Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

FVF avagy csinálj magadnak vásznat

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 96

Hozzászólás Szerző: PrinceHerceg »

Én a nyáron készítettem MDF lapból,gyönyörű tükörsima felületet varázsolva.Én az mdf lapot szürkére festettem a kapott végeredmény lehengerlő lett,csodálkoztam is a kapott végeredményen nem gondoltam volna,hogy ennyire frankóra sikeredik.
Ha érdekelnek a részletek szívesen leírok mindent.

Nagyon szívesen venném a TP-id!

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 793

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Én a nyáron készítettem MDF lapból,gyönyörű tükörsima felületet varázsolva.Én az mdf lapot szürkére festettem a kapott végeredmény lehengerlő lett,csodálkoztam is a kapott végeredményen nem gondoltam volna,hogy ennyire frankóra sikeredik.
Ha érdekelnek a részletek szívesen leírok mindent.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

A proji szuper, csak ki kell szolgálni!

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Vki?

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!

Mivel közelről vetítős a projim (LG PF1000U), így a gyári drága, hullámos szemeteket mellőzendő, inkább D.I.Y vásznat akarok kraftolni, mert akkor tényleg azt csinálok amit csak megámodok! Jelenleg célom egy 16:9-ben legyártott minimum 150"-os lépméret elérése, mert a szoba rendesen nyeli a dolgokat, és pár nap múlva mindig mindent kissebbnek látok!

Kérdés: hol érdemes falapot vágatni, és pontosan milyen fajtát, illetve mégis mekkora az ideális lapvastagság, ekkora mérethez, plusz pontosan milyen festékkel + hengerrel fessem le, hogy szép sima felületet nyerjek, ugyanakkor a kontraszt is faja legyen? 

Válaszaitokat köszönöm előre is, és ha 1x kész leszek vele dobok fel pár fotót is!

RolfSzomor
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: RolfSzomor »

Hello,

Nézzétek el nekem, én teljesen kezdő vagyok a témában. Tetszenek viszont az FVF megoldásaitok, de néhány innovációs ötletem lenne.
Kérdés, hogy mit szóltok hozzá, mennyi a létjogosultságuk...
Engem elsősorban kültéri vetítgetés érdekelne, de ha életképes valamelyik ötletem, szerintem beltérben is megállja a helyét.

Van egy 6m*4m-es féltetős sütögetős helységem a kertben, ennek végébe szeretnék egy "vásznat". Tisztában vagyok a kültéri fényviszonyok hátrányával, valójában a sütögetések estébe nyúlnak úgyis, esetleg egy meccs nézés is lehet, ez szintén sokszor esti program, szóval remélem, hogy sötétedésközeli fényviszonyoknál működne a dolog.

Az ötletem a "vászonra" pedig FVF helyett MVF azaz műanyag vetítési felület.
Nyilvánvalóan a kültéri használat és tárolás miatt kéne nekem más. A tető alatt a vízmentes tárolást meg tudom oldani, de a levegő nedvességtartalma akár milyen fa anyagot tönkretenne annyira, hogy felületnek nem lenne jó. Bútorlapot simán, de bármilyen egyéb fát is.
Szóval az egyik ötletem a műanyag lemez, ebből ma már nagy kínálat van, tömör, cellás, akril, pvc, tömör, habosított, a legtöbből van matt is, és az 1-2mm-esek nem is drágák.
A keret nyilván lehetne erősebb fából, az már nem szigorúan vetítési felület, de lehet alumíniumból is (ez egy kicsit drágább persze).

Ami jó a műanyagban, hogy merev erős, nagyon könnyű, az időjárás nem nagyon tud mit kezdeni vele, és tisztítható is ha már kültérről beszélünk. Nyilván UV stabilitás nem árt, lehetőleg ne sárguljon, de közvetlen napnak nem lenne kitéve sokat (tárolást meg tudom úgy oldani), és ha esetleg X évente cserélni kell, az sem horribilis összeg.

Ha szerintetek ez működőképes, akkor érdekelne, hogy melyik anyagot tartjátok jobbnak! Gondolom a matt az kötelező, mivel kültérről beszélünk (páratartalom) és laikusként látok esélyt megfelelő gyári felületre, a festést szeretném elkerülni.(lehet hogy a műanyagon kültéren csak repedne, peregne, elváltozna a festék színe stb....)

Köszönöm

Katona

Hozzászólás Szerző: Katona »

A

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

kemény 8500 forintért. Minden szempontból bevált, egyet kivéve: sajnos elég erősen hullámosodik.

Erről egy mondás jutott eszembe: Nem jó, de olcsó volt.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

.dave
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: .dave »

Nem vagyok túl nagy a projektoros világban, de találtam egy elérhető árú és nekem megfelelő minőségű vásznat.A megoldásra az IKEÁBAN leltem...van egy árnyékoló az ablakra, többféle méretben, mechanizmussal együtt, 10 ezer alett volt anno. 2-2 furat a mennyezetre, illetve kettő a falra a mozgató lánchoz.A látvány szinten nekem megfelelő...

