Minden igaz.
TJ.

Minden igaz.

Hát van egy pár rendszerem. A "zeneszobában" 4, ezek "komolyabbak" - legalábbis nekem - , a nappalinak kinevezett szobában 3, ebből 2 ami "jobb" (Rotel-Heybrook és Arcam-Triangle ilyesmi ... ) és a hálóban 1, bár azt csak háttérzajozásra használom, főleg a köcsög felettem lakó szomszéd zajongásának elnyomása céljából. (A hálót használom "irodának" is.)wasiliy888 írta: ↑2026.07.20., hétf. 12:22Irigylésre méltó helyzetben vagy. Vannak, akik úgy hallgatnak zenét, pl akitől vettem a dac/előfokomat, hogy péntek délután hazaérnek munkából, belökik a hifit, és vasárnap estig megy folyamatosan rajta valami, halkan. Amikor leül elé, akkor tekeri fel a hangerőt, választ műsort, majd megint vissza halkítva megy rajta egy rádió, vagy ilyesmi.Snipi írta: ↑2026.07.20., hétf. 11:43
Igen igaz. Szerencsére külön (nagyképűen szólva : dedikált) zenedühöngő szobám van, így amíg ez a "járatás" megy, ... "zeneszoba" ajtó becsuk ... , és tudok mást csinálni (pl. visszafeküdni, és még durmolni 1-2 órát) ...
(Mert általában ezt a beizzítást hétvégén - meg ha szabizás alatt itthon döglök - reggel szoktam ... munka közben "viszonylag" ritkán hallgatok "leülősen" zenét ... valszeg. úgy rúgnának ki mint macskát .... )
Ez persze, nem túl környezetbarát, meg erősebben használódnak az alkatrészek. Mondjuk, egy kondenzátor, aminek az élettartama 20000 óra, hamar el tud fogyni. Főleg, ha még erősen melegszik is az erősítő. Ami jó a végfok tranzisztornak, mert alacsonyabb a torzítása több nagyságrenddel, a kondi viszont fele annyi üzemórát bír csak.

Irigylésre méltó helyzetben vagy. Vannak, akik úgy hallgatnak zenét, pl akitől vettem a dac/előfokomat, hogy péntek délután hazaérnek munkából, belökik a hifit, és vasárnap estig megy folyamatosan rajta valami, halkan. Amikor leül elé, akkor tekeri fel a hangerőt, választ műsort, majd megint vissza halkítva megy rajta egy rádió, vagy ilyesmi.Snipi írta: ↑2026.07.20., hétf. 11:43
Igen igaz. Szerencsére külön (nagyképűen szólva : dedikált) zenedühöngő szobám van, így amíg ez a "járatás" megy, ... "zeneszoba" ajtó becsuk ... , és tudok mást csinálni (pl. visszafeküdni, és még durmolni 1-2 órát) ...
(Mert általában ezt a beizzítást hétvégén - meg ha szabizás alatt itthon döglök - reggel szoktam ... munka közben "viszonylag" ritkán hallgatok "leülősen" zenét ... valszeg. úgy rúgnának ki mint macskát .... )
Igen igaz. Szerencsére külön (nagyképűen szólva : dedikáltwasiliy888 írta: ↑2026.07.20., hétf. 11:20A nyugalmi áramnak ehhez nincs köze véleményem szerint. Tudomásom szerint ennek leginkább abban van szerepe, egy AB-osztályú tranzisztoros erősítőben például, hogy a nullátmeneti torzítás ne jöjjön létre. Egy nagyon kis áramról van szó, ami vezérlőjel hiányában a végerősítő tranzisztort nem engedi lezárni, pont amiatt, hogy az előbb említett torzításfajtát el lehessen kerülni. De a hozzáértők majd kijavítanak, ha nem jól mondom. Az A-osztályúaknál pedig mindig a maximális áram folyik a végtranzisztorokon, ami vezérlőjel hiányában hővé alakul. Ennek van a hangzásra gyakorolt hatása is.
De az erősítő bemelegedésével kapcsolatban azt vettem észre, hogy nem elegendő csupán bekapcsolni (legyen szó bármilyen típusról), sokkal jobb, ha szól is rajta valami. Mert úgy melegszik be igazán, vagy jobban. És ez gyakran több óra bizony.

nagyon jó cimbim Jadis Orchestra-t vásárolt,használt példányt amely nem volt használva,jó pár hónapig,és panaszkodott rá hogy sehogysem szól.....7 nap/24h égetés után,végre megszólalt ahogyan kell..-CB- írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:52Igen, többnyire kell minimum fél óra minden vasnak, hogy a legjobbját nyújtsa. Mondjuk az A osztály eleve ennyi alatt melegszik be.
Másrészt kell a fülünknek is fél óra, hogy kompenzálja az esetleges hangzásbeli egyenetlenségeket...
Rég nem üzemelt dolgoknál akár 80 óra járatás is elkél.
A legmeglepőbb az volt számomra, hogy régi, használt, de egy ideje használaton kívüli csövek hangja hogy le tud ülni.

