A Beyerdynamic T1 3rd Gen Mit mutat a 2nd Genhez képest?
A napokban világossá vált, hogy számomra a Beyer adja azt a hangot és azt az érzést (kialakítás, anyagok), amivel ténylegesen elégedett tudok lenni.
Pár mp-re meghallgattam egy HD800S-t, melegváltásban a T1 után, meglepően nem tetszett. Mivel nekem volt 2 HD800 is, a második moddolt (S irányba), mondhatjuk, hogy szerettem, elismertem, kifejezetten jó fejhallgatónak tartom, ezért is akartam megvenni. Viszont amióta a T1 kapott egy egyszerű, de tisztességes, húsosabb hangú DAC-ot (Questyle CMA400i), beérett a dolog nálam, egész egyszerűen nem tetszik a tipikus Sennheiseres vékonyság. Volt lehetőségem ma hosszabban tesztelni újra egy sima 800-ast, hogy megbizonyosodjak róla, nem alkalmi süketség volt - és nem az volt :)
Ismétlem, a HD800(S) tök jó füles, mégis, nekem a T1 messzemenően jobb. Nem nevezhető mély tónusú eszköznek, mégis, mikor Snétberger odavágott az üstdobnak, az mosolyogtató volt, míg a 800-as teljesen jelentéktelenül purrogott. (Ismerem jól, több erősítővel és kábellel próbáltam, komoly darabokkal. Akkor is volt némi hiányérzetem, de elfogadtam, hogy ez ilyen kell legyen.) Tény, hogy az a tér, transzparencia nem köszön vissza a Beyerben, mégis, a részletek jobban előtted vannak. Picit olyan, mintha a Sennheiser a zene szövetébe tenne, körülvesz és kifejezetten svung-mentesen, diszkrét alsó és felső tartománnyal belesző a történésekbe. A T1 meg olyan, mintha közelebb hajolnál a zenekarhoz, hogy mindent szűkebb és pontszerűbb előadásban ugyan, de egyértelműbben hallj.
Mostanra totálisan világos lett, hogy a magasai élesebbek (jó értelemben) a mélyei határozottan dúsabbak, de ami még fontosabb, rétegeltebbek, gazdagabbak (a "rétegelt" Wittao barátunk elképesztően találó kifejezése volt).
Szóval nem akarom magam kimozdítani ebből az elégedettségből. Lehet, hogy a Questyle középszerűsége segít, hogy egy jó balansz alakuljon ki és ne legyen sértő, csattogó, túl harsány a Tesla hangszóró, amivel vádolni szokták. Lehet, hogy a vastag Viablue kábelek, vagy a Neotech ezüst (utóbbit kétlem) fog meg valamit. De ami a legvalószínűbb, hogy az aktív tápregenerátor jótékony hatása van benne a szerethetőségben. Ha valaki erre jár (Szikszó), szívesen látom. Beszélgessünk, cseréljünk tapasztalatot, kritizáljátok a T1-et
alto írta: ↑2021.02.07., vas. 07:57
A magasabb impedanciás modellekben a tekercs jóval vékonyabb huzalokból készül (ami egyes modellekben akár az emberi hajszálnál kétszer vékonyabb is lehet), ami egyrészről kisebb mozgó tömeget eredményez, a kisebb mozgótömeg alacsonyabb tehetetlenséggel jár, az pedig gyorsabb, pontosabb, több részletet tartalmazó hangra képes. Másrészről a vékonyabb huzalokkal szorosabb tekercselés valósítható meg, ami erősebb mágneses teret jelent, ami alacsonyabb torzítást eredményez.