Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Köszi a választ

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: cirrus »

A frekimenetben a váltó, vagy a távolság okozza a beszakadásokat?
Az ok: elsősorban a szobában keletkező reflexiók következtében az egyes hullámhosszakhoz tartozó "szerencsés/szerencsétlen" találkozások, azaz interferencia alapesetek. (teljes kioltás - max erősítés - részleges erősítés - részleges gyengítés)
Az adott frekvencia ismeretében kiszámítható a hang hullámhossza (mivel tudjuk a sebességét a levegőben, és a hőmérséklet itt elhanyagolható). Megmérhetjük a szobánk fő méreteit, ahonnan visszaverődnek a hanghullámok, elhelyezhetjük a szobában a hangdobozt, és ha változtatjuk a helyét, akkor látjuk a beszakadások és puplik vándorlását. Persze bele kell kalkulálni a hangszóró egyenletességét, ill. egyenetlenségét az átvitelben, ez a tologatásnál ki kell hogy jöjjön, mivel azok mindig megjelennek mindenhol. Persze cca. 300 Hz? alatt sokkal egyenletesebb a hangszóró átvitele, mint a reflexiók hatása miatt a beszakadások/dombok nagysága. Következtetés: minél nagyobb, sok közép és magas tartományra jól csillapított nem párhuzamos falú terem középrészén kell elhelyezni a mérendő hangdobozt (ld.: süketszoba, szabadtéri mérés) DE KI HALLGAT OTT ZENÉT???
Tehát ebből kiderül mostmár a hangdoboz végleges zenehallgatási helyének a fontossága, és akár a 10-20 cm-re való áthelyezés jelentősége is, szerintem.
Az oka? Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.

formattedguy
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: formattedguy »

Sziasztok, bocsi, hogy nem a megfelelő topicba írok, de "hangszóró szervíz help"-ben nem válaszol senki. Szóval a kérdésem: kis Magnat hangfalamnak szétszakadt a membránszéle. Tud valaki ajánlani egy jó szerelőt aki meg tudja csinálni / ki tudja cserélni / vagy valami. Egyáltalán megéri megcsináltatni? Milyen árban van egy ilyen javítás sacc/kb? (165mm az átmélrő). Lehetőleg budapesten kéne, ott is inkább II. ker.
Köszi előre is!

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 58

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: bikabeka »

Nálam minkét esetben elötte volt a tekercs. A beszakadás a távolság miatt jelentkezett.

Vendég

Hangsugárzó építés

A frekimenetben a váltó, vagy a távolság okozza a beszakadásokat?

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Még egy másik, régebbi mérést is találtam.
Közeltéri váltó nélkül, váltóval, majd fél méterről váltóval. (2,2 mH+9uF+4,7ohm)

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Az enyém egy 65 literes reflex dobozban van, egy 1,3 -as tekercsel elötte.

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

a közeli:de itt meg nem "szól bele" a reflex nyílás..

Nálam így néz ki a következő sorrendben: közeltéri, luk nélkül, 2cm-ről, majd a fél méterről váltó nélkül, és a fél méterről váltóval készült mérés, 40 literes reflex ládában, de ez nem az idális dobozméret ehhez a hangszóróhoz. Látszik is, hogy nem is megy olyan mélyre.

Ezekeket görbéket az én szobám+Braun összjátéka produkálta, meg a távolság és a doboz formája, csillapítása, a reflexcső hangolása ...stb, stb.

Látom a tied sem kalibrált mérés, még.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

igen ez egy közeli mérésnél ki is tünt:

Vendég

Hangsugárzó építés

A 150Hz-körüli beszakadásért a szoba a felelős, ott a hangszóró átvitele egyenes, vagyis T-S szerinti.

cirrus
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Helló!
Miért nem jössz át a "H2000 hangszórók, A magyar hangszóró" címszó alá, igazából ott lenne érdekes végigvinni a témát. Nekem is vannak méréseim a Braunjaimról.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

a közeli:
de itt meg nem "szól bele" a reflex nyílás..

