Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sub beállítások

cosmo
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: cosmo »

Igen, hiába szól egyformán az erősítő teszthangja elöl és hátul, ha a filmek háttérhangjait ennyire elhanyagolják. És ez annyira általános, hogy nyugodtan használhatod minden filmnél a hangosabb hátsó beállítással.
Ezzel pontosan így vagyok én is. Van olyan film, aminél szólnak rendesen a hátterek (Bourne rejtély - DTS), és pl. Az Oceans elevennél meg sehogy.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Eléggé füleltem, és a legtöbb esetben a filmeket tudom okolni, van hogy a hátsó csatorna szinte nem is szól, vagy csak halk háttérzörej van. Ezért akarok nagyobb hangerőt adni nekik, hogy a térhatás jobban érvényesüljön, de kipróbálom amiket írtatok. Köszönöm a tanácsokat, még szerintem fogok kérdezni
Igen, hiába szól egyformán az erősítő teszthangja elöl és hátul, ha a filmek háttérhangjait ennyire elhanyagolják. És ez annyira általános, hogy nyugodtan használhatod minden filmnél a hangosabb hátsó beállítással.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

Geri
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 13

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: Geri »

Eléggé füleltem, és a legtöbb esetben a filmeket tudom okolni, van hogy a hátsó csatorna szinte nem is szól, vagy csak halk háttérzörej van. Ezért akarok nagyobb hangerőt adni nekik, hogy a térhatás jobban érvényesüljön, de kipróbálom amiket írtatok. Köszönöm a tanácsokat, még szerintem fogok kérdezni

cosmo
Beköltözött
Beköltözött

Sub beállítások

Nálam +1 dB vannak a surroundok, mert közelebb vannak, hozzám, mint a frontok, de méretük kisebb (jóval )

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Sub beállítások

A csatornák -10 - +10db értékeit próbálgatom , nekem pl most az a hangkép szimpatikus ha a frontok , center +3db , a surroundok pedig +5db , de még próbálgatom, ez csak a "hátul is szólj már"-nak a hatása 
Hátul nálam is fel van tekerve. Ez betudható a hangfalaknak, a hosszabb kábleknek, a szoba akusztikájának, meg annak is, hogy a filmeket így keverik. Eltérhet a hallgatási pont és a hangfalak közötti távolság is.

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 3

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: Tami »

Állítgatom állítgatom. 80hz az ok. Level az kb a fele, vagy alatta jó, utána már remeg a szoba és ha 3/4-ig tekerem elvisznek mindent a mélyek.
- ugye ugye.. probalnal ki egy klipsch-t es meglatod oriasi a kulombseg!
A csatornák -10 - +10db értékeit próbálgatom , nekem pl most az a hangkép szimpatikus ha a frontok , center +3db , a surroundok pedig +5db , de még próbálgatom, ez csak a "hátul is szólj már"-nak a hatása 
- ennek igy nincs sok ertelme! ha mindenkepp ezt az aranyt akarod fenntartani, inkabb ajanlom a: frontok, center: 0db es a hatsokra +2db!
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "

Geri
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sub beállítások

Állítgatom állítgatom. 80hz az ok. Level az kb a fele, vagy alatta jó, utána már remeg a szoba és ha 3/4-ig tekerem elvisznek mindent a mélyek.

cosmo
Beköltözött
Beköltözött

Sub beállítások

- szerintem meg nem! a tobb szufla marad a vegfoknak.., minek terhelni ha ugyis ott a szub???
Szvsz itt nagyon fontos lehet, hogy az adott helyen melyik beállítás a megfelelő.

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Sub beállítások

Bass out : sub-ra raktam , esetleg both-on jobb ? egységesebb talán, vagy nem?
Szerintem BOTH-ra állítsd a Bass out-ot.

- szerintem meg nem! a tobb szufla marad a vegfoknak.., minek terhelni ha ugyis ott a szub???
T A M I . H U

Geri
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sub beállítások

Na bújom az erősítő sound menüjét: Minden hangfal SMALL-ra rakva, crossover 80hz.  A subon akkor a HIGH CUT-ot tekerjem 140hz-ig ? Bass out : sub-ra raktam , esetleg both-on jobb ? egységesebb talán, vagy nem?

