Nyilván, nem is vitatnám az említett összefüggést, csak mivel hasonló a konfig neki is-nekem is, próbálok segíteni, elsősorban a Hiragával kapcsolatban.DeProtector írta: ↑Ma, 15:44Viszonyítás kérdése. A szóban forgó AT-t sokáig nehezebb karban hallgattam és tetszett.
Aztán egyszer betettem egy 9 grammosba és utána már máshogy gondoltam, hogy mikor hogyan is szólt.![]()
Persze mindig összességében lehet ertékelni a kapott hangot, de nekem az a tapasztalatom, hogy a kar effektiv tömegének és a hangszedő felfüggesztés merevségének összefüggése nem áthágható.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- frenki485
- Beköltözött

- Értékelés: 694
Re: Lemezjátszó
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Denon DL-103/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Aztán egyszer betettem egy 9 grammosba és utána már máshogy gondoltam, hogy mikor hogyan is szólt.
Persze mindig összességében lehet ertékelni a kapott hangot, de nekem az a tapasztalatom, hogy a kar effektiv tömegének és a hangszedő felfüggesztés merevségének összefüggése nem áthágható.
- DeProtector
- Fórumlakó

- Értékelés: 284
Viszonyítás kérdése. A szóban forgó AT-t sokáig nehezebb karban hallgattam és tetszett.
Aztán egyszer betettem egy 9 grammosba és utána már máshogy gondoltam, hogy mikor hogyan is szólt.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Hiraga (utánépített) MC preamp és egy csöves phono társaságában.
A Denon DL103-hoz, a DL103R-hez is a Hiraga kimondottan ajánlott.
Érdemes lenne venni (nemrég is hirdettek egy eredetit jó áron), vagy akár kölcsön kérni egy Hiragát.
Bár a Technics karjához "hivatalosan" nem ajánlott a Denon DL103, a gyakorlat többször rácáfol az elméletre, az én fülem szerint is nagyon jól szólnak együtt.
- frenki485
- Beköltözött

- Értékelés: 694
Ugyan az a lemezjátszóm, Denon DL 103-at hallgatok benne.HQHIFI írta: ↑2026.09.09., szer. 17:14Igen, azért kértem segítséget, mert a Dénes Péter Ref-01 paramétereit nem ismerem és a hangkép alapján arra gondoltam nem tökéletes az illesztés.
Technics SL-1210GR + Denon DL103R + MC trafó + iFi phono (MM) lenne a terv. Szeretném megérteni mi miért van úgy ahogyan van.
Persze az eszközöket sem szeretném a végtelenségig gyűjteni, amelyik trafó illeszthető az marad, a másik valakinél még jól működhet, de úgy meghirdetni sem lehet egy eszközt, hogy nem ismerem a specifikációját.
Hiraga (utánépített) MC preamp és egy csöves phono társaságában.
A Denon DL103-hoz, a DL103R-hez is a Hiraga kimondottan ajánlott.
Érdemes lenne venni (nemrég is hirdettek egy eredetit jó áron), vagy akár kölcsön kérni egy Hiragát.
Bár a Technics karjához "hivatalosan" nem ajánlott a Denon DL103, a gyakorlat többször rácáfol az elméletre, az én fülem szerint is nagyon jól szólnak együtt.
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)
- DeProtector
- Fórumlakó

Merthogy az ominózus AT 8-10 grammos karokban szólal meg rendesen, a DL 103 meg inkább 20.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
Merthogy ?DeProtector írta: ↑Ma, 12:51
Azért ez a kettő radikálisan más kart kíván, ahol az egyik jó lesz a másik biztosan nem.
- DeProtector
- Fórumlakó

Azért ez a kettő radikálisan más kart kíván, ahol az egyik jó lesz a másik biztosan nem.robi-k írta: ↑Ma, 12:02Denon DL-103R mellett vagy helyette kipróbálnék más MC hangszedőt is. Én jelenleg AudioTechnica AT33PTG/II hangszedőt használok Qualiton low-gain MC trafóval https://qualiton.eu/models/mc/, jó párosítás lett.
- robi-k
- Fórumlakó

