Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kétrétegű, írható DVD+R !
Hali,
1. Hopszegy hír a kétrétegű +R-ről, annak, aki még nem látta, nekem új, remélem megy majd a link...
http://online.dvdforum.hu/index.html?fo ... ikkek.html
2. A német Video Magazin tesztje alapján egyedül a Pana DVD-lejátszók kezelték le a DVD-RAM lemezt, még a Pioneer is cserben hagyta őket.. A Teszt szkennelt oldalai a "Mi a legjobb vétel 20-30 között" található kicsit lejjebb, két részletben.
3. Kétrétegű +R-rel kapcsoaltban még: Szerintem ha a lemezt kihozták, akkor a hardver is kész kell, hogy legyen (valamilyen szinten). Nem lenne rossz pusztán egy firmware-frissítéssel engedélyezni a kétrétegű írás funkciót a korábbi készülékeknél. Huhh, felébredtem....
Bocsi, a korábbi Avatar-omra vonatkozó leveleket nem vettem észre, csak most...
Hát igen, még most is a cégnél kornyadozok, a száraz irodai levegő rányomta a bélyegét az arcbőröm üdeségére (habár éppen most nem kapnám meg a Sztahanov-érdemrendet).
Az arckrémemet egyhónapos hullákból préselem, uborkapakolás helyett ujj- és orrszeleteket használok. Az a furcsa csillogás a kontakt-lencsém, ezüst-nitrát oldatban áztatom, hogy a szemem bírja az egész napos monitorozást.
A fényképet a webkamerám készítette a fórum olvasása közben, éppen géppuska ujjakkal masszírozom befelé a hosszabbnál is hosszabb hozzászólásokat... Őrült vicsorgásom a magyar termékeket utálóknak szól, kívánom, hogy Kínába kelljen menniük a legközelebbi állásukért... :smile19:
Üdv: MMS
TV: Philips Ambilight LCD 32PF9731D
DVD+Erősítő+hangfal: Philips LX7100SA, Philips DVP5980
TV+VCR Kombi: Philips 25PV815ST;
HTPC: Shuttle SN95G5 XPC, AMD64 3000, 1GB, Radeon HD2600Pro AGP, 160GB Samsung (a legcsöndesebb...)
Digicam: KODAK V803 + 1GB SD
Verda: Skoda Fabia 1.4MPI (1.4GB :-) )
Sziasztok !
Kösz az infót, így már egyértelmű !
A +RW tényleg nem 100%-os, kb 89-91% körüli a kompatibilitása egy felmérés szerint. a +R 90-93%, a lezárt -R pedig 94-96%.
Az egyetlen baj az utolsóval (meg a +R-el), hogy le kell őlket finalizálni. (lassú...).
Mivel a +RW ára jól lemet, én ezt preferálom, ha meg elrontok valamit, korrigálom. Egyébként +RW lemezt nem rontott az írom, míg +R-et már egyet igen, szóval emiatt is.
A szétszerkezgetett +RW sok apró felvétellel tényleg idegesítő tud lenni...
HTPC: Shuttle SN95G5 XPC, AMD64 3000, 1GB, Radeon HD2600Pro AGP, 160GB Samsung (a legcsöndesebb...)
Én is teszteltem egy lezáratlan RAM-ot, és a 3 környezetembe levő ROM simán olvasta. Egyébként én teszteltem +RW-t, és ha nincs lezárva, azért ott sem 100% hogy minden olvassa. Bár a tényszerűség kedvéért meg kell mondanom, hogy az a 3 amivel a RAM-ot teszteltem, az simán olvasta ezt is. Mint írtam én amiatt a tulajdonsága miatt tartom jobbnak elsősorban a RAM-ot, hogy képes a nem összefüggő területeket a lemezen "egyben" kezelni. És ez videófelvételeknél (főleg ha sokat szerkesztget az ember a lemezen) felbecsülhetetlen. Ha az ember perceket töröl egy RW-ről, a felvételek "közepéből" az gyakorlatilag elveszett terület. Hiába RW a lemez. A RAM-nál viszont nem.
Clint Eastwood bekaphatja!
