Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Rosszul hinnéd. Ez a görbe a Seas hangszóró "beépített" baffle step kompenzációjából és a váltóból áll össze, a doboz legfeljebb 1 dB-t tesz ehhez hozzá, ezt az 1 dB-t pedig a csillapítással lehet pontosan hangolni.
Csakhogy ez pont nem cáfolat az írásomra. ;)Egyébként meg mérd meg lapban,hogy lehessen miről dumcsiznunk!Ja meg hová lett 3-4dB az érzékenységből?
Hangsugárzó építés
Nem akarok szőrszálhasogató lenni...
Hát ne is legyél,mert a vifának ez a doboz csillapítatlanságot eredményez,az 559-nek meg nem,ugyanis az utóbbinak kisebb a qts-e. Mondhatnám úgy is,h a vifának egy majdem optimális doboz,a h2000-nek meg nagyon nem,oda br. kell.
Hangsugárzó építés
.....itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva....
Nem akarok szőrszálhasogató lenni, de azért az 1-3 dB-t már jól meg lehet hallani, azt hiszem a 3 dB dupla hangerőt jelent. A legutóbbi váltókisérletezgetésnél az 1dB-s változás rakta helyre a doboz hangját, igaz ez nagyon kényes helyen volt.
... zárlat, szakadás vagy egyéb műszaki hiba ...
Hangsugárzó építés
Azt azért nem hinném,h a doboz ebből "elvenne".
Rosszul hinnéd. Ez a görbe a Seas hangszóró "beépített" baffle step kompenzációjából és a váltóból áll össze, a doboz legfeljebb 1 dB-t tesz ehhez hozzá, ezt az 1 dB-t pedig a csillapítással lehet pontosan hangolni.
Hangsugárzó építés
Szerk.: Ezt a belinkelt kép alapján nem is lehet megmondani egyébként, mert nem tudod, mennyi ebből a doboz és mennyi a váltó!
Azt azért nem hinném,h a doboz ebből "elvenne".
Hangsugárzó építés
Akkor a két közeltéri, váltó nélküli, azonos dobozban készült mérést (HA 22 599/M és a Vifa M21 WJ 49 08) egymásra raktam:
Hangsugárzó építés
szerinted.
Szerk.: Ezt a belinkelt kép alapján nem is lehet megmondani egyébként, mert nem tudod, mennyi ebből a doboz és mennyi a váltó!
Hangsugárzó építés
....Viszont a belinkelt kép alapján én azt monom,h ez egy csillapítatlan mélyátvitel.
Nem, ez egy jól beállított baffle step kompenzáció
szerinted.
Hangsugárzó építés
....Viszont a belinkelt kép alapján én azt monom,h ez egy csillapítatlan mélyátvitel.
Nem, ez egy jól beállított baffle step kompenzáció
Hangsugárzó építés
Ez melyik típusú Vifa M21-es, mert azért Opelből, sőt Kadettből is van egynéhány típus, és igencsak különböző dolgokat tudnak. Ezt persze minden él nélkül, csak info-szerzés miatt kérdezem, mert nekem is van egy-két M21-esem és M17-esem, nagyon különbözők is.
Ami a prelukben,hábéegyekben is volt,tán 0908,vagy mi.
Hangsugárzó építés
... az alsó a vifa m21xx ...
Ez melyik típusú Vifa M21-es, mert azért Opelből, sőt Kadettből is van egynéhány típus, és igencsak különböző dolgokat tudnak. Ezt persze minden él nélkül, csak info-szerzés miatt kérdezem, mert nekem is van egy-két M21-esem és M17-esem, nagyon különbözők is.
Na megint megelőztél, amíg írtam!!!
Hangsugárzó építés
Akkor ez a PM-es, Cirrusnak meg M-es van, nyilván eltérő hangszórók.
Egyébként a közeltéri mérésnél valóban valami ilyesmi lenne jó (Seas monitor):
Lehet,h ebben is más,nemtom.Viszont a belinkelt kép alapján én azt monom,h ez egy csillapítatlan mélyátvitel.
Hangsugárzó építés
... az alsó a vifa m21xx ...
Hangsugárzó építés
hs 282-es zárt doboza fél méter,a felső a h2000 559-es,az alsó a vifa m21xx,itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva:
Akkor ez a PM-es, Cirrusnak meg M-es van, nyilván eltérő hangszórók.
Egyébként a közeltéri mérésnél valóban valami ilyesmi lenne jó (Seas monitor):
Hangsugárzó építés
hs 282-es zárt doboza fél méter,a felső a h2000 559-es,az alsó a vifa m21xx,itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva:
Hangsugárzó építés
....Mostmár csak az 599M-ba kellene ezeket a + 1, +2 dB mélyeket belevarázsolni, és akkor minden szuper lenne.
A 2.2 mH-es tekercses mérésnél szerintem nem 1-2 dB kellene, hanem kb. 6 dB.
Hangsugárzó építés
Annál a hsznél sztem kizárt a mélyhiány. ...
Akkor alaposan meg kell vizsgálni a dobozt. Sajnos arra már nem maradt idő, szét kellett volna szedni azt is. Mondjuk a reflexcső elég "filigrán" volt
Hangsugárzó építés
...De mi köze ennek lamalashoz?
Ja, Cirrus említette, hogy a 620-nak is kevesli a mélyét, de azt csak nála láttam, nem hallgattam meg.
