Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

Általában a hifiről

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1291

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Snipi írta:
2024.09.09., hétf. 13:32
-CB- írta:
2024.09.09., hétf. 13:15
A koncertekről meg ne is beszéljünk. Idejét nem tudom, mikor voltam jó hangosításon. Ja, de, a Müpában. Ott meg az öregasszony evett meg egy zacskó fóliázott cukrot mellettünk...
A koncerteket nem is mond! Nem voltam "ott" (csak majdnem, és azt is akaratomon kívül) a házunk mögött lévő óriási parkban és közösségi téren szombaton (kb. délután 1-tól este 10-ig) "koncertek" voltak. Azt nem tudom milyen volt a hangosítás, de hangos az biztos. Egyszer hallgattam bele (kinyitottam az ablakot) és valami iszonyatos hamis hangú némber vernyogott ... szóval na. A hétvégém ezzel ment a levesbe. Amúgy is tök sz@rul voltam, mert már nagyon belefáradtam a nyárba, és akkor még ez. Ami meg a Müpában cukroszacskóval zörgő nyanyát illeti ... miért nem vágtad pofán a bunkó k...vát? Azért egy ilyen koncerten cukroszacskóval zörögni enyhén szóval is ízetlenség (mint a grízes tészta :D ). Egy rockkoncerten még elmegy - sőt elvárt ... de még ennél meredekebb dolgok is -, de legy Müpás (gondolom komolyzenei vagy valami hasonló) koncerten ... ??? hát. Erre mondta volt anno szegény apám, hogy "nagy az Isten állatkertje, és sajnos alacsony a kerítés".
Igazából csak ki kellett volna véletlen ütni a kezéből...
A másik oldalunkon egy másik fogyatékos fejhallgatón zenét hallgatott a koncert közben. Az mondjuk nem zavart, csak a büdössége. Mert sajnos az is tényező, és a túltolt parfümözés is orrfacsaró tud lenni. Meg amikor végigveszi az előtted ülő az egész koncertet a feltartott mobiljával....

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Snipi »

-CB- írta:
2024.09.09., hétf. 13:15
A koncertekről meg ne is beszéljünk. Idejét nem tudom, mikor voltam jó hangosításon. Ja, de, a Müpában. Ott meg az öregasszony evett meg egy zacskó fóliázott cukrot mellettünk...
A koncerteket nem is mond! Nem voltam "ott" (csak majdnem, és azt is akaratomon kívül) a házunk mögött lévő óriási parkban és közösségi téren szombaton (kb. délután 1-tól este 10-ig) "koncertek" voltak. Azt nem tudom milyen volt a hangosítás, de hangos az biztos. Egyszer hallgattam bele (kinyitottam az ablakot) és valami iszonyatos hamis hangú némber vernyogott ... szóval na. A hétvégém ezzel ment a levesbe. Amúgy is tök sz@rul voltam, mert már nagyon belefáradtam a nyárba, és akkor még ez. Ami meg a Müpában cukroszacskóval zörgő nyanyát illeti ... miért nem vágtad pofán a bunkó k...vát? Azért egy ilyen koncerten cukroszacskóval zörögni enyhén szóval is ízetlenség (mint a grízes tészta :D ). Egy rockkoncerten még elmegy - sőt elvárt ... de még ennél meredekebb dolgok is -, de legy Müpás (gondolom komolyzenei vagy valami hasonló) koncerten ... ??? hát. Erre mondta volt anno szegény apám, hogy "nagy az Isten állatkertje, és sajnos alacsony a kerítés".

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Hétvégén vidéken jártam autóval. A Bartók rádión éppen egy kiadós, 2 órás beszélgetés ment fúvós hangszerek fejlődéséről, használatáról, néhány szakavatott előadó is megszólalt vendégként, de a műsorvezető is beavatott muzsikus volt. Nyilván sok zenei betét is volt a műsorban és bár autóban hallgattam, így is tökéletesen hallható volt, amiről a beszélgetés szólt, hogy mennyire más pl. ugyanaz a mű és hangszer más-más kezekben, különböző korú hangszerekkel előadva, meg hogy a zenészek mitől tartanak szakmailag kiemelkedőnek egy trombita szólót. Otthon a nagy cuccon nyilván sokkal jobban szólt volna, de a műsor így is elérte a célját, nagy élmény volt. És már azt is tudom, mi az a Klappentrompete.

