak, hogy az felesleges. Inkabb valasztom a kisebb szobat nagyobb hangfallal mint a nagy szobat kisebb hangfallal.-CB- írta: ↑2025.05.09., pén. 11:06egy jó ismim,munkahelyi kollégájának,vannak ilyen JBL-jei,lakótelepi lakásban,nappali kb 32-35m2,falratolva,4db Luxman M02 végfok társaságában,amelyek modifikálva lettek,Bryston aktiv váltoval,streaming a fő forrás,Van Damme kábelezés...ismim volt meghallgatni,annyit mondot,hogy életében még nem hallotta Miles Davis "Bitches Brew"-ját olyan jól szólni,mint azon a nagy JBL-es rendszeren...neki is van egy pár rendszere a nappalijában ami kb 25m2,Quad ESL57,Magna Acoustica szélessávú,KEF KIT CS1 (LS3/5) ezeket rosálja,és az amplifikációt is,Quad 33/303,SET211(DIY)+passziv előfok,van kb 9-10000LP,egy kis létra be van készitve a nappaliba a felső polcokon lévő LP-ék elérése végett,kb 40% komolyzene,a többi ami a csövön kifér,kemény rock,prog-rock,klasszikus rock,jazz,blues...még szerencse hogy nem mindenki a tömjénezett,ahitatos zenei és hifista életét élitottyi írta: ↑2025.05.09., pén. 10:53
Most olvastam egy forumon, hogy miert is kellene a nagyobb monitorsugarzo egy kisebb helysegben, mondjuk igaz, hogy itt studiokrol van szo es szukseges az akusztikat is rendbe tenni miutan bent van a nagy hangfal.
https://gearspace.com/board/studio-buil ... rooms.html
Nekem mar masodik nagyhangfalam van kb 20 nm-es szobaban es nem bantam meg, sot de az akusztika rendbetetele meg varat magara
Es vegul legyen itt egy szamodra elrettento pelda.![]()
Asszem én itt inkább a kertben maradnék, és élvezném a környezetet :-)
Nem sok értelme van ekkora dobozokat falra tolva, ilyen közel egymáshoz tenni. Mondom ezt úgy, hogy volt alkalmam az utódjaikat hallgatni egy bő 100m2-es helyiségben.![]()
![]()
![]()
megyek feltekerem magam is rendesen a hangerőt most,Bob Marley "Exodus"-án,had röfögjön a basszgitár ahogyan kell,fúvósok karistoljanak rendesen, Bob ritmúsgitárja is tépje a ritmust penge élesen...
![]()
A nagy feluletu membrant nehez helyettesiteni kissebb membrannal meg ha tobb is van belle.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2624
-CB- írta: ↑2025.05.09., pén. 11:06egy jó ismim,munkahelyi kollégájának,vannak ilyen JBL-jei,lakótelepi lakásban,nappali kb 32-35m2,falratolva,4db Luxman M02 végfok társaságában,amelyek modifikálva lettek,Bryston aktiv váltoval,streaming a fő forrás,Van Damme kábelezés...ismim volt meghallgatni,annyit mondot,hogy életében még nem hallotta Miles Davis "Bitches Brew"-ját olyan jól szólni,mint azon a nagy JBL-es rendszeren...neki is van egy pár rendszere a nappalijában ami kb 25m2,Quad ESL57,Magna Acoustica szélessávú,KEF KIT CS1 (LS3/5) ezeket rosálja,és az amplifikációt is,Quad 33/303,SET211(DIY)+passziv előfok,van kb 9-10000LP,egy kis létra be van készitve a nappaliba a felső polcokon lévő LP-ék elérése végett,kb 40% komolyzene,a többi ami a csövön kifér,kemény rock,prog-rock,klasszikus rock,jazz,blues...még szerencse hogy nem mindenki a tömjénezett,ahitatos zenei és hifista életét élitottyi írta: ↑2025.05.09., pén. 10:53Most olvastam egy forumon, hogy miert is kellene a nagyobb monitorsugarzo egy kisebb helysegben, mondjuk igaz, hogy itt studiokrol van szo es szukseges az akusztikat is rendbe tenni miutan bent van a nagy hangfal.
Nekem mar masodik nagyhangfalam van kb 20 nm-es szobaban es nem bantam meg, sot de az akusztika rendbetetele meg varat magara
Asszem én itt inkább a kertben maradnék, és élvezném a környezetet :-)
Nem sok értelme van ekkora dobozokat falra tolva, ilyen közel egymáshoz tenni. Mondom ezt úgy, hogy volt alkalmam az utódjaikat hallgatni egy bő 100m2-es helyiségben.![]()
![]()
![]()
megyek feltekerem magam is rendesen a hangerőt most,Bob Marley "Exodus"-án,had röfögjön a basszgitár ahogyan kell,fúvósok karistoljanak rendesen, Bob ritmúsgitárja is tépje a ritmust penge élesen...
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
főleg, ha bedugtok egy fejhallgatót és kiderül, hogy jól is szól, ami a lexikon szerint nem szólhat jóltottyi írta: ↑2025.05.09., pén. 10:53
youtu.be/xYZtfXnGRm0

