10-11 év alatt elöregedik a szerkezet kenése (ha van neki ilyenje), igen, nehezebben mozgatja, az okozhatja. Mechanikus órákat 5-6 évente emiatt (is) szokás szervizeltetni, quartz-nál szerkezetfüggő, vidd el elemcserére egy óráshoz, és az (jó esetben) megmondja, érdemes-e valamit vele csinálni. De az is lehet, hogy csak egy elemcsere, és kész, aztán meglátod, az meddig bírja.avl2 írta: ↑2019.08.07., szer. 08:14nekem a karora csak hasznalati targy (lenne), kerdesem van:
31 eve vettem Münchenben egy Seiko quartzorat, elete elsö 15-18 eveben naponta hasznaltam, elegedett voltam vele (havi 1-2 masodperc elteres a pontostol es 4-5 evig birta 1 elemmel).
Utana allt kb. 10-11 evet, tavaly tetettem bele elemet (kb. 800 Ft volt), de avval csak 1 evig birta.
azert allt, mert nem nagyon van ra szüksegem, de neha jol jön(ne)
nem tudom mi lehet ennek az oka, mernökként sokmindent el tudok kepzelni (elem allapota/minösege; az allas soran az oraszerkezet elektronikajaval törtent valami, vagy epp mechanikusan egyre koszosabb, "nehezebb mozgatni a szerkezetet" stb.), kiserletezni annyira nem akarok.
gazdasagos oramegoldast keresek: tetessek ebbe (masik orassal ? van ebben Szentendrehez közel megbizhato ?) elemet, vagy vegyek valami olcso masik orat (milyet hol mennyiert ?) esetleg automatat vagy napelemeset ?
Alapvető: ha az óra elvileg vízálló (esetleg cseppálló), akkor mindenképpen kérdezz rá, hogy az elemcsere után is garantálja-e az órás a víz/cseppállóságát. (800 forintért TUTI, hogy nem, ha mégis, akkor hazudik