alto írta: ↑2024.08.25., vas. 09:56
kaef2 írta: ↑2024.08.25., vas. 09:01
A pro audio ipar szintén kb 3, 4 évtizede tisztában van az EMC, RFI zavarok fontosságával, furcsa módon ott mégsem terjedtek el a külső, "villamos" zavarvédelmi eszközök. Nem nagyon ismerek olyan stúdiót, vagy hangosító céget, aki a napi munkájában bármilyen érdemi módon tápszűrő eszközöket használna mostanság.
Feri, ebben most tévedsz, pl. a Furman (
https://furmanpower.com) cég kifejezetten proaudio célokra is gyárt tápszűrőket. Zenészek és hangmérnökök is használják, én a saját szememmel is láttam Victor Wooten basszusgitáros koncert cuccában egy ilyet.
victor_wooten_bass_rig_gear.jpg
Természetesen ismerem a Furmannt. Volt vagy 15 éve nekem is egy rövid ideig. A Furmann sem a zavarszűrő képességéről híres, hanem azért veszik sokan, mert akár egy ki tudja milyen tápos koncerthelyszín esetén is segít kiszámítható tápellátást biztosítani a sokféle kütyünek a színpadon és a keverő rackjénél.
Nem az ilyen jellegű tápelosztó eszközökre gondoltam, hanem az un virtuális földekre, USB zajcsökkentőkre, Ethernet kábeles zajcsökkentésre és más csodaszerekre. Ezek a teljesen ismeretlenek a pro audió világában.
Ugye ott csatlakoztam a beszélgetésbe, hogy elhangzott egy állítás:
"egyre jobban terjed ezek használata"
Amire az én válaszom az, hogy semmivel nem terjed jobban, mint terjedt 10-15 éve.
A Pennában 2007 táján hoztuk be az első Acoustic Revive Schumann generátort, az Acoustic Revive virtuális földjét, 2010 körül az első Acoustic Revive Ethernet zajcsökkentőt, a japánok ugyanis a világot megelőzve már 20 éve kisérleteznek ilyesmikkel. A 2009-es Hifi shown már wifi-ről streamelt a Devialet és fél napot kísérleteztünk azzal, hova kerüljön a wifi router hogy hol szól majd jobban a rendszer az elhelyezésétől függően.
Egy régi blogomon
már 2011-ben írtam például az Ethernet kábelek "hangjáról" és abban az írásban van egy pár zajokkal foglalkozó mondat is, a Cirrus Logic nevű chip gyártót idézve:
"A Cirrus Logic, aki egy nagy és jól ismert digitális chip gyártó, A/D és D/A konverterekkel és mindenféle egyéb ipari alkalmazásokhoz gyártott számos egyéb digitális termékkel. Vagyis nem egy átlag barkácsoló hifista. Mégis az egyik Appnote-jában a CS18101 CobraNet (professzionális IP-alapú sok csatornás audio interfész, sok éve használják hangosításban) chiphez igen érdekes dolgokat ír.
Pár idézet az elektromágneses interferencia (EMI) kapcsán (az én fordításomban, aki kiváncsi az eredeti angol szövegre, annak szívesen elküldöm).
"...Akárcsak a hő okozta problémák esetében, az EMI elmélete is jól ismert, ám a gyakorlat sokszor teljesen mást mutat, mint ami az elméletből következne. Olyan sok tényező van, ami az EMI hatását befolyásolja, hogy az ezzel foglakozás a fekete mágia körébe is tartozhatna. Olyannyira, hogy egy a témában megjelent könyv címe is ez:
High Speed Digital Design: A Handbook of Black Magic
Howard W. Johnson & Martin Graham
Prentice-Hall, Inc.
ISBN: 0-13-395724-1
... a helyes csatlakozások, jel terhelés, elcsatolás, stb, mind drámai befolyással lehet az EMI hatására.
Az Rj45 csatlakozók kiváló elektromos csatlakozást kell, hogy biztosítsanak a készülékházzal. Tesztek során részszalaggal is biztosítani lehet a csatlakozást. A rossz csatlakozás megnövelheti a sugárzott emissziót akár 6 dB-lel is!
Amennyiben lehetséges, ne használjunk ribbon kábeleket a modulok csatlakoztatására a hoszt rendszerhez. A közvetlen csatlakozás sokkal jobban működik, mind a jelkezelés integritása, mind az EMI szempontjából.
Amikor az EMI tesztelést végzi, használjon többféle Ethernet switchet is. A gyakorlati tapasztalatok szerint a különböző switchek akár 12 dB különbséget is okozhatnak közös módú emisszióban. Vagyis próbáljunk ki többféle switchet, amíg meg nem találjuk az igazit.
A megfelelő tápegység kiválasztása is befolyásolhatja az EMI hatásokat és a közös módú emissziót, ezért válasszuk ki a jót!"
Még egyszer leírom, mielőtt a "csak 0 és 1" érvet használók lecsapnak a témára, hogy ezt nem egy kisérletező kedvű hifista, hanem a Cirrus Logic jónevű chip gyártó írja....
Írnak még más érdekességet is a "Maintaining Signal Quality" című fejezetben.
"... számos villamos mérnök, akik audio termékeket terveznek, nincsenek tisztában a nagy sebességű digitális áramkörök működésével és azok működésének ANALÓG HATÁSAIVAL.. A csatoló kondenzátorok kritikusak a jel és a tápvonal minőségének megőrzésében.... A modulok közötti távolságokat röviden kell tartani. 4 inchet meghaladó távolságban buffer áramköröket kell használni ...""
https://broadcast-info.blog.hu/2010/08/ ... kete_magia
Nem nagyon van új a nap alatt...