Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Magyarázatként még annyit, hogy nem a kapacitás és induktivitás nagysága önmagában mérvadó a rezonáns viselkedés kialakulásához, hanem a kettő arányszáma.
No akkor tessék csak jól megmagyarázni, mitől megy el a basszus, ha a teljes hangszórókábel vagy az interkonnekt két vezetőjét >10 centire eltávolítod egymástól?
Kábelezzünk
Elemi fizikai ismeretet feltételezek...
Nem hagytál ki valamit az elemi fizikai ismeretekből? Milyen hatásokat is fejt ki egymásra két áramjárta, nem sziklaszilárdan egymáshoz rögzített vezető?
Kábelezzünk
A hangfalkábelnél pedig természetesen még reálisabb értékek adódnak, de ezek ilyen alapon ahogy megközelítetted a dolgot elhanyagolhatóak ahhoz viszonyítva, amit a hangszóró rezonáns viselkedése jelent az erősítő kimenetére nézve.
Ha még csak rezonáns lenne... az élet nem olyan egyszerű, mint a helyettesítő képről látszik:)
Kábelezzünk
A vezetékek kötegbe fogása szerintem ezért kerülendő.
Gondolod, hogy semmi előnye nincs?
Vigyázz ezekkel a "magyarázatokkal", mert egyszer úgy járhatsz vele, mint az egyszeri tudós: "Ha kitépem a bolha minden lábát, hiába mondom, nem ugrik ergo megsüketül."
Elemi fizikai ismeretet feltételezek, mikor ezt írom le, hisz nem kell magyarázni, az áramjárta vezetőt mágnestér övezi, jó esetben záródó mágneses erővonalak.
Könnyű tehát belátni, hogy ha ebbe a mezőbe helyezek egy másik mezőt, azok hatással lesznek egymásra.
Ilyen elven működik az összes villamos gép.
A hatás léptéke pedig nem jelenti elhanyagolhatóságát.
Szóval a szöcske nem ugrik ha ki van tépve a lába, valószínűleg hamar éhen hal, prédává válik, ergó nem is fog hallani .
Kábelezzünk
Magyarázatként még annyit, hogy nem a kapacitás és induktivitás nagysága önmagában mérvadó a rezonáns viselkedés kialakulásához, hanem a kettő arányszáma.
A gyakorlatban távvezetékeknél akár zárlatosként is képes viselkedni egy nyitott végű vezeték, ha az szerencsétlenül van méretezve és rezonanciája a hálózati frekvenciára adódik.
Csuda dolgokat képes művelni a villany a derótban. Ráadásul itt a harmónikusok is beleszólnak a történetbe, ami simán lenyúlhat a hallható tartományba, pláne ha azt vesszük alapul, milyen nüansznyi változások is karakteres különbségekhez juttatnak egy hifi rendszert.
Kábelezzünk
A vezetékek kötegbe fogása szerintem ezért kerülendő.
Gondolod, hogy semmi előnye nincs?
Vigyázz ezekkel a "magyarázatokkal", mert egyszer úgy járhatsz vele, mint az egyszeri tudós: "Ha kitépem a bolha minden lábát, hiába mondom, nem ugrik ergo megsüketül."
Kábelezzünk
A kábel kapacitásai és induktivitásai rezgőköröket alkotva rezonanciapontokat hoznak létre, amik kiemelésekhez vezetnek bizonyos harmonikus frekvenciákon, értsd, mikor a forrás ezen a frekin táplálja a mi kis "hálózatunkat".
