Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Hasonló valós esettel is találkoztam. Egy pécsi hifista ismerősöm már egy éve munkanélküli volt, a családja már komoly pénzügyi problémákkal küzdött, az úriembernek konkrétan szakadt volt a cipője, de 180 ezerért vett egy egzotikus összekötő kábelt. Éppen a boltban voltam a vásárlás idején és végignézhettem, ahogy remegő kézzel átveszi a sok héttel korábban megrendelt díszdobozos portékát. Mindez a 90-es évek elején történt, de a mai napig meghatározza a kábelekhez köthető hozzáállásomat.

Egyébként gyakran felmerül itt kérdésként, miért pont a kábelek váltják ki a legtöbb vitát a hobbitársak között. Azt gondolom erről, hogy a kábelcserélgetés a szegény (magyar) ember tuningja. Egy elektronika, vagy hangsugárzó működésével nagyjából tisztában vagyunk, ezeket nehéz misztifikálni, de a kábelekbe bármit bele lehet magyarázni és hát sokan meg is teszik. Van itt olyan kolléga is, aki a kábeleket tartja egy rendszer legfontosabb elemének. Az általam látogatott angol és amerikai fórumokon is fontos téma ez, de messze nem kavar olyan indulatfelhőket, mint nálunk. A jobbra törekvés számomra tisztelendő tulajdonság, de néha igazán ijesztő példákkal is lehet találkozni. Bár én is foglalkozom kábelek gyártásával, de amikor valaki 40-50e forintért vásárol egy csatlakozót, az már nálam is túlkapásnak minősül.

Szerintem NEM a kábelek váltják ki a LEGTÖBB vitát, kivéve, ha felkészületlen és tapasztalatlan szakkollégák gyanútlanul feszegetni kezdik a dolgot  .

Magyar ember tuningja dolog: más országokban is van DIY-kedés, nyilván a hanyatló, koncepciótlan és félálomban tévelygő nyugaton jóval több pénzt tudnak erre költeni, de ettől még nagyon gyakori sportág, sőt, nem egy vagy két online oldalon, ahol drótot árulnak, komplett összeszerelési leírást adnak minden aprósággal, amire szerintük figyelni kell (kábelcsavarás iránya, menetek száma/méter, dugók, szigetelések, stb.). Illetve talán még arról is lehet olvasni, hogy az adott konstrukcióval mely gyári kábeleket lehet megszorítani.

A kábel a lánc legfontosabb tagja? :-))))))) Ez a szuperlatívusz kicsit megvisz :-))))))))))))))))). Mondjuk, ha arra gondolok, hogy tápkábelek nélkül biztos, h nem szólal meg a lánc, és hiába áll az 50 000 darabos vinyl-gyűjtemény... 

Természetesen a túlmisztifikálás is bejön a képbe, de azt hiszem, ahhoz a túlmisztifikáláshoz képest, amit a PROFI-gyártók folytatnak, a DIY-szint kiscserkészek májkrémuzsija. 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5169

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Összeszámoltam, hogy mind az erősítők, mind a hangsugárzók adásvételi topikjában 3-szor annyi böngésző fórumtag van, mint a kábeles adásvételi topikban.
Ez azért sugall egy s mást...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

kábelek pálcika sorrend nálam:
IC
speaker
hálózati
digit-koax
Természetesen az én rendszerem és ízlésem szerint, USB nálam nincs.

Na majd ha egyszer kipróbálod az én új speaker kábelemet, megfordul a sorrend rendesen :D Sajnos az FTF=0
A digit-koax kábeleknél nagyon számít (jobban, mint az analóg összekötőknél) a csatlakozó dugó és aljzat tisztaság és kenés megfelelő kencével (VdH, Deoxit, KC, stb.)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3496

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

kábelek pálcika sorrend nálam:
IC
speaker
hálózati
digit-koax
Természetesen az én rendszerem és ízlésem szerint, USB nálam nincs.

jott/ment
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 309

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: jott/ment »

