Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Scan Speak project II.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: lamalas »

... igen nagy különbség van a kapott hangnyomásban.

Hangnyomasban van igen nagy kulonbseg vagy hangossagerzetben? Mert a ketto nem ugyanaz! Kivancsi lennek nehany korrekt meres milyen kulonbsegeket mutatna a korabbi es az uj hangsugarzok kozott. De nem csak hangnyomas hanem torzitasmeres sem artana, iranykarakterisztika is jol lohet, akar hallgatasi pozicioban mert atvitel is erdekes lehet.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11304
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A hajthatóság és érzékenység nagyban függ az alkalmazott váltótól, a "beleépített" BS kompenzációtól, az előlap méretétől, doboz kivitelétől, stb.... Ezek mind számítanak, nem csak az adott driver érzékenysége.

Világos, csak az a furcsa, hogy az előző doboz mérete és az alkalmazott keresztváltó (aminek egyébként semmi köze nincs a Troel Gravesen féle kapcsolásokhoz) alig tér el a mostanitól, mégis igen nagy különbség van a kapott hangnyomásban.

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: -8

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: p.audio »

...hasonló minőséget talán csak azokkal a hangdobozokkal lehetne elérni, amelyikek árcéduláján min. 2x akkora összeg szerepel, mint amennyibe ez kerül(t).

Ez Diy,vagy gyári dobozokra értendő?Nem mindegy szerintem.

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Scan Speak project II.

Ugyan nem ismerjük az alkalmazott váltó elrendezést(előlapot meg látjuk),de ha fapacira hatott az általa nagyra tartott Gravesen munkássága,akkor lehet benne "BS" vastagon,ami a hatásfok ellensége.
A potméter állása nem információ a hajthatóságról,mint ez köztudott,ugye.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Papíron alig 2 dB van a két hangszóró érzékenysége között, a valóságban sokkal nagyobbat szól a Revelator. Nem, ezt sem fogom megmagyarázni, csak tényt közöltem.

A hajthatóság és érzékenység nagyban függ az alkalmazott váltótól, a "beleépített" BS kompenzációtól, az előlap méretétől, doboz kivitelétől, stb.... Ezek mind számítanak, nem csak az adott driver érzékenysége.

adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 551

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: adamthebrave »

A Wattevésben teljesen igazad van, nálam a Revelatorokat egy Parasound HCA-3500-ös hajtja. Erről sok minden elmondható, de a zöld működés az nem Az általam eddig hallott erősítők közül ez tudja a legnagyobb dinamikával, hogy azt ne mondjam döggel meghajtani a SS hangszórókat. Itt bizony az élmény diadalmaskodik a racionalitás felett (én meg fizetem a az áramszámlát).
Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Feltűnt még, hogy a meghajtó Kingrex lánc mennyivel könnyedébben boldogult ezekkel, mint az enyémmel a potméter ugyanolyan állása mellett. Gondolom, ez amiatt lehet, hogy a régebbi "klónok" kissé energia-vámpírrá sikerültek.
Papíron alig 2 dB van a két hangszóró érzékenysége között, a valóságban sokkal nagyobbat szól a Revelator. Nem, ezt sem fogom megmagyarázni, csak tényt közöltem.

Hiába, a wattok....

No meg a brutális damping(?). (Látod, Leho? )

Nehéz ügy ez az erősítő vadászat. A KingRex és a többi menőminimanó részletessége, illetve a nagy dögök ereje, lendülete egyaránt hiányzik nekem, de nem tudok olyan erősítőt, amiben mindez megvan. No meg a fogyasztásban mutatkozó közel 10x eltérés sem éppen elhanyagolandó szempont napi 16 óra üzemidőnél. Semmi sem tökéletes.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Szombat déután volt egy kis szabadidőm, így átugrottam fapacihoz megfülelni az új "testvért". ...

Köszönöm a beszámolót , tényleg jól szólhat az új ládikó. Szerintem is legalább 3-400 óra múlva fogja "bejáratva" érezni magát. Az új erőmű pedig mindenképpen elkél, a mélydinamika és az ottani részletek a végletekig képesek kivenni egy erősítő erejét.

