Egyetértek!RudiSZT3 írta: ↑2026.06.18., csüt. 09:49Egy hozzáértő, a stúdiótechnikában és stúdiómunkában is jártas szakembertől hallottam egy elfogadható érvet a loudness war mögött lévő dinamika kompresszálás kapcsán. Én sem örülök annyira neki, jónéhány felvétel valóban jóval laposabb, mint én személy szerint szeretném, de az is tény - és itt jön az a bizonyos érv -, hogy gyakran - zenétől függően - az eredetileg rögzített dinamika tartományban óriási különbségek vannak a halk és a hangos részek között. Ahhoz, hogy a halkabb részek is hallhatók legyenek, ahhoz - eredeti dinamikatartomány esetén - egyrészt nagyon alaposan fel kellene tekerni a hangerőt, másrészt a legtöbb embernek nincs olyan komoly hifi rendszere és akusztikai környezete, ami ezt jól visszaadná, mert pl. a háttérzaj elnyomná a részleteket, vagy eleve a rendszer nem képes rá. Továbbá ahhoz, hogy a halk részek is tisztán kijöjjenek, eredeti dinamika esetén a hirtelen tranziensektől sokszor a gatyájukból ugranának ki a tapasztalatlanabb hallgatók. Szóval bizonyos szinten szükségszerű a kompresszió. A mértéke külön kérdés. Mondom mindezt úgy, hogy nekem speciel elég komolynak mondható rendszerem és zenehallgató szobám van, de ezt bizonyos szintig sajnos tényleg el kell fogadni. Persze néha én is szívom a fogam, hogy de jó lenne pl. rock vagy pop felvételek esetén nagyobb dinamika, de ez van.severance írta: ↑2026.06.17., szer. 18:37A "loudness war"-ra gondoltam. Nagyon ritka az a popzenei felvétel (ide értve a régi, de "remastered" kiadványokat is), amit ne tennének tönkre minimum ezzel.Luxor Audio írta: ↑2026.06.17., szer. 18:20Tehát egy komplett iparág téblábol a sötétben, de nálad a varázslámpás? Megnyugtató érzés lehet.
Remélem jól adtam vissza az eredeti gondolatot.
Zenész ismerősöm mesélte, hogy a lemezkészítés kapcsán rengeteg kompromisszumra van szükség. Egyszerűen nincs rá mód, hogy egy adott és elkészült felvétel (egyformán) jól szóljon telón, Youtube-on, PC-n és Hifi/High End cuccon is, jó legyen a vinyl és a CD hangja is. Különböző platformokra más-más felvételt készíteni, talán csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.