Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Re: "Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

pali923 írta:
2024.05.26., vas. 22:39
zoli73 írta:
2024.05.26., vas. 21:18
De igen van, el kell fogni a vakondot! ;)
Van egy ismerősöm, aki még építkezés közben a maga által készített csapdával 30 feletti számú vakondot fogott. Volt olyan lyuk, ahol egymás után ötöt. Szóval örülj neki, ha nálad csak annyi volt. Sajnos az a tapasztalatom, hogy bármikor bármennyi megjelenhet. Többször is volt, hogy megörültem, mert valamelyik elhárító metódust sikeresnek gondoltam a sok kipróbált közül, mert nem jelentek meg akár hetekig, de aztán mindig visszatértek. Napi 5-10 vakondtúrást nem 2-3 vakond csinált nálunk sem, az is biztos. Próbálkoztam én is hasonló csapdával, de a mi vakondjaink nem dőltek be a cselnek. 3-4 vakondot én is elkaptam túrás közben, de a munkálkodásuk intenzitása ettől nem csökkent.

A gyep nagy része alatt már háló van nálunk. Oldalt meg bokrok, cserjék, ott dolgoznak ugyan (szerintem macerásabb ott túrni), de nem tudnak kárt csinálni. Időnként megjelenik pár a konyhakertben, de az nem sok. Remélhetőleg a szomszédba költöztek, vagy felülről szagolják az ibolyát. :D Akkor jelentek meg tömegesen egyébként, amikor az egyik szomszéd ledíszburkolatozta a fél kertjét, átköltöztek hozzánk, és megörültek nálunk a fűnek, mert csak mi öntözzük rendszeresen.
Ez az emlitett eset az ismerősnél, ez eléggé kivételes, mert a vagond nem társas lény, hanem territoriális életet folytat, egyedül él. Egy egyed territóriuma, akár több 100m² is lehet, amit harciasan véd a betolakodóktól. Viszont ha elfogunk egyet, nagyon hamar telepedhet másik a helyére, ez az egyedsűrűségtől függ. A napi 8-10 túrás simán származhat egy vakondtól, az egyik leggyorsabb anyagcseréjű állatt, folyamatosan táplálkozik, mozgásban van, szinte nem is alszik.
A csapdázással én óvatos lennek, mivel védett állatról beszélünk, elpusztitani nem szabad.
Amúgy a riasztószerek tényleg nem sokat érnek, amiket én próbáltam(ultrahangos, granulátum, üveg, stb.) azok semmit.
Valóban szerencsésnek érzem magam, de a környékünkön nincs sok, a szomszédok sem nagyon panaszkodnak rá, vagy látnám náluk a vakondtevékenységet.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1241

Hozzászólás Szerző: pali923 »

zoli73 írta:
2024.05.26., vas. 21:18
Van egy ismerősöm, aki még építkezés közben a maga által készített csapdával 30 feletti számú vakondot fogott. Volt olyan lyuk, ahol egymás után ötöt. Szóval örülj neki, ha nálad csak annyi volt. Sajnos az a tapasztalatom, hogy bármikor bármennyi megjelenhet. Többször is volt, hogy megörültem, mert valamelyik elhárító metódust sikeresnek gondoltam a sok kipróbált közül, mert nem jelentek meg akár hetekig, de aztán mindig visszatértek. Napi 5-10 vakondtúrást nem 2-3 vakond csinált nálunk sem, az is biztos. Próbálkoztam én is hasonló csapdával, de a mi vakondjaink nem dőltek be a cselnek. 3-4 vakondot én is elkaptam túrás közben, de a munkálkodásuk intenzitása ettől nem csökkent.

