Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 758
- Kapcsolat:
Re: Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Hideg, nem highend
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
A kondira bodorított tekercs sem kutya. Biztos a szent we kondi lábát tilos lecsípni.CHZ írta: ↑2026.09.02., szer. 10:33Valóban és a forrasztások is....wasiliy888 írta: ↑2026.09.02., szer. 09:22Sziasztok!
Bocsánat a tudatlanságomért. Az a spárga micsoda, ami a lenti fotón közelről látszik? Iszonyú highendnek tűnik.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3502
Fotók a DIY 2A3 SE kimenőtranszformátorairól.
TJ.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Valóban és a forrasztások is....wasiliy888 írta: ↑2026.09.02., szer. 09:22Sziasztok!
Bocsánat a tudatlanságomért. Az a spárga micsoda, ami a lenti fotón közelről látszik? Iszonyú highendnek tűnik.
- wasiliy888
- Fórumlakó

- Értékelés: 356
Sziasztok!
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR, SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-DIY usbAg-AudioGD Master11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed SignatureRev.-DIY 2WVB20Lmk4
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-DIY usbAg-AudioGD Master11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed SignatureRev.-DIY 2WVB20Lmk4
- tunerman
- V.I.P.

Megjöttek a várva várt Western Electric 100uF/60v-os elektrolit kondenzátorok (KS19658 List 6), a 2A3 katódjában lévő flat NICHROME resistor -ok hidegítéséhez.
A Western Electric féle katód-rácskör összekötést végző kondi az Industrial Condenser Corporation (USA) SYNTHAR tipusa lett (2uF/50v), ami arról nevezetes, hogy rendkivül kicsi a szivárgási árama.
TJ.
A Western Electric féle katód-rácskör összekötést végző kondi az Industrial Condenser Corporation (USA) SYNTHAR tipusa lett (2uF/50v), ami arról nevezetes, hogy rendkivül kicsi a szivárgási árama.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.

Egy újabb jelentős lépés a 2A3 SE erősítő "visszavadítás" folyamatában - sikerült egy jó állapotban lévő, a '30-as évek elejéről való Tung Sol 2A3 mono plate párt beszereznem.
Még további alkatrészeket várok postán, Western Electric 100uF/60v-os katódhídegítő kondenzátort a 2A3-hoz, valamint IRC BW ellenállásokat, hogy a végén teljesebb legyen az összhang
TJ.
Még további alkatrészeket várok postán, Western Electric 100uF/60v-os katódhídegítő kondenzátort a 2A3-hoz, valamint IRC BW ellenállásokat, hogy a végén teljesebb legyen az összhang
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

Itt folytatnám a sztereó erősítők topikban bemutatott 2A3 single ended erősítővel kapcsolatos tapasztalataim megosztását.
A 2A3 végcső vezérlését "visszavadítottam" (mint amikor az állatokat a szabadonengedésük előtt a természetes viselkedésre oktatják
) a korabeli Western Electric 91A-ban alkalmazott 300B katód-rács kondenzátor újra beépítésével.
Ennek a WE igen eredeti megoldásának három fő hatása van:
1. A végcső rácslevezető ellenállását a beiktatott kondenzátor segítségével direkt a katódpotenciálhoz vezeti, így nem lesz váltakozófeszültségű potenciál különbség a rács és a végcső katódja között. Például a váltakozóáramú fűtésből keletkező, a katódon megjelenő zavarok ugyanazok lesznek a rácslevezető ellenállás alsó végén is
2. A 2A3 vezérlése/jelútja direkt a katódhoz képest rövidebb úton történik, míg a hagyományosan a földre kötött rácslevezető ellenállás a testelésen és katódköri komplexumon keresztül hosszabb úton záródik
3. Mivel a 2A3 katódkondenzátorának az impedanciája az alacsonyabb frekvenciák felé növekszik, rajta váltófeszültség keletkezik. Ez azonos fázisú lesz a bemenőjellel, tehát a rácslevezető ellenállás alsó vége "bootstrapolt", azaz utánhúzást kap. Ez a megoldás a végcső bemeneti ellenállását megnöveli, 10Hz-en pl. ez már megközeliti a + 25%-ot.
TJ.