Azért ezzel vitáznék... bár mindenkinek más a fontos, de

szerintem egy egy erősítő hangja közel s távol sem esik olyan messzire egymástól, mint pl a hangsugárzóké.
Vegyünk például egy kis monitort meg egy nagy állót a kicsi nagyjából 60Hz alatt néma, a nagy meg 30-ig lemegy
milyen erősítővel lehet produkálni ilyen hatást? nagyjából semmilyennel hacsak nem valami elbarmolt gyári vagy épített vacak.
20-tól 20-ig bűvszó de ezt kb mindegyik erősítő tudja a hangfalakkal ellentétben.
kell a jó forrás de kell a jó hang végére a jó hangfal is. a köztes részek sokkal nüanszabb változásokat hoznak a hangba
pl érvényes ez a kábelekre is, mert egy milliós kábel sem fog soha a monitor hangfalból nagy állót csinálni de még a hangját sem fogja közelíteni hozzá.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Mi mennyire számít relatíve, ha a cél a zenehallgatás (egyénileg elvárt/megszokott/álmodott) élvezeti küszöbértékének elérése:

1. IIIIIIIIIIIIIII -forrás minőség (produkció, felvétel és lejátszás együttesen)
2. IIIIIIIIII       -erősítő minőség
3. IIIIIIIIII       -hangsugárzó minőség
4. IIIII           -készülék-összekötő kábel, (magyarul interconnect, vagy még jobb, IC (intercity??) )
5. IIIII           -hangszórókábel (két vonással kevesebb, ha rövid, két vonással hosszabb, ha hosszú)
6 .IIIII           -hálózati kábel
7 .IIIIIIIIIIII     -hallgatási hely akusztikája
Változnak az arányok annak függvényében, hogy a komponensek minősége milyen. Pl. ha az 1,2,3,7. nagyon jó, akkor a kábelek kevésbé számítanak.
Ha az 1. rossz, nem mindegy, hogy mitől, hiszen egy 1920-ban készült jó előadás még lehet élvezetes, de akkor annak nagyon jónak/érdekesnek kell lennie, hogy elfeledtesse a felvétel technikai gyengeségeit.
Változnak az arányok, ha kirívóan rossz valamelyik komponens, pl. rendesen felborult frekvenciaátvitelű hangsugárzó. 
És végül, de nem utolsó sorban változnak az arányok az egyéni ízlés minőségének függvényében is.  Ízlés minőség, az mi, biztos kiakadnak néhányan. Egyszer van a zenei ízlés -ez pusztán az, ki mit szeret hallgatni, ezen nincs mit vitatkozni, a zenei műfajokat egyenrangúnak célszerű tekinteni. van még a hallgatás ízlése, amit az eredeti felvétel nagyarányú megváltoztatásával jócskán el lehet rontani, pl. a sűrű basszusokkal teli tuc-tuc zenét még nagyobb mély kiemeléssel hallgatja valaki. 

(remélem, nem lesz ketrecharc a pálcikák mennyiségén való vitatkozás következtében )

Néhány napra meg van téma!

Relatíve...

Én - jóval kevesebb tapasztalattal ugyan - de valahogy nehezen tudok fontossági sorrendet felállítani. Az akusztika "felpontozását" viszont maximálisan osztom! 
Hogy egy rendszer (nem csak 20hz-20khz), hanem a hangzást tekintve is "lineáris", e mellett hosszan hallgatható, az eredeti zenei téma érzelem világát is hitelesen tudja vissza adni, szvsz ebben minden komponensnek fontos szerepe van. Elvérezhet a dolog bármelyik "gyengítő" alkotón, ami akár egy kábel is lehet. (Ha már kábeles topik.)

Egyébként ha már mindenképp meg kell nevezni a legfontosabbat, az a 220
.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 790

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lacy »

A jó forrás jelentősége sosem csökken. (Izsák első törvénye)
Egy jó erősítő egy gyengébb hangsugárzón is élvezhetőbb előadást nyújt, mint fordítva.(második törvény)
Egy jó forrás gyengébb erősítővel is jobb választás, mint fordítva.(harmadik törvény)
Remélem mindenki törvénytisztelő állampolgár.