- Értékelés: 174
Denon DL-103R mellett vagy helyette kipróbálnék más MC hangszedőt is. Én jelenleg AudioTechnica AT33PTG/II hangszedőt használok Qualiton low-gain MC trafóval https://qualiton.eu/models/mc/, jó párosítás lett.
Habár én biztos nem ezt az utat választanám.
Nem ismerem a DL103-at.Nem tudok semmi okosat javasolni vele kapcsolatban.
De az IfI phonóval van egy megérzésem,hogy az egy "pici" hang.
De ne legyen igazam.
Hát sok sikert.
Elfogadom.HQHIFI írta: ↑2026.09.09., szer. 17:14Igen, azért kértem segítséget, mert a Dénes Péter Ref-01 paramétereit nem ismerem és a hangkép alapján arra gondoltam nem tökéletes az illesztés.
Technics SL-1210GR + Denon DL103R + MC trafó + iFi phono (MM) lenne a terv. Szeretném megérteni mi miért van úgy ahogyan van.
Persze az eszközöket sem szeretném a végtelenségig gyűjteni, amelyik trafó illeszthető az marad, a másik valakinél még jól működhet, de úgy meghirdetni sem lehet egy eszközt, hogy nem ismerem a specifikációját.
Habár én biztos nem ezt az utat választanám.
Nem ismerem a DL103-at.Nem tudok semmi okosat javasolni vele kapcsolatban.
De az IfI phonóval van egy megérzésem,hogy az egy "pici" hang.
De ne legyen igazam.
Hát sok sikert.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Igen, azért kértem segítséget, mert a Dénes Péter Ref-01 paramétereit nem ismerem és a hangkép alapján arra gondoltam nem tökéletes az illesztés.
Az MC trafót be akarnád illeszteni az ifi phono elé,amit MM-ben használsz?
Vagy MC-ben?
Azt írtad a phono egyik beállításában jó a jelszint meg kiegyenlített a hangkép.
Akkor az MC trafóval mit szeretnél?
De lehet este van és nem fog az agyam.
Csak próbálnám megérteni amit mondasz.HQHIFI írta: ↑2026.09.08., kedd 18:19De van, viszont a lezárás adott, a hangszedő kimeneti jelszintje alapján beállított erősítésnek megfelelően. MC V-low esetén 110 Ohm lesz, ha jól emlékszem. Kipróbáltam, így megvan a jelszint és kiegyenlített a hangkép. Ha MC Low-ra átkapcsolom, halkabb, de még mindig megfelelő jelszintet produkál, ebben az esetben 1.4kOhm a lezárás. Ebben az esetben már sokkal kevesebb a mélytartomány, testetlen a hangzás, inkább magasba húz.
A trafó kimérésének eredménye: Rin=2.4 Ohm/ Rout=900 Ohm, ebből arra gondolnék, nem csak a menetszám tér el, hanem a vezeték keresztmetszete is. A Ned Clayton SUT esetében 84 Ohm / 11 kOhm.
Az MC trafót be akarnád illeszteni az ifi phono elé,amit MM-ben használsz?
Vagy MC-ben?
Azt írtad a phono egyik beállításában jó a jelszint meg kiegyenlített a hangkép.
Akkor az MC trafóval mit szeretnél?
De lehet este van és nem fog az agyam.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
De van, viszont a lezárás adott, a hangszedő kimeneti jelszintje alapján beállított erősítésnek megfelelően. MC V-low esetén 110 Ohm lesz, ha jól emlékszem. Kipróbáltam, így megvan a jelszint és kiegyenlített a hangkép. Ha MC Low-ra átkapcsolom, halkabb, de még mindig megfelelő jelszintet produkál, ebben az esetben 1.4kOhm a lezárás. Ebben az esetben már sokkal kevesebb a mélytartomány, testetlen a hangzás, inkább magasba húz.
A trafó kimérésének eredménye: Rin=2.4 Ohm/ Rout=900 Ohm, ebből arra gondolnék, nem csak a menetszám tér el, hanem a vezeték keresztmetszete is. A Ned Clayton SUT esetében 84 Ohm / 11 kOhm.
Ezen az ifi phonon nincs mc bemenet?
SziaHQHIFI írta: ↑2026.09.08., kedd 14:05Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, mindegyik válasz nagyon hasznos.
Azt feltételezve, hogy a primer és szekunder ugyanolyan keresztmetszetű huzalból van, megpróbálom kimérni.
