Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Digitális fényképezőgép
Digitális fényképezőgép
Canon EOS-50D vs. Nikon D90
Mind a Canon, mind a Nikon frissítette középkategóriás tükörreflexes gépparkját. S bár a Canon csupán 1 évet várt az EOS-40D után, akad újdonság az EOS-50D-ben bőségesen. A Nikon D90-et pedig régóta vártuk már, hiszen a D80 felett valóban eljárt már az idő. Cikkünkben a két gép legfőbb különbségeit vizsgáljuk meg.
Képérzékelő
Canon EOS-50D
A szakma nagy meglepetésére a Canon egy lépésben, mintegy 50%-kal növelte a gép elődmodellhez viszonyított felbontását, rögtön átugorva a 12 Mpixeles lehetőséget, s elénk tárva a 15,1 millió képpontot. Azért, hogy a nagyobb felbontás miatt szükséges kisebb fizikai pixelek ne menjenek a képzaj és az érzékenység rovására, áttervezték a szenzort. A Canon sajtóközleménye szerint új technológiákat alkalmaztak, újratervezték a fotodiódákat, s csökkentették a mikrolencsék közötti távolságot, ezzel is több fényt gyűjtve a pixelekre.
Hogy ennek mi lesz a kézzel fogható, pontosabban képen látható hatása, az egyelőre rejtély, de amint hozzájutunk egy kipróbálható változathoz, beszámolunk majd róla.
A CMOS szenzor mérete tizedmilliméterrel nőtt az EOS-40D-éhez képest, de a 22,3×14,9 mm továbbra is közelítőleg 1,6×-es képkivágás faktort eredményez.
Az érzékenység használható tartománya ISO100-12800, melyből ISO100-3200 között 1/3 lépésekben választhatunk nekünk szükséges értéket, ezen felül pedig ISO6400 és ISO12800 áll rendelkezésünkre.
A szenzor analóg adatait 14 bites A/D konverter digitalizálja.
Nikon D90
Sokak legnagyobb örömére a Nikon végre az alsóbb középkategóriában is áttért a CMOS szenzorra. A Nikon D90-be új fejlesztésű képérzékelő került.
A CMOS szenzor felbontása 12,3 millió pixel, legalábbis ami a képalkotásban hasznosan részt is vesz. Mérete 23,6×15,8 mm, amely - DX formátumról lévén szó - közelítőleg 1,5×-es képkivágás faktort jelent. Azonos gyújtótávolságú objektívnél tehát a Nikon D90-nek nagyobb látószöge marad meg, mint a Canon EOS-50D-nél.
Az érzékenységet ISO100 és ISO6400 között tudjuk változtatni, méghozzá a teljes tartományban 1/3 Fé lépésekben. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az alapérzékenység ISO200, amely azt sejteti, hogy ISO100-nál nem feltétlenül fogunk jobb dinamikát és jel/zaj arányt kapni, mint ISO200-nál.
A képérzékelőre 12 bites A/D konvertert építettek.
Képérzékelő tisztítás
Canon EOS-50D
A szenzortisztítás már az EOS-40D-ben is megtalálható volt. Az EOS-50D-ben kicsit továbbfejlesztett változatot találunk, ahol újdonságként fluor bevonatot is alkalmaznak az antisztatikusság reményében, amely így még kisebb esélyt ad a porszemek odavonzására. Az EOS Integrated Cleaning System, vagy az integrált tisztító rendszer teljes módszerét persze már ismerhetjük: a képérzékelő előtt elhelyezett szűrőt nagy frekvenciával rázzák meg, hogy a porszemek leessenek róla, valamint egy ún. Dust Delete Data, vagyis kosz eltávolító adat rögzítését követően utólag szoftveres képjavításra is van lehetőség.
Nikon D90
Szintén nem újdonság a Nikon megoldása sem, jóllehet a Nikon D80 még nem rendelkezett ilyen funkcióval. A Nikon hasonló módszert alkalmaz, mint a Canon, megrezegteti az aluláteresztő antialias szűrőt, valamint eltárolhatjuk vele a szoftveres korrekcióhoz szükséges referencia adatokat is.