Ezt ugy te sem gondoltad komolyan? Kicsit bele kellene gondolni, hogy mekkora kabel kapacitasokrol es induktivitasokrol beszelunk! Csak a pelda kedveert tetelezzunk fel egy igen rossz minosegu hangfal kabelt aminek a kapacitasa 100pF/m, induktivitasa pedig 100uH/m (ezek mar tenyleg eleg magas ertekek egy hangfal kabelnek) Ha veszel ebbol egy 3m-es darabot, akkor a jol ismert keplet segitsegevel kb. 530kHz-es rezonanciafrekvencia adodik. Ha atlagos ertekeket veszunk alapul akkor pedig meg magasabb rezonancia frekik adodnak ... mirol is beszelunk akkor? A kabel kapacitasok es induktivitasok helyett engem sokkal inkabb aggaszt(ana) a hangsugarzok passziv valtoiban hasznalt kondik es tekercsek es azokbol adodo soros/parhuzamos rezgokorok amik rezonanciafrekvenciaja valoban a hallhato hangfrekvencias savban van (nem veletlenul) es ezek a komplex halozatok az ismert hatasaikon kivul ki tudja milyen koszonoviszonyban vannak az erositonkkel vagy hangszoroinkkal
Ne felejtsd el, hogy a kábel nem önmagában áll és nem nyitott végű a felhasználás során. Ebben az esetben ugyanis mindegy lenne milyen kábelről van szó, ha úgysem hallgatjuk .
Szóval a kábel kapacitásához hozzáadódik a bemenet kapacitása is, értsd bemeneti fokozat, ami rossz esetben nagyon is letolhatja a hangfrekis sávba a rezonanciát, legalábbis olyan közelségbe, hogy az már jól azonosítható auditív hatást fejtsen ki.
A hangfalkábelnél pedig természetesen még reálisabb értékek adódnak, de ezek ilyen alapon ahogy megközelítetted a dolgot elhanyagolhatóak ahhoz viszonyítva, amit a hangszóró rezonáns viselkedése jelent az erősítő kimenetére nézve.
Kábelezzünk
A kábel kapacitásai és induktivitásai rezgőköröket alkotva rezonanciapontokat hoznak létre, amik kiemelésekhez vezetnek bizonyos harmonikus frekvenciákon, értsd, mikor a forrás ezen a frekin táplálja a mi kis "hálózatunkat".
Ezt ugy te sem gondoltad komolyan? Kicsit bele kellene gondolni, hogy mekkora kabel kapacitasokrol es induktivitasokrol beszelunk! Csak a pelda kedveert tetelezzunk fel egy igen rossz minosegu hangfal kabelt aminek a kapacitasa 100pF/m, induktivitasa pedig 100uH/m (ezek mar tenyleg eleg magas ertekek egy hangfal kabelnek) Ha veszel ebbol egy 3m-es darabot, akkor a jol ismert keplet segitsegevel kb. 530kHz-es rezonanciafrekvencia adodik. Ha atlagos ertekeket veszunk alapul akkor pedig meg magasabb rezonancia frekik adodnak ... mirol is beszelunk akkor? A kabel kapacitasok es induktivitasok helyett engem sokkal inkabb aggaszt(ana) a hangsugarzok passziv valtoiban hasznalt kondik es tekercsek es azokbol adodo soros/parhuzamos rezgokorok amik rezonanciafrekvenciaja valoban a hallhato hangfrekvencias savban van (nem veletlenul) es ezek a komplex halozatok az ismert hatasaikon kivul ki tudja milyen koszonoviszonyban vannak az erositonkkel vagy hangszoroinkkal
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Kábelezzünk
Nem tudom módosítaniu, szóval pontosítok így:
Kábelezzünk
Én sima utp kábel eret használtam fel sok helyen kisjelű átvitelnél, és eléggé rendben van. Viszonylag semleges, higgadt a hangja, közép magasban kicsi űrrel, de alsó középben nagyon jól cizellál ami miatt szimpatikus, és majdnem ingyen van.
A kábelelméletnél érdemes belegondolni, hogy a sodrott kábelerek zöme egy irányban csévélt, ami gyakorlatilag sok összefüggő tekercset alkot a térben. Másrészről a vezető felületén nem olyan mértékű az elemi szálak közti átjárás mint hinnénk, hisz némi oxid, ami mindig jelen van(és a hang érésében is szerepet játszik) litze hatást vált ki. A szkin és a litze hatás együtt azt eredményezi, hogy időben nem egységes az elemi szálakon futó jel, hisz a vezető szálak térben máshogy helyezkednek el. Ez okozhat némi girátoros hanghatást, ami kissé zengővé teszi a sodrott kábeleket.