Azért ezzel vitáznék... bár mindenkinek más a fontos, de

szerintem egy egy erősítő hangja közel s távol sem esik olyan messzire egymástól, mint pl a hangsugárzóké.
Vegyünk például egy kis monitort meg egy nagy állót a kicsi nagyjából 60Hz alatt néma, a nagy meg 30-ig lemegy
milyen erősítővel lehet produkálni ilyen hatást? nagyjából semmilyennel hacsak nem valami elbarmolt gyári vagy épített vacak.
20-tól 20-ig bűvszó de ezt kb mindegyik erősítő tudja a hangfalakkal ellentétben.
kell a jó forrás de kell a jó hang végére a jó hangfal is. a köztes részek sokkal nüanszabb változásokat hoznak a hangba
pl érvényes ez a kábelekre is, mert egy milliós kábel sem fog soha a monitor hangfalból nagy állót csinálni de még a hangját sem fogja közelíteni hozzá.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Innentől nyer igazi értelmet az "egypálcikás hifi" - kifejezés
Bár én a hálózati kábelnek egyel kevesebbet adnék.
Ill ezek az arányok a teljes rendszer színvonalának függvényéven változnak:
Ha a hangsugárzó, erősítő nem valami jó, akkor a jó kábelek éa főleg a jó forrás jelentősége nagy mértékben csökken és vice versa.

A jó forrás jelentősége sosem csökken. (Izsák első törvénye)
Egy jó erősítő egy gyengébb hangsugárzón is élvezhetőbb előadást nyújt, mint fordítva.(második törvény)
Egy jó forrás gyengébb erősítővel is jobb választás, mint fordítva.(harmadik törvény)
Remélem mindenki törvénytisztelő állampolgár.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Dorian »

(remélem, nem lesz ketrecharc a pálcikák mennyiségén való vitatkozás következtében )

Innentől nyer igazi értelmet az "egypálcikás hifi" - kifejezés
Bár én a hálózati kábelnek egyel kevesebbet adnék.
Ill ezek az arányok a teljes rendszer színvonalának függvényéven változnak:
Ha a hangsugárzó, erősítő nem valami jó, akkor a jó kábelek éa főleg a jó forrás jelentősége nagy mértékben csökken és vice versa.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

jott/ment
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

Kábel fórumot olvasni számomra bűnös élvezet, pompás szórakozás...Ilyen általános, zamatos, szaftos, fűszeres nincs, mint az avx-en.

Jó, hogy Te is hozzáteszed ehez a magadét...

Ahol tudok, segítek!!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Mi mennyire számít relatíve, ha a cél a zenehallgatás (egyénileg elvárt/megszokott/álmodott) élvezeti küszöbértékének elérése:

1. IIIIIIIIIIIIIII -forrás minőség (produkció, felvétel és lejátszás együttesen)
2. IIIIIIIIII       -erősítő minőség
3. IIIIIIIIII       -hangsugárzó minőség
4. IIIII           -készülék-összekötő kábel, (magyarul interconnect, vagy még jobb, IC (intercity??) )
5. IIIII           -hangszórókábel (két vonással kevesebb, ha rövid, két vonással hosszabb, ha hosszú)
6 .IIIII           -hálózati kábel
7 .IIIIIIIIIIII     -hallgatási hely akusztikája
Változnak az arányok annak függvényében, hogy a komponensek minősége milyen. Pl. ha az 1,2,3,7. nagyon jó, akkor a kábelek kevésbé számítanak.
Ha az 1. rossz, nem mindegy, hogy mitől, hiszen egy 1920-ban készült jó előadás még lehet élvezetes, de akkor annak nagyon jónak/érdekesnek kell lennie, hogy elfeledtesse a felvétel technikai gyengeségeit.
Változnak az arányok, ha kirívóan rossz valamelyik komponens, pl. rendesen felborult frekvenciaátvitelű hangsugárzó. 
És végül, de nem utolsó sorban változnak az arányok az egyéni ízlés minőségének függvényében is.  Ízlés minőség, az mi, biztos kiakadnak néhányan. Egyszer van a zenei ízlés -ez pusztán az, ki mit szeret hallgatni, ezen nincs mit vitatkozni, a zenei műfajokat egyenrangúnak célszerű tekinteni. van még a hallgatás ízlése, amit az eredeti felvétel nagyarányú megváltoztatásával jócskán el lehet rontani, pl. a sűrű basszusokkal teli tuc-tuc zenét még nagyobb mély kiemeléssel hallgatja valaki. 