Kereső
Canon EOS-50D
Pentaprizmás, 0,95×-es nagyítással és 95%-os képlefedettséggel. Megegyezik a Canon EOS-40D-ével. A keresőben lévő normál (Ef-A) mattüveg cserélhető precíz (Ef-D, gravírozott ráccsal) és szuperprecíz (Ef-S, enyhén sötétebb, de méginkább matt kialakítású) mattüvegre.
Nikon D90
Szintén Pentaprizmás keresővel rendelkezik, melynek nagyítása 0,94×-es, lefedettsége pedig 96%-os. A mattüveg itt nem cserélhető.
A keresőben látható kép a kissé nagyobb szenzor miatt egy enyhén nagyobb a Nikon D90-nél, mint a Canon EOS-50D-nél (60% vs. 56% egy képzeletbeli 100%-os lefedettségű, 1×-es nagyítású kisfilmes géphez képest)
Élességállítás
Canon EOS-50D
Az EOS-40D-hez képest nem változtak az AF pontok. Továbbra is 9 AF mérőmező áll rendelkezésünkre, melyek mindegyike keresztszenzoros (f/5,6 fényerőtől). A középső ráadásul dupla precíz módban is működhet, ha a feltekert objektív minimum f/2,8 fényerejű.
Újdonság viszont az AF finomhangolása, vagyis a back és frontfókusz hibás objektívek kezelése. Sajnos csak egy finomhangolási érték tárolható el a gépben, nem adhatunk meg külön értéket egy objektív legkisebb és legnagyobb gyújtótávolságára, viszont a &plusm;20 értékben változtatható értéket 20 objektívhez külön-külön is megadhatjuk.
A fókuszmódok a szokásosak: egyszeri (One Shot), követő (AI Servo), illetve intelligens (AI Focus - automatikus átváltás egyszeri és követő között) Az AF rendszer munkatartománya -0,5-18 Fé
Nikon D90
A Nikon D90 Multi-CAM 1000 nevű fókuszrendszere még a D80-ban debütált. A 2 éves AF rendszer azonban még manapság is megállja a helyét, igaz, vannak már nála komolyabbak is. A 9 fókuszpont közül csak a középső rendelkezik kereszt elrendezésű szenzorral. Dupla pontosságú mérőmezőről nem ír a Nikon. Különlegesség a 3D követés, amely a 420 pixeles RGB szenzor segítségével és a színinformációk felhasználásával képes a fókuszált tárgyak követésére.
Szintén nincs mód az autofókusz rendszer finomhangolására, annak ellenére, hogy a Nikon D300-ban ez szerepel, s sokan emiatt is hiányolták a Canon EOS-40D-ből. Most az EOS-50D megkapta ezt a szolgáltatást, viszont a D90-ből még hiányzik.
Az AF rendszer munkatartománya -1-19 Fé.
Zárszerkezet
A megbízhatóság terén nincs különbség az új Canon és Nikon modellek között, legalábbis a gyártók adatai szerint, hiszen mindkét gépnél 100.000 expozícióra tervezett (és tesztelt) redőnyzárról tesznek említést.
Sorozat
Canon EOS-50D
A nagyobb felbontás ellenére alig csökkent az új gép sorozat sebessége az elődhöz képest. Maximálisan 6,3 kép/mp sebességet érhetünk el gyors sorozat módban, de választhatjuk a kisebb, 3 kép/mp-es módot is. A puffer kapacitása 16 RAW kép.
Normál sorozaton kívül automatikus expozíciós sorozat és fehér-egyensúly sorozat használható.
Nikon D90
A Nikon D80 3 kép/mp-es sebessége ma már belépőszintű modelleknél is csak átlagosnak számít. A gyártónak ezért össze kellett szednie magát, s valami komolyabb értékkel kellett kiállnia a vásárlók elé. Úgy érzem ez sikerült is, hiszen a maximum 4,5 kép/mp már jó értéknek számít. Arra is van lehetőségünk, hogy 1-4 kép/mp között saját magunknak állítsuk be a szükséges sebességet.