A gyep nagy része alatt már háló van nálunk. Oldalt meg bokrok, cserjék, ott dolgoznak ugyan (szerintem macerásabb ott túrni), de nem tudnak kárt csinálni. Időnként megjelenik pár a konyhakertben, de az nem sok. Remélhetőleg a szomszédba költöztek, vagy felülről szagolják az ibolyát. :D Akkor jelentek meg tömegesen egyébként, amikor az egyik szomszéd ledíszburkolatozta a fél kertjét, átköltöztek hozzánk, és megörültek nálunk a fűnek, mert csak mi öntözzük rendszeresen.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2024.05.26., vas. 20:26
thxfan írta:
2024.05.26., vas. 19:41
Ilyet használt már valaki, ér valamit vakond ellen?
Látatlanban is biztos vagyok benne, hogy semmit nem ér. Nem tudsz mondani olyan "csodaszert", amit nem próbáltam ki, a megoldás a vakondháló, semmi más.
Talán emlékeztek még rá, vagy két éve "adtam hírt" róla itt, ebben a tobicban, hogy tetten értem(épp túrt ki) két vakondot is, akiket nyakon is csíptem. Kilakoltattam őket, elvittem őket az utcánk végén kezdődő szántóföldre, azóta nincs vakondtúrás nálunk. Azt nem állítom, hogy soha többet nem is lesz, de ezt határozottan jó eredménynek értékelem.
A vakondhálóról az a véleményem, hogy bár hatékony, de egy kertben nem csak pázsit/gyep van, ellenben a vakond kb. bárhol képes túrni, amivel kárt okozhat.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.

thxfan írta:
2024.05.26., vas. 19:41
Látatlanban is biztos vagyok benne, hogy semmit nem ér. Nem tudsz mondani olyan "csodaszert", amit nem próbáltam ki, a megoldás a vakondháló, semmi más.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1202

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Köszi!

https://www.agrowebshop.hu/product/7161 ... gIJz_D_BwE
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

zx07 írta:
2024.05.17., pén. 21:25
Az enyém így áll most:
20240508_JpKert09_1024.jpg
20240516_JpKert00_1024.jpg
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

Az enyém így áll most:
20240508_JpKert09_1024.jpg
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Sajnos nagy a szárazság, így nagy a forgalom az itatón.
A képek minőségéért elnézést kérek, nagyon rá kellett közelítsek, nem akartam zavarni őket. :rolleyes:
Csatolmányok
20240516_171602.jpg
20240516_171553.jpg

lacee
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1160

Hozzászólás Szerző: lacee »

zoli73 írta:
2024.05.09., csüt. 17:52
Fát nevelünk part. 2.

Pinus Palviflora(Japán fehér fenyő), hajtások pincirozása és drótozás után.
Bonsaj előanyagból 5 év alatt jutottam vele ide, alakulgat. :napsut:
Nagyon szép!

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Fát nevelünk part. 2.

Pinus Palviflora(Japán fehér fenyő), hajtások pincirozása és drótozás után.
Bonsaj előanyagból 5 év alatt jutottam vele ide, alakulgat. :napsut:
Csatolmányok
20240509_173532.jpg
20240509_173550.jpg

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 809

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Persze, vágom. Költői kérdés volt.
Szerintem!

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9.1 írta:
2024.05.07., kedd 07:53
És miért drágább vajon egy aksis mint egy benzines?
Töredék mennyiségű olcsó alkatrészből van. Akku, villanymotor, kapcsoló. ;) Vicc amúgy.
A villanyautó miért drágább? Mindenki szerint abban is töredéknyi alkatrész van, mint egy benzinesben.
Maga a készülék általában nem drágább, de ha megveszed mellé a töltőt és legalább 2 akksit, akkor már kijöhet a kétszeres szorzó. Egyébként meg halkabb, könnyebb, tisztább, nem igényel gondozást, nem kell menni benzinért a kútra - vagyis sok szempontból jobb egy benzinesnél. Akkor miért is ne legyen drágább egy piacgazdaságban? gondolkodik.gif
[OFF - katt ide ha látni akarod]
A Hilti csinálja már azt üzleti partnereknek, hogy nem adja el a készüléket, hanem havi díjért bérelheted. Cserébe viszont minden más költség az övék, nincs javítás, garancia meg ilyesmi. Ki tudja, mit hoz a jövő? Már a szoftvercégeknél is terjed, a legutóbbi (alfa, béta? hol tartanak most?) nemzedék meg állítólag már nem akar annyi mindent birtokolni, mint az ősei, csak használni.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

És miért drágább vajon egy aksis mint egy benzines?
Töredék mennyiségű olcsó alkatrészből van. Akku, villanymotor, kapcsoló. ;) Vicc amúgy.
Szerintem!