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Kábel fórumot olvasni számomra bűnös élvezet, pompás szórakozás...Ilyen általános, zamatos, szaftos, fűszeres nincs, mint az avx-en.
Jó, hogy Te is hozzáteszed ehez a magadét...
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Legalább akkora óvatosság szükséges, mintha aknamezőn járkálnánk.
Sokat hozhat a jó tápkábel, ez így igaz.
Óriásit ronthat egy 'jó' tápkábel., ez meg főleg igaz.

Saját tapasztalat az, hogy a krumpli tápkábelekkel jobb a hang, mint az oda nem illő jó/drága/csúcs/stb.. kábelekkel.
Hogy akkor meg minek a vergődés?, mert cables jól mondja, ha mégis megtaláljuk azt, amit a rendszer (magunkat meg a lemezeinket is beleértve) igazán akar, akkor tényleg óriásit javul a hang is, meg a hangmérnök is, meg a lemezeink hangminősége is, meg az áram is, meg az egész zenehallgatásos-szertartás is.

És akad olyan rendszer is, (főleg egybe-rendszerek), ahol a fenti reveláció tápkábelekkel akkor sem következik be, ha fejre állunk.

OFF
ne tekintsd offenzívnak, de végig olvastam ezt a posztodat, és a "tápkábelek" szó helyét fejben kipontoztam hogy be tudok-e helyettesíteni a helyére más hifi-komponenst, és csodák csodája, univerzálissá vált a leírt szöveged.
Aztán még tovább mentem, működik-e ez a leírás ha nem hifiről beszélünk? például gasztronómiáról, vagy egyéb más szubjektivitással telített tevékenységről .. és működött ott is.

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 705

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tollact »

Most én is a partvonalról kibicelek , szerencsére egyik komponensemen sem cserélhető a tápkábel.

Dehogynem! Csak akarni kell! Mire való a forrasztópáka?
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: chord »

Két okból: egyrészt, mert a tápkábel javíthat legtöbbet a rendszered hangján, másrészt amikor meg lesz a jobb hang, akkor jön rá az ember, hogy milyen kár volt eddig nem így hallgatni a zenéket.  

Van mégegy szempont: testmozgásnak sem rossz egy kis dugogatás...

Legalább akkora óvatosság szükséges, mintha aknamezőn járkálnánk.
Sokat hozhat a jó tápkábel, ez így igaz.
Óriásit ronthat egy 'jó' tápkábel., ez meg főleg igaz.

Saját tapasztalat az, hogy a krumpli tápkábelekkel jobb a hang, mint az oda nem illő jó/drága/csúcs/stb.. kábelekkel.
Hogy akkor meg minek a vergődés?, mert cables jól mondja, ha mégis megtaláljuk azt, amit a rendszer (magunkat meg a lemezeinket is beleértve) igazán akar, akkor tényleg óriásit javul a hang is, meg a hangmérnök is, meg a lemezeink hangminősége is, meg az áram is, meg az egész zenehallgatásos-szertartás is.

És akad olyan rendszer is, (főleg egybe-rendszerek), ahol a fenti reveláció tápkábelekkel akkor sem következik be, ha fejre állunk.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

pi61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 32

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: pi61 »

Van aki szerint az első pár méter. 
Na igen, én az energiaforrástól a készülékig vonalon értettem.