Hagyományos sorozat módon felül Aktív D-lighting sorozat, fehér-egyensúly sorozat és vaku sorozat is használható.
LCD
Canon EOS-50D
A Nikon D300 és a Sony A700 megjelenésekor sokan irigykedtünk a kiváló minőségű, 3"-os, VGA felbontású, kristálytiszta képet adó LCD-re. Nos, úgy tűnik, a Canon gépek tervezői hasonlóan megirigyelték ezt a lehetőséget, így az EOS-50D-be már VGA felbontású változat került. A 3"-os kijelző nagy betekintési szögű (160 fok vízszintes irányban), a 640x480 pixeles képet pedig 920 ezer szubpixel alkotja (R és G és B képpontok összege).
A kijelző fényerejét 7 lépésben állíthatjuk.
Nikon D90
Nem csoda, hogy a Nikon a D90-be is a D300-ban már bemutatkozott Sony LCD-t építette. A VGA felbontású, 920.000 szubpixelből álló kijelző 170 fokos vízszintes betekintési szöggel rendelkezik, fényerejét szintén módosíthatjuk.
Vaku
Canon EOS-50D
Két külön gyártó, két teljesen eltérő vakurendszer. A Canon a saját E-TTL II rendszerét támogatja, így vakupapucsába is ilyen típusú rendszervakukat vár. Persze van lehetőség szinkronkábel csatlakoztatására is, valamint beépített vaku is rendelkezésre áll. Ez utóbb 13-as kulcsszámú (méter, ISO100), valamint 17 mm-es gyújtótávolságú objektív látószögének lefedésére képes.
Arra alkalmas vakut használva (SpeedLite 580EX II) a gépről is vezérelhetjük a vaku teljesítmény kompenzációját.
A maximális szinkronidő 1/250 mp.
Nikon D90
A Nikon az i-TTL rendszert fejleszti, ezt támogatja a Nikon D90 is. Beépített vakuja 12-es (manuális módban 13-as) kulcsszámú (ISO100, méter), a kivillantható terület 18 mm-es objektív látószögéhez hasonló. Külső vaku csatlakoztatásához vakupapucs szolgál, szinkron kimenetet nem találunk a D90-en. Vezeték nélküli rendszer működtetésére akár a beépített vaku is használható.
A maximális szinkronidő 1/200 mp.
Memóriakártya
Canon EOS-50D
A Canon egyelőre kitart a CompactFlash kártyák támogatása mellett, amely részben jó, részben rossz. Jó, mert egyelőre még az SD kártyákból nem készültek olyan nagy sebességű változatok, mint a CompactFlash-ből, ráadásul az EOS-50D-ben alkalmazott Digic 4 immár az UltraDMA nagy adatátivteli sebességű módot is támogatja (arra alkalmas kártyáknál). Rossz viszont azért, mert az SD/SDHC elterjedésével a CF kártyák ára már magasabb, mint a SecureDigital-é.
Nikon D90
A Nikon viszont már a D80-ban is SD kártyát használt, így nem meglepő, hogy a D90 SD és SDHC memóriakártyákat fogad. A SanDisk-kel való együttműködés eredménye, hogy már az új, 30 MB/s átviteli sebességű Extreme III memóriakártyákkal is tökéletesen elboldogul a gép (amely még kissé elmarad a Transcend 300×-os UDMA CompactFlash kártyájának 45 MB/s sebességétől).
Akkumulátor
Canon EOS-50D
Tovább él a Canon BP-511A Lítium-ion akkuja az EOS-50D-ben is. A 7,4V-os 1390 mAh kapacitású (10,3 Wh) akku helyett használhatunk BP-511, BP-511A és BP-514 akkukat is.
Az energiaszint visszajelzése sajnos maradt a 3 részre bontott: tele, félig, üres.
