Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Igy van, de akár mondhattam volna a DIY kábeleket is...
A DIY kábel szerintem , az egyik legdrágább, ha figyelembe vesszük a ráfordított
energiát, munkát. A sikertelen példányok költségéről nem is beszélve :foto:

De hát a készítés öröme....

Nem feltétlen mennek kárba a nem sikerült darabok...Nekem mindig sikerült valamit felhasználnom belőle, vagy eladni a nemszükséges darabokat... :kiraly: De egyébként a munka benne az valóban megfizethetetlen...

kovti
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kovti »

A DIY kábel szerintem , az egyik legdrágább, ha figyelembe vesszük a ráfordított
energiát, munkát. A sikertelen példányok költségéről nem is beszélve :kiraly:

De hát a készítés öröme....

Philips CD930, Mission dac5 mod, Cyrus III, Cyrus PSX-R, hiVOX Alces 6, DIY hangfal Morel,Siltech SPX-20
Siltech spo-18M, Siltech hp-9,Nirvana SL rca, Daruma.

Vendég

Kábelezzünk

agai
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: -4

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: agai »

Milyen igaz ez az eszmefuttatás... És ne feledkezzünk meg a kis manufaktúra stúdiók által gyártott komponensekről és kábelekről. Ahol az ár érték arány messzebb mutat, mint a nagynevű gyártók méregdrága eszközei, kábelei. Akkor máris borul a képlet (40-15-15-15-15)
Hifim: Úgy is csak röhögnétek...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Tisztelt Eqx! 

Réges-régen, még a boldogult békeidőkben kialakult egy ökölszabály, ami arra vonatkozott, hogy jó ár/érték arányú készülékekből, kábelekből, stb-ből (és itt a legfontosabb szó, hogy jó ár/érték arányú) felépített rendszerben az egyes elemeknek kb. milyen arányt kell képviselni.
Akkoriban még azt gondolták (és én magam továbbra is vallom), hogy a hangsugárzókat kell az alapnak tekinteni, és ehhez kell kiválasztani a lánc többi elemét is, mármint a hang tekintetében, ezért ennek megfelelően az kell, hogy képviselje a legnagyobb arányt a teljes lánc értékében. Habár mostanában látok számtalan olyan láncot ahol az erősítő kétszer-háromszor, vagy még többször drágább darab, mint a hangsugárzó, aztán szegény tulaj csodálkozik, hogy nem tudja az egyébként kiváló erősítő azt hozni, ami elvárható tőle. Hát hogy tudná, egy nála kategóriákkal alacsonyabb szintű hangsugárzókkal?
De térjünk vissza arra a réges-régi intelemre, mely szerint akkor jók egy rendszerben az arányok (és újból hangsúlyozom, hogy jó ár/érték arányú rendszerelemeket figyelembe véve), ha a lánc teljes értékét az alábbiak szerint osztjuk fel.

Hangsugárzó (állványos esetén állvánnyal együtt): 40%
Erősítő: 15%
Forrás: 15%
Kábelek (mind együtt): 15%
Egyéb kütyük, mint pl. alátétek, asztalkák, stb.: 15%

Ebből talán látszik, hogy mit gondoltak annakidején a kábelekről, és ez talán még most sem elavult.
Ráadásul, még azt is próbálták meghatározni, hogy a kábeleken belül melyiknek milyen arányt kell képviselnie. És milyen furcsa, itt is az jött ki, hogy a hangsugárzók kábelek a legfontosabbak, azaz a teljes kábelezésen belül ennek kell képviselnie az 50%-ot, 25%-ot az IC-knek együtt, 25%-ot a tápkábeleknek együtt. (Akkor még külön ösvényről, és hasonló „úri huncutságokról" szó sem volt.)

Még egyszer mondom, a fent leírtak egy réges-régi, lehet, hogy ósdi, sőt, az is lehet, hogy elavult elv, de kiindulásnak talán jó lesz.
Én pl. még mindig ehhez tartom magam, és valószínűleg már így is marad. Ami persze, nem jelenti azt, hogy ez a helyes, csak annyit, hogy nálam bevált, és én megfogadtam szegény megboldogult Varga Laci barátom tanácsát, aki azt mondta, „Tudod, mindig ott rontjuk el, amikor nagyravágyásunkban a jól bevált jónál is még jobbat akarunk.”

