pali923 írta: ↑2026.08.08., szomb. 23:17
zoli73 írta: ↑2026.08.08., szomb. 21:05
Gyerekkorunkban vidéken szinte minden háznál tartottak állatokat, és ezeknél a házaknál a fecskék kiváló fészkelési, és táplálkozási lehetőségeket találtak.
Az én gyerekkoromban is sokkal több volt a fecske (lehet, hogy ugyanakkor volt?).

Nagyanyáméknak istállója is volt, akkor már a korábbi lovak és tehenek helyet csak baromfi volt benne, de a fecskefészkek még az istállóban belül is ott voltak a gerendákon. A sok permetezés sem használt a fecskéknek, emiatt sokkal kevesebb a rovar is. Jó pár éve, még az is felmerült, ha még emlékszik valaki, hogy repülőgéppel visznek fecskéken Afrikába, mert a vándorlás kezdetén jött egy durva hidegfront, ami miatt nem tudtak sokan elrepülni elég messze.
A riasztó műmadarakkal nincs jó tapasztalatom. Illetve csak egy bagolyt raktunk fel a hálószobánk ablaka mellé, mert egy időben minden tavaszi reggel 5.15-kor ébresztett egy baromi hangos veréb, és megelégeltem. A veréb maradt, a reggeli ébresztő is. Nálunk is madárbarát kert van, sokféle madárral (sajnos sok bútorunkat wc-nek használnak, fene a pofájukat, remélem a rovarfogyasztással fizetnek érte eleget). Nem vettem észre, hogy bármelyiket is zavarná a bagoly. Kb. 3 hete elvittük a baglyot anyóshoz, mert a városi lakásban levő erkélyére odaszokott egy galambpár, sehogyan sem sikerül őket elriasztani. Sajnos úgy tűnik, hogy ezzel a bagollyal sem.

Santorinin láttunk sok helyen a szőlők felett zsinórra kötött ragadozó madár utánzatokat, amiket a szél mozgatott a levegőben. A mozgás miatt eleve jobb hatásfokúnak gondolnám, persze ez elmélet csak. Még nem jártam utána, hol lehet ilyet beszerezni, de az is fontos, hogy valamilyen jó magas rúdra kell ezeket felkötni, kicsit bonyolultabb a megoldás.
Nem valószínű, hogy egybe esett a gyerekkorunk, mert nekem valahol az jött szembe, hogy Te 1923-as születésű vagy.
A viccet félretéve, még a szüleimnél is volt fecskefészek a disznóólban, de mivel a szüleim már közel 20 éve nem élnek, a házuknak már más gazdája van, akik nem tartanak állatot, így a fecskéknek is befellegzett. Sajnos a legtöbb háznál ez ment végbe, és ez is hozzájárult a fecskék megtizedelődéséhez.
Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy nem feltétlen az emberek, hanem inkább a viszonyok változtak meg.
Gyerekkorunkban, egészen a rendszerváltásig, minden településen virágzó termelő szövetkezetek működtek, amik a helybéli emberek nagy részének megélhetést biztosítottak. Nekem is jónéhány rokonom dolgozott a TSZ-ben, ill. nyári munkán én is sokszor megfordultam ott, ezért van rálátásom. Az ott dolgozók a bérükön felül rendszeres járandóságot kaptak, ami terményben, szalmában érkezett, amiből igen gazdaságosan lehetett otthon állatokat nevelni. S ha netán a család több tagja is TSZ dolgozó volt, akkor már elég méretes állatfarmot lehetett otthon eltartani, ami kiváló élettér volt a fecskéknek.
Na most ennek a rendszerváltással vége szakadt. A termelő szövetkezetek magánkézbe vándoroltak, a dolgozók kényszerválakozókká váltak, és nagy részük 1-2 évnél tovább nem is tudta csinálni.
A TSZ-től kapott termény, és szalma ellátás megszűnt, és ennek hatására rohamléptekben számolódott fel a háztáji állattartás is, vele együtt a fecskék élőhelye.
A 90' évek elején még néhányan eröltették a házi állattartás, de hamar beigazolódott, hogy komoly ráfizetés, ha maga nem tudja előállítani hozzá a terményt, hanem drága pénzen meg kell vásárolni.
Számomra ez az a körülmény, ami szemmel látható, a fecskék életterének eltűnésében.
A falunkban működő álattartó telep, ami egykor a TSZ állattenyészete volt egykoron, ma magánkézben, kb. harmad akkora területen üzemel, és már a mai, modern elvárásokkal, technikával. Ami megint csak nem kedvez a fecskék megélhetésének.
Gyerekkorunkban ez a telep körül milliónyi fecske élt, ma pedig elvétve látni néhányat.
Gyerek fejjel azt gondoltam, hogy a szigorú madárvédelem minden proplémát megold, és megállítja a madarak fogyását(1980-ig folyamatosan fogyatkozott a hazai fecskeállomány, 80-ban jött a fellendülés), de aztán a 90' évek elején jött a hanyatlás, ami az óta is folyamatosan tart sajnos.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech