adamthebrave írta: ↑2024.11.04., hétf. 08:43
Ez így jól hangzik, de sem a Roon, sem az Audirvana, sem az MConnect, sem a Jplay nem támogatja, amikhez nekem valamilyen szinten közöm van...
Tényleg jó lenne, ha fontos lenne mindenkinek, hogy a lehető legváltozatosabb forrást tudják nyújtani....
Ez egy érthető probléma, és nem is vagy vele egyedül. Én is sokszor gondolkodtam már rajta, hogy mire váltanék, ha bármilyen okból nem lenne tidal. Annyi biztos, találnánk valamit. Még ezer éve squeezbox és last.fm volt az első streaming élményem, aztán jött a deezer kizárólag pc-ről és telefonról, majd a tidal, többféle eszközről. Időközben próbáltam spotify-t, apple musicot, amazon musicot (ez jól integrálható pl. auralic streamerbe, de annak csak almás appja van), és mindig a tidal nyert az integrálhatóság miatt. Nézzük a piaci részesedés alapján nagyobb szolgáltatókat:
- spotify: nem vagyok formátumnáci, de ez hallhatóan rosszabbul szól, mint a tidal. Utolsó mentsvárnak elmenne, maga a szolgáltatás parádés és az utolsó wifis robotporszívóba is integrálható.
- apple music: eversolo és fiio asztali lejátszókba integrálható, illetve lehetne mac minivel, egérrel, billentyűzettel, tévével mint monitorral bíbelődni.
- tencent: gondolom, csak Kínában érhető el.
- amazon: ez is jó minőség volt az auralicon keresztül, a kínálat is bőséges. Wiim, eversolo, fiio, auralic, blusound, stb támogatja, ez sem lenne elvetendő.
- youtube music: van yt prémium előfizetésem, így ezt is próbáltam, kocsiban rendszeresen használom (érdekesebbek a mixek, mint a tidal esetében). Jobban tud szólni, mint a spotify; az opus kódolás egészen korrekt. Chromecasten keresztül ez is rengeteg eszközbe integrálható, de a komolyabb streamerek nem erre vannak kihegyezve. Nem hiszem, hogy az itteni közönségnek érdemi alternatíva lehet.
- netease, yandex: tudtommal egyik sem érhető el nálunk.
- deezer: kibeszéltük, sok eszköz támogatja, jól szól, jó a kínálat. Persze roon környezetbe nem illeszthető, ez van.
- qobuz: ez sincs hivatalosan nálunk, viszont a tidalhoz hasonlóan számos céleszköz támogatja, ez is érdemi opció lehetne.
Nálam az amazon és a deezer versenyezne. Sajnos a tidal/sporify-féle connect amazonon nincs, deezeren csak natív appot futtató eszközökön érhető el, úgyhogy szokni kellene, hogy több appot használ az ember a lejátszáshoz, de biztos meg lehetne szokni. A roonosoknak szívás lenne, pláne annak, aki megvette a lifetime licencet.
Mindenesetre annyi számomra világos, hogy streamerre érdemes legkevésbé hosszú távra építeni. A dobozod nem fog hamar elavulni, 30-40 éves erősítők is működnek zökkenőmentesen, a streamerek életciklusa ennél jóval rövidebb lehet.