Aszpirin írta:
2024.09.09., hétf. 12:52
Végül nem ritka, hogy kertipartikon is szól a zene nálunk, ehhez van egy JBLCharge3-am, aminek a hangját minden "rendes" hifisnek illik fikázni, de ilyen alkalmakkor pont elmegy. :)
A rendes hifisek nyugodtan fikázzák, én meg örömmel használom. A Charge 3-t is szerettem,a Charge 5 még jobb és ha jól el tudod helyezni akusztikailag, pláne ha kettőt párosítasz sztereóba, akkor egy kerti partihoz, vagy a kofferből elővéve egy szállodai szobában bőven jó. Na mindjárt megkapom, hogy megint támadom a hifistákat és a hifizést (pedig nem), úgyhogy gyorsan lépek is...

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

GTomi írta:
2024.09.09., hétf. 12:50
-CB- írta:
2024.09.09., hétf. 12:26
cables írta:
2024.09.08., vas. 20:44

Viszont a tavalyi Hilton Hifi Show után nagyon el voltam keseredve, mikor hazajöttem és itthon szólt a legjobb rendszer :-) Most ezt nem nagyképűségből, de tényleg egy kezemen meg tudtam számolni, hány meghallgatásra alkalmas rendszer volt felállítva, aztán ott is voltak termek, ahol be sem tudtál ülni normális pozícióba. Ha igen, akkor meg épp szünet volt, vagy demózásra alkalmatlan zene...
"Hifizésem" kezdetekor, sokszor jöttem el fórumtárs(ak)tól lehajtott fejjel, hogy b+, nem akarom az otthonit hallgatni.

Most már nem, de nyilván hallom, ha jobb, ha más egy rendszer, de most nem érzem magam fülileg rosszul :)

Tény, folyamatos tapasztalat kell, és hát van egy összeg, amit bizony el kell rá költeni, hogy az alapokat le lehessen tenni.
Lehet azok voltak a boldog idők, amíg mindenhol minden jobban szólt, mint otthon. De ez a trend amikor megfordul, az elég lehangoló. A koncertekről meg ne is beszéljünk. Idejét nem tudom, mikor voltam jó hangosításon. Ja, de, a Müpában. Ott meg az öregasszony evett meg egy zacskó fóliázott cukrot mellettünk...

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin : ami az esztétikai beállítottságot illeti, még jobb is. Szép sötét ezüstszürke színűt választottam. Még klasszabb is mint az uncsi fekete. :D (Volt még kék, zöld, narancssárga meg nem tudom milyen, de azok télleg ocsmányak ... ez viszont tényleg szép.)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1479

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Szerintem nem is olyan nagy baj, ha nem szól mindenhol olyan jól a zene, mint otthon.
Az otthoni zenehallgatásnak vagy egy kis ünnepi feelingje nekem és ugyebár Karácsony sincs minden nap.
Az autóhifi hallgatása nálam kicsit előhozza fiatalságom autó - hifis reflexeit.
Nem volt túl szofisztikált a cucc, a Pio deck után be volt kötve egy 150 wattosnak hazudott eq - s erősítő, az ajtókban két 20 centis 3 utas Pio lavór és hátul a kalaptartóban egy pár Orion HS 500 - as ! szétbontva.
Kb ez volt a teteje, mire kinőttem belőle, de azóta is fülembe cseng annak a szettnek a hangja.
Na, ezt próbáltam most a cég Vivaro - jában újraélni - mérsékelt sikerrel... :D