A tömör szálas vezetékeket kevésbé érinti ez a jelenség, de ezeket is érdemes elválasztani egymástól, mert nálam pl. nagyon meghallható volt, hogy a vezetőszálak mágneses kölcsönhatása áthallásokat okozott és összezilálta kissé a hangképet.
A vezetékek kötegbe fogása szerintem ezért kerülendő. Az sem megoldás, ha ellentétesen csévéljük őket, mert így valóban csökkentik egymás induktív reaktanciáját, de a mágnestér ellenhatása energiát szív el a forrástól. Gyakorlatilag kicsiben úgy viselkedik mint a nagyok nagyban, induktív meddőt táplál a forrásba, ami fázistolásokhoz vezet, mindezt frekvenciafüggően. És akkor még nem beszéltünk a kábelrezonancia frekvenciáiról, amik a kapacitások és induktivitások folytán rezgőköröket alkotnak, melyek kiemelésekhez vezetnek.
Ezek a hatások nagyon pirinyók, de egy jó hifi rendszerben sokszorosra duzzad a jelentőségük.
Kábelezzünk
Inkább az utóbbi...Sztem nem a tűzálló vagy a CAT a jó! Hanem a legtöbb gyári kábel van mocskos módon túlárazva, és mellette nem képesek normális hang előállítására. Ami nem jelenti azt, h a tűzálló jó lenne, csak csupán annyit, h azt a minőséget amit egy gyári kábel 4-5000 ft-os méter áron tud azt megveheti az ember 500 ft-ért CAT, vagy tűzálló kábel személyében ) Ettől ezek még nem lesznek jók, és hibátlanok, csupán jó ár érték arányosak.
Ez az a szitu, amikor maximálisan egyetértek Veled.
Ritkán van ilyen.
(No offense)
Kábelezzünk
Inkább az utóbbi...Sztem nem a tűzálló vagy a CAT a jó! Hanem a legtöbb gyári kábel van mocskos módon túlárazva, és mellette nem képesek normális hang előállítására. Ami nem jelenti azt, h a tűzálló jó lenne, csak csupán annyit, h azt a minőséget amit egy gyári kábel 4-5000 ft-os méter áron tud azt megveheti az ember 500 ft-ért CAT, vagy tűzálló kábel személyében ) Ettől ezek még nem lesznek jók, és hibátlanok, csupán jó ár érték arányosak.
Kábelezzünk
Ez a cat 5-6-7 kissé túl van misztifikálva.
meg szerintem a tűzálló is.
Kicsit úgy érzem, hogy olyan ez, mint a cimborám esete, aki egy tizenx éves 4 ütemű Warbival jár, mert erre telik neki, de jó ideologiát gyártott hozzá, hogy neki mért ez a legjobb
Vagy inkább mondjuk azt, hogy a "szegény hifis" highend kábelei?
Kábelezzünk
Az nem lehet, hogy kegyetlenül kimutatja a rendszer többi elemének hibáit?
Így is lehet mondani, de ez sokkal pozitívabb színben tünteti fel, mint amilyen valójában. Korrektebb azt mondani, hogy kinagyít bizonyos hibákat illetve erősen rájuk irányítja a figyelmet a zene helyett. Ahogy én emlékszem, valamilyen "triple T" bekötésű, nem bikábelezett vékony erű volt a legtovább hallgatható.
Kábelezzünk
Én mindig azt mondom a CAT kábelekkel kapcsolatban, hogy "hangilag" tök rendben van, meg naturálisnak is hat, de vhogy a zene hiányzik belőle. Mintha tényleg csak részecskék szaladgálnának a kábelben és nem hangjegyek
Az nem lehet, hogy kegyetlenül kimutatja a rendszer többi elemének hibáit?
