Igen, ilyen példák mindig vannak és lesznek. A tudományos megismeréshez is tévedések során keresztül visz az út, és sokszor a mérnökök sem értenek egyet. De legalább tudománytalanságokat nem puffogtatnak (egy-két kivétellel, akik szerintem szándékosan csinálják), ilyeneket mint pl. a "magas hangfrekvenciákat hordozó elektronok" (vigyázat! szarkazmus következik!!!! - ja, az elektronok észreveszik a "hangfrekvenciákat", és választanak maguknak egyet, mondjuk egy magasat, amit felkapnak, és elvisznek A-ból B-be... khmwittao írta: ↑2019.10.10., csüt. 11:27Egyetértek, viszont azzal kiegészíteném, sokszor középen lenne a helyes út. Ahogy eddig tapasztaltam két mérnök között és két voodoo-hívő között is lehet nézeteltérés (sőt), nem csak feltétlen mérnökök kontra voodoo-hívők vitái vannak ám. A tudományos világban nézzük meg egy-egy problémakört hány mérnök állít és hány mérnök cáfolja, és mindegyik bizonyítja az elméletét, meg modellez, meg mér stb. Utána 5 évre megbukik az egész, majd 10 év múlva egy legújabb műszernek köszönhetően lesöprik az asztalról az eddigi ismereteket. 50-es években látták szép fényes a csillag, utána 80-as években rájöttek jobbra-balra kileng ritmikusan, hhúúúú tuti bolygó kering körülötte, mára kiderült ikercsillagok és egymást rángatják, sőt az egyik felzabálja a másikat. A maga idejében pedig kőbe volt vésve az akkori tudományos mérések, bizonyítékok szerint felállított TÉNY. Az lenne a legjobb, ha mindkét "tábor" lazítana kicsit a bevésődéseken.
Lazítani? Én úgy látom, hogy ha valaki valódi mérnöki szemlélettel fejez ki itt ellenvéleményt vagy tesz fel kérdést (nem tudom levetkőzni azt, hogy meg akarom érteni mindennek az okát), akkor elindul a keresztrefeszítése. Ha pedig valaki kitart a tudományosan megalapozott ellenvéleménye mellett, akkor jó eséllyel előbb-utóbb trollnak is nyilváníttatódhat. Pedig meg lehetne győzni, csak nem hitvitával.
Kicsit más, hogy legyen min csámcsogni: bevallom, felvállalva a tudatlanság vádjának teljes ódiumát, hogy használok napi szinten egy Supra gyártmányú 8m (!!!) hosszú USB kábelt. Nagyjából mindenki azt jósolta, hogy audio célokra alkalmatlan lesz, minimum nem fog jól szólni, de én bevállaltam a rizikót, mert a DAC-om aszinkron működési módját és az USB specifikációt tanulmányozva nem láttam sok okát, hogy miért ne mehetne, tehát mégis megvettem. És a tapasztalatom ellentmond minden korábbi jóslatnak.