Azért vannak és voltak is komoly mérnökök az audio világában, nem hinném, hogy a futottak még kategória adná a többséget.rookakoma írta: ↑2026.09.02., szer. 19:16Picit árnyalnám.tunerman írta: ↑2026.09.02., szer. 18:26Amiket tényként közöltél, hogy gyakorlatilag minden kuka, ami utána készült, és ma sincs olyan törekvés, ami ebbe az irányba indulna, hogy a hangminőség az első, ez már vitatható.
Félreérted - a két út egyike mellett döntött a mainstream, az hogy ez hová vezetett azt mindenki döntse el saját maga.
Én már évtizedekkel ezelőtt döntöttem, és nem ezt az utat követem.
TJ.
Nem csak a mainstream döntött. Az egész mérnöki látószög helyeződött át.
A 70-es évek végén 80-as évek elején tért át a mérnöki, vagyis a villamos mérnöki világ az időtartományról a frekvencia tartományra. Jelentek meg a merev, globális visszacsatolások.
(Ezt nem neked írom kedves tunerman, tudom, hogy tudod, csak hozzáfűzöm.) Ennek következtében jelentek meg a nagyon alacsony THD-t mutató, ámde hallgathatatlan erősítők, ismerjük ezeket. Ki is bukott a szög a zsákból robotok fejlesztésekor. A korábban elhanyagolt mintavételezési idő által keltett nemlinearitások mára szabályozás elméletben levezetésre kerültek (mára, vagy 25 éve), és a modern számítási kapacitással kezelhetővé váltak. Ezt is látjuk a robotokon.
Audióban úgy látom, hogy ma az sikeres, aki két világot képes használni.
És még egy dolog:
Ne gondoljuk azt, hogy az audió világban a high-tech-et vesszük meg, mint ultra, hyper high-end. Az nagyon lasan szűrődik le. A zseninek titulált audió mérnökök azért nem a mérnökség krémje általában. Biztos vannak kedvenceitek, nekem is vannak, de az igazán tehetséges fiataloknak (vannak ilyenek, látom) az audió nem perspektíva, lesz@rja, hogy a Zeppelinen hogy szól a gitár, meg egyáltalán, mi az a Zeppelin, léghajó nem?
Abból ahogy írsz erről, úgy sejtem, hogy te magad is mérnök lehetsz, illetve oktató ezen a területen.
Szerintem itt is vannak kiemelkedők, úgy mint más területeken. Akik mernek újat alkotni, bátran hozzáállni, a konvekcióktól elszakadva, azoknak sikerülhet. Van olyan, aki szerint egyenesen ez már iparművészet, a mérnöki tervezés csúcsa. Persze, nem múlnak életek egy rossz kapcsoláson, legfeljebb nem hallgatják az adott készüléket. De a zene fontos. Egyidős az emberi kultúrával. Mindenki, akit kérdezel, azt mondja, persze szeretek zenét hallgatni. Az más kérdés, hogy mennyiféleképp tudjuk ezt művelni.
De Gyulusnak és az AI-nek igaza van abban, hogy végsősoron ez egy távközlési rendszer. Enélkül nem lenne rádió, wifi, műholdkapcsolat, mobil, GPS, stb. Az erősítő az emberiség legfontosabb találmányi közé tartozik véleményem szerint.
De ha már a Zeppelint említetted, repülni is lehet sokféle módon. A léghajó, a helikopter, az utasszállító, mind eltérő megoldások ugyanarra. Mind máshogy közelít, és a maga hívei számára mindegyik csúcskategóriás.