Tisztelt Mikrostúdió Úr,

Engedtessék meg, hogy e témában valamivel modernebb szeleket fújdogáljak így esős péntek estve.
Az ökölszabály, mint nevéből is érződik, elég durva közelítése a valóságnak, egytollú indiánoknak megfelelő, de annak, akinek egy kicsit többet sütnivalót szeretne birtokolni adott témáról, máris falsul hangzik.
A különböző audio komponensek különféle torzításokat generálnak, amiknek a hallhatósági küszöbértéke is más és más, alma, körte, szilva ízének összevetése egy kompót vonatkozásában elég nehézkes... Bár komoly izlelőbimbó mennyiséggel és főleg gyakorlattal megáldott versenyzők határozottan érzik akár egy kis rothadt körteszelet aromájának a kompótra való negatív hatását.
Van olyan torzítás, ami kizárólag elektronikákban fordul elő, hangsugárzókban sosem, és nyilvánvaló, hogy egy hangsugárzóval szemben támasztott frekvenciaátviteli követelményt könnyedén teljesít akár egy erősítő, akár egy amúgy szörnyű hangú kábel is.
Az árak százalékos felosztása a komponensek fontosságának függvényében nem badarság, csak, ha szigorúan betartjuk az ősök akkori esszenciális tapasztalatait.
Ráadásul további változóként bejön a ki mit preferál a hifiben individualizmus, ami alatt azt értem, hogy van, akit nem érdekel a sztereo tér, csak a hangtisztaság, van, akinek a basszus a legfontosabb, stb.
Van még néhány fontos tényező, ami alapvetően meghatározza a hangsugárzó árfekvését hangzásminőségétől szinte függetlenül. Milyen mély basszust szeretnék milyen hangosan? Ha elég a 60Hz-3dB és a max 95dB hangnyomás egy 15 nm-es lakótelepi szobában, akkoregy 13cm-es mélyközép hangszóróval szerelt monitordobozka megfelel a célnak, míg a 30Hz-3dB, max105dB hangnyomás egy sokkal nagyobb és persze drágább hangsugárzót kíván. No ennek a kétfajta hangsugárzónak a közép és magastartománya ártól függetlenül egészen eltérő minőségű lehet, azaz a kis doboz kevesebb pénzért jobb lehet, mint a nagyobb doboz több basszussal több pénzért. Az is szép ebben a játékban, hogy LEHET, de nem biztos.
Az adatlapok legtöbbször füllentenek, és elég kevés adatot tartalmaznak, az alapján badarság bármilyen hangsugárzót vásárolni.
Az erősítőknél hasonló a helyzet. Más ára van egy 15wattos minőségi erősítőnek, és más egy 100wattosnak, itt se sejtetnek sokat a megadott paraméterek.

Konklúzió? Tuti megoldás nincs, semennyiért sem, mert még vannak egyéb tényezők is, amiről majd legközelebb...

Kovács Emil
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Kovács Emil »

Ezek után van szíved megfosztani szegény elektront a csatlakozó által okozott örömöktől?

Én mindkét variáciot ki fogom probálni, ennyi... :foto:
Vhogy az elektron lelkivilága is a szemem előtt van ,de a hang ,ami végleg dönteni fog. :kiraly:

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Tomi »

Igazából nem tudom hova írjam ezen kérdésem, de remélem nem lesz távoli az alaptémától.  

Érdeklődnék ,hogy ki probálta ki már azt a variácoit ,hogy a hangfalkábelét, csatlakozó nélkül simán belefogatta a hangfala termináljába?

Javult-e a hangminőség, -ha a kontakt legalább ugyanolyan jo volt-, mint egy csatlakozoval (saru , banán dugoval) használt fogatásnál?
Ha a csatlakozó is a hang utjába áll ,akkor talán nem is hülyeség elhagyni.