- Enrico Benetti
- Fórumlakó

- Értékelés: -1
Teljesen mindegy, hogy lezárt vagy lezáratlan lemezt használok, ugyanúgy olvassa a másik gépem. Ezúttal egy Maxell DVD-RAM lemzt használtam és ezt is simán olvassa a DVD-ROM-os gép, pedig multisessionos lemezt adtam neki.
- Enrico Benetti
- Fórumlakó

Helló Enrico,
Most kötözködni fogok: ha lezárod a kompatibilitás érdekében a DVD-RAM-ot, és több felvételt (session-t) nem tudsz hozzáadni, akkor mi értelme emlegetni a 100000-szeres újraírhatóságot (amit külön kiemeltél korábban) ?
Vagy lezárás nélkül is olvasták ezek a DVD-drive-ok a RAM-ot ? Vagy újra meg lehet nyitni a DVD-RAM-ot írásra (tehát vissza lehet csinálni a dolgot), tehát mégiscsak tudsz még session-öket hozzáadni ?
Most nem tudok jó hasonlatot kitatálni, de ha az első eset az igaz, akkor a RAM-ot nem igazán lehet összevetni a +RW-vel, csak a +R-el, és ebben az esetben ott a -R (amit persze finalizálni kell...)
Persze lényeges, hogy ki mire használja a cuccot, lehet, hogy így neked pont megfelel (normál adattárolás).
Mindenestre egy mozi vagy házi felvétel lezárt, módosíthatatlan DVD-kompatibilis ("rokon-kompatibilis") megőrzésére azért kicsit drága a 4000Ft-os RAM lemez, és ilyen felhasználásra megkérdőjelezném a RAM létjogosultságát.
Mi erről a véleményed? Vagy félreértettem valamit?
Két okom volt, ami miatt lezártam a lemezt:
1. A lemezre másolt cuccok mérete túllépte a 4 GByte-ot
2. Túl fontos programokat és leírásokat tároltam rajta, amit még véletlenül sem akartam felülírni.
Az már csak véletlen egybeesés, hogy pont ezt a lemezt használtam más gépekben. De ki fogok próbálni egy lezáratlan lemezt is hamarosan. Nemcsak a te kedvedért, hanem mert engem is érdekel.
A másik kérdésedre válaszolva: természetesen nem lehet több session-t hozzáadni egy már lezárt lemezhez. Viszont DVD-RAM-ról lévén szó le lehet törölni akár teljes törléssel, akár gyorstörléssel, hasonlóan a RW lemezekhez. Ekkor már van értelme a minél többszöri újraírási lehetőségnek.
Hamarosan újra jelentkezem a tapasztalatokkal...
-
Vendég
Most kötözködni fogok: ha lezárod a kompatibilitás érdekében a DVD-RAM-ot, és több felvételt (session-t) nem tudsz hozzáadni, akkor mi értelme emlegetni a 100000-szeres újraírhatóságot (amit külön kiemeltél korábban) ?
Attól, hogy lezárod a lemezt még később letörölheted és írhatsz rá újra és újra. Sessiont ugyan hozzáadni nem tudsz, de teljesen újat tudsz kezdeni.
Helló Enrico,
Vagy lezárás nélkül is olvasták ezek a DVD-drive-ok a RAM-ot ? Vagy újra meg lehet nyitni a DVD-RAM-ot írásra (tehát vissza lehet csinálni a dolgot), tehát mégiscsak tudsz még session-öket hozzáadni ?
Most nem tudok jó hasonlatot kitatálni, de ha az első eset az igaz, akkor a RAM-ot nem igazán lehet összevetni a +RW-vel, csak a +R-el, és ebben az esetben ott a -R (amit persze finalizálni kell...)
Persze lényeges, hogy ki mire használja a cuccot, lehet, hogy így neked pont megfelel (normál adattárolás).
Mindenestre egy mozi vagy házi felvétel lezárt, módosíthatatlan DVD-kompatibilis ("rokon-kompatibilis") megőrzésére azért kicsit drága a 4000Ft-os RAM lemez, és ilyen felhasználásra megkérdőjelezném a RAM létjogosultságát.
Mi erről a véleményed? Vagy félreértettem valamit?
Neked milyen drivokkal ment ? Nekem pios103s es lg 48x24x48x16x comboval nem.
A 103-as Pio biztos, hogy nem olvassa. Nekem is ez van, csak és kizárólag a -R,-RW lemezeket kajálja meg.