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Egy kérdés. Most ketdtem méregetni a braunt. Mit csinálok rosszul a mérésnél, ha közelről egész jó az "eredmény", de távolabb mérve ilyen "beesés" jelentkezik:

Vendég

Hangsugárzó építés

Igen, tévedsz, a postaköltséget ha kéri az ügyfél egy szó nélkül megtérítjük (a portós feladás azért nem jó, mert többe kerül, mint a sima).

A braun forrfüleit elviekben meg kell kenni szereléskor akriláttal, és akkor jobban tűri a forrasztást, egyébként tényleg vigyázni kell a pákával, ha a ragasztózás kimarad, akkor méginkább. Forrfület bármikor kérhetsz egy borítékban feladják (térítésmentesen).

Lényeg, hogy Minden hiba orvosolható, és általában találunk megoldást. Ez az előnye, ha a gyártó csak kilométerekre van az embertől.

Végezetül a mottóm (vagy vmi hasonló): a minőséget nem ellenőrizni kell, hanem beépíteni a gyártásba.

Ui: a braunnál lesz még egy váltás, ha majd elfogy a meglévő 50 pille, másfélét kap a hangszóró. De olyat is szoktunk csinálni, ha újat rendelnél a meglévő egy mellé, hogy azt az egyet visszaküldöd, és majd a csomagban kapsz két egyformát.

HA 18-620
Isten Hozott! :)

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: HA 18-620 »

... Így sincs idejük a a standard hangszórók gyártásán kívül szinte semmire, sajnos nem tudják produkálni ... az ... elvárt minimális pontosságot...
Kimerítő volt a válaszod, de vettem a fáradtságot és alaposan végigolvastam. Úgy látom több ponton is az elevenedbe vág a téma és a probléma, téged sem hagy belül nyugodni (helyes, ha igényes az ember!).

A több 10 000 db hangszóró közül persze az az egy darab 100%-osan érinti a tulajt, akinek elcserélték a megrendelését és megkapta a harmadik párat is ugyanabból a típusból, pedig mást kért, a négy magasból csak kettő volt jó, és az egyik 620-as az ideiglenes szériából származott, a másik a régiből, így nem lehetett egy dobozpárt építeni belőlük. Én meg majd valamivel pótolom a Braunom forrfülénél kiégett szigetelőkarikát, mert most csak fityeg a madzag a lukon kifele. Aztán meg drukkolok, ha esetleg megrendelném a Braunom párját, - mert egyedül maradt - akkor amit kapok, az együtt muzsikáljon vele és ne legyen semmi jól megmagyarázható probléma velük. És ne felejtsd el azt sem, hogy a nagyvonalúan felajánlott visszacserélésnél a tulaj fizeti a visszacsomagot --- vagy ebben is tévedek? Nem hallottam még hogy: küldjétek csak nyugodtan utánvéttel! Javíts ki, legyél kedves. A hobbyjáért sok mindent megtesz az ember, de a postára-szaladgálás (Idő-Pénz-Fáradtság) és az elnézéskérések nyugtázása helyett biztos kellemesebb érzés, amikor nem drukkolást érez a megrendelő, hanem kényelmesen hátradől és nagy nyugalommal nyitja ki a kapott csomagot, mert biztos lehet a konstans minőségben. (Miért is tölt el izgalom a magyar joghurt kibontásánál, hogy ennek ma milyen lesz az íze?) De ezen se sértődj meg, úgy látom jól veszed a kanyart.
Ezzel együtt minden tiszteletem és együttérzésem a Gyár dolgozóinak/val, remélem lesz több idejük a pontosságra (és netán a minőségellenőrzésre), bár tudom, hogy ma már annak kell a legjobban örülni, ha van egyáltalán megrendelés.
Ja, és a vicc, hogy én egy szurkolótok vagyok! (mégha ez nem is jött le valószínűleg)
Nyelvészprofesszor,

Vendég

Hangsugárzó építés

Szeretek ember lenni én is, és ez tudom, azzal jár, hogy akarva-akaraltanul, de időnként hibázunk. Ahogy az előbb a gép, amikor a megírt hozzászólásom eltűnt. De c'est la vie. Beírom újra, viszont nem vállalok felelősséget a gépelési hibáimért.