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2024.05.03., pén. 12:35
Szerintem simán elbírja egy akksis fűnyíró. Olyat választanék ami erősebb házas, de ugyanakkor könnyű az árokban mozgatás miatt. Az alábbiak miatt pedig olyat vennék, amit később ki tudnék egészíteni szegélynyíró/fűkaszával is.
Nekünk kb. 800m2 fű van itthon, amivel az önjáró fűnyíró elbír év közben. A szezon előtt azonban le kell nyírni egyszer, vagy ha sok eső esik, és nem mehet az automata, akkor kell egy kis rásegítés. Van ehhez egy nagyobb Wolf elektromos fűnyírónk, amit a szomszéd ki akart dobni, de megmentettem és felújítottam.
A nejem időnként lenyírja a szegélyt, és ehhez vettünk neki egy aldis akkus fűnyírót, méghozzá a legkisebbet, ami kb. 30 centi szélességben vág. Többször is előfordult, hogy nem vettem elő a nagy fűnyírót ( a zsinór mindig macerás), hanem ezzel a kicsi aldis akksis fűnyíróval mentem végig a gyepen, és simán megoldotta a feladatot gyakorlatilag egy töltéssel. Nem tudom, mi lenne, ha minden héten ezzel kéne füvet nyírni, de ez nem is profi, nem is drága, és nem is nagy gép, mégis le tud nyírni ekkora füvet is.
Tavaly vettem egy kicsi benzines Stihl láncfűrészt. Az eladó mondta, hogy az ácsok már akkus láncfűrészt vesznek, és egy töltéssel eldolgoznak akár egy napig is. Igaz, hogy kb. kétszer annyiba kerül, mint az én benzinesem, de azt gondolom, ez lesz a jövő. Egyszer valószínűleg az árarányok is megfordulnak.
Vagyis azt gondolom, hogy az akkus technológiát nem kell leszólni, ma már szinte mindent meg lehet vele oldani, méghozzá jól, csendesen, bűz nélkül. Az ára persze még időnként megvan, de akár egy ilyen fűszerbolti gép is jó lehet sok feladathoz, ezt meg meg lehet fizetni.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Igen, gyakorlatilag én is erre akartam kilyukadni, hogy az akkus gépeknek van létjogosultsága, csak nem minden területen, és profi használatra nagyon sok pénzt be kell fektetni...
Parképítő ismerőseim viszont egyre több ilyen cuccot használnak a csendes működés és a praktikum okán...
A benzin hiánya is nagyon megkönnyítheti egy kisvállalkozó életét a szigorú egészségvédelmi és ADR szabályok közepette.
Ha van napelemes rendszere, az egyik akkugarnitúra otthon ingyen töltődik, amíg dolgozik a másik- persze ez komoly összeg befektetésével...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

PgSpa írta:
2024.05.05., vas. 20:49
Pár gondolat az előbbiekhez, az elmúlt napokban nem volt időm hozzászólni:

1. Az akkus kerti gépekhez: nem véletlenül írtam magas összeget a fűnyíróhoz, az egyszerűbb, olcsóbb berendezések csalódást keltően szerepelnek. A profi, drága berendezések, ha rendszerben gondolkodik a vállalkozó, már jó teljesítményt nyújtanak.
Erre példa ez a típus, amit volt szerencsém már próbálni: https://www.gepdepo.hu/kerti-gep/funyir ... gt201.html Persze az ára is mutatja, hogy nem igazán házi használatra szánták. Fűrészeknél pl. Stihl egykezest próbáltam, faápolásnál nagyon jó, hogy nem kell állandóan alapjáraton lógatni magad mellett, és ugye kevésbé balesetveszélyes.

