Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Csakhogy ez pont nem cáfolat az írásomra. ;)Egyébként meg mérd meg lapban,hogy lehessen miről dumcsiznunk!Ja meg hová lett 3-4dB az érzékenységből?
Dehogynem, csak nem érted. Minek mérném lapban??? Hogy-hogy hová lett? Most kezdjem mondani az alapoktól? Doki, nem baj, ha valaki most kezd tanulni dolgokat, de akkor tényleg tanuljon, vitatkozni ráér később...
Hangsugárzó építés
Akkor meg mit is hasonlítunk mivel?
Például,hogy a Cirrus által bedobott mérésen igencsak hiányzik az,ami ezen még úgy sem,hogy lehetne neki való doboz.Etöd? Persze ez egy módosított hsz.,így valóban feleslges a hasonlítgatás,persze a seasoddal is.
Erről beszélek,hogy értsd.
Hangsugárzó építés
Hát ne is legyél,mert a vifának ez a doboz csillapítatlanságot eredményez,...
Akkor meg mit is hasonlítunk mivel?
Hangsugárzó építés
Rosszul hinnéd. Ez a görbe a Seas hangszóró "beépített" baffle step kompenzációjából és a váltóból áll össze, a doboz legfeljebb 1 dB-t tesz ehhez hozzá, ezt az 1 dB-t pedig a csillapítással lehet pontosan hangolni.
Csakhogy ez pont nem cáfolat az írásomra. ;)Egyébként meg mérd meg lapban,hogy lehessen miről dumcsiznunk!Ja meg hová lett 3-4dB az érzékenységből?
Hangsugárzó építés
Nem akarok szőrszálhasogató lenni...
Hát ne is legyél,mert a vifának ez a doboz csillapítatlanságot eredményez,az 559-nek meg nem,ugyanis az utóbbinak kisebb a qts-e. Mondhatnám úgy is,h a vifának egy majdem optimális doboz,a h2000-nek meg nagyon nem,oda br. kell.
Hangsugárzó építés
.....itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva....
Nem akarok szőrszálhasogató lenni, de azért az 1-3 dB-t már jól meg lehet hallani, azt hiszem a 3 dB dupla hangerőt jelent. A legutóbbi váltókisérletezgetésnél az 1dB-s változás rakta helyre a doboz hangját, igaz ez nagyon kényes helyen volt.
... zárlat, szakadás vagy egyéb műszaki hiba ...
Hangsugárzó építés
Azt azért nem hinném,h a doboz ebből "elvenne".
Rosszul hinnéd. Ez a görbe a Seas hangszóró "beépített" baffle step kompenzációjából és a váltóból áll össze, a doboz legfeljebb 1 dB-t tesz ehhez hozzá, ezt az 1 dB-t pedig a csillapítással lehet pontosan hangolni.
Hangsugárzó építés
Szerk.: Ezt a belinkelt kép alapján nem is lehet megmondani egyébként, mert nem tudod, mennyi ebből a doboz és mennyi a váltó!
Azt azért nem hinném,h a doboz ebből "elvenne".
Hangsugárzó építés
Akkor a két közeltéri, váltó nélküli, azonos dobozban készült mérést (HA 22 599/M és a Vifa M21 WJ 49 08) egymásra raktam:
Hangsugárzó építés
szerinted.
Szerk.: Ezt a belinkelt kép alapján nem is lehet megmondani egyébként, mert nem tudod, mennyi ebből a doboz és mennyi a váltó!
Hangsugárzó építés
....Viszont a belinkelt kép alapján én azt monom,h ez egy csillapítatlan mélyátvitel.
Nem, ez egy jól beállított baffle step kompenzáció
szerinted.
Hangsugárzó építés
....Viszont a belinkelt kép alapján én azt monom,h ez egy csillapítatlan mélyátvitel.
Nem, ez egy jól beállított baffle step kompenzáció
Hangsugárzó építés
Ez melyik típusú Vifa M21-es, mert azért Opelből, sőt Kadettből is van egynéhány típus, és igencsak különböző dolgokat tudnak. Ezt persze minden él nélkül, csak info-szerzés miatt kérdezem, mert nekem is van egy-két M21-esem és M17-esem, nagyon különbözők is.
Ami a prelukben,hábéegyekben is volt,tán 0908,vagy mi.
Hangsugárzó építés
... az alsó a vifa m21xx ...
Ez melyik típusú Vifa M21-es, mert azért Opelből, sőt Kadettből is van egynéhány típus, és igencsak különböző dolgokat tudnak. Ezt persze minden él nélkül, csak info-szerzés miatt kérdezem, mert nekem is van egy-két M21-esem és M17-esem, nagyon különbözők is.
Na megint megelőztél, amíg írtam!!!
Hangsugárzó építés
Akkor ez a PM-es, Cirrusnak meg M-es van, nyilván eltérő hangszórók.