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6219

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Snipi írta:
2024.09.09., hétf. 12:59
Aszpirin írta:
Végül nem ritka, hogy kertipartikon is szól a zene nálunk, ehhez van egy JBLCharge3-am, aminek a hangját minden "rendes" hifisnek illik fikázni, de ilyen alkalmakkor pont elmegy. :)
Húha! Akkor én se vagyok "rendes" hifis! Nekem is van egy JBL Charge3-asom, és nagyon sokat szól. Munka mellett elég sokat. Szomszédelhárítónak kiváló ! És, hogy fikázni is lehessen, ha nem a Charge3 szól munka közben, akkor egy B&W Zeppelin. :D
Szerintem értetted az iróniát :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
2024.09.09., hétf. 12:30
Igazából az vezetett a kérdéshez, hogyha az LP rendelhető színesben is meg fekete lemezen is, nem baj, ha a színeset rendelem-e meg. (A fekete lemez még csak előrendelhető, de azt nincs türelmem kivárni ... )
Háát... nem tudom, mert a vinyl színe az csak egy dolog... Én valószínűleg megvenném a színeset (bár konzervatív esztétikai beállítottságom miatt inkább fekete-párti vagyok), de azért elgondolkodnék azon, esetleg meg is kérdezném a kiadót, hogy ha már megvan és rendelhető a sztínes, miért kell még olyan sokat várni a feketére, hogy csak előrendelhető... illetve ugyanazokról a mesterlemezekről nyomják a feketét is? Mint mondtam, men hiszem, hogy a szín számít... önmagában.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
Húha! Akkor én se vagyok "rendes" hifis! Nekem is van egy JBL Charge3-asom, és nagyon sokat szól. Munka mellett elég sokat. Szomszédelhárítónak kiváló ! És, hogy fikázni is lehessen, ha nem a Charge3 szól munka közben, akkor egy B&W Zeppelin. :D

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
Most találtam meg ezt a posztot, amikor írták nem láttam. Viszont nagyon fontosnak tartom ezt a "jelenséget".
Valószínűleg nem általános jelenségről van szó.
Nekem sincs problémám autóban eleve megnövekedett alapzajban /az abroncsok autó-beltérebe beszűrődő zaja, szintén beszűrődő szélzaj, motorhang, egyéb jűárművek, pl előzött kamionok zaja, stb/ rosszab hangminőégben hallgatni, ennél sokkal fontosabb, hogy szóljon a zene - ami a már mások által is említett okokból egyre ritkábban rádió, cserébe szinte kizárólag ilyenkor hallgatom a Tidal "személyre szabott" automatikus lejátszási listáit (próbálkoztam Roon ARC-kal is, de feladtam, az én autómmal és AiPlay-jel katasztrofálisan megbízhatatlanul működött... talán azóta javítottak már rajta(?)). De saját MP3-gyűjtemény is nemritkán megszólal - ez az egyik olyn környezet, ahol hallgatok MP3-at.
Abban viszont egyetértünk, hogy nem mindenfajta zene hallgatható autóban. A nagy makrodinamikájú (nagyon halk és nagyon hangos részeket egyáltalán tartalmazó) művek szerintem nem autóba valók, a nagyzenekari művek ráadásul MP3-ba sem, ezért való igaz nálam is, hogy komolyzenét csak elvétve hallgatok autóban, és akkor sem pl. Mahlert...
A repülőgépen utazást is nehezen tudom elképzelni zene nélkül, és a telefonomon MP3 van, amit régebben vezetékes fülhallgatóval, újabban 2nd gen. Airpods Pro-val hallgatok. Mondjuk ez érdekes módon "elmélyültebb" zenehallgatás (olyannyira, hogy nemritkán bele is alszom :D :D )

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 699

Hozzászólás Szerző: GTomi »

-CB- írta:
cables írta:
Vinkler írta:
2023.02.12., vas. 09:32

Viszont a tavalyi Hilton Hifi Show után nagyon el voltam keseredve, mikor hazajöttem és itthon szólt a legjobb rendszer :-) Most ezt nem nagyképűségből, de tényleg egy kezemen meg tudtam számolni, hány meghallgatásra alkalmas rendszer volt felállítva, aztán ott is voltak termek, ahol be sem tudtál ülni normális pozícióba. Ha igen, akkor meg épp szünet volt, vagy demózásra alkalmatlan zene...
"Hifizésem" kezdetekor, sokszor jöttem el fórumtárs(ak)tól lehajtott fejjel, hogy b+, nem akarom az otthonit hallgatni.