Sub Phase : Norm vagy Rev : na itt kérnék segítséget, ez hogy mi merre. Van a subon is Norm - Phase kapcsoló, mire állításam, illetve ez mit jelent pontosan?

előre is köszönöm , de valamikor meg kell tanulnom 

A fáziskapcsolót nem lehet innen megmondani, állapítsd meg, hogy a hallgatási helyről melyik állás tetszik jobban. Ha az erősítőn is be lehet állítani, akkor az maradjon NORM és csak a szubon kapcsolgasd.

OK. Tehát , erősítőn phase : norm , subon ezt ettől függetlenül állítgassam norm-rev? vagy ott is maradjon norm és a frekit tekergessem

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Sub beállítások

Na bújom az erősítő sound menüjét: Minden hangfal SMALL-ra rakva, crossover 80hz.  A subon akkor a HIGH CUT-ot tekerjem 140hz-ig ? Bass out : sub-ra raktam , esetleg both-on jobb ? egységesebb talán, vagy nem?

Sub Phase : Norm vagy Rev : na itt kérnék segítséget, ez hogy mi merre. Van a subon is Norm - Phase kapcsoló, mire állításam, illetve ez mit jelent pontosan?

A fáziskapcsolót nem lehet innen megmondani, állapítsd meg, hogy a hallgatási helyről melyik állás tetszik jobban. Ha az erősítőn is be lehet állítani, akkor az maradjon NORM és csak a szubon kapcsolgasd.

Gandalf
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 8

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: Gandalf »

Úgy vettem észre, hogy a subon lévő cross over amennyiben a sub a line bemeneten van, akkor nem játszik. Szóval tökmindegy mit állítok be a subon ami a line bemeneten jön, az megjelenik a subon is. Ezt a teszt dvd-vel ki is mértem. Gondolom a vágásállítás akkor játszik, ha a frontokat keresztülvezeted a subon. Legalábbis a yamahámon így van.

Én is Y kábelt használok. Így hangosabb, de hogy jobb-e azt nem tudom. A leírás szerint ilyenkor a bal oldali bementre kell dugni.

A kérdéseim : van Phase-Normal kapcsoló, ezt mire érdemes ? phasenél tudom lőni a frekit ?

A phase nam a vágófreki álítására való, hanem a membrán mozgásának az ütemét befolyásolja. Ezt hozzá kell lőni a frontokhoz. Ha ellenfázisban vannak elvileg kiolthatják valamilyen mértékben egymás mélyhangjait.

Érdekes módon a yamahán a rev beállítást javasolják. Valószínüleg a mebrán ezen a subon a legtöbb fronthoz képest ellenfázisban mozog.
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W

Geri
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sub beállítások

Na bújom az erősítő sound menüjét: Minden hangfal SMALL-ra rakva, crossover 80hz. A subon akkor a HIGH CUT-ot tekerjem 140hz-ig ?
Bass out : sub-ra raktam , esetleg both-on jobb ? egységesebb talán, vagy nem?

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Sub beállítások

- az van hogy a yamaha annyira lokott modon csinalta meg hogy ihaj, nincs kimondottan dedikalt SUB line-in bemenet! bekap6od.gif
Ez azért van, mert a szubot nem csak házimozi erősítőhöz lehet kötni, hanem sztereó erősítő valamelyik sztereó kimenetére is. Ehhez viszont mindkét csatornáról le kell venni a basszust.
Házimozi erősítő esetén Y kábel helyett egy jó vastag vezetőkeresztmetszetű RCA-RCA koaxkábelt kell venni. Nekem a Ká-Csa Audionál kapható Neotech kábeleket ajánlották, válassz valami vastag erű (az se baj, ha szimmetrikus) audio összekötő kábelt + 2 RCA dugót.

Geri
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sub beállítások

Na akkor az elejéről Cosmo nem ott vettem, itt olvastam a fórumon a hangfalkábel topikban hogy több ember írta az jó megoldás, így vettem egy Y kábelt - de ha szerintetek jobb a másfajta összekötés akkor le fogom cserélni, csak írjátok le mire

A kérdéseim : van Phase-Normal kapcsoló, ezt mire érdemes ? phasenél tudom lőni a frekit ?