2. A fűfelületekről (ha már belemélyedünk a szakmába, nevezzük meg pontosan :smile29: ), a pázsit( a fejlettebb világban már kezd kimenni a divatból, átveszi helyét a természtközeli fenntartású gyep, közterületeken, nem használt részeken akár a virágos gyep "méhlegelő". Nálunk meg sokan műfüvet raknak le, hogy végleg kinyírják a talajéletet és mikroműanyaggal mérgezzék a csemetét, amikor játszik...
Nos igen, ezt az árkategóriát már kevesen engedhetik meg maguknak, bevallom, én még csak nem is láttam ilyet élőben.
Az akkumulátoros gépekről(szerszámgépek) viszont elég nagy tapasztalatokkal rendelkezem, a munkahelyemen a legprofibb Hilti gépekkel dolgozom, nap mint nap. Ezek mindig a legújabb, legmodernebb gépek. A cégünk a Hiltivel áll szerződésben, és állapottól függetlenűl, 2 évente lecserélik az egész készletünket a legújabb modellekre.
Nagyon praktikus az akkus szerszámgép, de nem mindegyik elég hatékony és elég erős az elektromos gépekkel szemben.
Például egy csavarbehajtó, egy ütvecsavarozó vagy egy ütvefúró eléggé rendben van, de az akkus sarokcsiszoló, vagy szabjafűrész nagyon kompromisszumos egy 230V-os hálózatról működőhöz képest.
Ez utóbbi kettő, még a legnagyobb 6Ah-ás akkut is nagyon hamar lezabálja, cserébe nem is túl erősek. A mobilitás sem különösebben fontos, viszont a nagyobb súly kifejezetten hátrány.
Ha a Hilti akkus sarokcsiszolót összehasonlítom akár egy belépő kategóriás Makita elektromos sarokcsiszolóval, még ehhez képest is, mindenben alulmarad, egyedül a mobilitás az előnye a mellet, hogy az ára pedig a sokszorosa.
Az akkus gépek nagy része bár nagyon praktikus, de az igazán jók nagyon drágák, és a hatékonyságuk eléggé korlátozott, és ennek a gátja leginkább az akkumulator.
A konkrét Hilti készlet, amivel én dolgozom, öt gépet tartalmaz. Csavarbehajtó, ütvefúró, ütvecsavarozó, sarokcsiszoló, szabjafűrész, ezekhez 1-1 akku és egy 4-es töltő, mindez egy nagy hordtáskában.
Az Hiltis kapcsolattartó emberünk elmondása szerint, ez a készlet 2400€ nettot kóstál.
Tényleg nagyon profi gépek, kiváló minőség, tartósság, de az elekrtomos társaikhoz képest sajnos kompromisszumosak. Elsősorban erőben, súlyban és árban van nagy hátrányuk. Nem beszélve a fentarthatóságról, a költséges és nem éppen tiszta gyártásról.
Feltételezhetően ezek a hátrányok a kerti szerszámgépeknél is megmutatkoznak, legalábbis amikkel én találkoztam azoknál megvolt.
Otthoni használatra, egy akkus kerti szerszámgép szettre beruházni, nem kis kiadás.
Jó minőséget, tartósságot nagyon magas áron mérik, ami házi használatban szerintem talán soha nem térül meg, és még csak nagyon környezettudatosnak sem mondhatók.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Pár gondolat az előbbiekhez, az elmúlt napokban nem volt időm hozzászólni:

1. Az akkus kerti gépekhez: nem véletlenül írtam magas összeget a fűnyíróhoz, az egyszerűbb, olcsóbb berendezések csalódást keltően szerepelnek. A profi, drága berendezések, ha rendszerben gondolkodik a vállalkozó, már jó teljesítményt nyújtanak.
Erre példa ez a típus, amit volt szerencsém már próbálni: https://www.gepdepo.hu/kerti-gep/funyir ... gt201.html Persze az ára is mutatja, hogy nem igazán házi használatra szánták. Fűrészeknél pl. Stihl egykezest próbáltam, faápolásnál nagyon jó, hogy nem kell állandóan alapjáraton lógatni magad mellett, és ugye kevésbé balesetveszélyes.

2. A fűfelületekről (ha már belemélyedünk a szakmába, nevezzük meg pontosan :smile29: ), a pázsit( a fejlettebb világban már kezd kimenni a divatból, átveszi helyét a természtközeli fenntartású gyep, közterületeken, nem használt részeken akár a virágos gyep "méhlegelő". Nálunk meg sokan műfüvet raknak le, hogy végleg kinyírják a talajéletet és mikroműanyaggal mérgezzék a csemetét, amikor játszik...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9.1 írta:
2024.05.05., vas. 12:26
Én egy Lidlis benzines fűkaszával szívok. Leját a gari és már nem is indul, minden baja van. Ultragagyi fos.
Én is inkább kábelezek, az akkus nekem sem szimpi, főleg 100 ezrekért.
Ez utóbbit megértem.
A múlt évben vásároltam elektromos szegélynyírót, ami inkább már fűkasza. Megvolt a lehetőségem, hogy akár akkumulátorosat is vegyek, de figyelembe véve a akkus szerszámgépek hatékonyságát, én inkább egy nagyobb teljesitményű(650W) Gardena kábeles fűkasza mellett döntöttem.
Volt szerencsém a szomszédom Makita akkus fűnyíróját és fűkaszáját kipróbalnom, ill. kikérnem róla a véleményét(e felé kacsintgattam), és arra jutottam, hogy az nekem nem megfelelő. Csak többszöri töltéssel, vagy tartalék akkukkal tudnám a fűnyírást abszolvalni.
A fűnyíróm egy özönvíz előtti Briggs motoros MTD, kb. agyonüthetetlen. Még csak nem is önjáró, de könnyű, egyszerűen kezelhető. Még soha, semmi baja nem volt, évente olajcsere, néha gyertya, légszűrő, kés, ha már menthetetlen, és egy 5literes kanna benzinnel kényelmesen kihúzom a szezont.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Én egy Lidlis benzines fűkaszával szívok. Leját a gari és már nem is indul, minden baja van. Ultragagyi fos.
Én is inkább kábelezek, az akkus nekem sem szimpi, főleg 100 ezrekért.
Szerintem!