Most már nem, de nyilván hallom, ha jobb, ha más egy rendszer, de most nem érzem magam fülileg rosszul :)

Tény, folyamatos tapasztalat kell, és hát van egy összeg, amit bizony el kell rá költeni, hogy az alapokat le lehessen tenni.
RegaBrio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Snipi írta:
2024.09.09., hétf. 11:24

Van-e valakinek tapasztalata arról, hogy a színes lemezek hangminősége, más, rosszabb, jobb, ugyanolyan, mint a hagyományos fekete lemezeké?
Szerintem feltetted a kérdést - nem csak gondoltad, mármint, hogy a lemezek színe befolyásolja - e a hangminőséget - csak más szavakkal.... gondolkodik.gif
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.09.09., hétf. 12:52-kor.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

-CB- írta:

Autóban régóta nem hallgatok zenét. Ha csak a rádióra hagyatkozik az ember, hamar elmegy a kedve tőle. Főleg vidéken...

Viszont a tavalyi Hilton Hifi Show után nagyon el voltam keseredve, mikor hazajöttem és itthon szólt a legjobb rendszer :-)
Nálam a kocsiban mindig szól a rádió, Jazzy, Klasszik, Bartók, Rock Fm, kb ebben a gyakorisági sorrendben, inkább csak Pesten autózok.
A saját régi autóimban is eléggé jó a gyári hifi - Jaguar X - type, S - type - de most kapott a cég - Gyermekek Átmeneti Otthona - egy vadi új Opel Vivaro kisbuszt, hát abban meglepően brutálisan jól szól a cucc.
Úgy megdöngettem pont ma reggel a Rock Fm - en, ahogy otthon a sztatikuson nem merném... :D

Melyik végfokot hallgatod az Utópián ?

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
2024.09.09., hétf. 12:01
Snipi írta:
Elnézést, ha rossz témába írom a kérdésem, de nem akartam a "vinyl amit hallgatunk"-ba mert az másról szól, és a "Lemezjátszó"-ba sem, mert nem konkrétan lemezjátszóra vonatkozna a kérdés.
A kérdés magáról a lemezekről lenne.
Manapság nagy divat lett a színes lemezek kiadása. (Mindenféle színekben pompáznak, átlátszóak stb.) Meg ugye van a hagyományos fekete lemez. Van-e valakinek tapasztalata arról, hogy a színes lemezek hangminősége, más, rosszabb, jobb, ugyanolyan, mint a hagyományos fekete lemezeké? (Már ha van mind a kétféle változatban, de én úgy látom, hogy általában van.) Nekem van rossz és jó tapasztalatom is ezért kérdezném. Van olyan színes lemezem ami csapnivalóan szól (főleg a "képes" lemezek) és van olyan ami viszont fenomenálisan. ... Stb. .... Szóval?
Több új színes lemezem is van. Akáércsak a Te esetedben, van köztük olyan, ami nagyon jól szól (Djabe-ből több is, mind fenomenálisak), van, ami csapnivalóan (WaxTime kiadás, első és egyben utolsó lemezem is ettől a kiadótól, kb mintha MP3-ból készítették volna a mesterlemezt), és van a kettő között még jónéhány átmenet (pl. az Ayreon új koncertlemezének sötétzöld LP-kiadása valahol félúton van, de jobb, mint egy korábbi koncertfelvételük, ami viszont fekete vinylen van meg). Ugyanúgy változó a hangminőség, ahogy a feketék esetében. Bár olyan sajnos nincs, ami mindkét változatban meglenne, és ugyanarról a mesterlemezről készült (ehhez azért igen nagy rajongója kellene legyek mind az LP-zésnek, mind pedig az adott zenének), igen valószínűnek tartom, hogy a hangminőséget ma már a vinyl színe nem befolyásolja (vagy ha igen, akkor számomra elhanyagolható mértékben).
Köszi. Igen az igazság az, hogy rosszul kérdeztem, viszont Te jól válaszoltál. :D Vagyis a fel nem tett, de igazából "gondolt" kérdésre. Szóval tényleg azt akartam kérdezni, hogy a vinyl színe befolyásolja-e a hangminőséget. Csak reggel bevettem a fogalmazásgátlót (nem véletlen, örülök, hogy végre vége a nyárnak :D ) és nem tudtam megfogalmazni a kérdést.
Igazából az vezetett a kérdéshez, hogyha az LP rendelhető színesben is meg fekete lemezen is, nem baj, ha a színeset rendelem-e meg. (A fekete lemez még csak előrendelhető, de azt nincs türelmem kivárni ... )