Egyébként a közeltéri mérésnél valóban valami ilyesmi lenne jó (Seas monitor):
Lehet,h ebben is más,nemtom.Viszont a belinkelt kép alapján én azt monom,h ez egy csillapítatlan mélyátvitel.
Hangsugárzó építés
... az alsó a vifa m21xx ...
Hangsugárzó építés
hs 282-es zárt doboza fél méter,a felső a h2000 559-es,az alsó a vifa m21xx,itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva:
Akkor ez a PM-es, Cirrusnak meg M-es van, nyilván eltérő hangszórók.
Egyébként a közeltéri mérésnél valóban valami ilyesmi lenne jó (Seas monitor):
Hangsugárzó építés
hs 282-es zárt doboza fél méter,a felső a h2000 559-es,az alsó a vifa m21xx,itt nem látok mélyhiányt a vifához viszonyítva:
Hangsugárzó építés
....Mostmár csak az 599M-ba kellene ezeket a + 1, +2 dB mélyeket belevarázsolni, és akkor minden szuper lenne.
A 2.2 mH-es tekercses mérésnél szerintem nem 1-2 dB kellene, hanem kb. 6 dB.
Hangsugárzó építés
Annál a hsznél sztem kizárt a mélyhiány. ...
Akkor alaposan meg kell vizsgálni a dobozt. Sajnos arra már nem maradt idő, szét kellett volna szedni azt is. Mondjuk a reflexcső elég "filigrán" volt
Hangsugárzó építés
...De mi köze ennek lamalashoz?
Ja, Cirrus említette, hogy a 620-nak is kevesli a mélyét, de azt csak nála láttam, nem hallgattam meg.
A 620-asnak kellemesek, bársonyosak a mélyei, szerintem érzetre elegek is, de a 15 literes (!!!) dobozba betett Vifa Pl 18 w 340-essel nem lehet összehasonlítani, akkor már bizony igen kevés, és kiderült, hogy nem a Vifá-é sok.
A HA 22 - 599M- nél viszont tényleg igen kevés, (40 liter, papírforma szerinti dobozméret, talán 5 literrel még több is, cső 6,5cm 120 mm ) és sajnos a 15 literes kisdoboz a Vifa PL 18-al sokkal teltebben szólt, a nagyból hiányzott a 60 Hz alatt a hangok nyomása. A mérési görbékkel is kijön a jelenség, a közeltérési mérésnél minden hangszórónak erősen dől a görbéje jobbra, ennél viszont mintaszerűen? vízszintes. Ez már utal arra, hogy távolabbról mérve erősen emelkedni fog. Az 50cm-es mérésnél is már erősen emelkedik, 2,2 ill. 2,36mH-vel tudtam nagyjából vízszintesre lenyomni. A hangja nekem tetszett, talán kicsit száraz, vékony volt a férfi énekhang rajta, de árát tekintve nem volt rossz, szerintem.
Közeltéri váltó nélkül dobozban.
50 cm-ről váltó nélkül dobozban.
50 cm-ről, 2,2mH + 9uF + 4,7 ohm-mal sikerült nagyjából kiegyenesíteni, de ettől nem lett több a mélye.
A mérések nem kalibráltak, egy igen csillapított 30nm-es szoba geometriai középpontjába helyezett hangdobozzal készültek, Behringer MC 8000 mikrofonnal, MIC 800-as előerősítőjével, 1cm-ről ill. 50 cm-ről, de a trendeket így is ki lehet venni szerintem.
Aztán kicseréltem őket a Shala által szépen rendbehozott Vifa M 21 WJ 49 08-akkal, a T/S paraméterek szerencsémre ugyanezt a dobozt igényelték nagyjából. Mostmár csak az 599M-ba kellene ezeket a + 1, +2 dB mélyeket belevarázsolni, és akkor minden szuper lenne.
Hangsugárzó építés
A ha15-el épp az volt az egyik gondom anno,h sok volt a basszusa relatíve.
Hangsugárzó építés
Ja, Cirrus említette, hogy a 620-nak is kevesli a mélyét, de azt csak nála láttam, nem hallgattam meg.
Nalam rendben vannak a melyek, en kb. azt kaptam amit vartam. Persze nyilvan a melyek szubjektiv hangossagerzete sokmindentol fugg (szobaakusztika, hangdobozok elhelyezese, hallgato helye, stb.), de pl. nalam szepen muzsikalnak a dobozok.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Hangsugárzó építés
43, illetve 45Hz, nem tudom mit akar. Úgy látszik gyorsan változik a véleménye:
A 620-as egyébként az egyik legjobb termék, nagyon dinamikus, szép részletező, elegendőek és kellemesek a mélyei, meleg bársonyos a hangja.
Hangsugárzó építés
...De mi köze ennek lamalashoz?