Nyilván az én tapasztalatom, ami kb. 30-40 emberre szorítkozik, az nem lehet reprezentatív, mindössze arra szerettem volna ezzel rámutatni, hogy a CD, és plána az Lp lejátszás, még koránt sincs kihalófélben, csak mert a lemezeladások ezt mutatják. Az eladási adatok amúgy sem a valós képet tükrözik.Luxor Audio írta: ↑2026.05.18., hétf. 08:08zoli73 írta: ↑2026.05.17., vas. 16:13Annyit azért hozzátennék, hogy ismerősöknél, fórumtársaknál járva, ill. beszélve velük, számomra az rajzolódott ki, hogy a fizikai formátumok(Lp, CD) még mindig jelen vannak, és az általam ismert zenehallgatók kb. fele ezeket használja vagy részben, vagy teljes egészében.Mint minden trendváltozásnál, e kérdésben is nehéz tisztán látni. Mindenki hajlamos a saját hozzáállását általánosnak tekinteni, illetve ebből kiindulni, amit közvetlen környezetében lát, de egyik sem mutatja meg a nagy képet. Foglalkozásom miatt heti 3-5 rendszerrel találkozom, ami ritka betekintést nyújt a hazai hobbitársak zenehallgatási körülményeibe. Nem vezetek statisztikát (sok év után már bánom), de CD lejátszóval nagyon ritkán találkozom. Az LP meglepően gyakori, de gyanítom, ritkán használják, mert már szinte mindenhol ott van a polcon egy streamer is.Alex_Aston írta: ↑2026.05.17., vas. 22:54És én pont azt látom, hogy "régi motorosok" is rendre elengedik a CD formátumot.
Amúgy szerintem önmagunkra nézve kevésbé lényeges, mások mit használnak, rám legalábbis nem igazán hat mások véleménye, a magam útját járom. Nem érzem igazolásnak sem, ha valaki hozzám hasonlóan viszonyul a felmerülő kérdésekhez.
Írásomban szándékosan nem használtam a "jobb hang" kifejezést, mivel ez mindenkinek mást jelent. A CD, LP, streamer közötti tipikus különbségek nem a szokványos hifista jelzők, szempontok mentén rajzolódnak ki. Ahogy Te is írtad, nagyon tanulságos tud lenni ugyanabban a rendszerben, ugyanazon a D/A konverteren összevetni különböző digitális forrást. Szerintem a CD lejátszás sajátosságai nagyon gyorsan meghallhatók, ha nem sodródunk az aktuális divattal és nem csak a hangszínre, részletességre figyelünk.
Egyébként a tegnapi Lemezbörzén - számomra - igen meglepően alacsony volt a látogatók/vásárlók átlagéletkora, korábban legalább 10-15 évvel magasabb számra tippeltem volna, szóval úgy tűnik, a korongozás nem csak az öregek hobbija. Maradjunk realisták: a többség számára az LP és a CD is halott, a Spotify tökéletesen kielégíti zenehallgatási igényeiket, Tidalról és Qobuzról nem is hallottak. No de kit érdekel a többség?![]()
Abban maximálisan egyetértek veled, hogy engem is hidegen hagy, hogy más mit hallgat, mit preferál, viszont egyesek részéről a győzködésből, hogy - Ő jobban tudja nekem mi kellene, csak nem vagyok hajlandó haladni a korral -, köszönöm, de nem kérek.