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

cables írta:
Vinkler írta:
Rudibá’ felvetette pár napja, hogy egy-egy jobb hangú rendszer után napokig nincs kedve otthon zenét hallgatni, mert a jobb hang annyira benne maradt a “fülében”.

Ezt már másoktól is hallottam, de bevallom velem ez még soha nem fordult elő, akkor sem, amikor nagyon szerény kis rendszerem volt.
Nem tudom mi az oka, de feltételezem valami olyasféle dolog lehet, hogy amim volt, annak mindig is tetszett a hangja. gondolkodik.gif
Most találtam meg ezt a posztot, amikor írták nem láttam. Viszont nagyon fontosnak tartom ezt a "jelenséget".
Akkor elég sokan reagáltak rá, és úgy summázva az volt a vélemény, hogy én a hangra figyelek nem a zenére ez lehet az ok.
Nekem más valami tűnt fel a válaszokból. Többen egyenesen azt írták, hogy nekik pl. vezetés közben is szól a zene és teljesen elfogadható számukra az otthon hallottnál lényegesen rosszabb hangzás.
Szerintem itt lehet a különbség én ugyanis egy dologra tudok igazán koncentrálni, ha dolgozok vagy írok valami okosságot az AVX-re kifejezetten zavar a zene. Nyilván az agyam szervezése különbözik azokétól, akik állandó háttér zene mellett szeretnek dolgozni.
Még valamire reagálnék, nevezetesen arra, hogy a komoly zene jobban igényli a magasabb hanghűséget. Ez biztos, hogy így van. Én bármit meg tudok hallgatni CD-ről, de komoly zenét, ha lehet csak LP-ről hallgatok. A hangjel ami a hangszóróból komplex zeneként jut el hozzánk egy adott időpillanatban egy feszültség érték pl. 0,764423 V. Ez, illetve ennek változása a következő időpillanatokban tartalmazza a sok hangszer hangját. Komolyzene esetén ezért kritikus ennek a hangjelnek nagyon pontos követése.
Autóban régóta nem hallgatok zenét. Ha csak a rádióra hagyatkozik az ember, hamar elmegy a kedve tőle. Főleg vidéken...
Üzletben, konyhában kell vmi aláfestés nekem, tolerálom, hogy nem high-end.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
Elnézést, ha rossz témába írom a kérdésem, de nem akartam a "vinyl amit hallgatunk"-ba mert az másról szól, és a "Lemezjátszó"-ba sem, mert nem konkrétan lemezjátszóra vonatkozna a kérdés.
Manapság nagy divat lett a színes lemezek kiadása. (Mindenféle színekben pompáznak, átlátszóak stb.) Meg ugye van a hagyományos fekete lemez. Van-e valakinek tapasztalata arról, hogy a színes lemezek hangminősége, más, rosszabb, jobb, ugyanolyan, mint a hagyományos fekete lemezeké? (Már ha van mind a kétféle változatban, de én úgy látom, hogy általában van.) Nekem van rossz és jó tapasztalatom is ezért kérdezném. Van olyan színes lemezem ami csapnivalóan szól (főleg a "képes" lemezek) és van olyan ami viszont fenomenálisan. ... Stb. .... Szóval?
Több új színes lemezem is van. Akáércsak a Te esetedben, van köztük olyan, ami nagyon jól szól (Djabe-ből több is, mind fenomenálisak), van, ami csapnivalóan (WaxTime kiadás, első és egyben utolsó lemezem is ettől a kiadótól, kb mintha MP3-ból készítették volna a mesterlemezt), és van a kettő között még jónéhány átmenet (pl. az Ayreon új koncertlemezének sötétzöld LP-kiadása valahol félúton van, de jobb, mint egy korábbi koncertfelvételük, ami viszont fekete vinylen van meg). Ugyanúgy változó a hangminőség, ahogy a feketék esetében. Bár olyan sajnos nincs, ami mindkét változatban meglenne, és ugyanarról a mesterlemezről készült (ehhez azért igen nagy rajongója kellene legyek mind az LP-zésnek, mind pedig az adott zenének), igen valószínűnek tartom, hogy a hangminőséget ma már a vinyl színe nem befolyásolja (vagy ha igen, akkor számomra elhanyagolható mértékben).