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2779

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Briggs XC35 classic fűnyíróm van, sajnos csak nagy vonalakban emlékszem mikor vehettem. Ha jól emlékszem Kb 2000-2004 között, szóval legjobb esetben is 20 éves. Az olajcseréket, kés élezést is 3-4-5 évente végzem el, rossz gazda módjára. :D A rosseb ott egye meg de nem akar elromlani :D Javítani, megbontani még nem kellett. Legrosszabb esetben is indul 3. berántásra, melegen 1.-re mindig.
Akkus fűnyírókban valahogy nincs bizodalmam , akkor már inkább egy sima kábeles hagyományos. Anyukámnál ilyen van (AL-KO) már 2-3-szor javítgattam. A fék mindig megszorult, és aztán nem indult be, + kitört a a kereke. A tánc a kábellel kicsit macerás, de ha megvan a bevált koreográfia akkor megy egyszerűen.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2186

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Nálam annyi a vakond,hogy nem hiszem hogy máshol több lenne,de én jól elvagyok velük,és kárt sem tesznek a fűben.Amit kidúrnak,azt szétterítem helyben,és ezt játszuk folyamatosan,de ettől a fűnek semmi baja nem lesz,max annyi hogy a gyommagokat is kitúrják,és többet kell gyomirtóznom,de olyan hogy ez miatt újra kellett volna füvet vetnem,nem volt.Ha sokáig állnak a kupacok,max elsárgul a fű alatta,de ettől sem megy tönkre.
Fűnyírási szezonban jó riasztó a benzines fűnyíró,ezt nem szeretik,más időben meg a terítés,+ a gyephenger,és ennyi.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9498

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Aszpirin írta:
2024.05.03., pén. 11:43
Vinkler írta:
2024.05.03., pén. 09:10
Szerintem hibátlanok! Kérdés lehet, hogy mekkora a terület és milyen a gyepkultúra, amit vágni kell. Előttem viszont leírták az egyik leglényegesebb dolgot, hogy rendszerben kell gondolkodni. Később ugyan abból a márkából az ahhoz az akksihoz kompatibilis gépekkel lehet bővíteni a gépparkot, akár lecserélni a fűkaszát is akksisra. :rolleyes:
A terület nem nagy, összesen saccperkb 400m2 lehet - de nem egybefüggő és nem is mindenhol egyenletes (a ház előtt a kerítésig az, a kert nagyobbik felében is, de pl. a ház előtti, kerítésen túli közterület (ahol szintén nekem kell nyírni a füvet) árkos... kaszával elvileg jobban lehetne, de a valóságban sehogy nem tudom egyenletesre és szépre nyírni kaszával, sem a damilos, sem a késes fejjel, ezért általában fűnyíróval megyek neki, az szépen vágja, csak eléggé kínlódás azzal is, az egyenetlen terep éns a fűnyíró súlya miatt)