Thomson DPL2000 erőlködő, JBL NSP1 szet, Heco Spirit sub,HTPC, Sanyo PLV-Z1 (BARCO HDTV 1600 projektor-talonban /emoticons/default_sad3.gif" alt=":(" data-emoticon="" srcset="/emoticons/[email protected] 2x" width="15" height="15" /> )
- Enrico Benetti
- Fórumlakó

Enrico:
Itt a cégnél nálunk is dvd-ram ra megy a mentés, s hiába van rajta adat, sem a régi pioneerem, sem pedig az uj combo drajvom nem olvassa!!! pedig UDF ! szamomra is fura, h minden kulonosebb nehezseg nelkul viszik a romok a ram ot, de a sajat tapasztalatom ellentetes!
arty!
Írás: LG GSA-4040B, természetesen ez vissza is olvassa
Olvasás:
- Pioneer A04 - ez az a bizonyos 3,5 éves darab, ami még mindig jól működik. (Nem az eredeti firmware van benne, hanem a régiófüggetlenített, bár szerintem ez nem számít)
- HL-DT-ST RW/DVD GCC4240N: ez egy CD író DVD-ROM combo a laptopban. (Laptop egyébként: Compaq Evo N1000V - kb. 1 éves)
- ugyanilyen típusú laptopja van egy kollégámnak és az is olvassa.
- volt még egy asztali gép a cégben, de annak a DVD-ROM típusára nem emlékszem. Annak sem volt baja a lemezzel.
Lemez: "Panasonic DVD-RAM Video recording" - pusztán ez a megjelölés található rajta. Csak egyszeresen tudtam írni.
Írásra a Nero 6.0.0.9-es változatát használom normál adat DVD módban. A végén lezártam a lemezt is, tehát több sessiont nem lehet hozzáadni.
Ennyi. Szükséged van még egyéb infóra?
Enrico:
Itt a cégnél nálunk is dvd-ram ra megy a mentés, s hiába van rajta adat, sem a régi pioneerem, sem pedig az uj combo drajvom nem olvassa!!! pedig UDF ! szamomra is fura, h minden kulonosebb nehezseg nelkul viszik a romok a ram ot, de a sajat tapasztalatom ellentetes!
Jó volt itt.
(2003 Marárcius - 2007 Október)
Sikerült az Avatar, végre egy jó kép rólam !
Milyen arckrémet használsz? Ne mond, hogy csak az Omo-tól lett olyan!
gordon314.fw.hu
Mintha egy kicsit nyúzott lennél, nem? Rossz napod volt?
Igen, szerintem is jó, hol készítenek ilyen jó fotót?
...ami szerintem csak kellően intelligens Szoftver kérdése, hiszen a TOC már benne van a készülék memóriájában...
Sajnos ez nem csak szoftver kérdés, hiszen a gond az hogy a + és - os lemezeken nem olyan egyszerű (pont a más felépítés miatt) gyorsan seek-elni. Vagyis az elérési idő sokkal rosszabb mint a RAM-nál. (És ugye előfordulhat hogy összetartozó adatok a lemez két "végén" találhatók.) Ezek tulajdonképpen szekvenciális olvasásra vannak kitalálva, mint a CD-ROM. Biztos vagyok benne hogy ha egyszerű volna, már régen mgcsinálták volna.
Hopp,
Nos az eredeti témában: a kétrétegű írható lemez az egyetlen valóban kényelmes megoldás a kapacitásnövelésre, mert a kétoldalazás nem túl jó, kb olyan, mint C64-demóknál az "insert disc2", megakasztja a mozizás élményét.
Egyébként már ráfért rendesen a szabványra egy ilyen növelés, mert a 6-órás üzemmód azért közel sem "digitális élmény", a két óra jó minőségű felvétel pedig határeset egy jobb film esetén (márhogy ráfér-e).
Ergó most már nem kell majd annyira nézni, hogy melyik ujjunkat harapjuk meg (minőség vagy felvétel hossza), mert a 4 órányi "közel-DVD" vagy a 8 órányi >VHS minőség már tényleg igazi ellenfél a videómagnómnak. Jelenleg ugyanis inkább kétszer elindítok egy VHS kazettát egy esti film felvételére, minthogy a DVD-íróval vacakoljak (ugyanolyan minőségű felvételért), persze lehet, hogy csak én látom rosszul a dolgokat.. Digitális technika "über alles", hehe.
