Atomfizikai értelmezést ne várjál tőlem. A szén előfordulása mint szűrő, kondicionálóra két példát tudok mondani.wasiliy888 írta: ↑2026.07.31., pén. 12:41Oké, akkor váltsunk témát! Mindenki nyugodjon le a ...!istvan01 írta: ↑2026.07.31., pén. 09:42
... a szén, mint áram vezető képes a durva anomáliákkal működő LC szűrőknél sokkal "barátságosabban" zajos áramot szűrni magasabb frekvencia tartományban. A szén még akkor hasznos ezzel a tulajdonsággal, amikor közvetlen nem is vezeti a munkaáramot, hanem csak körülveszi, mint villamos és mechanikus elnyelő szűrő.
István, a mondadódból ez a rész ragadott meg. Ki tudnád ezt fejteni bővebben? (Úgy, hogy még én is megértsem.)
Azért, kérdezem, mert nemrég csináltam egy usb kábelt. És megfordult a fejemben, hogy a vezetőszálakat befújom (a két végén persze nem, hogy forrasztható legyen a csatlakozóhoz) grafén spray-vel. Lehet ilyet venni elektronikai szaküzletekben kb 7-8e Ft az olcsóbb és nagyjából a duplája a drágább. Nem tudom, talán az a különbség, hogy más a grafén tartalmuk. Végül elvetettem, hogy hátha nem ér semmit, vagy esetleg még rosszabb is tőle a végeredmény. Szóval, van ilyesmivel tapasztalat? Bárki mondhatja, aki próbálta. Kösz, előre is.
Bybee Quantum Purifiers, ami egy szén alapú jelkondicionáló. Pontosabb egy speciális kis ohm értékű szén ellenállás.
Talán nem árulok el gyártási titkot, Szabó Zoli Alces hálózati áram elosztóiban is egy-két szénrúd végzi ezt a lágy áram formálást és szűrést.
A szénatomok grafén elrendezése, ami elektromos és egyéb tulajdonságaiban is jelentősen eltér normál széntől, annál kedvezőbb tulajdonságú anyag, de inkább csak bevonat. Ideálisan ez egy atomréteg vastagságú hexagon szénrács. Ezt talán először a Neotech dolgozott ki technológiát a rézvezetőik grafén bevonására "javítani" a hifi kábeleinél. A G betű a típusoknál ezt jelöli.
A szén szűrő, árnyékoló, mechanikus csillapító képességét az Audioquest is használja. A carbon családjánál ez a vezető ficsör.
Furutech és most már számos gyártó is csatlakozók burkolatán képez valami szénszálas struktúrát.
Én gyanítom, pontosan nem tudom, a LessLoss - Firewall szűrő-kondicionálói is szénalapúak.
Én bizalmatlan vagyok abban, hogy a grafén felvihető spray fújással. Amit említesz, az sokkal inkább csak egy oldott finom szénpor lehet.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Graf%C3%A9n