Gyepkultúra? Khm... közönséges fű :). Nem csinálok belőle tudományt, falusi környezetben lakom, nem Barbielandben :D, és nem tilos a fűre lépni, sőt, járkálunk rajta keresztül-kasul. Szóval izé... fű, benne egyébbel is (ibolya, ilyen-olyan vad gyepvirágok, stb.). Nem egy focipálya-minőség, de legalább látszik rajta, hogy nem mű. Nem tarackos, az esetlegesen betévedő nagyobb gyomcsomókat kézzel hűzgálom ki gyökerestől. Évente tavasszal fellazítom és felülvetem és kap mohairtós műtrágyát, és ha nincs esős idő, ebben a felülvetési periódusban ilyen legyező-szórófjjel locsolom (nem állok ott mellette, hagyon hogy reggel és este jól elázzon). Nyáron, ha szárazság van, szintén kap vizet, de csak akkor ha nagyon kell neki. kb. ennyi a "kultúra", vagy inkább annak hiánya.
Illetve idén egy "kicsit" több meló volt, mert tavaly késő nyáron betévedt egy vakond, és bármit is csináltam, kb szántófölddé alakította a gyepes kertet télig. Tavaszra eltűnt szerencsére, de addig tönkretette kb a teljes gyepet. Amikor még túrt, 3 púpozott talicskányi vakondtúrást szedtem össze, idén jól jött muskátliföldnek a balkonládákba, azok nagyon szeretik, és mivel sok van, belőlük, köszi vakondpajtás :) De a "gyepet" azt bizony csúnyán megviselte a vakonddal való találkozás, ezt senkinek sem kívánom... Az igen sűrű hiányos részeket bevetettem fűmaggal, ami az istennek sem akart kikelni a mai napig, csak néhány szál lett, pedig locsoltam is rendesen. Szerintem a mag volt régi (lehet ez?), cserébe amikor vettem jó drága volt és csak kilós kiszerelésben lehetett kapni. Made in Germany, árnyéktűrő fajta. Még van egy dobozzal, kukába jó lesz, mert nálam nem hajt(ott) ki.

Hát ennyi.
Szerintem simán elbírja egy akksis fűnyíró. Olyat választanék ami erősebb házas, de ugyanakkor könnyű az árokban mozgatás miatt. Az alábbiak miatt pedig olyat vennék, amit később ki tudnék egészíteni szegélynyíró/fűkaszával is.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6187

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Vinkler írta:
2024.05.03., pén. 09:10
Szerintem hibátlanok! Kérdés lehet, hogy mekkora a terület és milyen a gyepkultúra, amit vágni kell. Előttem viszont leírták az egyik leglényegesebb dolgot, hogy rendszerben kell gondolkodni. Később ugyan abból a márkából az ahhoz az akksihoz kompatibilis gépekkel lehet bővíteni a gépparkot, akár lecserélni a fűkaszát is akksisra. :rolleyes:
A terület nem nagy, összesen saccperkb 400m2 lehet - de nem egybefüggő és nem is mindenhol egyenletes (a ház előtt a kerítésig az, a kert nagyobbik felében is, de pl. a ház előtti, kerítésen túli közterület (ahol szintén nekem kell nyírni a füvet) árkos... kaszával elvileg jobban lehetne, de a valóságban sehogy nem tudom egyenletesre és szépre nyírni kaszával, sem a damilos, sem a késes fejjel, ezért általában fűnyíróval megyek neki, az szépen vágja, csak eléggé kínlódás azzal is, az egyenetlen terep éns a fűnyíró súlya miatt)

Gyepkultúra? Khm... közönséges fű :). Nem csinálok belőle tudományt, falusi környezetben lakom, nem Barbielandben :D, és nem tilos a fűre lépni, sőt, járkálunk rajta keresztül-kasul. Szóval izé... fű, benne egyébbel is (ibolya, ilyen-olyan vad gyepvirágok, stb.). Nem egy focipálya-minőség, de legalább látszik rajta, hogy nem mű. Nem tarackos, az esetlegesen betévedő nagyobb gyomcsomókat kézzel hűzgálom ki gyökerestől. Évente tavasszal fellazítom és felülvetem és kap mohairtós műtrágyát, és ha nincs esős idő, ebben a felülvetési periódusban ilyen legyező-szórófjjel locsolom (nem állok ott mellette, hagyon hogy reggel és este jól elázzon). Nyáron, ha szárazság van, szintén kap vizet, de csak akkor ha nagyon kell neki. kb. ennyi a "kultúra", vagy inkább annak hiánya.
Illetve idén egy "kicsit" több meló volt, mert tavaly késő nyáron betévedt egy vakond, és bármit is csináltam, kb szántófölddé alakította a gyepes kertet télig. Tavaszra eltűnt szerencsére, de addig tönkretette kb a teljes gyepet. Amikor még túrt, 3 púpozott talicskányi vakondtúrást szedtem össze, idén jól jött muskátliföldnek a balkonládákba, azok nagyon szeretik, és mivel sok van, belőlük, köszi vakondpajtás :) De a "gyepet" azt bizony csúnyán megviselte a vakonddal való találkozás, ezt senkinek sem kívánom... Az igen sűrű hiányos részeket bevetettem fűmaggal, ami az istennek sem akart kikelni a mai napig, csak néhány szál lett, pedig locsoltam is rendesen. Szerintem a mag volt régi (lehet ez?), cserébe amikor vettem jó drága volt és csak kilós kiszerelésben lehetett kapni. Made in Germany, árnyéktűrő fajta. Még van egy dobozzal, kukába jó lesz, mert nálam nem hajt(ott) ki.