A 2A3 végcső vezérlését "visszavadítottam" (mint amikor az állatokat a szabadonengedésük előtt a természetes viselkedésre oktatják
Ennek a WE igen eredeti megoldásának három fő hatása van:
1. A végcső rácslevezető ellenállását a beiktatott kondenzátor segítségével direkt a katódpotenciálhoz vezeti, így nem lesz váltakozófeszültségű potenciál különbség a rács és a végcső katódja között. Például a váltakozóáramú fűtésből keletkező, a katódon megjelenő zavarok ugyanazok lesznek a rácslevezető ellenállás alsó végén is
2. A 2A3 vezérlése/jelútja direkt a katódhoz képest rövidebb úton történik, míg a hagyományosan a földre kötött rácslevezető ellenállás a testelésen és katódköri komplexumon keresztül hosszabb úton záródik
3. Mivel a 2A3 katódkondenzátorának az impedanciája az alacsonyabb frekvenciák felé növekszik, rajta váltófeszültség keletkezik. Ez azonos fázisú lesz a bemenőjellel, tehát a rácslevezető ellenállás alsó vége "bootstrapolt", azaz utánhúzást kap. Ez a megoldás a végcső bemeneti ellenállását megnöveli, 10Hz-en pl. ez már megközeliti a + 25%-ot.
TJ.
68pF helyére styro-t raktam. A 100 pF kondenzátorokat nem gondoltam, hogy érdemes cserélni. Majd legközelebb, ha hozzá kell nyúlni.
Azt mondjuk nem értem, hogy 100p, 68p helyekre végül miért nem styro-t használtál. Biztos nem kaptál vagy nem tetszett a formája. Nagyságrendekkel jobb, mint bármilyen más fólia kondenzátor.
Nincs mit és gratulálok. Szerintem talán nem a jantzen hozta meg a legnagyobb javulást, hanem a kimenő rendes bekötése. Lehet, hogy az eredeti csatoló és jantzen között nem vetted volna észre a különbséget. Az ellenállások cseréje viszont gyanítom többet számított, mint a csatoló. De esztétikailag mindenképpen jobban néz ki és igazából jó csatoló. Innen már érdemes a hazai EL84-eket használnod, mert erősen gyanítom, hogy jobb lesz, mint a ruszki és esetleg egy tartalék készlet ecf80-at beszerezni. Párba is válogatják neked. Pl. https://btb-elektronik.de/ecf80-siemens ... 80-Siemensegedzs írta: ↑2026.07.24., pén. 21:53Múlt hétvégén befejeztem az erősítő rendbetételét. Eddig kevés időm volt hallgatni, de mindenképp megérte, mert szerintem sokkal jobb lett. Elképzelhető, hogy a Jantzen Superior csatolók hozták a legnagyobb javulást, de a többi változtatást is szükségesnek éreztem. P1-P4 és P3-P2 primer tekercsek összellenállása teljesen megegyeznek. A védő ellenállásokat még nem szereztem be, de az összes átkötő és csatlakozó vezetéket rátekertem és ráforrasztottam a tekercsek kivezetéseire és a hangfal kimenetek csatlakozóiba is beforrasztottam a csavaros rögzítés mellett. Köszönöm a sok segítséget!
Jó zenehallgatást.
Múlt hétvégén befejeztem az erősítő rendbetételét. Eddig kevés időm volt hallgatni, de mindenképp megérte, mert szerintem sokkal jobb lett. Elképzelhető, hogy a Jantzen Superior csatolók hozták a legnagyobb javulást, de a többi változtatást is szükségesnek éreztem. P1-P4 és P3-P2 primer tekercsek összellenállása teljesen megegyeznek. A védő ellenállásokat még nem szereztem be, de az összes átkötő és csatlakozó vezetéket rátekertem és ráforrasztottam a tekercsek kivezetéseire és a hangfal kimenetek csatlakozóiba is beforrasztottam a csavaros rögzítés mellett. Köszönöm a sok segítséget!orion írta: ↑2026.07.16., csüt. 20:46Nem fogod észrevenni a hangban. Egy csöves erősítőhöz mindig kikapcsolva kell csatlakoztatni a hangdobozt, ezt sajnos meg kell szokni. Elvileg nem lenne baja az ellenállásos lezárás mellett, ha menet közbe csinálnád, mert pont ilyen extrém helyzetektől véd. De azért forraszd a kimenőre, mert akkor is megvédi ha leszakad róla a terminálokra menő vezeték, mert cseréltél a nyákon ezt azt és mozgatás közben levált vagy megdöglik a kapcsoló. Tehetsz oda nagyobb kapcsolót is ha abban jobban bízol, nagyobb benne a kontakt felület. A másik megoldás a plusz ajzat, de felesleges, mert nincs hely.
Nem fogod észrevenni a hangban. Egy csöves erősítőhöz mindig kikapcsolva kell csatlakoztatni a hangdobozt, ezt sajnos meg kell szokni. Elvileg nem lenne baja az ellenállásos lezárás mellett, ha menet közbe csinálnád, mert pont ilyen extrém helyzetektől véd. De azért forraszd a kimenőre, mert akkor is megvédi ha leszakad róla a terminálokra menő vezeték, mert cseréltél a nyákon ezt azt és mozgatás közben levált vagy megdöglik a kapcsoló. Tehetsz oda nagyobb kapcsolót is ha abban jobban bízol, nagyobb benne a kontakt felület. A másik megoldás a plusz ajzat, de felesleges, mert nincs hely.
