Messziről kezdem bocsi . Carlos Taveres munkásságát nem nagyon ismerem csak egy-két kósza cikkből, úgy ahogy Stellantis-t is csak érintőlegesen. De általánosságban elmondható, hogy az európai autógyártók le vannak maradva Kínával szemben. Az elektromos autózás tekintetében nagyon és szerintem ha nem vigyáznak a hagyományos belső égésű motorok terén is pikk-pakk ki lesznek véreztetve .Későn ébredtek fel és az elektromos átállás címszóval iszonyatos pénzeket elégetve próbálják behozni ezt a lemaradást. Én úgy érzem az elektromos autózás egy zsákutca, bizonyos keretek között van csak létjogosultsága de ezt most hagyjuk.
A nagy konszernek azért jönnek létre hogy költséget takarítsanak meg. (Gyártás, tervezés, logisztika stb) és próbálják felszámolni a párhuzamosságokat. Ha ez nem így van akkor kb semmi értelme nagy egységbe tömörülni. Csak azért hogy az egyik jobban menő cég finanszírozza a másik cég veszteségét annak nincs semmi értelme. Én sem látom értelmét a totál veszteséges cégek fenntartását pusztán nosztalgiából.
Szóval Carlos is erre az elektromos átállás hiszti vonatra ült fel szerintem. Ennek köszönhető a Hemi veszte is. Az utódja már annyival lesz könnyebb helyzetben hogy az elektromos hiszti már kicsit alább hagyott, kezd megjönni több döntéshozó esze is. (Bár nem adtak fel mindent)
Próbáltam utánanézni, hogy az utolsó években 2022-23 évben mennyi Hemi motort adtak el, vagy építettek be mert kíváncsi voltam de nem találtam erre vonatkozó adatot.
Általánosságban elmondható hogy azért egy ikonikus dologról van szó, aki nem amerikai az is tudja mi az vagy legalább hallott róla. De azért el kell mondani hogy csak amerikai autókba építették, főleg az amerikaiaknak legalábbis szériában.
Ha a Stellantist nézzük a teljes palettájába más márkákba kb esélytelen is lenne beépíteni. Azon kívül hogy lenne egy pár fanatikus, szinte biztosan gazdaságtalan lenne a beépítése európai modellekbe.
Szóval igen a motor kivezetése abszolút nagy port kavart, pedig ha megnézzük 3 literes V6 biturbó motorok szerintem tudják kb ugyanazt. Persze nincs olyan hangja, meg a nosztalgia meg az érzés stb stb.
De nézzük reálisan. Mindenütt ez megy. F1 től elkezdve, a legtöbb autó márka a kisebb cm3, kevesebb hengerszám felé tendál. Ahogy a Mercedes se gyárt V12 motort már. Annyit fejlődött a motor gyártás, hogy a kisebb felpiszkált motorok egész jól helyettesítik a nagyobbakat olcsóbban, az is lehet kevesebb fogyasztással és károsanyag kibocsájtással.
Vajon ha az USA-ban az üzemanyag nem lenne annyira olcsó, a Hemi motor is talpon tudna maradni? Gyanítom nem.
Én speciel azon kívül hogy megcsodálom midig amikor közelembe van egy ilyen motoros jármű, már nem vennék ilyet. Lehet így 50 előtt már más szemüvegen át látom a világot. Kicsit nekem a Hemi motor a pazarlás, és ""magamutogatás"" szinonimája lett. Napi használatra felesleges, a hétvégi örömautózások meg már elmúltak.
Lehet mondani mert nem vagyok anyagilag olyan helyzetben, de kezdem megérteni apámat, aki megtehette volna mégse vett " nagy autót", sőt amit vett azt is majdnem a legkisebb motorral. Mentségére legyen mondva mindig csak újat vett

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."