400 óra múlva itt vagyok, ahogy Láng Vince is mondotta .

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Scan Speak project II.

Megtettem már korábban

PA rendszereknél bevett gyakorlat az energia mérés, a hifisták nem használják, gondolom ezért furcsáljátok... Pedig tanulságos. Érdemes mellé gondolni az emberi hallás átviteli karakterisztikáját és máris érthetőbbé válik a helyzet. Többek között (pl. irányhatás, nyaláboltság) ez az oka a membránméretek különbözőségének is,.

Még mindíg nem tudom,hogyan kell értelmezni,kiértékelni a kapott mérési eredményed(ez nem derül ki a linkelt szövegból),másrészről az értelméről és fontosságáról is érdemes lenne meggyőznöd a hangfalépítést tanulni vágyókat.Ami a PA-ban bevett szokásokat illeti nem tudom,hogy érdemes,értelmes lenne idekeverni,nem biztos .A membrán méretek különbözőségei okának magyarázata műszaki szemmel nézve kicsit hogy is mondjam,nem teljesen fedi a valóságot. ?.

... Bántó és idegesítő lenne, ha egy felvételben azonos szinten lennének jelen a különböző magasságú hangok
Na ja,senki sem szeret fehérzajt hallgatni(bár erről azért nem vagyok teljesen meggyőződve).

qqriq
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 136

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Szombat déután volt egy kis szabadidőm, így átugrottam fapacihoz megfülelni az új "testvért". Mint az már itt korábban kiderült, fapaci "Project I" terméke nálam van, amit a mai napig örömmel hallgatok. Így talán érthető, hogy egy kicsit kiváncsi voltam, mennyiben lett más ez az új doboz és - leginkább - milyen is lett maga a végtermék.
Ha röviden kellene jellemeznem az eredményt: jó. Kicsit részletesebben: nagyon jó. Arra lettem figyelmes, hogy nem is a különbségeket kerestem a két doboz között a zenék hallgatásakor, egyszerűen csak élveztem az általam ismert és ismeretlen számokat. Eleven, élénk volt minden műfajon, a zenében rejtőző legapróbb részleteket is megmutatva. Nem lehet rásütni a bélyeget, hogy unalmas és csak komolyzenén vagy jazz-en vagy rock-on szól jól. Igazi mindenevő, amit igazán kevés doboz mondhat el magáról.... Meglepő volt a mély tartomány tisztasága, precíz hangzása és lendülete. Hasonló tisztaságú, az alsó frekvencia határát feszegető hangokat eddig csak kb. 30cm-es mélysugárzóval rendelkező dobozoktól hallottam eddig.
Feltűnt még, hogy a meghajtó Kingrex lánc mennyivel könnyedébben boldogult ezekkel, mint az enyémmel a potméter ugyanolyan állása mellett. Gondolom, ez amiatt lehet, hogy a régebbi "klónok" kissé energia-vámpírrá sikerültek.
Azért a végére fapaci erősítőt is cserélt, a Kingrex előfok mögé egy brutális táppal szerelt többszáz wattos kísérleti végfokot akasztott, és azzal lettek megzavarva a hangdobozok. Számomra a hatás szenzációs volt, kinyílt a színpadkép, eltűntek a falak a dobozok körül, a zene eddig nem hallott lendülettel, könnyedén és levegősen szólalt meg, a dobozok igazán feléledtek. Igaz, a legapróbb részletek terén talán mintha vesztett volna valami kevéskét a hangzás így, de ezt bőven kárpótolta az, ahogy ez az erősítő kellően kontrolláltan egyben tartott mindent. Hiába, a wattok....
Végezetül mivel még emlékeztem arra, hogy szólt itt az én mostani dobozom, azt kell mondjam, le a kalappal az újak előtt, felülmúlják az elődöt. Megérte a belefektetett összeg és munka, hasonló minőséget talán csak azokkal a hangdobozokkal lehetne elérni, amelyikek árcéduláján min. 2x akkora összeg szerepel, mint amennyibe ez kerül(t).
Csupán egy gondolat motoszkál még bennem. Ha már most így szól, milyen lesz, ha rendesen be is lesz járatva?
Köszönet a kellemesen eltöltött délutánért, észre sem vettem, hogy már vagy 3-3,5 órája élveztem fapaci vendéglátását.
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg.   Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Óriási grat, már alíg várom, hogy halljam a dobozt.