Nikon D90
A Nikon is kitart a már bevált modellnél, a D80-ban is használt EN-EL3e Lítium-ion akku 7,4V feszültségű, 1500 mAh kapacitású (11,1 Wh).
Az akkuállapot kijelzése 5 szegmensre bontott módszerrel történik, de a menüben százalékos pontossággal is ellenőrizhető az energiaszint és az elhasználódás mértéke.
Csatlakozók
Canon EOS-50D
A szokásos Hi-Speed USB 2.0 és AV kimeneteken kívül újdonságként jelent meg a HDMI mini aljzata, amely napjainkban elterjedőfélben lévő HD LCD tévéihez nyújtanak nagyfelbontású digitális kimenetet.
Természetesen nem hiányozhat a gépről az N3-as távkioldó és a vakuszinkron aljzata sem.
Bár nem a gépen található közvetlenül, de itt érdemes megemlíteni az opcionális portrémarkolatot is (BG-E2, BG-E2N), amely akár WiFi képességekkel és GPS csatlakoztatási lehetőséggel is szolgálhat (WFT-E3).
Nikon D90
Erről a gépről sem maradt le a HDMI csatlakozó, s a (most már) Hi-Speed USB 2.0 és AV és DC-bemenet aljzatai is elérhetők. Az MC-DC2 vezetékes távkioldó csatlakoztatására is van lehetőségünk.
A Nikon D90-hez is csatlakoztathatunk portrémarkolatot (MB-DB80), ez megegyezik a D80-nál bevezetettel.
GPS vevőt (GP-1) is csatlakoztathatunk a géphez, a vezetékes távkioldó csatlakozójánál.
Különleges szolgáltatások
Canon EOS-50D
Ahogy már az EOS-40D is, úgy az EOS-50D is támogatja a világos (kiégés közeli) részletek megmentésére szolgáló Highlight Tone Priority módot.
Szintén elérhető volt már az elődmodellben az élőkép (LiveView) is. Itt két újítást találunk: a gyors fáziskülönbség elvű élességállításon túl most már lehetőségünk van kontrasztérzékelésen alapuló élességállítás használatára is, amit arcfelismeréssel is kombinálhatunk. Ha éppen valakinek erre lenne szüksége a kompakt gépekből való áttéréshez, akkor már ez sem lehet akadály. Az élőképen egyébként maximum 10×-es nagyítást végezhetünk a precíz kézi élességállítás érdekében.
Bár más gyártóknál már régebb óta láthattunk ilyet, a Canonnál újdonság a hátsó LCD-re elhelyezhető QuickControl, ami a legfontosabb paraméterek gyors módosítására szolgál.
Szintén megszokott dolog már az Olympus tükörreflexeseinél, de a Canon EOS-50D-ben újdonság az objektívek peremsötétedés korrekciója. Ez a legtöbb Canon gyári objektív elmentett adataiból dolgozik. Más gyártók optikáival e funkció nem érhető el.
Az EOS-450D-be kerül be elsőként az EOS-50D-ben is megtalálható Auto Lighting Optimizer, vagyis az alulexponáltra sikerült felvételek felvilágosítása, feljavítása.
Kezdő fotósoknak lesz jó segítség a kreatív automatikus mód (Creative Auto), ahol pl. nem a rekeszérték közvetlen kiválasztásával, hanem egy csúszkával választhatjuk ki a nekünk tetsző háttérelmosást.
Négyféle mértékben választhatjuk ki a nagy érzékenységgel készült képek zajszűrését, míg korábban az EOS-40D-ben erre csak egy ki/bekapcsoló opció szolgált.
Ha szeretjük a jól feldolgozható RAW formátumot, de fogytán vagyunk a kártyahelynek, s tudjuk, hogy nem kívánjuk kihasználni a 15 Mpixel nyújtotta felbontást, élhetünk az sRAW szolgáltatással, amely 7, vagy 4 Mpixeles képeket ment el.
Ide kell persze sorolnunk a már korábban említett AF finomhangolást és az opcionális WiFi lehetőséget is.