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2385

Hozzászólás Szerző: cables »

Vinkler írta:
Rudibá’ felvetette pár napja, hogy egy-egy jobb hangú rendszer után napokig nincs kedve otthon zenét hallgatni, mert a jobb hang annyira benne maradt a “fülében”.

Ezt már másoktól is hallottam, de bevallom velem ez még soha nem fordult elő, akkor sem, amikor nagyon szerény kis rendszerem volt.
Nem tudom mi az oka, de feltételezem valami olyasféle dolog lehet, hogy amim volt, annak mindig is tetszett a hangja. gondolkodik.gif
Akkor elég sokan reagáltak rá, és úgy summázva az volt a vélemény, hogy én a hangra figyelek nem a zenére ez lehet az ok.
Nekem más valami tűnt fel a válaszokból. Többen egyenesen azt írták, hogy nekik pl. vezetés közben is szól a zene és teljesen elfogadható számukra az otthon hallottnál lényegesen rosszabb hangzás.
Szerintem itt lehet a különbség én ugyanis egy dologra tudok igazán koncentrálni, ha dolgozok vagy írok valami okosságot az AVX-re kifejezetten zavar a zene. Nyilván az agyam szervezése különbözik azokétól, akik állandó háttér zene mellett szeretnek dolgozni.
Még valamire reagálnék, nevezetesen arra, hogy a komoly zene jobban igényli a magasabb hanghűséget. Ez biztos, hogy így van. Én bármit meg tudok hallgatni CD-ről, de komoly zenét, ha lehet csak LP-ről hallgatok. A hangjel ami a hangszóróból komplex zeneként jut el hozzánk egy adott időpillanatban egy feszültség érték pl. 0,764423 V. Ez, illetve ennek változása a következő időpillanatokban tartalmazza a sok hangszer hangját. Komolyzene esetén ezért kritikus ennek a hangjelnek nagyon pontos követése.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Nem csak HiFi-téma, de mindenképp egy nagyon érdekes videó, többek között arról, hogy hogyan befolyásolja az agyunk azt, amit hallunk; hogyan tudunk elkülöníteni és kiválasztani, majd értelmezni egy totális hangzavarból egyetlen forrást, ha tudjuk, mire figyeljünk; hogyan taluljuk meg érzékelni a hangforrások helyét; hogyan csapható be a hallásunk ezek kihasználásával, és még néhány egyéb érdekes, hallással kapcsolatos dologról. Nem mellesleg rövid betekintést is nyújt a világ egyik legnagyobb orgonájának belsejébe is (ennek az orgonának van kb 20 méter magas, 8 Hz-et "játszó" sípja is!)
Mindenképp fejhallgató használata javasolt a videó megtekintéséhez, mert a videó tele van demóval, és hallani is fogod, amireől szó van, ha egy fejhallgatót használsz.
.