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: sajti »

..Y kábel akkor se kell..
- ha megnezed nem azt irtam hogy kell!

Nyertél! Szerintem meg LFE alkalmazásnál a maxra tekert szűrő nem sokat számít. Pláne, ha a hangmérnök - mondjuk - 80Hz-es vágási frekivel csinálta a felvételt, a sub meg 250Hz-en van. Esetleg a fázissal érdemes variálni, de ahhoz sok sok türelem kell (Szomszédoktól pláne )

sajti

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Sub beállítások

..Y kábel akkor se kell..
- ha megnezed nem azt irtam hogy kell!
T A M I . H U

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: sajti »

Na Cosmo én pont ezem filózom , Y kábellel kötöttem be a subot az erősítőbe , ezek szerint az lfe-be ?  Rxv-450 és SW-315. Ezek szerint most maxra kellene lőnöm a vágást és az erősítőben szabályozni ?  Lehet hogy össze-vissza beszélek de ma vettem meg az erősítőt és a subot is 
Mihez kell az Y-kábel? Az erősítőn 1 RCA a sub kimenet és a szubon 1 RCA az LFE bemenet. Mi a másik ág?
Egyébként valahogy úgy érdemes csinálni, ahogy írtad. A szub papírjára persze nem ezt írják, hanem hogy a frontok méretéhez (frekvencia-átviteléhez) válaszd meg a szub vágási frekvenciáját. Itt jön be az, hogy mit tud az erősítő.

- az van hogy a yamaha annyira lokott modon csinalta meg hogy ihaj, nincs kimondottan dedikalt SUB line-in bemenet! bekap6od.gif
- van neki 2 line-in bemenete (Lef - Right) ennyi, gondolom sokan az erosito SUB line-out kimenetet kotik 'Y'-al ebbe a Bal-Jobb bemenetre, ami szvsz. felesleges!
- tovabba amiatt, hogy nincs direkt SUB line-in bemenet bekap6od.gif a yamaha-nal bele lehet nyulni a vagasi frekibe is, amit nem tartok szerencsesnek, mert feleslegesen atmegy a jel egy aktiv szuron - hiaba tekered fel max.-ra

Y kábel akkor se kell. Bőven elég, ha az egyik bemenetre rádugja az erősítő szub kimenetét. Áltatlában a jelölést is úgy csinálják, hogy a LEFT/LFE in....

sajti

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Sub beállítások

Na Cosmo én pont ezem filózom , Y kábellel kötöttem be a subot az erősítőbe , ezek szerint az lfe-be ?  Rxv-450 és SW-315. Ezek szerint most maxra kellene lőnöm a vágást és az erősítőben szabályozni ?  Lehet hogy össze-vissza beszélek de ma vettem meg az erősítőt és a subot is 
Mihez kell az Y-kábel? Az erősítőn 1 RCA a sub kimenet és a szubon 1 RCA az LFE bemenet. Mi a másik ág?
Egyébként valahogy úgy érdemes csinálni, ahogy írtad. A szub papírjára persze nem ezt írják, hanem hogy a frontok méretéhez (frekvencia-átviteléhez) válaszd meg a szub vágási frekvenciáját. Itt jön be az, hogy mit tud az erősítő.

- van neki 2 line-in bemenete (Lef - Right) ennyi, gondolom sokan az erosito SUB line-out kimenetet kotik 'Y'-al ebbe a Bal-Jobb bemenetre, ami szvsz. felesleges!
- tovabba amiatt, hogy nincs direkt SUB line-in bemenet bekap6od.gif a yamaha-nal bele lehet nyulni a vagasi frekibe is, amit nem tartok szerencsesnek, mert feleslegesen atmegy a jel egy aktiv szuron - hiaba tekered fel max.-ra
T A M I . H U

cosmo
Beköltözött
Beköltözött

Sub beállítások

Mihez kell az Y-kábel? Az erősítőn 1 RCA a sub kimenet és a szubon 1 RCA az LFE bemenet. Mi a másik ág?Egyébként valahogy úgy érdemes csinálni, ahogy írtad. A szub papírjára persze nem ezt írják, hanem hogy a frontok méretéhez (frekvencia-átviteléhez) válaszd meg a szub vágási frekvenciáját. Itt jön be az, hogy mit tud az erősítő.

