Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
FVF avagy csinálj magadnak vásznat
És a fekete símaszkot se felejtsd el felvenni. A fekete/nem fekete fal, már annyira nem gond, mint a fényárban úszó szoba. Persze mindent lehet fokozni. Afrikai moziban nagyobb a kontraszt.
Üdvözlettel: Lex
A kontraszthoz még csak annyit, érdemes sötétre festeni a falakat, hogy a falról visszaverődő fény ne világítsa be a szobát és ezzel a vásznat is, mert ez ugyanaz az eset, mintha világos szobában vetítenél. Én szívem szerint mattfeketére mázolnám az egészet, fekete bútorokkal, de ez sztem a legtöbb helyen családi viszályba torkollik
Hangsugárzóm eladó: JBL 4406 Studio Monitor
Az a probléma a világosban való vetítéssel, hogy a fehér vászon világosban elég fehér. Azaz, amilyen világosnak látod, az annál sötétebb képrészleteket nem fogod látni, mert beleolvad a vászonba. Ez a kontrasztot a töredékére degradálja, ami élvezhetetlen szokott lenni. A vászonnal ellentétben a TV-k (CRT, plazma, LCD) fekete képernyővel rendelkeznek, ami nappali viszonyok között is elnyeli a fényt, azaz a sötét részletek sokkal jobban látszanak. Ezt egy proji nem tudja űberelni. Egyelőre ennyit tud a hétköznapi technika.
Kicsit másként, sarkalatosan: Sem a proji, sem a vászon nem tud fényt "visszaszívni", míg a TV képernyő sokkal jobban "szívja" a fényt.
És ha egy prezis projektort választasz brutális fényerővel, magas kontrasztaránnyal? Lehet, hogy butaság, mivel az már nem mozis hatás. De ha TV-t akarsz...
Joc
Kedves Fórumozók!
A nehezen kontrollálható fényviszonyok /nem csak teljes sötétben/ esetén is kielégítő eredményt nyujtó-nem matt fehér-álalában ezüst felületek fejlesztésében elért eredményekről,fejlesztésekről szeretnék tájékozódni!Az ezzel kapcsolatos ismeretek közzétételét nagy örömmel fogadnám.
Köszönettel:Attila
Én egyedül a Sony DynaClear technológiájáról hallottam, de erősen szkeptikus vagyok a dolgot illetően. Vetíteni sötétben kell, semmi értelme megerőszakolni a technológiát és plazma TV-t csinálni belőle.
Kedves Mr.Templar!
Köszönöm a válaszod.Valóban a tv-sítés a célom,mivel a tv-t is ezen nézem.Gyakran merül fel az igény,hogy háttér tv-zés közben,baráti beszélgetések alkalmával kontrasztos,élvezhető képet kapjunk hangulatvilágítás mellett is.
Üdv.:Attila
Kedves Fórumozók!
A nehezen kontrollálható fényviszonyok /nem csak teljes sötétben/ esetén is kielégítő eredményt nyujtó-nem matt fehér-álalában ezüst felületek fejlesztésében elért eredményekről,fejlesztésekről szeretnék tájékozódni!Az ezzel kapcsolatos ismeretek közzétételét nagy örömmel fogadnám.
Én egyedül a Sony DynaClear technológiájáról hallottam, de erősen szkeptikus vagyok a dolgot illetően. Vetíteni sötétben kell, semmi értelme megerőszakolni a technológiát és plazma TV-t csinálni belőle.
Kedves Fórumozók!
Jóllátom, Genius házimozi "mélynyomót" ??
nekem is az van csak a világos színű...
Most már egy világos színű Cabasse Pluton 360 van kölcsönbe
Emmá' azér' remegteti az emeletet
A vászonhoz hajrá!
.tv. Samsung LE-32R82 | .projector. Sony VPL-HS50 | .dvd. Pioneer DV-575A black | .soundcard. E-MU 1212m | .interconnect. Neotech KHS-154 SPC | .preamp. Pioneer C-90 Reference Control Amplifier | .power amp. Pioneer M-90 Reference Stereo Amplifier | .speaker cables. Neotech NS-241260 UP-OCC (bi-wired) | .front. Infinity Renaissance 90 | .components stand. Söund Arts MA4003/S
....