Ez az ellenállás mennyire ront a hangon?
Már a kapcsolótól is idegenkedek, de van 8 és 4 ohmos hangfalam is. (Az átdugáshoz is ki kell kapcsolnom az erősítőt. Nem kapcsolgatom működés közben.)
A fakeretet magad készítetted? Jól néz ki.
Egyik lábát a 8 ohmos szekunder fülre forrasztom. A másik lábat testre kell forrasztani? Esetleg lehet a nyákra forrasztani, ahol a visszacsatolás be van kötve?orion írta: ↑2026.07.16., csüt. 14:25Alap esetben nem jó. Mert ide neked olyan kapcsoló kell ami make before brake. Előbb kapcsol, aztán szakítja meg az előző áramkört, mert ha működés közben leszakad a terhelés mert éppen kapcsolsz akkor a kimenő primer oldala átüthet és tönkremegy. De van egy másik megoldás. Ha biztosra akarsz menni és ettől és más balesetektől megvédeni a kimenőt, akkor pl. egy 470R 15-20W-os teljesítmény ellenállást fixen ráforrasztasz közvetlenül a kimenő 8ohmos szekunder forr-fülekre. Utána már azt csinálsz, amit akarsz, akár ilyen kapcsoló is jó, mert ezzel az ellenállással állandó terhelést adsz a szekunder oldalnak. Csak minimális teljesítmény megy el rajta (kb. 0.25W) cserében megvédi a kimenőt, ha valaki kirúgja a kábelt, vagy elfelejtenéd rádugni, esetleg kicsúszna vagy leszakadna egy forrasztás, stb.egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 14:10Ha ez csak egy kapcsoló, akkor egy kis billenő kapcsolóval is megoldhatnám, hogy S2 végéről vagy S3 végéről legyen bekötve a hangfal aljzat? 4 ohmos állásban, amikor S2 vége megy a banán aljzatra nem zavarna be az S3 szekunder tekercs?orion írta: ↑2026.07.16., csüt. 12:51
Ilyet is nézhetsz, hogy befér -e. Megkérdezed a méreteit. Habár hátulnézeti fotó nincs róla, de szerintem ez mono.
https://www.etronic-parts.com/Kapcsolok ... ::180.html
https://arwill.hu/termekek/passziv-alka ... as-988929/ pl. ilyen tök jó, ha lecsavarozod a két végét valami fémfelületre, akkor már nem 10W-os, hanem 15-20W-os. Csak keress olcsóbb forgalmazót, mert az árwill pofátlan.
Alap esetben nem jó. Mert ide neked olyan kapcsoló kell ami make before brake. Előbb kapcsol, aztán szakítja meg az előző áramkört, mert ha működés közben leszakad a terhelés mert éppen kapcsolsz akkor a kimenő primer oldala átüthet és tönkremegy. De van egy másik megoldás. Ha biztosra akarsz menni és ettől és más balesetektől megvédeni a kimenőt, akkor pl. egy 470R 15-20W-os teljesítmény ellenállást fixen ráforrasztasz közvetlenül a kimenő 8ohmos szekunder forr-fülekre. Utána már azt csinálsz, amit akarsz, akár ilyen kapcsoló is jó, mert ezzel az ellenállással állandó terhelést adsz a szekunder oldalnak. Csak minimális teljesítmény megy el rajta (kb. 0.25W) cserében megvédi a kimenőt, ha valaki kirúgja a kábelt, vagy elfelejtenéd rádugni, esetleg kicsúszna vagy leszakadna egy forrasztás, stb.egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 14:10Ha ez csak egy kapcsoló, akkor egy kis billenő kapcsolóval is megoldhatnám, hogy S2 végéről vagy S3 végéről legyen bekötve a hangfal aljzat? 4 ohmos állásban, amikor S2 vége megy a banán aljzatra nem zavarna be az S3 szekunder tekercs?orion írta: ↑2026.07.16., csüt. 12:51Ilyet is nézhetsz, hogy befér -e. Megkérdezed a méreteit. Habár hátulnézeti fotó nincs róla, de szerintem ez mono.
https://arwill.hu/termekek/passziv-alka ... as-988929/ pl. ilyen tök jó, ha lecsavarozod a két végét valami fémfelületre, akkor már nem 10W-os, hanem 15-20W-os. Csak keress olcsóbb forgalmazót, mert az árwill pofátlan.