Kingrex-lánc hajtja ától cettig?

Köszönöm! Jellemzően igen, de megkínáltam már több végerősítővel is, például egy részedről preferált nagy, 1000 feletti damping faktorral rendelkező szörnyeteggel is. Érdekes volt.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Baromira jól néz ki ez a doboz. Nem akarok vitát, de bizony jó néhány magyar "gyártó" fényévekre van ettől.

Az már csak hab a tortán, hogy egy ilyen tudású hangfal párért hifi kereskedőnél 800-900ezret kellene leperkálni. Vagy többet. Álnézve a Xavian árlistáját, inkább többet

Ha kész van mind2 doboz kérnénk képeket mindkettőről egyszerre :bebebebebebe:

Igen, a Xavian is Scan-Speakból-ből épít, és nagyon sokat kérnek el egy kultúrált állóért. Milla felett könnyedén.

Óriási grat, már alíg várom, hogy halljam a dobozt.

Kingrex-lánc hajtja ától cettig?

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: memme »

Értem én, nem is az volt a szándékom, hogy kötözködjek csak nem láttam még ehhez hesonló mérést.
Valószínű, hogy hifista vagyok

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Értelmeznéd nekünk?Gondolom nem csak azért tetted be azt a mérést,hogy fogyjon az avx tárhelye.

Megtettem már korábban

PA rendszereknél bevett gyakorlat az energia mérés, a hifisták nem használják, gondolom ezért furcsáljátok... Pedig tanulságos. Érdemes mellé gondolni az emberi hallás átviteli karakterisztikáját és máris érthetőbbé válik a helyzet. Többek között (pl. irányhatás, nyaláboltság) ez az oka a membránméretek különbözőségének is, de még benne van az is, hogy a "kellemes" zenei hangzás spektrumát mélyebb hangok uralják. Bántó és idegesítő lenne, ha egy felvételben azonos szinten lennének jelen a különböző magasságú hangok.

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Scan Speak project II.

Igen, mint a fizikai törvények. Azokat sem kell tudnia mindenkinek értelmezni.

Értelmeznéd nekünk?Gondolom nem csak azért tetted be azt a mérést,hogy fogyjon az avx tárhelye.
Miért nagyobb egy mélysugárzó membránja, mint egy magassugárzóé?
Miért?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Akkor csak úgy van

Igen, mint a fizikai törvények. Azokat sem kell tudnia mindenkinek értelmezni.

Magas és a mély közötti eltérés mi indokolja?

Miért nagyobb egy mélysugárzó membránja, mint egy magassugárzóé?

memme
V.I.P.
V.I.P.

Scan Speak project II.

Akkor csak úgy van

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Scan Speak project II.

Mostmár csak azt nem értem, hogy értelmezhető ez a diagramm.

Sehogyan.
Magas és a mély közötti eltérés mi indokolja A súlyozás hiánya?
Erről Oldfield urat kellene megkérdezned.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Mostmár csak azt nem értem, hogy értelmezhető ez a diagramm. Magas és a mély közötti eltérés mi indokolja A súlyozás hiánya?

Részben. A grafikonon a natív energiaeloszlás látható, de egy zenei felvételnél, azaz nem egy homogén eloszlású zaj, vagy állandó jelszintű csúszófrekvencia esetén.

memme
V.I.P.
V.I.P.

Scan Speak project II.