Persze amíg a DVD-írók fejlődnek, addig a VHS szép lassan kipusztul, szóval mindezzel nem azt állítom, hogy a VHS a jövő, csak azt, hogy én is várhattam volna még egy kicsit.
Illetve a pana megoldásának az az előnye, hogy ugyanazt a RAM lemezt szinte az idők végeztéig tudod használni.
Ennél akkor már jobb megoldás a kb. 5 GB RAM helyett egy 80-120 GB-os HDD rekorder, mert ideiglenes felvételekre (ha lemaradnék a tv műsorról) bőven elég egy winchester, ha meg véglegesen van szükség a felvételre, akkor azon meg tudom szerkeszteni majd kiírni -R vagy +R lemezre.
Hali Enrico,
Igazad van abban, hogy a DVD-ROM-ok nagyobb arányban olvashatják a -RAM-ot, mint az asztali lejátszók. Mondjuk a reagálásom alapja az a sok-sok témázás, ami a RAM-ot a +RW-vel veti össze, mint a VideóMagnók VHS szabványának leváltóját. (többek között ez a lényegi alapja a Pana DVD-íróknak is, a -R támogatást bár nagyon kompatibilisnek, viszont kevéssé felhasználóbarátnak tartom (finalizálás))
Én DVD-nézésre elsősorban (pontosabban csakis) DVD-lejátszót használok. Ha veszek is majd DVD-ROM-ot a PC-be, csak az újságok lemezmelléklete miatt fogom megtenni.
Ennek több oka is van: pl a PC-től 1 méterre ülök a 17" monitor előtt egy széken, míg a DVD-lejátszót nézve a 63cm-es készüléket nézhetek heverőről (mondjuk ez sem házimozi méret..). Az SACD-m tudom egy távszabályzóról kezelni, míg a PC-hez oda kell mászkálni és kicsit bonyolultabb kezelni. A PC-m zaja (Duron) szintén nem segíti a moziélményben való elmerülést, mégha vennék 6-csatornás erősítőt/hangfalat, akkor sem (csendes részek esetén nincs bassszus, ami elnyomja a ventillátort...) stb, stb.
Nem mondom, hogy PC-vel nem lehet mindezt megvalósítani, csak sokkal drágábban (19" monitor, vagy 40eFt-os hangkártya, szupercsendes(=drága) ventillátor, izmos proci,stb). Emiatt az én fejemben a DVD-RAM mint média a Panasonic által megírt DVD-RAM-ot jelenti, a felvett anyag/lemez lejátszhatósága alatt pedig az asztali lejátszókkal való kompatibilitást értem. Ebből volt a félreértés, bocs !
Abban egyetértek az előttem szóló Delphijos-sal, hogy a +RW nem kezeli túl jól a külön-külön meglevő szabad területeket (magyarul nem hajlandó együtt használni őket, csak külön-külön darabban), ami szerintem csak kellően intelligens Szoftver kérdése, hiszen a TOC már benne van a készülék memóriájában?
Szóval én tényleg szívtam már meg (egyszer) emiatt, az eredménye egy fél Amistad lett, holott volt még hely a lemezen... Azóta jobban vigyázok. Viszont innen nézve a dolgot olyan, mint egy videókazetta, csak ügyel arra, hogy ne írjon felül egy korábbi felvételt... A -RAM vinyó-szerű megközelítése tényleg emberbarátabb megoldás. Viszont a lemez drágább, és kevésbé kompatibilis. Ördögi kör....
- Enrico Benetti
- Fórumlakó

A dolognak az Achilles sarka, mert felveszek egy tv műsort a Pana Ram recorderrel, de nem tudom kölcsönadni a haveromnak, akinek Philips lejátszója van. Jó, akkor felvehetném egy -R-res lemezre, de akkor hol a RAM előnye? Vagy felveszem RAM-ra, szépen átszerkesztem, kivágom a reklámokat stb... aztán utána veszem át egy -R-re. Erre azonban a recorderek nem képesek. Két felvevő kéne, ami kissé luxus még.
Vagy egy PC-s DVD író, mondjuk LG GSA-4040B , ami már helyből ismeri a DVD-RAM-ot és át lehet másolni egy RW lemezre.