A nyugalmi áramnak ehhez nincs köze véleményem szerint. Tudomásom szerint ennek leginkább abban van szerepe, egy AB-osztályú tranzisztoros erősítőben például, hogy a nullátmeneti torzítás ne jöjjön létre. Egy nagyon kis áramról van szó, ami vezérlőjel hiányában a végerősítő tranzisztort nem engedi lezárni, pont amiatt, hogy az előbb említett torzításfajtát el lehessen kerülni. De a hozzáértők majd kijavítanak, ha nem jól mondom. Az A-osztályúaknál pedig mindig a maximális áram folyik a végtranzisztorokon, ami vezérlőjel hiányában hővé alakul. Ennek van a hangzásra gyakorolt hatása is.Snipi írta: ↑2026.07.20., hétf. 11:00Nekem egyszer egy "írástudó" barátom (kollégám, aki barátom is) valami "nyugalmi áramokról" magyarázott, hogy az játszik közbe ebben a 2-24-72 órás "járatásban" de én nem értettem, mert nekem olyan volt mintha kínaiul beszélt volna ...![]()
Nekem egyszer egy "írástudó" barátom (kollégám, aki barátom is) valami "nyugalmi áramokról" magyarázott, hogy az játszik közbe ebben a 2-24-72 órás "járatásban" de én nem értettem, mert nekem olyan volt mintha kínaiul beszélt volna ...
minden bizonnyal ugyanazért, ami okán kell a bemelegítés/újra- vagy bejáratás a pl. erősítőknek

Ha a csövek felfűtési idejére gondolsz bekapcsolást követően, az csak néhány másodpercet szokott igénybe venni. Amúgy mindenféle erősítő hangjának jót tesz ha bemelegszik.

Köszönöm a választ, de a csöveshez nem értek. Úgy tudom, hogy eleve meg kell várni, amíg bemelegszik, de többet tényleg nem értek hozzá. Ezért nem gondolkodom csöves erősítőn.arzachel írta: ↑2026.07.18., szomb. 15:08joseph66 írta: ↑2026.07.17., pén. 21:47Helló!
Próbálom alakítani a rendszeremet a hallásomhoz.
Úgy döntöttem, lecserélem a DAC-ot Eversolo DMP-A8-ra és hozzá egy végfokra.
Milyen végfokot javasoltok?
Ezeket szeretném:
Lineáris teljesítmény, alacsony zaj, elég erő, ha lehet fekete, trigger kimenet.
A következőket néztem:
Cambridge Audio Edge W bemutató darab = 2799 EUR kb. 1m HUF (nem fekete)
Eversolo AMP F10 új = 1790 EUR kb. 650.000 HUF
NAD M22 V2 használt = 1599 EUR kb. 600.000 HUF
NAD C 298 új = 2500 EUR kb. 900.000 HUF (zajban kicsit rosszabb)
Legyen egyelőre a Harbeth C7 hangfal.
Mit javasolnátok? Más is szóba jöhet, 1m HUF-ig.
Esetleg ha érdekel : https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php?f=32&t=227204

joseph66 írta: ↑2026.07.17., pén. 21:47Helló!
Ezeket szeretném:
Lineáris teljesítmény, alacsony zaj, elég erő, ha lehet fekete, trigger kimenet.
A következőket néztem:

A fentiek közül messze az Edge W a legjobb hang, ha az is érdekel.joseph66 írta: ↑2026.07.17., pén. 21:47Helló!
Ezeket szeretném:
A következőket néztem:

Igen, nagyjából 1000 Euro körül van az értéke, ha nem karcos, nincs leütve, és műszakilag is rendben van.GTomi írta: ↑2026.07.16., csüt. 14:48Szvsz állapottól függő, fel kell-e újítani, vagy már fel van újítva, de érdemes hifishark-ot nézni a kb. ár miatt, illetve google helyett most már a AI-t kérdezgetni :)
(egyik ai összegzés:
Ha most szeretne vásárolni, a készülék beszerzése valószínűleg csak külföldről (Németország, Hollandia) lehetséges, ahol a hirdetések 650–995 EUR (kb. 260.000–400.000 Ft) sávban mozognak. Magyarországi "készpénzes" átvétel esetén a eladók valószínűleg a 350.000 Ft körüli árat céloznák meg a ritkaságra hivatkozva.")

Szvsz állapottól függő, fel kell-e újítani, vagy már fel van újítva, de érdemes hifishark-ot nézni a kb. ár miatt, illetve google helyett most már a AI-t kérdezgetni :)

köszönöm!