Ha ez csak egy kapcsoló, akkor egy kis billenő kapcsolóval is megoldhatnám, hogy S2 végéről vagy S3 végéről legyen bekötve a hangfal aljzat? 4 ohmos állásban, amikor S2 vége megy a banán aljzatra nem zavarna be az S3 szekunder tekercs?orion írta: ↑2026.07.16., csüt. 12:51Ilyet is nézhetsz, hogy befér -e. Megkérdezed a méreteit. Habár hátulnézeti fotó nincs róla, de szerintem ez mono.egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 08:25egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 07:52
Még nem fogtam hozzá, mert azon gondolkodok, hogy csinálok egy 4ohmos hangszóró kivezetést s1-s2 sorbakötése után és egy 8ohmos hangszóró kivezetést s1-s2-s3 sorbakötés végére. A visszacsatolás így az s3 végéről indulhat?
Ehhez viszont be kell építenem 2 aljzatot, amihez szűk a helyem.
- Csatolmányok
-
- letöltés (2).jpeg (66.84 KiB) Megtekintve 1881 alkalommal
Ilyet is nézhetsz, hogy befér -e. Megkérdezed a méreteit. Habár hátulnézeti fotó nincs róla, de szerintem ez mono.egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 08:25egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 07:52Még nem fogtam hozzá, mert azon gondolkodok, hogy csinálok egy 4ohmos hangszóró kivezetést s1-s2 sorbakötése után és egy 8ohmos hangszóró kivezetést s1-s2-s3 sorbakötés végére. A visszacsatolás így az s3 végéről indulhat?orion írta: ↑2026.07.15., szer. 18:27Na mi a helyzet vele? Sikerült? Jelenlegi állapotban a csövek nem 5k6 terhelő impedanciát látnak a 4 ohmos hangszóróiddal, hanem csak a felét, ezért csak szenvednek és torzítanak. Nem ideális az illesztés 4 ohmra, mert 8 ohm-on adja ki az 5k6-ot. Ezért kell gatyába rázni azt a pókhálót.
Ha ez a célod, akkor inkább hagyd meg a visszacsatoló ágat a jelenlegi helyén az S1 tetején. Annak a másiknak akkor lett volna előnye, ha csak 4ohmot használsz és úgy a visszacsatoló ág lehetett volna a különálló S3 tekercsen.egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 08:25egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 07:52Még nem fogtam hozzá, mert azon gondolkodok, hogy csinálok egy 4ohmos hangszóró kivezetést s1-s2 sorbakötése után és egy 8ohmos hangszóró kivezetést s1-s2-s3 sorbakötés végére. A visszacsatolás így az s3 végéről indulhat?orion írta: ↑2026.07.15., szer. 18:27Na mi a helyzet vele? Sikerült? Jelenlegi állapotban a csövek nem 5k6 terhelő impedanciát látnak a 4 ohmos hangszóróiddal, hanem csak a felét, ezért csak szenvednek és torzítanak. Nem ideális az illesztés 4 ohmra, mert 8 ohm-on adja ki az 5k6-ot. Ezért kell gatyába rázni azt a pókhálót.
egedzs írta: ↑2026.07.16., csüt. 07:52Még nem fogtam hozzá, mert azon gondolkodok, hogy csinálok egy 4ohmos hangszóró kivezetést s1-s2 sorbakötése után és egy 8ohmos hangszóró kivezetést s1-s2-s3 sorbakötés végére. A visszacsatolás így az s3 végéről indulhat?orion írta: ↑2026.07.15., szer. 18:27Na mi a helyzet vele? Sikerült? Jelenlegi állapotban a csövek nem 5k6 terhelő impedanciát látnak a 4 ohmos hangszóróiddal, hanem csak a felét, ezért csak szenvednek és torzítanak. Nem ideális az illesztés 4 ohmra, mert 8 ohm-on adja ki az 5k6-ot. Ezért kell gatyába rázni azt a pókhálót.
Még nem fogtam hozzá, mert azon gondolkodok, hogy csinálok egy 4ohmos hangszóró kivezetést s1-s2 sorbakötése után és egy 8ohmos hangszóró kivezetést s1-s2-s3 sorbakötés végére. A visszacsatolás így az s3 végéről indulhat?orion írta: ↑2026.07.15., szer. 18:27Na mi a helyzet vele? Sikerült? Jelenlegi állapotban a csövek nem 5k6 terhelő impedanciát látnak a 4 ohmos hangszóróiddal, hanem csak a felét, ezért csak szenvednek és torzítanak. Nem ideális az illesztés 4 ohmra, mert 8 ohm-on adja ki az 5k6-ot. Ezért kell gatyába rázni azt a pókhálót.
Na mi a helyzet vele? Sikerült? Jelenlegi állapotban a csövek nem 5k6 terhelő impedanciát látnak a 4 ohmos hangszóróiddal, hanem csak a felét, ezért csak szenvednek és torzítanak. Nem ideális az illesztés 4 ohmra, mert 8 ohm-on adja ki az 5k6-ot. Ezért kell gatyába rázni azt a pókhálót.