Mindenesetre ami kölcsönadást illeti jogos az észrevételed, de mint írtam elsődlegesen adatra javallott csak a RAM használata. Illetve a pana megoldásának az az előnye, hogy ugyanazt a RAM lemezt szinte az idők végeztéig tudod használni.
Enrico-nak igaza van, nekem is hasonlók a tapasztalataim a környezetemben levő DVD-ROM-okkal. Eddig mindegyik hibátlanul olvasta az itthon megírt RAM-ot. Egyébként az említett különbségeken túl ráadásul a RAM-on már a gyártás során felkerülnek a szektorok, ezért a seek sokkal gyorsabb mint a többi rendszernél. Nem véletlen hogy itt meg tudták oldani azt hogy írok a lemezre és közben egy másik "területről" meg olvasok. A másik fontos dolog, hogy a RAM sokkal jobban kezeli a nem összefüggő területeket. Tulajdonképpen ugy működik mint egy vinyó, vagyis ha mondjuk két öt perces felvétel részletet törlök róla, akkor lesz + tíz perc felvételi időm. Vagyis az "összetartozó" adatok bárhol lehetnek a lemezen.
A + és - lemezek egyáltalán nem ilyenek.. Pont ezért gondolom hogy asztali DVD felvevőben technikailag (még ha az ára most magasabb is) a RAM a nyerő. Mondjuk volt már rá példa hogy aztán nem a jobb specifikációval rendelkező formátum lett a nyerő, én most pusztán a technológiai oldaláról beszélek a dolognak. Persze ha az ember elsősorban valami authoring progival kompletten elkészíti a DVD-t, és azt egyben kiírja, akkor ezek az előnyök nem jelentkeznek, ilyenkor persze hogy drága a RAM.
Persze az asztali lejátszókkal nem kompatibilisek (kivéve azt a bizonyos Panasonic recordert), de nem is kell, mert elsősorban adatra vannak kitalálva.
Olvasásra van pár asztali lejátszó, ami olvassa, de ritka. A dolognak az Achilles sarka, mert felveszek egy tv műsort a Pana Ram recorderrel, de nem tudom kölcsönadni a haveromnak, akinek Philips lejátszója van. Jó, akkor felvehetném egy -R-res lemezre, de akkor hol a RAM előnye? Vagy felveszem RAM-ra, szépen átszerkesztem, kivágom a reklámokat stb... aztán utána veszem át egy -R-re. Erre azonban a recorderek nem képesek. Két felvevő kéne, ami kissé luxus még.
gordon314.fw.hu
- Enrico Benetti
- Fórumlakó

Enrico
Attól, hogy vastagon írsz le valamit még nem válik igazabbá, vagy megyőzőbb érvvé.
Én úgy tudom, hogy a régebbi DVD-ROM olvasók nem tudják olvasni a DVD-RAM lemezeket. Ez logikusnak is tűnik, mert a RAM ugye jóval később jelent meg, mint az első olvasók.
Lehet, hogy tévedek ez ügyben, és akkor győzz meg az ellenkezőjéről ha gondolod.
A dolog lényegén, miszerint a három formátumból a RAM-nak a legkisebb a kompatibilitása a használatban lévő olvasók között, ez mit sem változtat amúgy sem.
Vastagon az idézet van szedve, nem az érveim.
Egyébként, valószínűleg igazad van a régebbi DVD-ROM-okkal kapcsolatban. De akkor azoknak nagyon réginek kell lennie. Az én legrégebbi DVD-ROM-om 2000-es gyártású, még mindigig működik , és hiba nélkül olvassa az össze DVD-RAM lemezemet.
Elhiszem, hogy elméletileg igazatok van a hullámhosszal, meg a szabványokkal, stb., de a gyakorlat mást mutat.
Persze az asztali lejátszókkal nem kompatibilisek (kivéve azt a bizonyos Panasonic recordert), de nem is kell, mert elsősorban adatra vannak kitalálva.
Enrico
Attól, hogy vastagon írsz le valamit még nem válik igazabbá, vagy megyőzőbb érvvé.
Én úgy tudom, hogy a régebbi DVD-ROM olvasók nem tudják olvasni a DVD-RAM lemezeket. Ez logikusnak is tűnik, mert a RAM ugye jóval később jelent meg, mint az első olvasók.