Jóllátom, Genius házimozi "mélynyomót" ??
nekem is az van csak a világos színű...
Nah készlettta festés, minden ellesz pakolva és máris nekiállok a vászonnak.
Projektor: InFocus LP 420 DLP
TV: Samsung LCD LE32S8 82cm, 16:9 HD-Ready
DVD Player: Yamada DVD Mi220x - HDMI
Sound: Genius 5.1 Home Theater
Digi Foto: Samsung D70
Konzol: PlayStation 2, PSP
Lacy: bánhatod is, de ha egyszer találkozunk, kapsz egy sört!
Mivel nincsenek összeszedve, csak pár hevenyészett fotót raknék fel:
Nálam egy 100"-es átmérőjű bútorlap lett feltéve (kalandos körülmények között), duplarétegű Dulux szupermatt festéssel. Pana AX100-as projektorral vetítek.
Azóta annyi változott, hogy 15 m blackout függöny is be lett illesztve a rendszerbe, majd arról is teszek fel pár fotót.
Joc
Módosítás: akinek megvan az utolsó képen látható háttérkép, az küldje el, mert nem tudom, honnan szedtem, hol találtam!
Joc
Nah má bánom, hogy nem szabadalmaztattam az FVF-et
Szerintem még sokmindent fogsz bánni.
Sziasztok!
Körülbelül két hete én is csatlakoztam a "nagy kép, nagy élvezet" táborhoz
klassz lett!
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
Nah má bánom, hogy nem szabadalmaztattam az FVF-et
Kafa lett!!!
ATC Jászberény, 30/6362061
Bemutatóterem
ATC Webáruház
Ez már maga a bútorlap felrakása, egy asztal valamint az Új Magyar Lexikon segítségével Azt mondanom sem kell, hogy minimum két emberes munka, mert a lapnak kedves súlya van és nem ajánlott a szélén kívül máshol megfogni. A bútorlapot előfúrtam, majd levettük, aztán bekerültek a tiplik és végül a lap rögzítésre került kb. 10 centiméteres csavarok segítségével.
Rögzítés után közvetlenül.
Itt már a keretek is fenn vannak, sorrendben először a felső, majd a két oldalsó, végül az alsó került fel. Egy dologra kell vigyázni: a kereteket rögzítő csavarok nehogy oda essenek, ahol a vásznat rögzítő csavarok, mert akkor nehéz lesz behajtani a csavart
A végső kinézet. A csavarfejek eltakarásra kerültek öntapadós fekete korongok segítségével, így a keret teljesen egységes fekete, és a kis korongok sem verik vissza a fényt. Csak megerősíteni tudom a korábbi hozzászólásokat: a fekete faerezett fóliás keret vetítés közben NEM veri vissza a fényt, tökéletesen fekete, szóval nyugodtan lehet használni.
Kakukktojás: a fekete Genius mélynyomó csak viccből került oda.
A projót rögzítő teleszkópos állványt 7900 Ft-ért sikerült beszerezni, és egész tűrhető minőségű, reméljük nem szakad le Az állványt négy csavar tartja, amiket a lambérián keresztül a tetőgerendába fúrtam bele, úgyhogy előbb fog eltörni a hegesztés vagy esnek ki a perselyek a projóból...
Jelenleg körülbelül így néz ki a szoba. Tervezve van még a kábelek normális elrejtése, egy másik dohányzóasztal, amire ráférhet egy monitor is, amit gépezéshez használok, valamint a távoli jövőben egy HTPC, mélynyomó, 5.1, stb... Csak bírja az ember idővel meg pénzzel
No ennyi lenne, bocsánat a hosszú postért, remélem segítettem azoknak akik eddig nem vágtak bele, tényleg nem ördöngősség és nagyon jól néz ki a végeredmény.
.tv. Samsung LE-32R82 | .projector. Sony VPL-HS50 | .dvd. Pioneer DV-575A black | .soundcard. E-MU 1212m | .interconnect. Neotech KHS-154 SPC | .preamp. Pioneer C-90 Reference Control Amplifier | .power amp. Pioneer M-90 Reference Stereo Amplifier | .speaker cables. Neotech NS-241260 UP-OCC (bi-wired) | .front. Infinity Renaissance 90 | .components stand. Söund Arts MA4003/S
Sziasztok!
