Luxor Audio írta: ↑2026.01.21., szer. 21:19
Aszpirin írta: ↑2026.01.21., szer. 19:16
Azt azért elég érdekes megfigyelni, hogy miközben a szakértő urak bőszen kikelnek a fotelokoskodások ellen, micsoda fotelokoskodásokat produkálnak ők maguk AI témában...
Biztosíthatlak róla, hogy rengeteg dologhoz nem értek, de ajánlom figyelmedbe a tényt, hogy ez egy HiFi/házimozi fórum, ez meg határozottan egy HiFi topik, tehát talán kevésbé gáz, ha itt valaki nem ért az AI-hoz. Az lett volna a gáz, ha szakcikket írunk a témában.
Okoskodásokat amúgy én nem láttam, csak véleményeket, tapasztalatokat, gondolatokat. Ha számodra ez fotelokoskodás, hát így jártunk. Amúgy tényleg egy fotelből írtam az inkriminált hozzászólásom. Fotelhülyeség? Vagy csak nem jött le az irónia?
Biztosítalak, hogy az utolsó kérdésedből lejött az irónia, neked viszont jól láthatóan nem, mert pont az első, elkülönített bekezdésem, amiből idéztél, nem rólad szól (gondolom a “szakértő urak” kifejezés miatt vetted magadra (bár most azt hittem az “urak” eléggé utal az iróniára), mert egyébként Te valóban tapasztalatot ill. véleményt fogalmaztál meg. De olvass egy picit vissza, van ott okoskodás is utánad, meg tízmilliö futballedzőzés, na most már sokat segítettem.
TLDR: az első bekezdés most sem Rólad szólt

A másik kettő viszont Neked is.
Ami a gyermekcipőt illeti, nem értek egyet. Az AI történelmileg egy gyűjtőfogalom, bizonyos nemdeterminisztikus algoritmusokra, nincs is jobb definíciója, mint az idetartozó terűletek felsorolása: neurális hálózatok, mintafelismerés (ez utóbbi volt szerintem az első nagy áttörés), beszédfelismerés, képfelismerés, szövegértelmezés, gépi tanulás, … , … és ugye megvan már, hogy ezek már régőta velünk vannak a hétköznapi életben, és már ezek is több évtizedes kutatások eredményei, csak még nem törték át a hype-ingerküszöböt. Az az LLM megvalósitása volt az, ami áttörte azt, betört a hétköznapokba, a sajtö tele lett vele, Michio Kaku könyvet írt róla, amiben már egy új faj megalkotását vizionálja, a cégemnél szobrot állítanak neki, nekem meg hányingerem bocs hájpingerem támad az egésztől, mert ennyi laikus az AI megnevezés miatt nem is tehet mást, mint hogy félreérti, valamifele generikus intelligenciának gondolja, olyasminek, ami nem, de erről nincsenek helyreigazító főcímek a sajtóban, inkább tovább árad a hájp, átmegy a Turing-teszten is ugye, amiról kb 99%-a a lakosságnak szintén fogalma sincs hogy mi az, csak biztos valami igen nagy dolog… ééssss…. kialakul egy fals elképzelés és beteljesítetlen bújtatott ígéret meg továbbgondolt hamis feltételezések, amik a Kano-modellbeli “dissatisfier” kategóriát garantálják… ééés az emberek kezdik érezni, hogy valami nem stimmel, nem is olyan intelligens ez, gyorsan ráragad, hogy szar, és beindul az ellen-hype.
A valóság pedig az, hogy az LLM és a hasonló elvre épített egyéb generatív nemdeterminisztikus “építmények” halmaza már nagyon nem gyerekcipő, egy igazi szintet lépett a dolog, és akinek az LLM egyébként eléggé banális alapötlete kipattant a fejéből, azt bár nem ismerjűk, megérdemelné, hogy az utókor legalább olyannyira behájpolja a nevét a történelembe, mint Edisonét vagy Tesláét. Nem gyerekcipő már, ez egy Martens bakancsos fiatal felnőtt már, csak még szeret bulizni, és meggondolatlan, de hamar benő majd a feje lágya. Közben pedig egy iszonyat hasznos eszköz, csak hát tudni kell(ene) használni, mint minden technikai eszközt ugye. És itt a baj, mert az emberek tem tudják, hogy tudniuk kellene használni, és ez nem is róható fel nekik, mert az már nem címlapsztori. Emellett viszont tény, hogy lavinaszerű változást indít be, szakmák tucatjait veszélyezteti, és ennek társadalmi és gazdasági vonzataival még csak-csak, etikaival viszont alig foglalkoznak a nagy lelkendezés vagy épp szarozás közepette. Mert valójában meglepetésként erte, sokkolta a népesseget, ami a sokkhatás miatt még nem érzi a fájdalmat…De bizony itt van, és ez már Martens-bakancsos, és könyörtelen. Aki a veszélyeztetett szakmák valamelyikében dolgozik, jobban tenné, ha megtanulná használni, méghozzá sürgősen, de ehhez tudnia kellene róla, hogy meg kell tanulnia… csapda ez.
Satöbbi.