Mi erről a véleménytek, tapasztalatotok? :kiraly:

A képen is ez látható. :foto:

Szegény elektron elhagyva a CD DAC-ját szembe kell nézzen a kinti világ kegyetlen játékaival, amit az irgalmat nem ismerő hifisták szántak számára. Az RCA dugónál megpillant egy sötét alagutat, és elkezdi vég nélküli bolyongását az interconnect kábel szövevényes ösvényein, ahol mindenfelől durva szigetelőanyagok nyomják szegényke feje búbját. Nagyon megörül mikor megint egy RCA csatlakozóhoz ér, hiszen a fejét már migrénes görcsök rángatják, úgy gondolja kicsit kifújja magát. De jön az előerősítő, ahol először kemény ellenállásba ütközik, nagyon szoros kis járaton kell átpréselnie magát, hogy aztán mindenféle kondenzátorokon meg ellenállásokon áthaladva vékonyabbnál vékonyabb nyáklapra telepített szinte képtelenül szűk sikátorokon keresztül vánszorogva eljusson a végfokozathoz. Itt már úgy érzi, hogy ereje teljesen elhagyta, mikor nem tudja honnét, de kap egy olyan jobbhorgost, hogy szinte pillanatok alatt a hangfalkábel csatlakozójánál találja magát. Nem győz álmélkodni az aranyozott belső enteriőrön, az igényesen kidolgozott fémcsatlakozókon. Szinte beleremeg a gyönyörűségbe. Ekkor különös erőt kezdi el tolni a hangfalkábel felé. Kapálózik, tovább szeretne maradni, de nem lehet. Élete leghosszabb gyalogtúrája következik. A hely nagyon tágas, de sötét van és fél. Hiányzik az anyukája, étele is fogytán. Úgy érzi sosincs vége, mikor ismerős fényt lát. Hiszen ezt már látta, ez ugyanaz az aranyozott gyönyörű hely. Mosolyra fakad és dudorászni kezd magában. Úgy érzi élete legszebb pillanatait éli át újra. De az élet kegyetlen, mint tudjuk. Az útnak folytatódni kell. Nyomában újabb elektronok bukkannak fel és így szegénykémnek nincs maradása, mennie kell tovább. A keresztváltónál capo strázsál, aki frekvencia szerint osztja ketté az elektronok tömkelegét. Azt mondják a mélynyomónál tovább tart a haláltusa, de legalább kétszer csúszhatnak végig a tekercsek vékonyka huzaljain. Azt is mondják, hogy még nem tért innen vissza egyetlen elektron se.

Ezek után van szíved megfosztani szegény elektront a csatlakozó által okozott örömöktől?
potatomelon.wordpress.com

rozoga62
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 95

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: rozoga62 »

Aztán egy idő elteltével nem árt ellenőrizni, hogy lazult-e már a csavaros rögzítés.

Kovács Emil
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

oxidáció, ami az egyes elemi szálakat érné, kiküszöbölődik, ill. tökéletesebb a kontaktus :kiraly:
Nehéz kérdés ez ,mert mindkét megoldásnak vannak előnyei.
A kissebbik rosszat kell választani. :foto:
De ,hogy melyik az, talán mindenki máshogy látja.

Kovács Emil
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Igazából nem tudom hova írjam ezen kérdésem, de remélem nem lesz távoli az alaptémától.

Érdeklődnék ,hogy ki probálta ki már azt a variácoit ,hogy a hangfalkábelét, csatlakozó nélkül simán belefogatta a hangfala termináljába?

Javult-e a hangminőség, -ha a kontakt legalább ugyanolyan jo volt-, mint egy csatlakozoval (saru , banán dugoval) használt fogatásnál?
Ha a csatlakozó is a hang utjába áll ,akkor talán nem is hülyeség elhagyni.

Mi erről a véleménytek, tapasztalatotok? :kiraly:

A képen is ez látható. :foto:

Vendég

Kábelezzünk

Firefox fícsör, szerintem hasznos.

Itt is leírhatnád a tapasztalatokat.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Na, most, hogy van leheletnyi időm, meg a hejesírásellenőrzőt is magamra haragítottam, kíbórdba önteném érdektelen és szomorú meglátásaimat, valamint mai napi tapasztalataimat részben per tangentem a témához. (Ezt a piros aláhúzigatást csak nekem csinálja?!)

Ma alkalmam nyílt egy arcátlan kábeltesztre, mely tanúk előtt azt bizonyította, hogy az olcsóbb hangfalhoz való olcsó kábelezés JAVÍTJA a hangzásképet. A drága hangfalhoz való drága kábel ugyanígy tesz. Korábban beláttuk, hogy a drága rendszert olcsó kábellel, illetve olcsó rendszert drága kábellel FELESLEGES és diszfunkcionális traktálni.

Akit érdekel, leírom az eredményeket/körülményeket priviben.