Ez nem vicc! Fogadni mernék rá, hogy a Satsystemben vette Geri a szubot. Ott tanácsolják mindenknek, hogy az erősítőből jővő egy szál kábelt egy Y elosztóval sztereoban kössünk rá a szubra. Igazából nem értem miért jó ez. Kipróbáltuk és sokkal jobb volt a hang, úgy ha kivettük az Y elosztót és az LFE bementre kötöttük rá a kábelt.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Sub beállítások

Na Cosmo én pont ezem filózom , Y kábellel kötöttem be a subot az erősítőbe , ezek szerint az lfe-be ? Rxv-450 és SW-315. Ezek szerint most maxra kellene lőnöm a vágást és az erősítőben szabályozni ? Lehet hogy össze-vissza beszélek de ma vettem meg az erősítőt és a subot is

Geri
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sub beállítások

Próbálkoztam a vágási freki beállításával, de egy valamit nem értek. 
Van a ládán is poti a levágás beállításához, ami jelenleg a legmagasabb értékre 85 Hz-re van belöve. Ha az erösítöt 80 Hz fölé állítom, akkor szerintem a 85 Hz-nél magasabb hangokat is leadja a láda.
Azt nem értem ,hogy a ládán minek a poti ha a beállított érték fölötti hangok is lejönnek.
Lehet, hogy nem jól érzékelem a dolgot, de nem vagyok tisztában ezekkel a vágási frekvenciákkal.

Ha az erősítő szub pre-outját a mélynyomó LFE bemenetére kötöd egy szál kábellel, akkor a szubon a vágási frekit maxra kell csavarni. Mivel így a vágást az erősítő végzi, az azon beállított érték alapján. LFE csatornás bekötéskor nem a szub vág, hanem az erősítő!

Na Cosmo én pont ezem filózom , Y kábellel kötöttem be a subot az erősítőbe , ezek szerint az lfe-be ? Rxv-450 és SW-315. Ezek szerint most maxra kellene lőnöm a vágást és az erősítőben szabályozni ? Lehet hogy össze-vissza beszélek de ma vettem meg az erősítőt és a subot is

daniel.kun
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: daniel.kun »

Van a ládán is poti a levágás beállításához, ami jelenleg a legmagasabb értékre 85 Hz-re van belöve. Ha az erösítöt 80 Hz fölé állítom, akkor szerintem a 85 Hz-nél magasabb hangokat is leadja a láda.
Azt nem értem ,hogy a ládán minek a poti ha a beállított érték fölötti hangok is lejönnek.
Lehet, hogy nem jól érzékelem a dolgot, de nem vagyok tisztában ezekkel a vágási frekvenciákkal.

Ha az erősítő szub pre-outját a mélynyomó LFE bemenetére kötöd egy szál kábellel, akkor a szubon a vágási frekit maxra kell csavarni. Mivel így a vágást az erősítő végzi, az azon beállított érték alapján. LFE csatornás bekötéskor nem a szub vág, hanem az erősítő!

OK!

Köszönöm az infót!

Tovább próbálkozom a helyes vágási freki beállítással. Ha valami még nem lesz világos írni fogok a fórumba.

cosmo
Beköltözött
Beköltözött

Sub beállítások

daniel.kun
Értékelés: 0

Sub beállítások

Hozzászólás Szerző: daniel.kun »

HI! 
Valaki meg tudná modani,hogy a Wharfedale Modus 5-ös hangfalai hány Hz-ig képesek leadni a mélyhangokat?
Kb '96-os kiadású hangfalakról van szó.

Két hete vásároltam egy Denon 1705-ös erőlködőt, Wharfedale WH2-es centert és surround hangfalakat, PC10+ mélynyomót és meghagytam hozza frontnak ezeket a Modus 5-öseket.

Ha még van valakinek ötlete beállítás szinten, akkor azokat is örömmel fogadom.
Leginkább a SUB beallítások érdekelnek.

Előre is köszönöm!!

Általában 80 Hz az egy jó kiindulópont, legtöbbször nem is kell rajta változtatnod. Próbálj folyamatosan emelkedő frekvenciájú jelet hallgatni (teszt lemezeken van ilyen) és az alapján beállítani a vágási frekvenciát.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”