Volt sokkal több nem HA hangszóró is, több, mint tíz. A H2000 részére készültek a hangszórók, tervek-prototípusok, de fehérváron az üzemben nincsenek abban a helyzetben, hogy fel tudnák használni. Így sincs idejük a a standard hangszórók gyártásán kívül szinte semmire, sajnos nem tudják produkálni azt az általam elvárt minimális pontosságot, ami elengedhetetlen volna ezekhez a hangszórókhoz. Nekem pedig nincsenek meg a feltételeim a sorozatgyártáshoz, egy darabonként meg szörnyen aránytalan a ráfordított idő és a hangszóróért elkérhető pénz. De minek is beszélünk olyanról ami nem létezik... Amikről itt pár sorral lentebb írsz, azok csak egyedi esetek, nem ez a jellemző, és van benne néhány tévedés is. A H2000 hangszórók például típusonként egyforma alpanyagokból készülnek, általában ezek az anyagok elég drágák, a ragasztók impregnálószerek többségét más nevesebb gyártók sem engedhetik meg maguknak, ilyen téren biztosan nincs gond...
Azt hiszem, ha a többi gondolatod is meg akarom válaszolni, akkor nagyon hosszú lesz ez a hozzászólás, de kísérletezzünk... Hátha megéri.
a) egyforma hangszórók, ezt már az előbb megmagyaráztam. Az azonos paraméterekkel nem lehet probléma, még ezzel a minden mindegy alapon működő gyártással is beleférnek a +-5% szórásba, így sokkal jobban állnak ezen a téren, mint akár a két-háromszor drágábban megvehető hangszórók gyártói.
súrlódó csévetest (megjegyzem hosszú ú, az előbb elírtad) ez csak a dóm magashangszóróknál és a 250mm-es braun membrános hangszórónál fordul elő, a többinél olyanok a gyártás folyamatai, hogy szinte lehetelen elrontani a központosítást.
c) eltérő festés. Valóban volt olyan időszak amikor elfogytak a régi matt fekete kosarak, és újak kerültek a rendszerbe, fényes porfestéssel, de mivel most ott áll a raktárban két-három évre elegendő vasanyag (közöttte sokezer kosár is) ez a probléma jó ideig nem lesz aktuális. Majd akkor, ha megint váltás lesz.
d) ollózott habszél, ez is csak a HA31-re jellemző, nincs elég levegő és a szerszám nem vágja ki a habot, ezért kell utólag kézzel ollózni. De a többi hangszórónál ilyenre nincs példa. Az utóbbi három évben egyszer láttam más méretben, 160mm-ben kézzel kivágott habszélt, de ez a hibás gyártás is csak 5-10 darabot érintett.
e) a forrfülekkel, forrlécekkel kapcsolatban nem értünk egyet. Szerintem nagyon stabilak, a prespán forrléc nem olvad ki forrsztás közben, a forrfülek pedig szinte végtelen sokszor forraszthatók, 5-10 hajlításra törnek csak el.
f) szoruló csavarok? Ezt nem értem. A mellette lévő típusszám dolgot sem. Standard hangszóróknál szinte mindig azt kapod, amit kérsz, olyan tévedések, hogy elnézzék a típusszámot, gyakorlatilag nincsenek. Ha hiányzik, és nincs készleten, akkor pedig általában egyeztet valamelyikünk az ügyféllel, és megbeszéljük, hogy amit a kollégák küldeni tudnak, megfelel-e. Szerintem ez így normális.
g) kosarak... a körperemes verzióknál tényleg előfordul, hogy feszültség marad az anyagban, pedig mélyhúzható acélból készülnek, de sajnos a szerszámok már a videoton idejében is ilyenek voltak. Viszont tévedsz, a beszereléskor igazából problémát nem okoz, mert nem azon a részen jelentkezik, ahova felfekszik a dobozon a hangszóró, ez hullámosság csak a kívülről látható külső peremre korlátozódik. És főleg a 150mm méretű kosarakra jellemző, a többi szerencsésebb, 180, 220, 270mm. Azok biztonsággal vehetők.