A rendszer tonalitása rendben van, mert más forrást használva kiegyenlített a hangkép, egyedül a lemezjátszónál tapasztaltam a jelenséget, a hangszedő cserét követően. Ha jól tudom a hang karaktere lezárás függő, ami ebben az esetben a trafótól függ. Ez nem lehet probléma? A nagyobb áttétel alacsonyabb lezáró impedanciát jelent, lehet, hogy jelenleg egyik sem tökéletes.
A shell tömegének növelését ki tudom próbálni, mert a Thorens TD316-nál használtam egy kis fém lemezt a 103-ashoz, azt ide is fel tudom szerelni. Ez mondjuk annyira nem fog gyorsan menni, kell legyen idő és türelem a beállításhoz. Milyen tömegű shellt lenne érdemes nézni hozzá?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Ezen az ifi phonon nincs mc bemenet?
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, mindegyik válasz nagyon hasznos.
Azt feltételezve, hogy a primer és szekunder ugyanolyan keresztmetszetű huzalból van, megpróbálom kimérni.
A rendszer tonalitása rendben van, mert más forrást használva kiegyenlített a hangkép, egyedül a lemezjátszónál tapasztaltam a jelenséget, a hangszedő cserét követően. Ha jól tudom a hang karaktere lezárás függő, ami ebben az esetben a trafótól függ. Ez nem lehet probléma? A nagyobb áttétel alacsonyabb lezáró impedanciát jelent, lehet, hogy jelenleg egyik sem tökéletes.
A shell tömegének növelését ki tudom próbálni, mert a Thorens TD316-nál használtam egy kis fém lemezt a 103-ashoz, azt ide is fel tudom szerelni. Ez mondjuk annyira nem fog gyorsan menni, kell legyen idő és türelem a beállításhoz. Milyen tömegű shellt lenne érdemes nézni hozzá?
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2917
a DP részéhez nem tudok hozzászolni de eleve a DL103 vs 103R egy picit speckóban,és hangzásban is eltérnek...a sima 103-asnak picivel magasabb a kimenete van ( 0,3mV),mig a 103R-nek 0,25mV (kevesebb a tekercsszám, és tisztább rézhuzalt használnak-5N vagy 6N,nem emlékszem már rá pontosanHQHIFI írta: ↑2026.09.06., vas. 16:43
Ennek két oka van, az egyik, hogy hangszedőt cseréltem DL103R-re és elég "fényes" lett a hangkaraktere (mélytartomány kevesebb), a másik, hogy vásároltam egy Ned Clayton MC trafót, aminek 1:15 az áttétele, amivel jóval halkabban szól, viszont a hangképe jobban emlékeztet a DL103-asra...
A lemezjátszó egy Technics SL-1210GR, a phono jelenleg egy iFi Audio ZEN phono.
A segítséget a kérdésben előre is köszönöm.
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Mastersound Box,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1329
A leírásodból látható hogy a 1:15 trafó már beterheli a 103R-et ezért halkabb és kevesebb a magasa. Tehát ez nem jó hozzá. A másik trafó valószínűleg 1:10 áttételű lehet és a 103r meg ilyen hangú a 103 után. Ha sok vele a magas az meg nem a 103r hibája. A rendszeredet hangolhattad olyanra hogy most soknak hallod a magasakat... Így most "újrahangolhatod".HQHIFI írta: ↑2026.09.06., vas. 16:43Szeretnék segítséget kérni, talán ehhez a témához kapcsolódik legszorosabban a kérdés. Ha mégsem, de van ötlet, hogy merre érdeklődjek, azt is megköszönném.
Van egy Dénes Péter Ref-01 MC trafóm, amit anno együtt vásároltam a használt Denon DL103-as hangszedőmmel. Sajnos nem ismerem a trafó pontos paramétereit és a gyártó elérhetőségét sem. Valahogyan szeretném kideríteni ennek a trafónak a pontos specifikációját.
Ennek két oka van, az egyik, hogy hangszedőt cseréltem DL103R-re és elég "fényes" lett a hangkaraktere (mélytartomány kevesebb), a másik, hogy vásároltam egy Ned Clayton MC trafót, aminek 1:15 az áttétele, amivel jóval halkabban szól, viszont a hangképe jobban emlékeztet a DL103-asra...
- b4xter
- Nincs visszaút