Magától értetődő, hogy nem az ár az elsődleges egy kábel "képességeinek" a megítélésénél, annak szvsz. IS leginkább orientáló szerepe van.

Ezek után meg aki TAGADJA, hogy különböző kábelek közt lehet/van hangzásbéli különbség (ami, mivel rendszerben hallgatjuk, átragad a rendszer hangjára), annak full kár többet áldozni rá kb. 250 Ft-nál. Mármint a rendszerre :foto: .

Aki szerint a kábellel kell/szükséges "lakatolni" a rendszer hangját, annak nem kábelt kell cserélni a rendszerében, hanem fontosabb elemet, mert nem a kábellel van baj.

Aki meg este 3/4 12-kor ebbe a butuska topikba irogat, az megérdemli, hogy ne a a felesége, barátja, nője, társa, férfibarátja (pfúj), Dynaudio Audience 40ese gyengéd horkolása tegye boldoggá az éjszakáját. (Hogy klasszikust idézzek, külön hálával earformancia szakkollégának :kiraly: .)

Úgyhogy, Uraim, riszpekt, jó éj, gyengéd horkolás.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

hadd ne higgyem már ezt el. 

Nem elhinni kell, hanem hallani.

jelentkezzen az, akinek a felesége, barátja, nője, társa, férfibarátja (pfúj) hallotta a szomszéd szobából, ahogy kicseréltél egy kábelt a hifin!

Nevetni fogsz még a nejem is hallja , pedig őt rohadtul nem érdeklik ezek a dolgok...

Mindenki hallja, aki veszi a fáradtságot...

A SZOMSZÉD szobából? Vagy 2 fallal arrébbról?

Lehet, hogy lehet, de ahhoz az egyik tesztelt kábelnek kontakthibásnak kell lennie... :kiraly: :foto:

Marc
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 25

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Marc »

hadd ne higgyem már ezt el.  :foto:

Nem elhinni kell, hanem hallani. :kiraly:

jelentkezzen az, akinek a felesége, barátja, nője, társa, férfibarátja (pfúj) hallotta a szomszéd szobából, ahogy kicseréltél egy kábelt a hifin!

Nevetni fogsz még a nejem is hallja , pedig őt rohadtul nem érdeklik ezek a dolgok...

Mindenki hallja, aki veszi a fáradtságot...

electro_static
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: electro_static »

jelentkezzen az, akinek a felesége, barátja, nője, társa, férfibarátja (pfúj) hallotta a szomszéd szobából, ahogy kicseréltél egy kábelt a hifin! :kiraly:

Feleségem hallotta; átkozódtam mint a kocsis, mikor egyszer eleresztett az egyikben a föld forrasztása és bebrummogta a rendszer a lakást mint medvék a barlangot.

dszabi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 20

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dszabi »

hadd ne higgyem már ezt el.  :kiraly:
Hát pedig egy sz@r kábel tényleg annyira vacak is tud lenni, hogy azt még Te is meghallanád, bizony!

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1219

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Szerintem ebben az esetben a kábel/ár viszony egy kicsit félrevezető. Uis egy MA 30+15ezer forintos rendszer lehet, hogy annak idején azért nem a legrosszabbak közé tartozott, lehet, hogy elég jó színvonalat képvisel, ami akár egy jobb kábelt is képes kiszolgálni. Tudom, mert bizonyos szempontból hasonló cipőben járok, pl. a cd-met elég jó vagyis drága új gépre cserélném csak le, de nem vettem nagyon drágán. A kábelt meg ma veszed, mai áron. Vagyis ezek az arányok csak akkor értelmezhetők telejsen, ha telejsen új rendszert építesz.
Vagyis sok-sok hallgatózás, meg utána még hallgatózás, ezt nem lehet megúszni, aki komolyan gondolja.
Az meg egy másik kérdés, hogy aki 45.000-ből vesz rendszert, nyilván nem véletlenül tesz így, vagyis túl drága kábelekre sem fog tudni áldozni.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

zsocc
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 4

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zsocc »

Nem a szomszéd szobába volt hanem egy légtérbe velem(nappali) és akkor történt az eset amikor a squeezebox saját tápja mellett meglett a külső táp. Amikor ezeket cserélgettem akkor az asszony magától is mondta hogy na ez mennyivel dinamikusabb szól mint az előbb. (Ő nem tudta hogy pontosan mit cserélgetek)
Ami még érdekes hogy amikor csak néhány szám erejéig (kb 10 perc) hallgattam egyikkel majd a másikkal akkor mindig csak akkor szólt amikor a tuning táp helyett visszakötöttem a gyárit és mindig azt mondta hogy most rosszabb lett mint volt.
Viszont utána mikor 1-2 órát hallgattam egyikkel majd másikkal akkor már akkor is szólt mikor a külső tápot kötöttem be és jelezte hogy ez most jobb lett...