A lottó szerintem nagyon rossz párhuzam volt, és nem túl elegáns húzás, ha érzékeny lennék, azt mondanám: sértő. Az évi 10 000 darab eladott hangszóró közül elenyésző mennyiség hibás, ez azért nem egyenlő a lottózás esélyeivel, hiszen akkor minden héten százon felüli ötös találat volna, ilyet pedig rég hallottam, talán csak a USA-ben, vagy filmen történik meg.

(Ui: egy ötös találat valóban jó volna nekem, de még egy jóféle négyes is, abból sokmindent meg tudnék már oldani... Remélem, megfelel a válaszom. Erről jut eszembe egy utolsó gondolat, akármilyen hibákat is sikerül vadásznod a H2000-el kapcsolatban, egy dolog hiánytalanul érvényesül nálam. Az igazmondás kötelezettsége. Erkölcsi parancs, vagy mifene. A legtöbb helyen pont ezt nem kapod meg, pedig lehet, hogy fontosabb lenne, mint a kosarak eszétikai hibái...)

HA 18-620

Hangsugárzó építés

Először is a segítesz egy sz. À lá "nyelvészprofesszor". 

...mit számít mindez a hangszórók képességei, illetve a gyártás pontossága szempontjából?...

Kedves Erased!
Akkor másodszor is le a kalappal, bevallom töredelmesen, ez egy ármányos teszt volt a "segítessz" bedobásával, és nem siklottál el felette. Egy jó pont már megvan. Ha ezután hibát fogsz találni, akkor az már tényleg az én bűnöm. (Sajnos én sem vagyok hibamentes, de biztos rém unalmas is lenne.)

Szóval akkor van (volt) a 18R620/4R és a 15R618 hangszóró, ami nem HA (tehát nincs előtte a két betű), de H2000-es (Székesfehérvár), viszont egyedi gyártású, mert te készítetted.

"...mit számít mindez a hangszórók képességei, illetve a gyártás pontossága szempontjából?..." ---- Valószínűleg semmit.

Azt mindenesetre sajnálom hogy semmi ráhatásod nincs a folyamatos jó minőségű magyar hangszórógyártás (bevezetésére?) fenntartására. Személy szerint örültem volna, ha lehetett volna nem összeszorult gyomorral, hanem nyugodtan, az év bármely időszakában olyan hangszórót rendelni, amely azonos alapanyagból készül, egy évnél tovább is azonos paraméterekkel rendelkezik, nem surlódó csévetesttel, nem eltérő festéssel (matt-félfényes), nem ollóval cakkosra vágott habszegéllyel, nem első forrrasztásnál leváló filléres forrfüllel, nem hullámos kosárfelfekvéssel, nem szoruló csavarlukkal készül, és van is belőle, és valóban azt is kapja az ember, amit rendel, nem a mellette levő típuszámút.

Üdv: HA 18-620
(ami egyébként nem egy rossz darab, mindenkinek ajánlom, ha a fent leírtak szerencsésen összejönnek)("...LOTTÓT VETTÉL MÁR A HÉTEN ?...")
Nyelvészprofesszor,

Vendég

Hangsugárzó építés

Az egy H2000 hangszóró. 18R620/4R a becsületes neve.
Akkor ezt most nem értem. Valahol "Cirrus"-nak azt írtad: "...15R618, amire esetleg gondolsz, nem HA..." Az egyik HA2000-es, a másik nem? EZ ÍGY NEM LOGIKUS. Bár állítólag én "csak" nyelvészprofesszor vagyok, és fogalmi zavarokkal küzdök - majd Te segítessz most - és azonkívül emlékezetkiesésben szenvedek. Én arra emlékszem, hogy ezeket Te építetted. De javíts ki légyszíves, ha tényleg emlékezetkiesésben szenvednék.