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Indy »

A tápkábelekhez szólnék egy gondolattal: többször eszembe jutott, miért fontos a tápkábel, miért van hatással a hangra az az utolsó pár méter. 
Van aki szerint az első pár méter. 
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

pi61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 32

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: pi61 »

A tápkábelekhez szólnék egy gondolattal: többször eszembe jutott, miért fontos a tápkábel, miért van hatással a hangra az az utolsó pár méter. Én arra gondolok, azért, mert ez is szerepet játszik a két készülék közötti kapcsolatban, benne van a jel útjában, a forrástól a végerősítőig. Készítettem olyan kábeleket, amelyeknél minimalizáltam az erősítő és a forrás közötti "jeltávolságot" úgy, hogy a forrás táplálását közvetlenül az erősítő hálózati tápcsatlakozójáról csatlakoztattam,  a fali dugaszba így csak egy kábel ment.  A hangzás csodálatosan lenyugodott, a tér soha nem hallott módon precíz lett. Persze itt sem mindegy, milyen a kábel, főleg a két készülék között. Megér egy próbát! 

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Kábel fórumot olvasni számomra bűnös élvezet, pompás szórakozás. De csak magyarul. Angoloknál, pl. a pinkfishmedia.net-en, viszonylag kevés a kábeles topik, azok is konkrét típusokról szólnak, ezért nem érdekelnek. Ilyen általános, zamatos, szaftos, fűszeres nincs, mint az avx-en.

Becsüljük meg!

Most én is a partvonalról kibicelek , szerencsére egyik komponensemen sem cserélhető a tápkábel.

jott/ment
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

Ha mindennel elégedett akkor nehogy hozzányúljon. De ha egy ilyen fórumot olvas meg esetleg kérdez is akkor ez a "veszély" fennáll.
Kábel fórumot olvasni számomra bűnös élvezet, pompás szórakozás. De csak magyarul. Angoloknál, pl. a pinkfishmedia.net-en, viszonylag kevés a kábeles topik, azok is konkrét típusokról szólnak, ezért nem érdekelnek. Ilyen általános, zamatos, szaftos, fűszeres nincs, mint az avx-en.

Becsüljük meg!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Két okból: egyrészt, mert a tápkábel javíthat legtöbbet a rendszered hangján, másrészt amikor meg lesz a jobb hang, akkor jön rá az ember, hogy milyen kár volt eddig nem így hallgatni a zenéket.  

már megint, ez a szerénység, és deklaratív tudás?
tápkábel javíthat a legtöbbet ... mester, tedd hozzá a diyer kábeleid közül, amiket tekergetsz és kínálgatsz, azok közül neked a tápkábel hoz valami hallható előnyt a többihez képest.
így lenne korrekt ... persze már megszoktuk.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1242

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Most éppen megpróbálunk rábeszélni egy elégedett kollégát arra, hogy ne legyen elégedett??? Haljon meg a szomszéd tehene is?
Ha mindennel elégedett akkor nehogy hozzányúljon. De ha egy ilyen fórumot olvas meg esetleg kérdez is akkor ez a "veszély" fennáll.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11018
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Most éppen megpróbálunk rábeszélni egy elégedett kollégát arra, hogy ne legyen elégedett??? Haljon meg a szomszéd tehene is?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2312

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Ha tetszik, amit hallok, ha nincs hianyerzetem, ha ez mar negy eve igy megy, akkor miert is kene a tapkabelek korul matatnom?

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ha tetszik, amit hallok, ha nincs hianyerzetem, ha ez mar negy eve igy megy, akkor miert is kene a tapkabelek korul matatnom?
Nagyon fontos a megelégedettség elérése. Viszont egyénenként változó, hogy kinek milyen szint (készülékek és egyebek) eredményezik ezt majd végül. A legtöbb HiFista szvsz vagy maximalista, vagy legalább is erős hajlama van rá. Jó részük sosem jut el odáig, mint te, mert megszálottabb. Ez van. Valakinek lételeme zenehallgatás mellett a "kütyüzés". Kikapcsolja. Megpezsdül a vére tőle. Hogy ez az ördögi kör kit tesz boldogabbá és kit fusztráltabbá, más kérdés.

Én a rendszerem kb. 80%-ához kb. 4 éve nem nyúltam, egy-két kábel viszont lecserélődött, mivel találtam jobbat, igen jobbat. Nem attól jobb, hogy szebb vagy drágább, éppen hogy egy részük olcsóbb...hanem attól, hogy jobbá tették a hangzást.
.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”