Lehet, hogy tévedek ez ügyben, és akkor győzz meg az ellenkezőjéről ha gondolod.
A dolog lényegén, miszerint a három formátumból a RAM-nak a legkisebb a kompatibilitása a használatban lévő olvasók között, ez mit sem változtat amúgy sem.
gordon314.fw.hu
- Enrico Benetti
- Fórumlakó

Úgyhogy még nekem is egyértelmű , hogy a DVD-RAM és a többi között nem csak logikai, hanem fizika különbségek is vannak, szerintem az "süket rizsa", hogy minden tudja olvasni DVD-RAM-ot, ha "jól" írod meg (ami ugye csak a logikai felírást változtatja); amint látható, nagyon erős Hardver-támogatás is kell hozzá a DVD-lejátszó részéről. Nem véletlen, hogy leginkább csak a Pana és Pioneer lejátszók tudják lekezelni....
Persze attól még lehet jó a DVD-RAM !
Gondolom az én hozzászólásomra reagáltál.
Máskor alaposabban olvasd el, hogy mire reagálsz, de hogy ne kelljen még egyszer ekkora fáradtságot venned kiemelem, amit írtam:
mindegyik DVD-ROM képes olvasni a DVD-RAM-ot. Pusztán attól függ a dolog, hogy milyen file rendszerben írod fel az adatokakt. Ha mondjuk a Neroval egy sima adat DVD-t írsz DVD-RAM-ra, akkor a bármelyik DVD-ROM-os PC olvasni fogja. Csak akkor van gondod a DVD-RAM lemezzel, ha nem UDF formátumban formázod meg.
Remélem, most már világos, hogy szó sincs mindenről, pusztán az adatok PC-s DVD-ROM-mal történő olvasásáról.
De nézzük a tényeket!
Nekem van egy LG-GSA-4040B típusú +/-/RAM szabványt is támogató DVD íróm a PC-mben. Eddig 10 db DVD-RAM-ot írtam tele adatokkkal, programokkkal, könyvekkel, stb. Otthon egy másik gép és melóban több másik gép gond nélkül olvasta a Neroval megírt DVD-RAM-okat. Mindegyik meghajtó DVD-ROM, tehát nem író, csak olvasó.
Szóval, csak "süket rizsa" itt a szabványokat, meg a hullámhosszokat emlegetni, amikor a gyakorlat mást mutat. Ez ugyanolyan mint, amikor egy asztali DVD lejátszó dokumentációjában benne van, hogy sem CD-R, sem CD-RW lemezeket nem olvas, de a gyarkolat az, hogy CD-RW lemezekre írt VideoCD-t vagy Audio Cd-t szinte mindegyik lejátszó elfogad.
Helló !
A DVD-RAM és +RW különbséghez annyit tennék hozzá, hogy a 2003/4-es VideóPraktikábasn van egy jó kis összehasonlító táblázat a DVD formátumokról.
Nem meglepő módon a DVD-RAM kilóg jópár dologgal a sorból, pl. míg a Track-sűrűség MINDEN egyéb DVD formátumban 0.74microméter, addig ez a DVD-RAM esetéban 0.615 micro, és nem elhanyagolható módon a minimális jelhossz nem 0.40 microméter, hanem 0.42. Még annyit, hogy a DVD-RAM ZCLV forgásszabályzással és push-pull nyomkövetéssel van megoldva, míg az összes többi DVD szabvány CLV vagy CAV-vel és fázisváltásos nyomkövetéssel.
Ezeket a különbségeket bizonyára "jól tolerálják" a nem felkészített DVD-lejátszók...
Úgyhogy még nekem is egyértelmű , hogy a DVD-RAM és a többi között nem csak logikai, hanem fizika különbségek is vannak, szerintem az "süket rizsa", hogy minden tudja olvasni DVD-RAM-ot, ha "jól" írod meg (ami ugye csak a logikai felírást változtatja); amint látható, nagyon erős Hardver-támogatás is kell hozzá a DVD-lejátszó részéről.
Nem véletlen, hogy leginkább csak a Pana és Pioneer lejátszók tudják lekezelni....
Persze attól még lehet jó a DVD-RAM !