Nikon D90
A D80-ban még nem szerepelt, de az elmúlt 2 évben sok-sok gépbe bekerült a főként sötét tónusok részleteit előcsalogató, immár a D90-ben is használható Aktív D-lighting.
Hasonló képpen újdonság az élőkép (LiveView) is, amelynél azonban csak kontraszt különbség elvű automatikus élességállítás használható (szemben a D300-zal, ahol fázis-különbség elvű is rendelkezésre áll). Arcfelismerés itt is elérhető. Kézi élességállításhoz az élőképen belenagyíthatunk a témánk egy részletébe, hogy pontosabb képet kaphassunk. Ennek mértékét sajnos nem adta meg a gyártó.
Ahogy a Canon gépénél, úgy a Nikon D90-nél is elérhető a paraméterek gyors állítása az LCD-ről.
Érdekes lehetőség a belépőszintű tükörreflexesekből örökölt gépen belüli RAW feldolgozás, illetve a különböző képi effektek, vágás, színezés, elfordítás, leméretezés utólagos alkalmazása.
Az egyik legkülönlegesebb mint közül azonban a videófelvétel lehetősége, mely tükörreflexesek közül elsőként a Nikon D90-ben érhető el. Ez ráadásul akár HD felbontásban (1280x720) is elérhető, amelynek során hangot is rögzít a gép. Az felvett mozgókép MJPEG tömörítéssel kerül eltárolásra a kártyán.
E gépnél is négyféle erősséggel használhatjuk a nagy érzékenységgel készült képek zajszűrését.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
Digitális fényképezőgép
........................................Canon 50D -............40D összehasonlítás
Érzékelőlapka pixelszáma:15.0 megapixel................10.1 megapixel.
Kis felbontású RAW :......Van (15.1MP, 7.1MP or 3.8MP)........Nincs
Képfeldogozó Processzor :......DIGIC IV...........................DIGIC III
Sorozatfelvétel ...............6.3 kép/mp..................6.5 kép/mp
Magas ISO zajszűrés :..............3 Szintű...............1 Szintű
A többi adat itt található:
http://www.eos50d.hu/canon_50d_40d_osszehasonlitas
Webáruház:
Digitális fényképezőgép
A legújabb Cora újságban van most egy Kodak ultrazoomos gép, 7 MP, 10x optikai zoom, képstabilizátor, stb. 31.990,- Ft-ért. Ez odaver még a 35 ezres Pana TZ2-nek is!
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
Digitális fényképezőgép
hi, errol mi a velemeny?
Kodak Z1285 12MP
99 font idekint, s elegge meggyozonek tunik...
udv
Itthon boltban 41.880 Ft, az angol töltőt itthon nem biztos, hogy tudod használni és a gari sem lesz rá érvényes Mo-on. !36_7_11.gif' />
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
Digitális fényképezőgép
hi, errol mi a velemeny?
Kodak Z1285 12MP
99 font idekint, s elegge meggyozonek tunik...
udv
CD: Arcam Alpha 7SE, Amp: TEAC A-H500 Reference, Speakers: JPW Gold Monitors, IC: Chord Crimson, Hangfal Tyukbel: Csajniiiz Cobra... (varom, hogy levedeljen /emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" data-emoticon="" srcset="/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> )
Digitális fényképezőgép
Fullframe CMOS-szenzoros Sony: DSLR-A900.
AV-SYSTEM: SONY KD-65ZD9 4K HDR/3D tv, SONY UBP-X800M2 4K HDR/3D/BD/SACD-player, SONY TA-AN1000 Dolby Atmos/DTS-X amplifier, DUNE HD PRO VISION 4K media-player, front: JBL ES80, center: JBL ES25C, rear: JBL ES30, height: JBL ES10, sub: JBL ES150P, TAGA HARMONY PF-1000 V.2, TAGA HARMONY DC-100.
