Sziasztok!Köszi a bringámat ért dicsérő szavakat, majd átadom neki :kiraly:
CsepiZs!
Kicsit elmaradtam a fórumozásban, de látom nélkülem is kitárgyaltátok a lényeget
A kérdésedre válaszolva:
44/11-32-őt használok, ebből zömmel síkon a 44/14-16-18-at nyüstölöm/pörgetem, a kónuszra csak akkor teszem le, ha kilépek. Általában csak alapozáskor van fent a slick, aztán jön a ducigumi :kiraly:
A sebességet már nem nagyon nézem, elsősorban pulzusra (zömmel HRmax: 65-80%-án) és időre (heti 7-1x óra) edzek. A 30as tempót síkon alapállón általában nem gond tartani részemről montival ducigumival sem, ha formában vagyok.
Az outisokról lefelé viszont le szoktam akadni, ez egyértelműen a kisebb áttétel hiánya.
Én inkább montizom (hosszútávú maratonok), ott meg mások a preferenciák, s mi nem nagyon nézzük az átlagsebességet: erőbeosztás, frissítés, kerékpár-kezelési technika, terep, időjárás, millió más változó, ezek befolyásolják az elért időeredményt, aminek a végső szummája persze egy átlagsebesség. Megnéztem a polarban nekem 14-18km/h között változnak az átlagaim a táv és terep függvényében. Az eleje 20 fölött megy, VK kupafutamokon 25 fölött. Na az már nagyon durva terepen....
Ha gyorsa(bba)n akarsz menni, jobb az outi. Majd veszek én is egyszer megint

A pulzust valóban magasabb pedálcsapással érdemes emelni, vagy dombos terepre menni (ez utóbbi a legjobb szerintem).
Írtad, hogy a 149 az alsó határod. Nagyon nem merek tanácsot adni ez ügyben, mert nem tudom a max pulzusod meg a céljaid (fogyás/állóképesség növelés/versenyzés), s ráadásul elég nagyok az egyéni eltérések is. Nekem pl a 149 már az alapálló képességi zónám felső értéke, onnan már jön az intenzív, majd a laktát zóna (hosszútávú versenyeim átlagpulzus értéke). Rövid 1-2 órás tekerésekhez jó amúgy a magas intenzitás is, de hosszabb távon 3 óra fölött már eléggé kipukkaszt(hat)ja az embert, ott célszerűbb alacsonyabb frekin nyomni.
Az eredmény akár lehet ugyanaz is! Van akinek nincs ideje hosszan/sokat tekerni, ezért választja az előbbi metódust.
Én inkább az utóbbi utat járom, de nekem ez kell, mert ettől "fejlődöm" inkább sérülésmentesen.
Üdv,
Sanci
Köszönöm a kimerítő választ, mivel úgy látom komolyan versenyzel kérdeznék pár dolgot a pulzusos határértékekkel kapcsolatban.
Amúgy én csak a napi meló után szoktam tekerni olyan 30km -t, de most akarom feltornászni napi 40re, szóval inkább erőnléti-kondicionáló célzattal tekerek (egész nap ülök), de azért ha már csinálom akkor úgy szeretném, hogy a legtöbbet hozhassam ki magamból, ezért érdekel ez a pulzusos határértékes dolog.
Először is, hogy határozod meg a max értéket, (a 200 - életkor nem hinném, hogy elég pontos ezen a szinten), ha mondjuk nem célzónádba edzel akkor az miben nyilvánul meg, illetve tényleg olyan jelentős-e a különbség, hogy mondjuk az élvezetes tekerésből érdemes átváltani "odafigyelős" módba?
Többen javasoltátok a dombokat, hát itt Békés Megyében van vagy 3 szánkódomb összesen viszont még szélcsendben is fúj a szél (nemhiába viharsarok) az is majdnem olyan jó szerintem.
Előre is köszi a fáradozást a válasszal!
CsepiZs