Körülbelül két hete én is csatlakoztam a "nagy kép, nagy élvezet" táborhoz egy Sony VPL-HS50 megvásárlásával
Sokat olvasgattam ezt a topicot, és koppintottam az ötleteket a bútorlapos "vászon" megvalósításával. Az alábbi képriportban próbálom vázolni a lépéseket, és összefoglalni a tapasztalatokat, ha valaki hasonlón töri a fejét!
Ez a before állapot. Az előzetes számítgatások - no meg a projektor képességei - alapján 224x126-os kép vetítése mellett döntöttem, amelyhez pluszban keretként 7-7 cm-t számoltam. Így hát vágattam egy 238x140-es fehér bútorlapot, fekete élfóliával, valamint 2 db 238x7 cm-es, és 2 db 126x7 cm-es fekete erezett bútorlapot, természetesen szintén fekete éllel. A képen látszik a vászon majdani magassága, a végleges távolság a padlótól 60 cm lett.
Íme a szűz bútorlap, festésre előkészítve.
Dulux SuperMatt Plus festék felbontás után közvetlenül. A festék felvitele előtt jó alaposan több irányban is felkavartam a festéket, hogy eltűnjenek az egybeállt részek, szép krémes lett ahogy kell
Az általam használt festőhenger. Fontos, hogy 130 centiméteres nyél járt hozzá, amivel gyönyörűen és gyorsan lehetett dolgozni, pedig én is először festettem életemben, főleg hengerrel.
Festés közben. A festőhengert kevés festékkel, szép egyenletesen, mindig egy irányban végigtolva a bútorlapon használtam. Nem kell megijedni, festés után látszani fog, ahogy ilyen függőleges csíkok különülnek el a bútorlapon, a végighúzás irányától függően. Száradáskor ez eltűnik, és teljesen homogén felület fog keletkezni, szinte el sem lehet rontani.
A kész "vászon" immár fehéren
Körülbelül egy fél napot hagytam száradni.
Azt el kell mondanom még, hogy a fórumozók gyakorlata szerint felvittem egy második réteget is, habár elsőre is teljesen homogén felületet sikerült elérnem. A második rétegnél már előjöttek a nehézségek: a festőhengerből kis szőrök kerültek a felületre, festékdarabok álltak ki stb - másodszorra már nagyon oda kell figyelni és azonnal eltávolítani a legapróbb szennyeződést is. Ajánlott minden szögből és jó megvilágításnál csekkolni, nehogy a végén szívjuk meg.
Gyári (projecta) rolós vászonból próbált már valaki fix keretes vásznat készíteni? Tudnék készíttetni fekete keretet fenyőlécből, csak kérdés, hogyan tudnám arra rögzíteni a vásznat.
Gondolom, hogy nem lesz olyan feszes, mint egy gyári, de eddig is egy picit hullámos volt, szóval ezzel együtt tudnék élni.
A vászon nem túl nagy 160x90-es, a látható képméret ennél valamivel kisebb.
tűzőgép?
Nagyon jó a tűzőgép csak egy kicsit combosabb változata a kárpitszögbelövő 10-14 szöggel az ára nem borzasztó 1-3e.FT. Egy fakeretre (esetleg méretre vágott bútorlap 2.5x1.5 kb 6e.Ft) visszahajtva a vásznat az egészet egy újabb keretre ráfogatva amit tetszés szerint festhetsz. Mozik nagyméretű vásznainál gyakran előfardül, hogy tűzőgéppel vam rögzítve. Csak a vászon merevsége miatt lehet macerás.
ATC Jászberény, 30/6362061
Bemutatóterem
ATC Webáruház
Asszem úgy lesz megoldva, hogy visszahajtom a vászon szélét, hogy dupla vastag legyen, majd összevarratom egy vastagabb tépőzárral az egészet teljes hosszban. Így már rögzíthető és feszíthető is lesz.