Kábelezzünk
Valoban én is egy darabig használtam a cat5 böl készitett tripla t kábelt,elöször lenyügözött a tere a magasai de egy idö után idegesitövé vált nyersek lettek a magassak és még valami bántotta a fülemet majd mikor visszaraktam a régi kábelt minden a helyére került a szinpadon ,a cat5 nél nem tudtam pontosan behatárolni az énekest es a hangszereket.A cat5 nek van egy ojan hatása mint mikor bekapcsolunk egy tér efektet egy hazimozi erösittön lehet hogy élvezetessebb de nem reális a térleképzése.
Én mindig azt mondom a CAT kábelekkel kapcsolatban, hogy "hangilag" tök rendben van, meg naturálisnak is hat, de vhogy a zene hiányzik belőle. Mintha tényleg csak részecskék szaladgálnának a kábelben és nem hangjegyek
CD: Musical Fidelity A3; Erősítő: Jadis DA30; Hangfal: Jadis Orchestra; Hálózati kábel: Nordost Vishnu, vdH Mainstream; IC: vdH M.C. Silver IT 65 G; Hangfalkábel: vdH Inspiration; DVD: Cambridge Audio DV-57;Hangszer: Trevor J. James Privilege fuvola:)
Kábelezzünk
1mm feletti átmérőjű vezetőnek soha nem lesz igazán jó a magastartománya. Persze mindenki úgy élvez, ahogy tud -idézhetném H.Zs. immáron klasszikussá vált mondását.
Ebben van valami, sőt... hozzátéve, hogy nem csak a magastartománya nem lesz jó és nálam az elemi szálankénti 1mm-es határ is lejjebb van kicsit és a CAT kábeleknek is megvan a maguk baja, bőven.
Valoban én is egy darabig használtam a cat5 böl készitett tripla t kábelt,elöször lenyügözött a tere a magasai de egy idö után idegesitövé vált nyersek lettek a magassak és még valami bántotta a fülemet majd mikor visszaraktam a régi kábelt minden a helyére került a szinpadon ,a cat5 nél nem tudtam pontosan behatárolni az énekest es a hangszereket.
A cat5 nek van egy ojan hatása mint mikor bekapcsolunk egy tér efektet egy hazimozi erösittön lehet hogy élvezetessebb de nem reális a térleképzése.
Erölködö:Marantz PM-66SE,CD Pioneer pd-8700,DVD Pioneer DV600AV .Lp játszo ,Project RPM 1,3 Genie.Dac: Adcom gda600 .Tv: Myria 32 lcd(lg)Hangfal:Epos m 12.2,Hangfal Kabel:Diy fonot.Táp és ic:hiVOX kabelek +diy tüzalo tápkabelek és hiVOX alces one tápszürö.
Kábelezzünk
1mm feletti átmérőjű vezetőnek soha nem lesz igazán jó a magastartománya. Persze mindenki úgy élvez, ahogy tud -idézhetném H.Zs. immáron klasszikussá vált mondását.
Ebben van valami, sőt... hozzátéve, hogy nem csak a magastartománya nem lesz jó és nálam az elemi szálankénti 1mm-es határ is lejjebb van kicsit és a CAT kábeleknek is megvan a maguk baja, bőven.
Kábelezzünk
Na egy picit álljunk meg, ne vezessük félre azokat az embereket akik olcsón akarnak jót venni. Nekem a magas jobb lett a tűzállóval mint a sodrott ezüstözött VDH-val minek métere 5500 ft.
Jobb lett, de jó lett?
Attól függ kinél mi a cél... Nekem eleve a rendszerem sem egy olyan kategória amihez ettől sokkal komolyabb hangot kellene a kábelekkel előhoznom. Egyenlőre azt mondom jó lett. Sok minden változott és ez nekem már nagy előrelépés , amit először el sem hittem, h ilyen mértékű lesz.Drágább komolyabb gyári kábelnek nincs értelme , mert aránytalan lenne a rendszeremhez.