Nemrég vettem egyet én is. TUPPLUR néven fut, az IKEA is ajánlja vetítéshez. Én a legnagyobb 200*195cm-es változatot hoztam haza kemény 8500 forintért. Minden szempontból bevált, egyet kivéve: sajnos elég erősen hullámosodik. Ki lehetne feszíteni gondolom, de akkor meg nem lenne feltekerhető.
Régebben használtam 180-as, prezentációkhoz való, mobil állványos vásznat. Az is hullámos lett egy idő után - bár nem ennyire - viszont tízszer ennyibe került...

becus65

Hozzászólás Szerző: becus65 »

Nem vagyok túl nagy a projektoros világban, de találtam egy elérhető árú és nekem megfelelő minőségű vásznat.A megoldásra az IKEÁBAN leltem...van egy árnyékoló az ablakra, többféle méretben, mechanizmussal együtt, 10 ezer alett volt anno. 2-2 furat a mennyezetre, illetve kettő a falra a mozgató lánchoz.A látvány szinten nekem megfelelő...

s110r
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hozzászólás Szerző: s110r »

Szia!

A nevére nem emlékszem, tekercsben volt az üzletben, a tekercs magassága - azaz a sátoranyag szélessége - kb 120-130 cm lehet. Sorry, de ez csaknem 4 éve volt és már homályosak az emlékeim. Amikor rátaláltam erre az anyagra nagyon megörültem neki, az biztos... Mai napig használom.
Mivel vízhatlan sátoranyagról van szó, ezért létezik sokféle színben.
Érdekes lenne kipróbálni, ha létezik ebből az anyagból enyhe halványszürke, hogy azzal milyen képe van a projektornak.

Az üzlet Pécsett a Szabadság utca 8 alatt található, hivatalos neve Bőr Bolt.
A suszterszögtől a bőrökön át a táskákig mindenfélét árulnak. Esetleg ha kideríted a telszámukat, akkor rá tudsz kérdezni a beszerzési forrásra. Mozivásznat ne említs, az csak megkavarná őket...

Ha fontos, március végén Pécsett leszek, és rákérdezhetek az üzletben.

István

BIG FOOT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 52

Hozzászólás Szerző: BIG FOOT »

Az anyagból sátrakat szoktak készíteni, fehér színű, vízhatlan, orkán anyag jellegű és a fonák oldalára kell vetíteni - a szín oldalon látszik a szövet mintája ráadásul fényes, csillogó.
Mi az anyag neve?
Hangsugárzóm eladó: JBL 4406 Studio Monitor

s110r
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hozzászólás Szerző: s110r »

Hátha segítek ezzel valakinek.
Én feszített vásznat készítettem, fenyő léckeretre. A felhasznált vászonanyagot Pécsett vettem egy olyan boltban, ahol cipzárakat, gombokat, táskákat, műbőröket, stb árulnak. Az árára nem emlékszem, csak arra, hogy olcsó. Az anyagból sátrakat szoktak készíteni, fehér színű, vízhatlan, orkán anyag jellegű és a fonák oldalára kell vetíteni - a szín oldalon látszik a szövet mintája ráadásul fényes, csillogó.
Amikor készítettem (2005-ben) megnéztem házimozi üzletben drága, százezres árkategóriájú vásznakat és meglepve vettem észre, hogy ennek az általam használt anyagnak a hátulja felületében egyezik a gyári vásznak felületével, és hátulról zseblámpával megvilágítva kb ugyanannyi fényt enged át, mint a gyáriak.
A felület szerkezete közelről nézve apró négyzetekből áll. Maga az anyag igen erős, strapabíró.
Mivel nem tudtam, hogy a projektor fényének vásznon átengedett része (lásd fent a zseblámpázást), illetve annak hiánya rontja-e a képet, ezért a kifeszített vászon mögé a keretbe be van rögzítve egy matt fehér furnérlap, amire ráfeszül. Ennek segítségével nincs a fény áteresztéséből adódó fényveszteség, persze lehet, hogy enélkül is jó lett volna.
A vásznat a keret hátulján suszterszögekkel rögzítettem kb 5 cm-enként, a maszkolás pedig matt, faerezetű, dió színű öntapadós fóliából készült.
A kapott kép szerintem korrekt, nincs hot spotosodás.
Ha valaki kedvet kap az elkészítéséhez arra figyeljen hogy nagyon erőteljesen feszítse ki a vásznat, mert ha a mozihelyiségben NAGYON párás a levegő, akkor enyhén behullámosodhat a felület. Ez nálam csak nagyon ritkán fordul elő, mondjuk akkor, ha meleg van és nagymosás után a sok kiteregetett ruhától nagy a lakás páratartalma.
Ennek kiküszöbölésére, ha mégegyszer csinálnám, akkor a vászon kifeszítésekor bepárásítanám a helyiséget ahol dolgozom, így tökéletes lenne az eredmény.
Hozzáteszem, az említett hullámosodás tényleg csak nagyon ritkán fordul elő, inkább csak oldalról látható, és a fentiek alkalmazásával kiküszöbölhető.
Csak ezért nem szedem le és feszítem újra a vásznat...