Ezer örömmel. Először is a segítesz egy sz. À lá "nyelvészprofesszor".

A többi kérdésre pedig egyszerű a válasz. Az egyedi gyártású hangszórók nem a videotonra emlékeztető rendszerben lettek elnevezve, (mivel szabadon válaszottam meg a hangszórók nevét), elhagytam a vidi HA HB HC HG HD jelzéseit, más rendszert kívántam bevezetni, és a hangszóróknak úgysincs semmi közük a régi naagy állami gyár produktumaihoz, minek legyen hasonlóság akár csak a nevükben is. Ezért reklamáltam cirrusnak a 15R618-as hsz helyett.

Olyan, hogy HA2000 nincs. Tudtommal. De bármi előfordulhat.

Az egyedi gyártású H2000 hangszórók többségét valóban én készítettem az utóbbi időben, ezeket a HA HB HC-mentes elnevezésűeket mindenképp. De lassan tényleg múltidő lesz. Van még néhány tartozásom, egy pár darab, aztán vége ennek a fejezetnek.

Más, mit számít mindez a hangszórók képességei, illetve a gyártás pontossága szempontjából?

(Csak zárójelben, de úgy hiszem, ez most ha nem is amnézia, de mindenképp félinformációk halmaza volt részedről. De legalább nem állítottad be tényként.)

HA 18-620

Hangsugárzó építés

Akkor ezt most nem értem. Valahol "Cirrus"-nak azt írtad: "...15R618, amire esetleg gondolsz, nem HA..."
Az egyik HA2000-es, a másik nem? EZ ÍGY NEM LOGIKUS. Bár állítólag én "csak" nyelvészprofesszor vagyok, és fogalmi zavarokkal küzdök - majd Te segítessz most - és azonkívül emlékezetkiesésben szenvedek. Én arra emlékszem, hogy ezeket Te építetted. De javíts ki légyszíves, ha tényleg emlékezetkiesésben szenvednék.
Nyelvészprofesszor,

Vendég

Hangsugárzó építés

Fene vigye a múltidő kimaradt. Kössz, hogy figyelmeztettél. Bár emlékeim szerint te felhagytál a hangszórós DiY tevékenységekkel... szóval neked mindegy.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Es rendelheto is? Csak mert a H2000 honlapon a szeria termekek kozott nem talalom.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Vendég

Hangsugárzó építés

Az a H2000 hangszóró pedig, amelyik megfelelően szerelt - mint már annyiszor kiderült - pontosan követi a megadott adatokat. Meghajolok éleslátásod, logikád és nagyságod előtt, egyszerűen igazad van.
Csak hogy tudd, ezzel arra céloztam volna, hogy vannak helyek, ahol a "jónak" minősített hszek is eltérőek attól amit vártál.

Vendég

Hangsugárzó építés

HA 18-620

Hangsugárzó építés

Én egyébként erre a pontosságra gondoltam: 
(R620-as hangszóró két 4 Ohmos példányának mérése,

Azt hiszem, hajszálra.... Nem?

Bocsánat: az R620-as hangszórónak mi köze van a "H2000" céghez?
Nyelvészprofesszor,

HA 18-620

Hangsugárzó építés

Az a H2000 hangszóró pedig, amelyik megfelelően szerelt - mint már annyiszor kiderült - pontosan követi a megadott adatokat.
"Az a H2000 hangszóró pedig, amelyik megfelően szerelt... pontosan követi a megadott adatokat."

Meghajolok éleslátásod, logikád és nagyságod előtt, egyszerűen igazad van.
Nyelvészprofesszor,

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”