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Nem sok értelme van ekkora dobozokat falra tolva, ilyen közel egymáshoz tenni. Mondom ezt úgy, hogy volt alkalmam az utódjaikat hallgatni egy bő 100m2-es helyiségben.
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1209
Asszem én itt inkább a kertben maradnék, és élvezném a környezetet :-)tottyi írta: ↑2025.05.09., pén. 10:53Most olvastam egy forumon, hogy miert is kellene a nagyobb monitorsugarzo egy kisebb helysegben, mondjuk igaz, hogy itt studiokrol van szo es szukseges az akusztikat is rendbe tenni miutan bent van a nagy hangfal.-CB- írta: ↑2025.05.09., pén. 08:21Igen, errefelé áll a zászlóaudioline írta: ↑2025.05.08., csüt. 22:20
Népszokások? A többség az tudja a tutit? Nagy nagy nagy NAGY monitor. Az a jó. Az a tuti. Ezt szeretnéd hallani? :)))))
10 - 60 m2 hallgatási körülmények. Talán ez is szempont lehet, kinek mi vált be, az amúgy elképesztően szubjektív ízlésben és értékítéletben, a startvonal és célérés metamorfózisában....
Sokakat nem érdekli, mekkora a szoba. Láttunk 400 literes dobozokat 15 m2-en, de pl. én hallgatok kismonitort (is) 35 m2 szobában.
youtu.be/xYZtfXnGRm0
Nem sok értelme van ekkora dobozokat falra tolva, ilyen közel egymáshoz tenni. Mondom ezt úgy, hogy volt alkalmam az utódjaikat hallgatni egy bő 100m2-es helyiségben.
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 860
Most olvastam egy forumon, hogy miert is kellene a nagyobb monitorsugarzo egy kisebb helysegben, mondjuk igaz, hogy itt studiokrol van szo es szukseges az akusztikat is rendbe tenni miutan bent van a nagy hangfal.-CB- írta: ↑2025.05.09., pén. 08:21Igen, errefelé áll a zászlóaudioline írta: ↑2025.05.08., csüt. 22:20Népszokások? A többség az tudja a tutit? Nagy nagy nagy NAGY monitor. Az a jó. Az a tuti. Ezt szeretnéd hallani? :)))))
10 - 60 m2 hallgatási körülmények. Talán ez is szempont lehet, kinek mi vált be, az amúgy elképesztően szubjektív ízlésben és értékítéletben, a startvonal és célérés metamorfózisában....
Sokakat nem érdekli, mekkora a szoba. Láttunk 400 literes dobozokat 15 m2-en, de pl. én hallgatok kismonitort (is) 35 m2 szobában.
Es vegul legyen itt egy szamodra elrettento pelda.

youtu.be/xYZtfXnGRm0
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 665
Na de azért van némi hiányosság a szavazásban, hogy zárt vagy nyitott az a hangfal? Nekem a 3 utas nagymonitorom pl. zárt....tunerman írta: ↑2025.05.09., pén. 09:20Ezzel a "savazással" inkább a zenehallgatói preferenciákat próbálhatod kideríteni![]()
A felsorolásban a két nagyon eltérő hangfaltípus (szélessávú vs. 3, vagy többutas nagy monitor), teljesen más hangzás és zenei világot jelent. Arról nem is szólva, hogy a jobb szélessávúak csak elképesztő tudású Front End-el képesek meggyőzően teljesíteni.
A 3 utas nagy monitorok több száz wattjához meg nem fűznék semmi magyarázatot, mivel soha sem voltam azon a vonalon![]()
TJ.
Bár egy szavazás nem sokban segít szvsz sem, hogy kinek mi lenne az ideális.
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2688
Ezzel a "savazással" inkább a zenehallgatói preferenciákat próbálhatod kideríteni
A felsorolásban a két nagyon eltérő hangfaltípus (szélessávú vs. 3, vagy többutas nagy monitor), teljesen más hangzás és zenei világot jelent. Arról nem is szólva, hogy a jobb szélessávúak csak elképesztő tudású Front End-el képesek meggyőzően teljesíteni.
A 3 utas nagy monitorok több száz wattjához meg nem fűznék semmi magyarázatot, mivel soha sem voltam azon a vonalon
TJ.