Remélem valakinek segítettem/adtam ötleteket!

István

norbi31
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: norbi31 »

okésez tényleg jó ötlet
meg is fogom csinálni
köszi a segítséget

nincs mit!

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hozzászólás Szerző: Robe »

okés
ez tényleg jó ötlet
meg is fogom csinálni
köszi a segítséget

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

hát kb.180cm-es képátlóra gondoltam
szerintem ott még jó a képminősége

a bútorok hátuljára szoktak ilyet tenni (talán farostlemez), az egyik oldala sima és festett. már tettem be ide képet az anyagról.
ez elég vékony és könnyű, de nagyon hajlékony is.
ezért merevíteni kell. fenyőből kell megoldani és marad könnyű a fel-le engedéshez.
a festett (bevont) oldalát lehet diszperzittel átfesteni, de ha alapból fehér színűt veszel nem biztos hogy kell.

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

sziasztok látom egy ideje kihalt ez a részleg de megprobálom
szeretnék valami  vetítő felületet készíteni ami felhajtható a plafonra
merthogy a gépezet pontosan az ablakra vetít ezért olyat szeretnék csinálni ami egy filmnézés után könnyen gyorsan felhajtható v akármi
tudnátok ajánlani vmi megoldást?
hogy miből stb.
előre is köszi

mekkora vetítési felületet szeretnél?

hát kb.180cm-es képátlóra gondoltam
szerintem ott még jó a képminősége

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

sziasztok látom egy ideje kihalt ez a részleg de megprobálom
szeretnék valami vetítő felületet készíteni ami felhajtható a plafonra
merthogy a gépezet pontosan az ablakra vetít ezért olyat szeretnék csinálni ami egy filmnézés után könnyen gyorsan felhajtható v akármi
hogy miből stb.
előre is köszi

mekkora vetítési felületet szeretnél?

Robe
Nincs visszaút
Nincs visszaút

sziasztok
látom egy ideje kihalt ez a részleg de megprobálom
szeretnék valami vetítő felületet készíteni ami felhajtható a plafonra
hogy miből stb.
előre is köszi

BIG FOOT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 52

Hozzászólás Szerző: BIG FOOT »

Na Azóta elkészült a Dorelvászon maszkolható változata is, vagyis tovább fejlesztettem a Fix Vásznamat!!!
Képeket, leírást! :lol!:
Hangsugárzóm eladó: JBL 4406 Studio Monitor

Dorel
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hozzászólás Szerző: Dorel »

Dorel Vászon 
Hozzávalók:

260 x 140 centiméteres fenyőfa keret
2 db lapos lemez + 6 db facsavar (akasztó)
2 db tipli + hozzávaló facsavar
270 x 150 bordó vászon anyag
270 x 150 fehér napvászon
2 doboz rajszög

Elkészítés:

Ne kinlódj, hidegvan! menj el az asztaloshoz és rendeld meg a kívánt keretet!
A kerethez rögzítsd az akasztókat, amiket előzőleg már elkészítettél, majd jelöld be a falra a lyukak helyét.
Fúrd ki tiplizd és bele is tekerheted facsavart.

Terítsd le a keretet a bordó anyaggal, majd a fehér napvászonnal, rajszög segítségével feszítsd rá a két anyagot úgy, hogy a felület hullámmentes legyen!

Akaszd a falra és készen is vagy!

Megjegyzés: én em kinlódtam a fekete keretezézzel, (mivel nálam a fal sötétbordó, ez van alul és felül, két oldalt, meg a szötétzöld függöny)

Na Azóta elkészült a Dorelvászon maszkolható változata is, vagyis tovább fejlesztettem a Fix Vásznamat!!!

Linket töröltem, ha nincs lehetőséged másképpen megosztani velünk, akkor csak ezért ne gyere erre évente kétszer!
KÉTBÉ

danih

Hozzászólás Szerző: danih »

Köszi... Utánanézek hogy mi ez, textilekből 0 vagyok
A baj az hogy nekem egy olyan vászonra volna szükségem ami valamilyen szinten hordozható. Mivel albérletben lakom a falhoz nem nyúlhatok, egy nagy gipszkarton (vagy bútorlap ) használata is sok gonddal járna.
A blackout cloth egyébként (ha jól értem) egy olyan anyag ami egyik oldalán sima, másikon kissé bolyhos (nem homogén), cseppet vastagabb mint az "átlag" textil és elvileg nem engedi át a fényt ))
Jómagam így időlegesen a legpunkabb megoldást választanám: textília felakasztása egy rúdra, egy másik rudat (nehezebbet) meg elhelyeznék az aljára, a gravitáció a többiről gondoskodik

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

fehér napvászonra is jókat mondtak...
csak kell mögé valami, mert átengedi a fényt.

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

"blackout cloth-os" (sötétítőfüggöny) verziót szeretném,
ez mi is?

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

A topikot nézve úgy tűnik mindenki gipszkartont festeget

én bútorlapot

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”