A fakeretet fekete fenyőlécből szeretném elkészíttetni, bár azt még nem tudom, hogyan is kellene kinéznie.
Projector:JVC X30 Screen:Projecta HomeScreen (102x180) TV:Panasonic TX-P42S10E
Blu-Ray/DVD:Samsung BD-P2500 HD:HTPC (Intel NUC i3, 8GB RAM, 240GB SSD)
CD:Technics SL-PG490 A/V:NAD T-748
Front:Wharfedale DIAMOND 8.4 Surround:Jamo Studio 110
Console:PS4 slim
Szerintem meg úgy kellene megoldani, hogy a vásznat fixen felrögzíteni egy belső keretre, ami egy nagyobb külső takarásában van. És mozgatható. Így ha feszíteni kell, akkor a belső keretet lehetne srófolgatni szét 4 irányba, és így mindíg kellően feszes tudna (határok között persze) lenni
Gyári (projecta) rolós vászonból próbált már valaki fix keretes vásznat készíteni? Tudnék készíttetni fekete keretet fenyőlécből, csak kérdés, hogyan tudnám arra rögzíteni a vásznat.
Gondolom, hogy nem lesz olyan feszes, mint egy gyári, de eddig is egy picit hullámos volt, szóval ezzel együtt tudnék élni.
A fix keretes vásznak sem fixek, a vászon belőlük bármikor kivehető. Ez annyiban fontos, hogy például a Projecta vásznai tépőzárral rögzíthetőek a kerethez, azaz ha hullámosodik az anyag egy egyszerű mozdulattal újrafeszíthető. Más márkák rugóval oldják meg a dolgot, itt is hasonló okokból kifolyólag (lásd kép).
Nagyon meggondolnám, hogy fixen rögzítem a vásznak a tokhoz. A tépőzáras dolog talán nem kivitelezhetetlen házilag és így ha új keretet találsz ki magadnak a későbbiekben akkor ahhoz is illeszthető lenne.
tűzőgép?
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
Gyári (projecta) rolós vászonból próbált már valaki fix keretes vásznat készíteni?
Tudnék készíttetni fekete keretet fenyőlécből, csak kérdés, hogyan tudnám arra rögzíteni a vásznat.
Projector:JVC X30 Screen:Projecta HomeScreen (102x180) TV:Panasonic TX-P42S10E
Most esett le! 260"-es átló? Az 660 cm! Ugye 260 cm-t akartál írni?
Joc
Nem 660Cm-er hanem 260Cm-er!
na fejlemények vannak! elkezdték a ház felújítását és igy kb jövőhéten készlesz a vászon is!
Azaz az alapanyagot már holnap meghozzák!
ha megvan majd dokumentálom!
Várjuk nagyon!
Nálunk is lassan vége van a festésnek, felújításnak, én is feldobok majd pár képet a Saját képek topicba!
Joc
Joc
Nem 660Cm-er hanem 260Cm-er!
na fejlemények vannak! elkezdték a ház felújítását és igy kb jövőhéten készlesz a vászon is!
Azaz az alapanyagot már holnap meghozzák!
ha megvan majd dokumentálom!
Projektor: InFocus LP 420 DLP
TV: Samsung LCD LE32S8 82cm, 16:9 HD-Ready
DVD Player: Yamada DVD Mi220x - HDMI
Sound: Genius 5.1 Home Theater
Digi Foto: Samsung D70
Konzol: PlayStation 2, PSP
Mint írtam én egy 100"-es képet nézek kb. 5m-ről. Ez még éppen jó, több ok miatt is: még a divx-es sorozatjaim is elég jó minőségűnek tűnnek, nem kell forgatni a fejem, hogy átlássam az egészet, a feliratokkal együtt a filmet is látom. Meg hát ez már elég impozáns!
Joc
Aham értem a lényegét, bizony a sorozatokal énis igyvagyok, hősökből néztem igy részt ami nem hr-hdtv volt és az igencsak kaki volt!
de a HR-HDTV részeknél nem zavaró a nagyság, mondjuk nekem másnál sem...
bár nem mértem de a vászon terv kb. olyan 260"-as képátló lesz
Joc