Kábelezzünk
Na egy picit álljunk meg, ne vezessük félre azokat az embereket akik olcsón akarnak jót venni. Nekem a magas jobb lett a tűzállóval mint a sodrott ezüstözött VDH-val minek métere 5500 ft.
Jobb lett, de jó lett?
CD: Musical Fidelity A3; Erősítő: Jadis DA30; Hangfal: Jadis Orchestra; Hálózati kábel: Nordost Vishnu, vdH Mainstream; IC: vdH M.C. Silver IT 65 G; Hangfalkábel: vdH Inspiration; DVD: Cambridge Audio DV-57;Hangszer: Trevor J. James Privilege fuvola:)
Kábelezzünk
Na egy picit álljunk meg, ne vezessük félre azokat az embereket akik olcsón akarnak jót venni. Nekem a magas jobb lett a tűzállóval mint a sodrott ezüstözött VDH-val minek métere 5500 ft. A tűzálló meg 500 ft. volt métere. És mindenben jobb mint a VDH...A CAT7-ről én is hallottam, de ad 1 nehezebben beszerezhető, többet kell vele kínlódni is, és a mélyei meg annak nem túl jók. Nálam pld. a kisebb CAT 5 borzalom volt ) Nem tudom a CAT7 mennyivel tudhat többet. Mindenesetre nem érdemes drága gyári kábeleket megvenni, mert a tűzálló is állja a sarat több ezer forintos kábelekkel, itt méter árakról beszélek természetesen.... Tehát úgy gondolom tűzálló vagy CAT7 itt már ez részletkérdés. Itt a hangsúly a gyári hangfalkábelek és a tűzálló, vagy CAT7 kábeleken van. Illetve ezek egymáshoz mért tudásában, akarom mondani hangzásában )
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5226
Kábelezzünk
Szerintem a "tűzálló" kábelnél sokkal jobb az 1200Mhz-es Unitronic CAT7, 1mm feletti átmérőjű vezetőnek soha nem lesz igazán jó a magastartománya. Persze mindenki úgy élvez, ahogy tud -idézhetném H.Zs. immáron klasszikussá vált mondását.
- Bodoraudio
- V.I.P.
- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Amiben biztos lehetsz:tűz álló,olcsó,ezért univerzálissan használható egyszerűbb rendszerekben
Kábelezzünk
sziasztok!
egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy sok helyen ajánlottak nekem sima sodrott audio kábel helyetttűzálló kábelt házimozi rendszerem bekábelezésére!
Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem!
A villamossági boltban az eladó nagyon nem akart nekem ilyen kábelt rendelni és inkább ajánlott pár direkt audió felhasználásra szánt kábelt a tűzálló helyett!
Minek kell megvegyem a tűzálló kábelt, ha egyszer úgy is le lesz bontva róla a burkolata, ami miatt ilyen "drága" egy sima tömör rézkábelhez képest, mivel ami benne van kábel, annak métere max. 90 Ft/m, de én amúgy is csak ezt használnám fel belőle, miért nem jó egy olyan sima? Van valami komoly különbség összetételükben vagy mi a konkrét oka? lécci írjátok le! nem látom sok értelmét a tűz elleni védelemnek, ha egyszer ami kell belőle azt meg lehet kapni ELVILEG külön a tűzálló bevonat nélkül!
Másrészt meg ha audió boltba bemegyek és ott akarok venni kábelt a házimozihoz, ott ajánlanak egy sodrott rézkábelt 2,5-eset és az meg még olcsóbb is mint a tűzálló!
Bocsi, hogyha kicsit sokat kérdeztem, de kíváncsi volnék személy szerint!
Köszi! :U
A tűzálló jobb mint amit Neked ott a hifiboltban adni akarnak, hidd el.
Vegyél tűzállót, de NE 2,5-öst csak 1,5-öst és a tömör változatból.
Ha a boltos nem akar Neked rendelni, akkor menj olyan boltba ahol akarnak...
Próbáld ki, nem drága és tuti a tűzálló.