- Értékelés: 106
A trafó áttételét elég jó közelítéssel meg lehet állapítani egyszerű ellenállásméréssel. Feltételezhető, hogy a primer és a szekunder tekercs huzalátmérője egy ilyen trafónál nem tér el jelentősen egymástól, ezért a két tekercsen megmérve az ellenállást, tudod arányosítani a mért értékeket. Nem pontos módszer, de nagyságrendileg jó lesz. Egyéb paramétereket (amik a kapott hangot befolyásolják) mérni nem nagyon tudsz.
Szeretnék segítséget kérni, talán ehhez a témához kapcsolódik legszorosabban a kérdés. Ha mégsem, de van ötlet, hogy merre érdeklődjek, azt is megköszönném.
Van egy Dénes Péter Ref-01 MC trafóm, amit anno együtt vásároltam a használt Denon DL103-as hangszedőmmel. Sajnos nem ismerem a trafó pontos paramétereit és a gyártó elérhetőségét sem. Valahogyan szeretném kideríteni ennek a trafónak a pontos specifikációját.
Tisztelt urak . Rega P8 tulajdonost keresek, eszmecsere céljából !
Audioquest Powerquest 707, Matrix Audio SL-1, Supra, English Electric EE8, AQ Voka, Lumin T3X, HiDiamond D7, Heed Elixir, Vertere Pulse C, 2x Heed Obelisk PM, Dope Sound Voodoo Pure Silver, Dorn Acoustic Grand Enigma.
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1329
Azért előbb még is kellene hallgatni, hogy mennyi az annyi! Szerintem egy jó szíjas helyett nem akarnál egy ilyet sem, nemhogy kettőt! :) Gondolva a Rock-oda....Rock60 írta: ↑2026.08.23., vas. 11:46Én meg a másikra...![]()
De értékelem ezeket a gépeket, félre ne érts és supravox-nál hallottam a sajátját is, engem teljesen meggyőzött.
Nem szeretnék - megint - vitát nyitni a kérdésről, szerintem, hogy mi mennyire jó, sajnos árfüggő kérdés.
A teszt, amit olvastam a gépedről tetszett, de hogy értsd, miről beszélek, idéznék egy mondatot belőle, ami számomra sokmindent elárul a két technológia általános jellegzetességéről - ha eddig nem tudtam volna :
" Itt valami olyasmit hallunk, amit ritkán társítanak a direkt hajtású lemezjátszókhoz : organikus muzikalitást, nagyon közel áll az élő érzethez. "
Nálam ez az a szint, ahol elgondolkoznék rajta, hogy szeretném-e egy JÓ szíjas helyett is.![]()
A DS Audio már úton van, lassan meg is kellene érkeznie.supravox írta: ↑2026.08.24., hétf. 19:06Én meg arra leszek kívancsi,hogy ha meg lesz a Red az hogyan viszonyul a Blue-hoz.Karcsi666 írta: ↑2026.08.23., vas. 16:39A Shelter 901/III VS Umami Blue/Red- összehasonlításról tudsz valamit, van tapasztalatod?dixie-chicken írta: ↑2026.08.23., vas. 13:33@Karcsi666,amiket én használok:
-DS Audio HS001 shell,abban most épp a MoFi Mastertracker van beszerelve
-Yamamoto HS-04 ben van most a Shelter 901/III,a kereskedő ahol én az 1300G vásároltam,ezt ajánlotta hozzá és a 1200G-hez
a fenti 2 shellnél,egy ismételt rosálást meg kell majd + hangszedők,a Shelter még bejáratós, az volt a HS001-be szerelve elsőre,de bejáratás X fázisában,úgy éreztem hogy vlmi nem kerek,és csináltam egy cserét...
-Oyaide BR-12 lemezalátét (5mm,de ide kötelező vlmilyen leszoritó használata)
-Tokyo THT-291 Soundproof lemezalátét (4mm)
-MoFi Heavyweight lemezleszoritó
![]()
Milyen phono előerősítőt használsz?
Nekem Yamamoto HS-7-ben van a kék Hana.
Van még egy HS-3-as is, De valószínűleg ha meglesz a Red, az már a DS Audión lesz rajta.
MM- be nem gondolkodok.
Volt már Ortofon Concord Music Black LVB 250 azt is eladtam, persze nem kevés buktával, mert rájöttem, hogy a Hana mellett csak porfogó marad.
Sztem már ez az analóg front end így is nagyon komoly
2 mondat a Gold Note-ról.
Egyszer már elkezdtem de valamiért elbénáztam
a hsz-t.
Akkor még MM hangszedőket használtam és nagyon szerettem a Mofi Mastertrackert egy Shure SE20 phono-val.
Gondoltam a Shure nem elég modern és már olyan "ódon" a hangzása
Akkor kértem kölcsön a Gold Note-ot meg egy Pass XP12-őt.
A GN tényleg baromi felhasználó barát.
De annyira topa unott hangot produkált,hogy nem sokat kellett hallgatni,hogy kiszedjem.
A Pass már jobb volt kb 2* annyiért de abban se volt meg az a dög élet amit a Shure produkált.
Ja még volt nálam egy Fikusz Kukisz csüves lom ami persze gerjedt búgott mint az állat.
Ezek után a Shure egy megváltás volt és maradt ís míg egy barátomnak nekiadtam.
Előtte ugye ismét elkezdtem az MC-k felé kacsintgatni.Mert úgy éreztem a G-ben több van mint bármelyik MM hangszedőben.
Illetve előtte megvettem a Soulnote phono-t ami pihenővágányra küldte a Shure-t.
És aztán jött a Red és a kör bezárult.
Soulnote ügyben érdemes felvenni a kapcsolatot a forgalmazóval.
És én is szívesen odaadom meghallgatásra.
Ami a fontos,hogy Soulnote-éknalapvetően szimnetrikus felépítésben hisznek
Nekem is XLR a hangkarból kijövő IC.
Mivel az MC az szimmetrikus.
A Red még várat magára, de 1-2 hónapon belül, szerintem meglesz már az is.
Egy kölcsönös hallgatózásra egyébként nyitott lennék, ha nem vagyunk egymástól túl messze?!
- dixie-chicken
- V.I.P.