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
na ha minden jól meg a napokban veszek egy Canon Powershot A400 at játsziba
csak azt neeee. 300D után borzalmas lesz.
nem helyett:)
kell valami kis szar mellé amit ki lehet vinni a starndra meg ilyenek.
10 ezer alatt kerestem zoom canon gépet ami min 3mgp és ezt találtam:)
én 430-assal készült képeket láttam, meg lottem is vele vagy kettot, de a telefonom jobbat csinál.
tesztképek
http://pixinfo.com/img/Canon/PowerShotA ... 013_oa.jpg
http://pixinfo.com/img/Canon/PowerShotA ... 012_oa.jpg
http://pixinfo.com/img/Canon/PowerShotA ... 016_oa.jpg
http://pixinfo.com/img/Canon/PowerShotA ... 015_oa.jpg
szerintem 9500Ft ért pont megfelelő képeket csinál
ezek valoban korrekt képek, csak ne menj vele zárt helyre, ahol sötétebb van és ne kelljen vakut használni. de ennyiért semmiképp nem beszéllek le rola
nekem ez strandra, meg túrázós nyaralásra kell amikor vagy nincs kedvem a baszom nagy fotóstáskát cígölni ami nehéz is vagy amikor olyan helyre megyek ahol ott kell hagyni (tengerpart) a cuccot és elvihetik
erre pont jó lesz. iso 100nál feljebb úgy sem használható no meg a vakuja sem
Digitális fényképezőgép
én 430-assal készült képeket láttam, meg lottem is vele vagy kettot, de a telefonom jobbat csinál.
tesztképek
ezek valoban korrekt képek, csak ne menj vele zárt helyre, ahol sötétebb van és ne kelljen vakut használni. de ennyiért semmiképp nem beszéllek le rola
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
kisegítenél hogy hol láttad?
lehet megvenném
Mátyásföldi a fickó, de szerintem ennyiért már rég elkelt.
aprónet vagy express.
igazán írhattad volna korábban is:(
Digitális fényképezőgép
lehet megvenném
Mátyásföldi a fickó, de szerintem ennyiért már rég elkelt.
aprónet vagy express.
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
tesztképek
Digitális fényképezőgép
Igaz nekem A520-am van és sokkal jobb képeket csinálok vele mint anyám A550-esével.
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
Digitális fényképezőgép
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
nekem s7000em volt de soha többet
nem egy kategoria. Az S3-mat ugy képzeld el mintha egy Nikon D200 lenne a kezedben.
no de ez s2 nem s3
A D100 sem rossz gép
és a d10?
komoly eszmefuttatás!
on:
a napokban láttam kevés expós 30D-t sos-ben hirdetni, full tartozékok... 99e ft.
lehet megvenném
Digitális fényképezőgép
nem egy kategoria. Az S3-mat ugy képzeld el mintha egy Nikon D200 lenne a kezedben.
no de ez s2 nem s3
A D100 sem rossz gép
és a d10?
komoly eszmefuttatás!
on:
a napokban láttam kevés expós 30D-t sos-ben hirdetni, full tartozékok... 99e ft.
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
no de ez s2 nem s3
A D100 sem rossz gép
és a d10?
Digitális fényképezőgép
no de ez s2 nem s3
A D100 sem rossz gép
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
no de ez s2 nem s3
Digitális fényképezőgép
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
10D ről mit tudni?
hogy régi
van most vateran egy fuji S2-es is 70K-ért.
kicsit több?
fujit nem szeretem
ez a Fuji nem az a Fuji. Kompaktban ki nem állhatom, viszont az esküvőmet egy S3-mal fotózták és hihetetlenül jó képeket csinált. (még rólam is )
Digitális fényképezőgép
10D ről mit tudni?
hogy régi
kicsit több?
fujit nem szeretem
ez a Fuji nem az a Fuji. Kompaktban ki nem állhatom, viszont az esküvőmet egy S3-mal fotózták és hihetetlenül jó képeket csinált. (még rólam is )
-
Vendég
Digitális fényképezőgép
10D ről mit tudni?
hogy régi
kicsit több?
fujit nem szeretem