Egy elektromos hangszerekben bővelkedő Mike Oldfield felvétel energiaeloszlása hallgatási pozícióban mérve, súlyozás nélküli görbén ábrázolva:

Mostmár csak azt nem értem, hogy értelmezhető ez a diagramm.
Magas és a mély közötti eltérés mi indokolja A súlyozás hiánya?

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Scan Speak project II.

Hozzászólás Szerző: AVX »

Ez igaz, valóban nem nagy kihívás egy gyári 400ezres hangsugárzót hangzásban lepipálni.

Kíváncsi lennék a a Swans M6-hoz képest milyen lenne.
Ha gondolod egyszer elküldünk hozzád egy párat.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Az általam linkelt fórumon sem zárják a topikokat,mert egyetlen hangsugárzó építéséről szól(na) elvileg.Azt meg nem kétlem,hogy a megjelölt ársáv piaci kínálatát meghaladja a produktumod(bár nem hallottam szólni).Persze azért egy cinikus gondolat,hogy ezt nem olyan nehéz elérni.
Ez igaz, valóban nem nagy kihívás egy gyári 400ezres hangsugárzót hangzásban lepipálni.

Ezzel nem is vitatkoznék,mert sok az igazság benne,viszont érzek egy kis marketing szagot ez által a projektedben,tehát nem is annyira a DIY-ről szól.
Én ezeket a készülékeket használom is, tehát tetszenek, e fórum pedig a vélemények közléséről is szól.

Hogy mi a DIY? Ezért én már kaptam lecseszést bőven az első dobozomnál, ami egy utánépítés volt és a "szakik" szerint az nem is DIY. A kifejezést azóta sem tudom jól értelmezni.

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Scan Speak project II.

Ez a topic egyetlen hangsugárzó építéséről és bemutatásáról szól, tehát lassan zárható is. DIY témákban vannak nagyon jó fórumok, pl. az általad is belinkelt, ott ezek a kérdések jól kitárgyalhatóak. Az én lehetőségeim, céljaim és lelkesedésem szintjét tükrözi a doboz. Összességében pontosan azt kaptam tőle, amit szerettem volna, talán kicsit többet is. A kommersz piaci kínálathoz viszonyítva bőven többet. Bizonyosan lehetne még finomítani a dolgokon, csak ahhoz nekem már sem kedvem, sem türelmem.

Az általam linkelt fórumon sem zárják a topikokat,mert egyetlen hangsugárzó építéséről szól(na) elvileg.Azt meg nem kétlem,hogy a megjelölt ársáv piaci kínálatát meghaladja a produktumod(bár nem hallottam szólni).Persze azért egy cinikus gondolat,hogy ezt nem olyan nehéz elérni.

Itt még nem esett szó róla, de gondolataim évek óta egy olyan zenehallgató rendszer körül forgolódnak, amiben maximum félmillió forintba kerülnek a hangsugárzók és az akusztikai beavatkozások, további félmillióba a többi részegység (készülékek, kábelek). Jelenleg szinte forintra pontosan itt állok most a költségek terén, már csak az akkus tápellátást kell megoldanom, ez lesz az őszi projectem.  
Nagyon komoly hiányt érzek a piac kínálati oldalán ebben a középső ár- és minőségi kategóriában, pedig véleményem szerint a magyar hifisták túlnyomó többsége ilyen magasságokban vadászik, ezért talán van némi tanulság és infó tartalma is a próbálkozásaimnak. Számomra egyaránt idegen a csicsás A/V rendszerek és a pénzszagú HighEnd cuccok világa. Nyomozásaim közben kerültek képbe a KingRex elektronikák, a HiDiamond kábelek és a Scan Speak hangszórók is. Jó középszintű portékák becsületes áron.

Ezzel nem is vitatkoznék,mert sok az igazság benne,viszont érzek egy kis marketing szagot ez által a projektedben,tehát nem is annyira a DIY-ről szól.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Scan Speak project II.

Bennem is volt/van aggodalom az alacsony impedancia miatt, de egyelőre semmi drámát nem érzékeltem 3 teljesen eltérő erősítő kipróbálása közben.