ez mondjuk kb 30 óra körül voltsupravox írta: ↑2026.08.26., szer. 14:16Persze mert az gondoltad,hogy 50 óra elég egy hangszedőnek.dixie-chicken írta: ↑2026.08.26., szer. 12:05..és akkor minden (ismét) az eredeti tervek szerintDS Audio HS001 shellben a Shelter 901/III ...egy MC hangszedő,bejáratás közben,igen turbulens viselkedésre képes,X óra környékén,szépen bekavart...de minden jó,ha a vége jó..
![]()
Nem akartam megemlíteni mert annyira hittél benne de emlékeim szerint pont 50 óra körül szokott össze-vissza szólni egy hangszedő de
ezen hamar túl szokott jutni
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Mastersound Box,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

Nem akartam megemlíteni mert annyira hittél benne de emlékeim szerint pont 50 óra körül szokott össze-vissza szólni egy hangszedő de
Persze mert az gondoltad,hogy 50 óra elég egy hangszedőnek.dixie-chicken írta: ↑2026.08.26., szer. 12:05..és akkor minden (ismét) az eredeti tervek szerintDS Audio HS001 shellben a Shelter 901/III ...egy MC hangszedő,bejáratás közben,igen turbulens viselkedésre képes,X óra környékén,szépen bekavart...de minden jó,ha a vége jó..
![]()
- dixie-chicken
- V.I.P.

..és akkor minden (ismét) az eredeti tervek szerint
DS Audio HS001 shellben a Shelter 901/III ...egy MC hangszedő,bejáratás közben,igen turbulens viselkedésre képes,X óra környékén,szépen bekavart...de minden jó,ha a vége jó.. 
- Csatolmányok
-
- IMG_6158.JPG (82.81 KiB) Megtekintve 1032 alkalommal
MM-nél az egyik tekercs negatívját a hsz-ben rakötik az árnyékolásra
Majdnem.
MM-nél az egyik tekercs negatívját a hsz-ben rakötik az árnyékolásra