Tudom hogy ez nem egy kábel hanem annál kicsit fontosabb eleme a rendszernek de ez bizonyítja hogy teljesen laikus is tud hallani külünbséget 1-1 rendszerelem cseréje között.
ProAc Studio 110 -Zu Audio Mission mkI - Pioneer X-HM76

Vendég

Kábelezzünk

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2942

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: earforce »

SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11026
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Kell lennie támpontnak, hogy merre induljon, aki 40.000Ft-ból hozta ki a CD/erősítő párost és merre induljon, aki ugyan ezt 200.000Ft-ból oldotta meg. A kábelek árát a gyártók nem hasraütésszerűen határozzák meg, hanem azokhoz az elektronikákhoz lövik be, amiket minőségileg kiszolgálnak és a legjobbat hozzák ki a rendszerből
anélkül, hogy az adott rendszer hibáit mutogatnák, mert minőségileg már nem azonos színvonalat képvislenek.
Ebből kifolyólag igenis kialakul egy hozzávetőleges arány a kábelek és készülékek ára között.

Nem fogsz kapni támpontot. Egy ezer forintos kábel simán élvezetesebb produkcióhoz segíthet egy rendszert, mint egy 50ezres. És ha csak egy ilyen eset van (márpedig én tudok néhányról), máris összedőlt az árkategóriára épülő elmélet.

A gyárak nem feltétlenül minőség alapján áraznak, hanem inkább eladhatóság alapján. Kábeleknél amúgy sem lehet szigorú értelemben vett hangminőségről beszélni, a legalsó kategóriát leszámítva.

Hogy mennyit kell költeni egy rendszernél a kábelezésre, az sem megválaszolható. Mennyit érdemes koncertre költeni? Lenne erre szabály? A praktikum és a szokás persze kijelölhet egy utat, ami alapján a lánc árának 10 % a kábelezés, de ha 3 vagy 30 %, az is indokolt lehet, ha a tulajnak éppen úgy esik jól.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 749

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Bírjátok még? :kiraly:
A fórum hivatalos poltisztjének totyikjaiban szoktam edzeni, én ne bírnám? :foto:

Szó se róla az Audio Technica policetisztnél kiváló kiképzést kap az ember.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Vendég

Kábelezzünk

Ellenben most esett le, hogy esetleg kábel gyártóra gondolsz.
Nem, én a készülékek gyártóira és hivatalos forgalmazóira gondoltam, habár ezt elsőként a készülékek kiválasztásánál kell meglépni. Hiszen ha a hangsugárzók és az erősítő nem tud kijönni egymással, azon nem segít semmiféle csodakábel. A kereskedők többsége azért nem annyira mindenben csak a saját hasznát leső fajta, akinek még azt sem szabad elhinni, amit kérdez:)

Pont néhány kábelgyártóra jellemző, hogy drága (és kevésbé drága) terméküket semleges, univerzálisan használható hifigyógyszerként szeretik beállitani. Olyan csak a mesében van...

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

hadd ne higgyem már ezt el. :foto:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Ha sikerül egy olyan rendszert összeállítani ami jól szól többféle alapkábellel is akkor azt hiszem nem nehéz belőni azt a határt ameddig érdemes kisérletezgetni drágább kábelekkel.A baj ott szokott lenni mikor alapból nem tettszik a rendszer és ezt kínunkban a kábelekre fogjuk és megyünk be az erdő sötét bugyraiba.
Addig érdemes elmenni még érezzük a jótékony változást és tettszik amit hallunk,viszont vigyázni kell arra hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára ezen változásoktól felbuzdulva mert nem biztos hogy akár márkán belül is mindig jobb a drágább kábel rendszerünkben.
A harmóniára kell törekedni,ne lógjon semmi ki a rendszerből,kerek egész legyen,csak a zene szóljon és ne a kábel vagy egy egy készülék hívja fel magára a figyelmet.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”