youtu.be/Sn07AMCfaAI

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2024.08.27., kedd 12:09
Pete Alderton - Walking Blues
2:30 korul tisztan lehet hallani, hogy a harmonika hangsavja amikor barhol bekerul, az zajos.
Nem tudom, hogy a vegen arra jutottak, hogy ez igy OK, kizart dolognak tartom h. nem vettek eszre…
olyan, mintha mondjuk pc-n hallgatná az ember és egy ventillátor elindulna finoman.

fura, tényleg.

vagy annyira jó volt ez a felvétel zeneileg, hogy ezt hagyták meg.
RegaBrio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Vannak akik zúgást, vannak akik zenét hallanak a fejükben folyton, mindenféle zizegést, na nekik lehet a legrosszabb, mert hogy dönti el, hogy a felvételen van, vagy a fejében/fülében :D

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

chord_ írta:
2024.08.27., kedd 07:25
A L'Arpeggiata lemezen semmiféle zaj nem detektálható.
Sőt.
A hegedűk felhangja, az egyik legjobb, amit hallottam CD-ről.
Az elején vehető észre valami (vagy talán csak a susogós mackók nesze lenne??), meg a végén, ott ráadásul "fade out"-szerűen.
Természetesen normál zenehallgató módban az ilyenek aligha vonnak le valamit, vagy vehetők észre. A kérdésem az volt, a többi dologhoz képest mekkora a jelentősége?

Már csak azért is, mert: "Zajtalan hangfelvétel nem létezik..." - ami belátható, hogy igaz.

Áá, a pókhálós zene... Marco Beasley nagy kedvencem egy ideje. :smile53:

A másiknál lehetett hallani, mire gondolok?
Nem szotkam hibázni.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1088

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Rock60 írta:
2024.08.27., kedd 11:11
chord_ írta:
2024.08.27., kedd 07:25
A L'Arpeggiata lemezen semmiféle zaj nem detektálható.
Sőt.
A hegedűk felhangja, az egyik legjobb, amit hallottam CD-ről.
Nagyon tetszik az a lemez. :tutiok:
Ha lenne LP - n, megvenném...
A Tarantella, az megvan.
Kiadták arany-nyomású SACD-n, aztán LP-n is.

Kép

A blogon az első cikk volt, a 'Pók-pszicho-sztori'

https://komolyzeneiajanlo.blogspot.com/ ... tella.html
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2124

Hozzászólás Szerző: wittao »

Pete Alderton - Walking Blues
2:30 korul tisztan lehet hallani, hogy a harmonika hangsavja amikor barhol bekerul, az zajos.
Nem tudom, hogy a vegen arra jutottak, hogy ez igy OK, kizart dolognak tartom h. nem vettek eszre…
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4131

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Több helyen (itt az AVX-en is) megosztottam ezt a beszélgetést.
Érdemes rászánni 75 percet és végighallgatni.

A hangfelvétel művészete – Beszélgetés Hollós Mátéval

https://youtu.be/XzpIi6EJ4I8?feature=shared

Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója és elismert zeneszerző vezet el minket a hangfelvételek lenyűgöző világába. A FSZEK Zenei Gyűjtemény 60. évfordulóját ünneplő podcastsorozatunk nyitóepizódjában feltárjuk a magyar hanglemezgyártás történetét és a zenehallgatás evolúcióját. Izgalmas kérdéseket boncolgatunk:
Hogyan formálják a hangfelvételek napjaink zenei életét?
Mit veszítünk a hagyományos hanghordozók eltűnésével?
Művészet-e a hangfelvétel-készítés? Mi a hangmérnök és a zenei rendező szerepe?
Felvétel vagy élő koncert: melyik nyújt autentikusabb élményt?
Hogyan viszonyulnak a művészek a stúdióhoz és a koncertteremhez?
Az örök dilemma: analóg vagy digitális?

01:48 Hangfelvételek szerepe az elmúlt száz évben
38:51 A hangrögzítés rövid története
58:12 A magyar hanglemez kiadás története

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”