Hát ennyi.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 477
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

Aszpirin írta:
2024.05.03., pén. 11:14
PgSpa írta:
2024.05.03., pén. 08:46
Az akkus fűnyírók is jók? (utálom a jelenlegi Briggs Quantum motoros fűnyírómat, nagy, nehéz és 7 év alatt 2-szer is javíttatni kellett a motorját, először épp a garanciaidő lejárta után..., és persze az önindítója már nem működik, így csak fölösleges súly az is, és az azt működtető akkumulátor is). A Makita négyütemű benzines kaszávmmal/szegélyvágómmal elleszek még egy jó ideig, de a fűnyírót le kellene cserélnem...
Jók, de csak akkor éri meg, ha rendszerben gondolkodsz, mert amúgy sokkal drágább. Ha megveszed a töltőt, az akksikat, hozzá a damilost, fűrészt, lombfújót, fűnyírót stb, úgy jobb a megtérülés.
Én Makitát próbáltam, dupla akkus, hátsó kerék meghajtással, nagyon jó, de kb. fél misi.
Köszi! Én tuti Makitában gondolkodnék, mert a márkávan is jó tapasztalataim vannak (igaz nem akkus egyik sem, pl. Makita multitool-t vettem, de konnektorosat, mert kifejezetten kellett a porszívó funkciója, és természetesen egy Makita porszívó is van - ilyen porszívó-csiszoló kombó van akkusban is?-már nem emlékszem).
Fél misi? Az nagyon húzós, bár a hátsókerék-meghajtás vonzó (a jelenlegi elsőkerék-meghajtású, 170ezer volt nagyjából pont 7 éve, és sz..t sem ér kb... beleértve az elsőkerék-hajtást.).
[/quote]

A DrillPro szerszámok kompatibilisek a Makita akkukkal.
Sőt, kockáztattam és vettem utángyártott 6Ah-s akkut, azok is jók.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6187

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

PgSpa írta:
2024.05.03., pén. 08:46
Az akkus fűnyírók is jók? (utálom a jelenlegi Briggs Quantum motoros fűnyírómat, nagy, nehéz és 7 év alatt 2-szer is javíttatni kellett a motorját, először épp a garanciaidő lejárta után..., és persze az önindítója már nem működik, így csak fölösleges súly az is, és az azt működtető akkumulátor is). A Makita négyütemű benzines kaszávmmal/szegélyvágómmal elleszek még egy jó ideig, de a fűnyírót le kellene cserélnem...
Jók, de csak akkor éri meg, ha rendszerben gondolkodsz, mert amúgy sokkal drágább. Ha megveszed a töltőt, az akksikat, hozzá a damilost, fűrészt, lombfújót, fűnyírót stb, úgy jobb a megtérülés.
Én Makitát próbáltam, dupla akkus, hátsó kerék meghajtással, nagyon jó, de kb. fél misi.
[/quote]

Köszi! Én tuti Makitában gondolkodnék, mert a márkávan is jó tapasztalataim vannak (igaz nem akkus egyik sem, pl. Makita multitool-t vettem, de konnektorosat, mert kifejezetten kellett a porszívó funkciója, és természetesen egy Makita porszívó is van - ilyen porszívó-csiszoló kombó van akkusban is?-már nem emlékszem).
Fél misi? Az nagyon húzós, bár a hátsókerék-meghajtás vonzó (a jelenlegi elsőkerék-meghajtású, 170ezer volt nagyjából pont 7 éve, és sz..t sem ér kb... beleértve az elsőkerék-hajtást.).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”