A 620-asnak kellemesek, bársonyosak a mélyei, szerintem érzetre elegek is, de a 15 literes (!!!) dobozba betett Vifa Pl 18 w 340-essel nem lehet összehasonlítani, akkor már bizony igen kevés, és kiderült, hogy nem a Vifá-é sok.
A HA 22 - 599M- nél viszont tényleg igen kevés, (40 liter, papírforma szerinti dobozméret, talán 5 literrel még több is, cső 6,5cm 120 mm ) és sajnos a 15 literes kisdoboz a Vifa PL 18-al sokkal teltebben szólt, a nagyból hiányzott a 60 Hz alatt a hangok nyomása. A mérési görbékkel is kijön a jelenség, a közeltérési mérésnél minden hangszórónak erősen dől a görbéje jobbra, ennél viszont mintaszerűen? vízszintes. Ez már utal arra, hogy távolabbról mérve erősen emelkedni fog. Az 50cm-es mérésnél is már erősen emelkedik, 2,2 ill. 2,36mH-vel tudtam nagyjából vízszintesre lenyomni. A hangja nekem tetszett, talán kicsit száraz, vékony volt a férfi énekhang rajta, de árát tekintve nem volt rossz, szerintem.
Közeltéri váltó nélkül dobozban.
50 cm-ről váltó nélkül dobozban.
50 cm-ről, 2,2mH + 9uF + 4,7 ohm-mal sikerült nagyjából kiegyenesíteni, de ettől nem lett több a mélye.
A mérések nem kalibráltak, egy igen csillapított 30nm-es szoba geometriai középpontjába helyezett hangdobozzal készültek, Behringer MC 8000 mikrofonnal, MIC 800-as előerősítőjével, 1cm-ről ill. 50 cm-ről, de a trendeket így is ki lehet venni szerintem.
Aztán kicseréltem őket a Shala által szépen rendbehozott Vifa M 21 WJ 49 08-akkal, a T/S paraméterek szerencsémre ugyanezt a dobozt igényelték nagyjából. Mostmár csak az 599M-ba kellene ezeket a + 1, +2 dB mélyeket belevarázsolni, és akkor minden szuper lenne.
Hangsugárzó építés
A ha15-el épp az volt az egyik gondom anno,h sok volt a basszusa relatíve.
Hangsugárzó építés
Ja, Cirrus említette, hogy a 620-nak is kevesli a mélyét, de azt csak nála láttam, nem hallgattam meg.
Nalam rendben vannak a melyek, en kb. azt kaptam amit vartam. Persze nyilvan a melyek szubjektiv hangossagerzete sokmindentol fugg (szobaakusztika, hangdobozok elhelyezese, hallgato helye, stb.), de pl. nalam szepen muzsikalnak a dobozok.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Hangsugárzó építés
43, illetve 45Hz, nem tudom mit akar. Úgy látszik gyorsan változik a véleménye:
A 620-as egyébként az egyik legjobb termék, nagyon dinamikus, szép részletező, elegendőek és kellemesek a mélyei, meleg bársonyos a hangja.
Hangsugárzó építés
...De mi köze ennek lamalashoz?
Hangsugárzó építés
Ha ez tényleg probléma akkor gyere el és besülyeszük.
Koszi szepen a felajanlast, de ezen a dobozon mar nem akarok faragni. Meg ki kell majd szednem az egyik magasat egy kis javitasra es utana nem akarok hozzanyulni a dobozhoz. Talan majd a kovetkezo doboz keszitesenel szavadon foglak :-) ... felteve ha lesz kovetkezo doboz, de nagyon gondolkozom az ATCs hangfalepito versenyen. Bar en labdaba se rughatok, azert jo mokanak tunik
Pagrus,
Kosz a tippet! Mertem kozelterit is a hangszoronal es a lyuknal is ... utobbi eleg erdekes eredmenyt adott. De sejtesem szerint RMAA-nal nem lehet az egyes gorbeket egyesiteni ... majd megnezem. Az LSPLab-ot meg nem lottem be a gepemen.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Hangsugárzó építés
Cirrussal küszködtünk az ő HA-22 M hangszórójával 40 literes reflex dobozban.
Annál a hsznél sztem kizárt a mélyhiány. De mi köze ennek lamalashoz?
Hangsugárzó építés
...Mit gondoltok erdemes lenne kulteri merest is csinalni?...
Szerintem nem. Elég közeltéri mérés a hangszóróra és a lyukra, aztán a Merge curves menüpontnál összerakhatod.
Az is jó, ha betömöd a reflexlyukat és zárt dobozként méred, mert a zárt dobozos viselkedésből is következik a reflexdobozos működés.
Harmadik lehetőség a belső mérés, ehhez kicsit módosítani kell a mikrofon kalibrációs fájlt, hogy visszadöntse a görbét, és több helyen is kell mérni.
Szerk: Cirrussal küszködtünk az ő HA-22 M hangszórójával 40 literes reflex dobozban, sajnos, még 2,2 mH soros taggal sem jött meg a mélye. Nem mértem meg azt a hangszórót és nem számoltam utána a doboznak, de a közeltéri mérés is azt mutatta amit elsőre hallottunk,a súlyos mélyhiányt. Ezt csak azért írom, mert ha nálad is előfordul, akkor nem biztos, hogy a dobozodban van a hiba, ha meg nálad jó, akkor érdekes lenne összehasonlítani Cirruséval.