A 10 fokos dőlés hátrányait én nem érzékelem sem mérve, sem füllel, az előnyeit annál inkább.

Ez a topic egyetlen hangsugárzó építéséről és bemutatásáról szól, tehát lassan zárható is. DIY témákban vannak nagyon jó fórumok, pl. az általad is belinkelt, ott ezek a kérdések jól kitárgyalhatóak. Az én lehetőségeim, céljaim és lelkesedésem szintjét tükrözi a doboz. Összességében pontosan azt kaptam tőle, amit szerettem volna, talán kicsit többet is. A kommersz piaci kínálathoz viszonyítva bőven többet. Bizonyosan lehetne még finomítani a dolgokon, csak ahhoz nekem már sem kedvem, sem türelmem.

Itt még nem esett szó róla, de gondolataim évek óta egy olyan zenehallgató rendszer körül forgolódnak, amiben maximum félmillió forintba kerülnek a hangsugárzók és az akusztikai beavatkozások, további félmillióba a többi részegység (készülékek, kábelek). Jelenleg szinte forintra pontosan itt állok most a költségek terén, már csak az akkus tápellátást kell megoldanom, ez lesz az őszi projectem.

Nagyon komoly hiányt érzek a piac kínálati oldalán ebben a középső ár- és minőségi kategóriában, pedig véleményem szerint a magyar hifisták túlnyomó többsége ilyen magasságokban vadászik, ezért talán van némi tanulság és infó tartalma is a próbálkozásaimnak. Számomra egyaránt idegen a csicsás A/V rendszerek és a pénzszagú HighEnd cuccok világa. Nyomozásaim közben kerültek képbe a KingRex elektronikák, a HiDiamond kábelek és a Scan Speak hangszórók is. Jó középszintű portékák becsületes áron.

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Scan Speak project II.

A tengelye mindenképpen elkerüli, de ez nem mindig probléma. A dobozom előlapja nagyjából 10 fokkal van megdöntve, ez 3 m távolságnál kb 50 cm tengelyelmozdulást jelent. Ilyen kis szögben még nem változik igazán a magassugárzó átvitele, 30 foknál is csak 2-3 dB esést produkál 8 kHz felett.

A vertikális irányban,pláne a hangszóró tengelyvonala alatt hiba.Nem is kicsi szokott lenni.Az előlap letörései gondolom a diffrakciós hibák minimalizálása,illetve a jobb polár átvitel elérése miatt lett elkövetve,csakhogy ebben az esetben ez vízszintesen működik csak,illetve ha kiesel a tengelyvonalból függőlegesen,akkor ez felfelé mozdulással optimálisabb a magassugárzó szempontjából,és még a méllyel való együttműködésre ki sem tértünk.
Ebben a topicban.
Még egyszer kérdem,hol?Ebben a topikban nem találtam közeltérinek kinéző mérést.Ez egy HiFi fórum, ahol legtöbben kész cuccokkal operálnak... Nagy szobám van, ahol szabadon lehet játszani az elhelyezéssel, ez a doboz pedig nekem készült, tehát azért nem fogok változtatni rajta, mert néhányaknál nincs ekkora hely.
Akkor bizonyára rossz topikba írok.Ez nem a hangfalépítésről szóló topik?
A nagy szobáról meg annyit,hogy keveseknek adatik meg az,hogy oda állítsák az eszközeiket,ahová szeretnék.A változtatás meg nem azért kell(ene),mert néhányaknál nincs ekkora hely,hanem a műszaki korrektség miatt.
Pontos érzékenységet még nem mértem. Jelenleg egy nagyon kis, 18 W kimenő teljesítményű, KingRex T20U TriPath erősítőt használok, ami jól bírja a terhelést, de érzéketlen dobozokkal nem képes nagy hangnyomás keltésére. Az elektronika persze változhat, a kíváncsiság az okok közé sorolandó.
Nem ismerem a nevezett erősítőt,de a legtöbb "hagyományos" félvezetős nem szereti az alacsony impedanciákat.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”