A 3 utas nagy monitorok több száz wattjához meg nem fűznék semmi magyarázatot, mivel soha sem voltam azon a vonalon

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8806
Régóta, többször előforduló vita téma a hangsugárzók méretezése a lehallgató helyiséghez. Ezt tetézik a hallgatási szokások, a hallgatott muzsika összetétele és a hallgató hallása is. Nem lehet általános igazságokat felállítani a variációk nagy száma miatt. Alap ajánlások persze helytállóak, vagy kiinduló pontok lehetnek.-CB- írta: ↑2025.05.09., pén. 08:21Igen, errefelé áll a zászlóaudioline írta: ↑2025.05.08., csüt. 22:20Népszokások? A többség az tudja a tutit? Nagy nagy nagy NAGY monitor. Az a jó. Az a tuti. Ezt szeretnéd hallani? :)))))
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Nekem az a youtube-os videó tetszett (egyszer valahogy feljött) ahol egy japó öreg szobáját mutatják (nem volt nagy) benne két JBL Everest-el meg a fene tudja mennyi csöves meg stb. cuccal. A hűtőajtót is csak résnyire lehetett kinyitni a sok ketyere miatt ... 

- -CB-
- Beköltözött
Igen, errefelé áll a zászlóaudioline írta: ↑2025.05.08., csüt. 22:20Népszokások? A többség az tudja a tutit? Nagy nagy nagy NAGY monitor. Az a jó. Az a tuti. Ezt szeretnéd hallani? :)))))
- -CB-
- Beköltözött
Aztán lehet tovább boncolgatni, hogy aktív, passzív, zárt vagy reflex doboz-e ezen belül a legkedveltebb. Gyári, módosított gyári, netán Diy.
Lassan elérünk egy már-már reprezentatívnak tekinthető merítést...
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Népszokások? A többség az tudja a tutit? Nagy nagy nagy NAGY monitor. Az a jó. Az a tuti. Ezt szeretnéd hallani? :)))))
.
- -CB-
- Beköltözött
A Népszokások felderítése :-)
Egyszerűen kíváncsi vagyok, mi a legelfogadottabb, legkedveltebb típus.
Egyszerűen kíváncsi vagyok, mi a legelfogadottabb, legkedveltebb típus.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8806
A fórumon is be lehet állítani szavazást. De mi lenne a célja?-CB- írta: ↑2025.05.08., csüt. 11:09Szeretnék egy szavazást indítani, de nem tudom, hogyan kell.
A téma az lenne, hogy ki milyen rendszerű hangfalat hallgat.
A tipizálás szvsz. úgy lenne, hogy:
-egyutas (szélessávú)
-2 utas (monitor, vagy kis állódoboz)
-3, vagy több utas nagyobb monitor, vagy állódoboz
-sztatikus (elektro, vagy magneto)
-körsugárzó
-különálló rendszer (sub és szatellitek)
Most az aktív-passziv, illetve a zárt, reflex, stb. elkülönítésbe nem mennék bele,
Aki hallgat huzamosabb ideje több félét (mint én), az persze szavazhasson több lehetőségre is.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Oké, eddig így nézünk ki, lehet töltögetni, de Mindenki csak egyszer!

Gyula
- -CB-
- Beköltözött
Működik. A belépőkódot egyben kell beírni.
Összedobtam egy kérdőívet a slido.com-on, a #1740 156-os kóddal elvileg kitölthető, többszörös választási lehetőséggel.
Gyula
- -CB-
- Beköltözött
Szeretnék egy szavazást indítani, de nem tudom, hogyan kell.
-egyutas (szélessávú)
-körsugárzó
Most az aktív-passziv, illetve a zárt, reflex, stb. elkülönítésbe nem mennék bele,
Aki hallgat huzamosabb ideje több félét (mint én), az persze szavazhasson több lehetőségre is.
-egyutas (szélessávú)
-körsugárzó
Nekem már középiskolás koromban (90es évek második fele) volt hifi cuccom (örököltem egy motort, amit eladtunk és abból vettem a használt hifit bizományiban, bár ma már a motor valószínűleg többet érne...). De nekem semmiféle nosztalgikus érzésem nincs azzal kapcsolatban, a kazettákat meg akkor se szerettem csak nem volt más, a CD akkor nekem még elérhetetlen volt. Egyedül a 90es évek CD lejátszóit szeretem ma is de ez már az én ütődöttségem.pali923 írta: ↑2025.05.07., szer. 14:04Hát, ha nem is tizenévesen, de egyetemista koromban a 80-as években már elég sok akkori kortársamnak (velem együtt) az ismerősi körömben is megvolt legalább a lemezjátszó/erősítő kombója, amihez nyilván kellett egy magnó is, hogy egymás cuccait másolhassuk LP-ről.

A mostani tinédzserek közül is néhányan valószínűleg hifi őrültek lesznek mint ahogy a mi generációnkból is néhányan lettek azok.
Pontosan erre írtam hogy egy tinédzsertől irreális elvárás hogy milliós audó rendszerben gondlkodjon. Abban teljes mértékben egyetértek hogy az avulás és eldobás kultúrája nagyon rossz irány, de hát ez se tegnap kezdődött.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3236
És mennyivel praktikusabb, mint anno az ilyesmi hordozható cuccok voltak, amikbe vagyonokat lehetett költeni az elemre (a vételáron felül), és hamar le is merültek. Hangban meg bőven hozzák ezt a szintet ezek a JBL-ek
Csak a Marantz! :-D